MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σεπτέμβριος 2019: Τα sos της πολιτιστικής ατζέντας του μήνα

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κινηματογραφικά φεστιβάλ και εικαστικές εκθέσεις που ξεχωρίζουν μέσα στον Σεπτέμβριο εντός κι εκτός Αθήνας.

Florence and the machine
author-image Στέλλα Χαραμή

1. Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

Οι BGKO, το διεθνές σύνολο μουσικών με έδρα τη Βαρκελώνη, επιστρέφει στην Αθήνα. Μέσω των αυθεντικών διασκευών τους σε παραδοσιακές μουσικές των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και των Μεσογειακών ακτών έχουν γίνει γνωστοί σε όλη την Ευρώπη. Το συγκρότημα έχει αναμίξει τις διαφορετικές καλλιτεχνικές επιρροές των μελών του, εμπλουτίζοντας τη ζωντανή μουσική σκηνή της Βαρκελώνης: Από παραδοσιακά καταλανικά, ελληνικά, ιταλικά, ρώσικα κι ανατολίτικα τραγούδια στις ζωτικές δονήσεις της τσιγγάνικης jazz και ροκ.

Πού Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, Γκάζι
Πότε 2 Σεπτεμβρίου
Πόσο 10 ευρώ

2. Queen Symphonic – A Rock & Orchestra Experience

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες των Queen και του Freddy Mercury με 10μελή ροκ μπάντα, 60μελή Συμφωνική Ορχήστρα και τέσσερις τραγουδιστές – πρωταγωνιστές του «We Will Rock You» από το West End του Λονδίνου – φθάνουν στο Ηρώδειο.  Μια δημιουργία του BBC που φέρνει επί σκηνής τις μεγαλύτερες επιτυχίες των Queen, με τις ευλογίες του Brian May – θρυλικού κιθαρίστα των Queen. Διευθύνει ο βρετανός αρχιμουσικός Richard Sidwell.
Πού Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε 7 Σεπτεμβρίου
Πόσο 28-88 ευρώ

3. Εκκλησιάζουσες – Η λαϊκή οπερέτα

Το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και η Εθνική Λυρική Σκηνή εγκαινιάζουν τη νέα μακροπρόθεσμη συνεργασία τους με τις αναθεωρημένες αριστοφανικές «Εκκλησιάζουσες» σε μετάφραση – λιμπρέτο – μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Μια διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη, από τον Σταμάτη Κραουνάκη, στο πλαίσιο του κύκλου «Operetta restart» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στο ρόλο της Πραξαγόρας, η Σοφία Φιλιππίδου, αναλαμβάνει την εξουσία μαζί με τις γυναίκες και σε μια εποχή απόλυτης πολιτικής και κοινωνικής παρακμής, προτείνουν ένα νέο καθεστώς κοινοκτημοσύνης. Μαζί της επί σκηνής οι Σταμάτης Κραουνάκης, Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Ιωάννα Μαυρέα, Κατερίνα Λυπηρίδου κ.α.
Πού Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε 9 Σεπτεμβρίου
Πόσο 10-35 ευρώ

4. Εν αιθρία 10: έκθεση κόμικς στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

Για 10 χρονιά, η διοργάνωση των κόμικς και της εικονογράφησης επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας. Φέτος, κατά την επετειακή διοργάνωσή της, η «Εν Αιθρία» θα παρουσιάσει αδημοσίευτα έργα 74 Ελλήνων δημιουργών. Η σειρά εκθέσεων «Εν Αιθρία», μια πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics, Γαβριήλ Τομπαλίδη, συνδυάζει σ’ έναν χώρο έργα γνωστών ονομάτων της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Πάντοτε με θέμα απόλυτα ελεύθερο, οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών», στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών. Η έκθεση πλαισιώνεται από ξεναγήσεις και «κυνήγι θησαυρού» που εξελίσσεται μέσω των social media.
Πού Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22)
Πότε 11-28 Σεπτεμβρίου
Πόσο Ελεύθερη είσοδος

5. Art Athina 2019

Η χρονική και τοπική μετάθεση της μεγαλύτερης συνάντησης εικαστικής τέχνης στην Αθήνα, μας φτάνει εκτάκτως στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η διεξαγωγή των εκλογών που έφερε την αναβολή της και η αποτυχία να φιλοξενηθεί στο ανακαινισμένο Ακροπόλ Παλάς, οδηγεί την φετινή μεγάλη διοργάνωση στο κέντρο της πόλης, στο Ζάππειο Μέγαρο – παραδοσιακά φιλόξενο τόπο σε εικαστικές εκδηλώσεις. Φέτος, για 24η χρονιά η Art Athina μεγαλώνει σε διάρκεια, έχει εξασφαλίσει  τη συμμετοχή 37 καλλιτεχνών και γκαλερί και υπόσχεται πολλές καινοτομίες, παράλληλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, αφιερώματα, συζητήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις.
Πού Ζάππειο Μέγαρο
Πότε 13-16 Σεπτεμβρίου
Πόσο 5-8 ευρώ

