MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
26
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ιούλιος 2019: Τα sos της πολιτιστικής ατζέντας του μήνα

Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, φεστιβάλ και εικαστικές εκθέσεις που ξεχωρίζουν μέσα στον Ιούλιο, εντός κι εκτός Αθήνας.

Ηλέκτρα / Ορέστης, από την Κομεντί Φρανσαίζ
author-image Στέλλα Χαραμή

Έκθεση: Ο κήπος του Μουσείου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Αντλώντας έμπνευση από τον εσωτερικό κήπο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο Νεκτάριος Αποσπόρης μας μυεί στον δικό του «Κήπο του Μουσείου», αιχμαλωτίζοντας την ομορφιά του εσωτερικού κήπου του κόσμου.  Τα έργα του, μεσογειακά και ελληνικά φυτά και λουλούδια  αλλά και αποτυπώσεις λεπτομερειών από γλυπτά του κήπου και αρχαία έργα μικροτεχνίας, συναρμολογούν έναν παραδεισένιο μικρόκοσμο, έναν άγνωστο ευτυχισμένο τόπο στην καρδιά της Αθήνας.
Που: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Πότε: 1 Ιουλίου – 31 Αυγούστου
Πόσο: Είσοδος ελεύθερη

Αν Τερέζα Κεερσμάκερ

Χορός: “In the Midst of Life we are in Death” της Αν Τερέζα Κεερσμάκερ στο Ηρώδειο

Η κορυφαία ίσως, εν ενεργεία, δημιουργός του σύγχρονου χορού, η Αν Τερέζα Κεερσμάκερ εμφανίζεται μαζί με άλλους τέσσερις χορευτές της ομάδας της, Rosas για πρώτη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου υπό τους ήχους του αγαπημένου της Μπαχ, σε μια παράσταση που η κριτική χαρακτήρισε «υπέρτατη στιγμή χάρης και ομορφιάς». Ο τίτλος του έργου παραπέμπει στη φράση «εν τω μέσω της ζωής, βρισκόμαστε στον θάνατο», μετάφραση ενός λατινικού ψαλμού από τον Λούθηρο, που έχει χαραχτεί στον τάφο της Πίνα Μπάους. Μαζί της στη σκηνή του Ηρωδείου, ο σπουδαίος Gάλλος τσελίστας Ζαν-Γκυγέν Κεράς.
Που: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 2 Ιουλίου
Πόσο: 15-50 ευρώ

Dead can Dance

Live: Dead can Dance στο Ηρώδειο

Οι Αυστραλοί εκπρόσωποι της έθνικ δημιουργούν ένα ξεχωριστό set list για το κοινό της Αθήνας: Θα παίξουν συνθέσεις που δεν έχουν παίξει ποτέ ξανά ζωντανά, αναθεωρημένα κομμάτια από τις πρώτες δεκαετίες της πορείας τους και θα παρουσιάσουν τη νέα τους δουλειά, «Dionysus».
Που: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 3 Ιουλίου
Πόσο: 32 – 125 ευρώ

Η Εθνική Βιβλιοθήκη στο ΚΠΙΣΝ

Έκθεση: Βιβλιοθήκες, Ανάγνωση κτηρίων

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων παρουσιάζει μια έκθεση που εστιάζει στα κτήρια βιβλιοθηκών, τα οποία ιδρύθηκαν από τη δεκαετία του ‘80 έως σήμερα. Περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, δημόσιες ή ιδιωτικές, επιστημονικές, αφιερωμένες στην ιστορία ή τις θετικές επιστήμες, την τέχνη, τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, οι βιβλιοθήκες εκτίθενται για να μοιραστούν τους θησαυρούς τους.  Η έκθεση επικεντρώνεται στην ανάγνωση των κτηρίων, στο συμβολικό τους χαρακτήρα και στον τρόπο με τον οποίο οι αρχιτέκτονες διαχειρίζονται τον πλούτο των γνώσεων που τίθενται στη διάθεση τους.
Που: Πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων
Πότε: 3 Ιουλίου –  14 Σεπτεμβρίου
Πόσο: Ελεύθερη είσοδος

