MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
23
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
YΓΕΙΑ

Μπορεί ο εθελοντισμός να είναι το κλειδί για καλή υγεία και μακροζωία;

Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δείχνει πως ο αλτρουισμός μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο.

Monopoli Team

Αλτρουιστικές πράξεις, όπως είναι ο εθελοντισμός, μπορούν να μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερο, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Preventive Medicine.

Συγκεκριμένα, σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 13.000 ενήλικες στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα άνω των 50 ετών, που προσφέρουν εθελοντική εργασία για δύο ώρες την εβδομάδα, εμφανίζουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών, καθώς και βελτιωμένη αίσθηση ευεξίας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάνουν τίποτα.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι ο εθελοντισμός μεταξύ των μεγαλύτερων ενηλίκων δεν ενισχύει μόνο τις κοινότητες, αλλά εμπλουτίζει τη ζωή μας ενισχύοντας τους δεσμούς μας με τους άλλους, βοηθώντας μας να έχουμε μια αίσθηση σκοπού και ευεξίας, ενώ ταυτόχρονα μάς προστατεύει από το αίσθημα μοναξιάς, κατάθλιψης και απελπισίας», αναφέρει ο συν-συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Eric Kim της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Η μοναξιά έχει συνδεθεί με πρόωρο θάνατο από προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μίας που έλεγε ότι θα μπορούσε να είναι τόσο επιζήμια για την υγεία ενός ατόμου όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα. Η τελευταία μελέτη δεν επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ αλτρουισμού και βελτιώσεων σε θέματα υγείας όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις. Η έρευνα έχει συνδέσει τον αλτρουισμό γενικά με θετικές επιδράσεις στην υγεία και την ψυχολογία. «Βοηθώντας τους άλλους μέσα από τον εθελοντισμό, βοηθάμε και τον ίδιο μας τον εαυτό», προσθέτει ο ο Δρ Eric Kim.

Η μελέτη αυτή του Χάρβαρντ στοχεύει – αφού υποχωρήσει η κρίση του κορονοϊού – στο να δώσει μία ώθηση για την ανάπτυξη παρεμβάσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, που θα είναι βασισμένες στον εθελοντισμό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b