6. Sisters of Μercy

Ένα από τα σπουδαιότερα συγκροτήματα που ανέδειξε η post punk σκηνή Βρετανίας επισκέπτονται ξανά την Αθήνα. Ο Andrew Eldritch, με την επιβλητική παρουσία και τη βαριά μελαγχολική φωνή του, και η μπάντα του – σημείο αναφοράς του σκοτεινού rock ήχου και της dark κουλτούρας –  ετοιμάζουν για εμάς ένα live, με τη μορφή greatest hits show, περιέχοντας πολλά θρυλικά κομμάτια που έχουμε πολλά χρόνια να ακούσουμε ζωντανά: «Alice», «Temple Of Love», «This Corrosion», «More» και πολλά ακόμη.
Πού Gazi music hall
Πότε 13 Σεπτεμβρίου
Πόσο 30 ευρώ

7. Anamnesis στη Δήλο

Ένα χρόνο μετά την ανεπανάληπτη εμπειρία που οργάνωσε  στον αρχαιολογικό ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στην ορεινή Πελοπόννησο, η περιπέτεια της Αποστολίας Παπαδαμάκη συνεχίζεται. Αυτή τη φορά στον φορτισμένο αρχαιολογικό χώρο της Δήλου. Η πολύπειρη  χορογράφος και σκηνοθέτις, στοχεύει ν’ αφυπνίσει χώρους της μνήμης μέσα μας δια μέσου μιας προσωπικής εμπειρίας συνάντησης με τον εκάστοτε τόπο και μέσα από ένα παραστατικό βίωμα. Μαζί με τους εννιά περφόρμερς της, με τη μουσική του Τρύφωνα Κουτσουρέλη και με την παρουσία 500 θεατών – συλλειτουργών στην παράσταση, η Παπαδαμάκη επισκέπτεται την πατρίδα του Απόλλωνα και της Άρτεμις.
Πού Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
Πότε 14 Σεπτεμβρίου
Πόσο Είσοδος με δελτία εισόδου

8. Νύχτες Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας γιορτάζει 25 χρόνια και επιστρέφει στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού του. Τη διοργάνωση φέτος θα ανοίξει το «Parasite» του Μπονγκ Τζουν – Χο, η ταινία που βραβεύτηκε (παμψηφεί από την κριτική επιτροπή των Γιώργου Λάνθιμο, Πάβελ Παβλικόφσκι και Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου) με Χρυσό Φοίνικα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών. Η διοργάνωση – που θα παρουσιάσει το πλήρες πρόγραμμα της στις 11 Σεπτεμβρίου – αναμένεται να εξασφαλίσει στη φετινή επετειακή διοργάνωση τις πιο συζητημένες πρεμιέρες, αφιερώματα, πολυαναμενόμενα μουσικά φιλμ, την καλύτερη σοδειά των ετήσιων ντοκιμαντέρ, αλλά και παράλληλες επετειακές εκδηλώσεις, όπως masterclass, συναυλίες, πάρτι, ειδικές προβολές.
Πού Danaos Cinema (1 & 2), Ιντεάλ, Odeon Opera (1 & 2), Αστορ, Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών & Παλλάς
Πότε 18 – 29 Σεπτεμβρίου
Πόσο Με κάρτες διαρκείας των 5, 10 και 20 προβολών αξίας 20 ευρώ, 35 ευρώ και 60 ευρώ αντίστοιχα.

9. AnimaSyros 2019

Με περισσότερες από 200 ταινίες σε τρία, σταθερά, διαγωνιστικά τμήματα, Διεθνές & Σπουδαστικό Μικρού Μήκους και Μεγάλου Μήκους, θεματικά πανοράματα ταινιών εκτός διαγωνισμού (Διεθνές, Σπουδαστικό & Ελληνικό Πανόραμα, Ταινίες για όλη την οικογένεια), το Animasyros12 φιλοδοξεί για ακόμα μία χρονιά να προσελκύσει το ενδιαφέρον καταξιωμένων δημιουργών ταινιών κινουμένων σχεδίων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον, για τη 12η διοργάνωσή του επιλέγει ως τιμώμενες χώρες τη Σουηδία και το Αζερμπαϊτζάν. Φέτος, για τέταρτη φορά στην ιστορία του, το Anima Σύρος θα παρουσιάσει αφιέρωμα σε δέκα ταινίες μικρού μήκους αφιερωμένες στην προστασία του περιβάλλοντος. Για όλους όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στη Σύρο για τη διοργάνωση, διατίθενται ειδικά εκπτωτικά πακέτα σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και καταλύματα.
Πού Σύρος (Θέατρο Απόλλων, του Κινηματογράφος Παλλάς,  Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης και Πινακοθήκης Κυκλάδων, Άνω Σύρος, Ποσειδωνία, Φοίνικας).
Πότε 18-22 Σεπτεμβρίου