La Vita Nuova – Η νέα ζωή

Θέατρο: “La Vita Nuova – Η νέα ζωή” του Ρομέο Καστελούτσι στην Πειραιώς 260

Ο Ρομέο Καστελούτσι, πιστός στο, ανά τακτά διαστήματα, ραντεβού του με το κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών επιστρέφει με την δική του δήλωση για το προσφυγικό. Καθοδηγώντας πέντε ερασιτέχνες Αφρικανούς ηθοποιούς δοκιμάζει μια ποιητική ανάγνωση πάνω στο «Πνεύμα της Ουτοπίας» του Ερνστ Μπλοχ. Πέντε άντρες συναντιούνται σ’ ένα μεγάλο, σκονισμένο πάρκινγκ. Σκοπεύουν να ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι προς μια καλύτερη ζωή. Νιώθουν αποκομμένοι από τον κόσμο και εξεγείρονται απέναντι στη δικτατορία των συνηθειών, τον κορεσμό των εμπειριών, την ασφυξία και την απώλεια των αισθήσεων.
Που: Πειραιώς 260
Πότε: 6 – 9 Ιουλίου
Πόσο: 5 – 25 ευρώ

Μουσική: Primer Music Festival στην Πλατεία Νερού

Dance festival με μεγάλα ονόματα. Και το μεγάλο αστέρι της λάτιν ποπ J Balvin. O DJ Snake των πολλών hits αλλά και οι Salvatore Ganacci, Will Sparks, Dubvision.
Που: Πλατεία Νερού
Πότε: 10 Ιουλίου
Πόσο: από 30 ευρώ

Infini

Χορός: “Infini” του Μπορίς Σαρμάζ στην Πειριαώς 260

Το νέο έργο του κορυφαίου Γάλλου χορογράφου Μπορίς Σαρμάζ κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών. Το «Infini» προσπαθεί να εντοπίσει μια αίσθηση απείρου μέσα στον χώρο. Το «άπειρο» είναι ο τρόπος μας να αγγίξουμε αυτό που βρίσκεται πέρα από εμάς και η σκηνή είναι ο χώρος που επιτρέπει μια τέτοια προσπέλαση.
Που: Πειραιώς 260
Πότε: 11 – 14 Ιουλίου
Πόσο: 5 – 25 ευρώ

Έκθεση: “Σπουδή στο φως” του Σωτήρη Σόρογκα στη Μύκονο

Η γκαλερί «Σκουφά» καλωσορίζει το καλοκαίρι με μια αφιερωματική έκθεση σ’ έναν από τους σημαντικότερους δασκάλους της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, τον Σωτήρη Σόρογκα. Είκοσι αντιπροσωπευτικοί πίνακες από τη μακρά και γόνιμη πορεία του εκτίθενται στον Καλλιτεχνικό Σταθμό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στη Μύκονο.  Τα ρημαγμένα καΐκια, τα ξύλα που έβγαλε η θάλασσα, βρίσκουν «καταφύγιο» στον καμβά του ζωγράφου. Το προσωπικό ιδίωμα του Σόρογκα με πέτρες, αρχαία σπαράγματα, βάρκες, αποσαθρωμένα ξύλα, όλα λουσμένα στο φως, εντάσσονται στο πνεύμα και την ιδιαίτερη παράδοση της Μυκόνου και της Δήλου.
Που: Καλλιτεχνικός Σταθμός της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μυκόνου
Πότε: 12 Ιουλίου – 16 Αυγούστου

Tindersticks

Live: “Tindersticks” στο Ηρώδειο

Ένα από τα πιο σημαντικά και αγαπημένα στο ελληνικό κοινό βρετανικά συγκροτήματα,  οι Tindersticks, έρχονται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο για μια μελωδικά μελαγχολική βραδιά στην καρδιά του καλοκαιριού.
Που: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 13 Ιουλίου
Πόσο: 30 – 65 ευρώ

Kanata: Επεισόδιο 1 – Η διαμάχη

Θέατρο: “Kanata: Επεισόδιο 1 – Η διαμάχη” του Ρομπέρ Λεπάζ στο Μέγαρο

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Θεάτρου του Ήλιου, η Αριάν Μνουσκίν παραδίδει τα ηνία του θρυλικού θιάσου σ’ έναν προσκεκλημένο σκηνοθέτη, τον κορυφαίο Γαλλο-Καναδό Ρομπέρ Λεπάζ. Ο Λεπάζ, κατασκευάζει ένα ποιητικό, επικών διαστάσεων σύμπαν, ανατρέχοντας σε διακόσια χρόνια καναδικής ιστορίας:  Ένα ζευγάρι Γάλλων μετακομίζει στο Βανκούβερ. Η γυναίκα είναι ζωγράφος και γίνεται φίλη με μια αυτόχθονα που ζει σε μια φτωχογειτονιά της πόλης, αλλά κατόπιν δολοφονείται από έναν κατά συρροή δολοφόνο. Το περιστατικό αυτό κινητοποιεί τη ζωγράφο, η οποία αποφασίζει να ζωγραφίσει πρόσωπα δολοφονημένων αυτοχθόνων γυναικών.
Που: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Πότε: 13 – 15 Ιουλίου
Πόσο: 10 – 50