10. Florence and the machine

Το ελληνικό κοινό έδειξε την μεγάλη αγάπη του για την Florence με δυο sold out συναυλίες στο Ηρώδειο στις 19 και 22 Σεπτεμβρίου. Συγνώμη-τρεις συναυλίες sold out. Προστέθηκε ακόμη μία, 21 Σεπτεμβρίου στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου. Ελληνικός έρωτας για τη Florence & the Machine, οι μετοχές της οποίας ανεβαίνουν με τα εντυπωσιακά live της και τις απρόσμενες εκτελέσεις των επιτυχιών της.
Πού Ωδείο Ηρώδου Αττικού & Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου.
Πότε 19 & 22 (Ωδείο Ηρώδου Αττικού) και 21 Σεπτεμβρίου  (Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου)
Πόσο και οι τρεις συναυλίες είναι sold out

11. Eric Burton and the Animals

Ο θρύλος του ροκ, η ψυχή των Animals, το είδωλο των ’60s, η κινητήριος δύναμη της περίφημης British Invasion, ο πρωτοπόρος της ψυχεδελικής σκηνής του San Francisco, έρχεται στην Αθήνα. Τραγουδιστής, στιχουργός, συγγραφέας, ζωγράφος και ενίοτε ηθοποιός, θα δώσει μια εφ’ όλης της ύλης συναυλία.
Πού Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε 27 Σεπτεμβρίου
Πόσο 30-75 ευρώ

12. Ara Malikian – Royal Garage world tour

Ο ροκ σταρ του βιολιού, ο ανατρεπτικός Λιβανέζος Άρα Μαλικιάν με την μπάντα του και το νέο του άλμπουμ «Royal Garage» έρχεται στην πόλη στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας περιοδείας σε 50 χώρες και 220 συναυλιών. Σε αυτή την περιοδεία, ο Μαλικιάν κάνει ένα ταξίδι μέσα από πολλά διαφορετικά μουσικά στυλ. Γνωστός για το εκλεκτικό ρεπερτόριό του παρουσιάζει ανατρεπτικές ενορχηστρώσεις έργων, από τον Bowie στον Bach και από τη «Μισιρλού» στους Led Zeppelin και στον Paganini.
Πού Παλλάς
Πότε 27 Σεπτεμβρίου
Πόσο 30-60 ευρώ

 

13. Eros Ramazzotti

Ο διασημότερος και πιο επιτυχημένος Ιταλός καλλιτέχνης των τριών τελευταίων δεκαετιών, έρχεται στην Αθήνα. Ο ερωτικός Ιταλός υπόσχεται μια βραδιά γεμάτη επιτυχίες, στο πλαίσιο μιας μεγάλης παγκόσμιας περιοδείας για την προώθηση του νέου του album, «Vita Ce N’è» που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 23 Νοεμβρίου.
Πού Tae Kwon Do, Παλαιό Φάληρο
Πότε 27 Σεπτεμβρίου
Πόσο 40-200 ευρώ

14. Gang of Four

Μ’ ένα δίσκο ορόσημο για το post punk, το συγκρότημα από το Leeds που επηρέασε με τον ήχο του, πολλούς και εκλεκτούς – δοξάζοντας τα κοφτά ‘ριφ’ της κιθάρας – έρχεται στην Αθήνα. Οι Gang of Four,  ένα από τα πιο συνεπή συγκροτήματα του ροκ ως προς την εκπροσώπηση της βρετανικής εργατικής τάξης και με κεντρική μορφή τον εμβληματικό κιθαρίστα Andy Gill, θα κάνουν ένα αφιέρωμα στην πορεία τους. Αιχμή του δόρατος το νέο άλμπουμ τους «Happy now».
Πού Gagarin
Πότε 27 Σεπτεμβρίου
Πόσο 20 ευρώ

 

15. Mario Biondi

Ο Ιταλός Mario Biondi – ο, για κάποιους, νέος Barry White – επιστρέφει στην Αθήνα με τις σημαντικότερες soul ιστορίες του, που θ’ ακουστούν για πρώτη φορά στον επιβλητικό χώρο του Ηρωδείου. Με τη βαθιά και αισθαντική χροιά του, θα μας ταξιδέψει στην εποχή των μεγάλων music halls, διατηρώντας παράλληλα το σύγχρονο στοιχείο αλλά και το «ιταλικό» ταμπεραμέντο του μέσα από jazz και soul standards,.
Πού Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε 28 Σεπτεμβρίου
Πόσο 25-60 ευρώ  

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b