The Cure

Μουσική: Ejekt Festival presents “The Cure” στην Πλατεία Νερού

Kλασικές αξίες. Oι Cure του Robert Smith θα παίξουν όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους σε ένα live που θα υπερβεί τις δύο ώρες – και τα  live τους είναι θρυλικά. Μαζί τους, την ίδια μέρα  οι Michael Kiwanuka,  Ride,  οι εξαιρετικοί Khruangbin και οι Steams. Γιορτάζοντας τα 15α γενέθλια του Ejekt Festival.
Που: Πλατεία Νερού
Πότε: 17 Ιουλίου
Πόσο: από 55 ευρώ

Λουκιανός Κηλαηδόνης

Συναυλία: Αφιέρωμα στον Λουκιανό Κηλαηδόνη στο ΚΠΙΣΝ

«Τα καλύτερά μας χρόνια» σε μια ξεχωριστή συναυλία στη μνήμη του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Ο Μανώλης Μητσιάς, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Θοδωρής Μαραντίνης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, η Μαρία Κηλαηδόνη και οι ηθοποιοί  Γιάννης Μπέζος,  Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Νάντια Κοντογιώργη και Γιασεμί Κηλαηδόνη ενώνουν τις φωνές τους σ’ ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Λούκι Λουκ του ελληνικού πενταγράμμου στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.
Που: Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 20 Ιουλίου
Πόσο: Ελεύθερη είσοδος

Θέατρο: “Ηλέκτρα/ Ορέστης” από την Comedie Francaise στην Επίδαυρο

Ο αρχαιότερος θίασος στον κόσμο, η Comedie Francaise επισκέπτεται για πρώτη φορά τα επιδαύρια χώματα υπό τη σκηνοθετική οδηγία του  σταρ σκηνοθέτη Ιβο Βαν Χόβε. Και μάλιστα με ελληνικό περιεχόμενο: Δυο τραγωδίες του Ευριπίδη σε μια παράσταση, τα οποία αφηγούνται την ιστορία της Ηλέκτρας και του Ορέστη στη συνέχειά της ή το πώς τα δυο αδέρφια ξαναβρέθηκαν και συμμάχησαν για να εκδικηθούν τη μητέρα τους, Κλυταιμνήστρα. Η παράσταση σηματοδοτεί την υποδοχή της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη στο ρεπερτόριο της Comedie Francaise.
Που: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πότε: 26 – 27 Ιουλίου
Πόσο: 10 – 100 ευρώ

Live: Grandmaster Flash στο ΚΠΙΣΝ

Πρωτοπόρος, μια μουσική δύναμη και φωνή του hip-hop της δεκαετίας του 1970 έρχεται στην Αθήνα για ένα εκρηκτικό DJ set. Διεθνές πρόσωπο του hip-hop και του turntablism, ο καλλιτέχνης που πρωτοδίδαξε την τέχνη του mixing και άλλαξε το πρόσωπο του DJing για πάντα.
Που: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Πότε: 27 Ιουλίου
Πόσο: Ελεύθερη είσοδος

Φεστιβάλ: Unite with Tomorrowland στην Πλατεία Νερού

Το διάσημο φεστιβάλ- γιορτή της dance μουσικής – που ξεκίνησε το 2005 από το Βέλγιο – έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Headliner των εκδηλώσεων, ο Armin Van Buuren.
Που: Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας, Πλατεία Νερού
Πότε: 27 Ιουλίου
Πόσο: από 45 ευρώ

Όπερα: “Τραβιάτα” στο Ηρώδειο

Δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το δημοφιλέστατο έργο Τζουζέππε Βέρντι, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Ο άτυχος έρωτας της «Κυρίας με τις καμέλιες», όπως τον εμπνεύστηκε και τον μελοποίησε ο Βέρντι θα ζωντανέψει σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Η περιζήτηση σοπράνο Λιζέτ Οροπέσα, ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο στην πρώτη διανομή, ενώ στη δεύτερη διανομή η Εκατερίνα Σιούρινα.
Που: Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Πότε: 27, 28 30 και 31 Ιουλίου
Πόσο: 15 – 100 ευρώ 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b