MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Το Φεστιβάλ Αθηνών ξεκινά μ’ ένα μεγάλο πάρτυ από την ομάδα του Six d.o.g.s στην Πειραιώς

Το σκηνικό, βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, από το παρελθόν μας, κτίσματα που παλιά ήταν τα εργοστάσια επίπλων γραφείου Τσαούσογλου. Μέσα σε αυτό, άλλα σκηνικά, εκείνα των παραστάσεων, των εικαστικών, των εκδηλώσεων, των έργων στο χώρο, κομμάτια από τις νέες ζωές του 260 της Οδού Πειραιώς, όπως τις «ζούμε» τα τελευταία χρόνια. Αρκετοί από μας (πολλοί από εμάς) «ακούγαμε» ήδη ήχους και βλέπαμε λάιβ.

Glacial
author-image Μαρία Μαρκουλή

Πες το και γίνεται. Στις 2 Ιουνίου το Six d.o.g.s και το Φεστιβάλ Αθηνών εκπέμπουν από κοινού σήμα έναρξης των φετινών, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, εκδηλώσεων και παρουσιάζουν το ADD.

Αυλαία, δηλαδή, με ένα χορταστικό πρόγραμμα από την καρδιά της σύγχρονης ηλεκτρονικής και “dance” σκηνής.

Το καλοκαιρινό six d.o.g.s δεν έχει μόνο κήπο, το Φεστιβάλ Αθηνών δεν έχει μόνο τη δική του αντζέντα.

Red Axes

Red Axes

Δώδεκα ώρες, περισσότεροι από δώδεκα καλλιτέχνες με τις μουσικές προτάσεις τους αναλαμβάνουν το πάρτι της έναρξης. Έμπειροι και με πολλά χιλιόμετρα στον χώρο και στον ήχο οι άνθρωποι του six d.o.g.s (μπορούν να μιλήσουν τ’ αυτιά μας γι΄αυτό) μπαίνουν δυναμικά στο 260 της Πειραιώς και πιάνουν δουλειά με σκοπό, όπως λένε, να στήσουν ένα «μουσικό playground». Αυτό θα αποτελείται από τρεις σκηνές / stages/ ανοιχτές και κλειστές, μια παραγωγή σχεδιασμένη με βάση τις προδιαγραφές ανάλογων μεγάλων φεστιβάλ.

Η εγχώρια σκηνή άλλωστε χαρακτηρίζεται από τους παθιασμένους με τη μουσική ανθρώπους της και δεν είναι τυχαίο που μερικές από τις πιο ωραίες βραδιές στην πόλη έχουν γεννηθεί από την ηλεκτρονική μουσική κοινότητα, την σοβαρότητα και το πείσμα της να παρουσιάζει καινούργια πράγματα παρά τις δυσκολίες και τις ζόρικες εποχές.

Εχουμε δει, για παράδειγμα, το έξοχο Sync με την καταπληκτική πρεμιέρα του στο Βιομηχανικό Πάρκο του Λαυρίου και την ωραία συνέχειά του στο Γκάζι, το εντυπωσιακό Plissken με τις πλούσιες σκηνές του και το χειμωνιάτικο πια ραντεβού του.

ADD 72

Το ADD τώρα δίνει την ένταση στη σκηνή και φέρνει εκλεκτούς στον πιο ωραίο δρόμο της Αθήνας #ναι, στην Πειραιώς!

Ονόμα – μαγνήτης οι Kruder & Dorfmeister οι βετεράνοι του «downtempo» και μια κατηγορία από μόνοι τους στον ηλεκτρονικό ήχο με μελωδικές προσμείξεις. Αν κάποια στιγμή οι Βιενέζοι αποφασίσουν να φρεσκάρουν κάπως την παράδοση στα περίφημα σοκολατάκια – Μότσαρτ, βλέπω τους Kruder & Dorfmeister ήδη στη shortlist. Γιορτάζουν άλλωστε 25 χρόνια μουσικής δράσης και αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία. Τα σέβη της θα υποβαλλουν οι φαν πάντως και σε έναν άλλον από τους καθοριστικούς παίκτες της τέκνο-ελεκτρόνικα, στον Βρετανό Luke Slater και την αναμφισβήτητη διαχρονικότητά του.

Η εξαιρετική περίπτωση του Apparat. Που υφαίνει με την μουσική του υποβλητικούς σκοτεινούς κόσμους που μπορεί αίφνης να εκραγούν σε καταιγίδες ήχου και την μελωδική πλευρά του να διευρύνει τον κύκλο των θαυμαστών του. Επίσης, ίσως έτυχε να «τσιμπήσατε» το όνομα του Βερολινέζου στις μουσικές του Dark, της πολύ αξιόλογης γερμανικής σειράς μυστηρίου.

AmelieLens by Zeb Daemen

Amelie Lense

Η Amelie Lense που θα δούμε επίσης, είναι από τα ονόματα που ακούγονται πολύ τελευταία. Άρεσε το κορίτσι την πρώτη φορά που ήρθε και έπαιξε στο six d.o.g.s – την ξαναβλέπουμε τώρα. Στην Βέλγικη «ομάδα» και ο Farrago τον οποίο αρκετοί επιμένουν να φωνάζουν ακόμη Talbot Wood. Ονόματα αλλάζουν, μουσικές ταυτότητες αποκαλύπτονται.

Στον Mano Le Tough (που φέρνει το Pixi) έχει πραγματικά ενδιαφέρον να τσεκάρει κανείς τους ευρηματικούς τρόπους που ο Ιρλανδός ανακατεύει house, techno, new wave και ό,τι τον εμπενεύσει σε κάθε “εξόρμησή” του.

Και αν έχετε ακούσει για τη Ρουμάνικη dance σκηνή και τα κατορθώματά της, θα έχετε βρεθεί απέναντι στους [a:rpia:r] που είναι Rhadoo, Petre Inspirescu και Raresh – τρεις βασικοί από τους πρωταγωνιστές της φήμης της.

Apparat

Apparat

Στο ADD, ‘Eλληνες Djs και παραγωγοί μοιράζονται τα stages με συναδέλφους από άλλα μέρη νέους και παλιότερους, έμπειρους παίκτες, όπως ο Τerence Fixmer, ή ο καταξιωμένος Ολλανδός Speedy J. Θα παίξουν επίσης ο Anestie Gomez, ο Μr Roussos, o Blue Lagoon (βλέπε Kormoranos) η K.tou, οι Glacial, oι Invisible People, Red Axes που βάζουν πολλά είδη στο «μίξερ», όπως και o Stiko επίσης και άλλοι.

Άμεσα θα ανακοινωθεί το αναλυτικό πρόγραμμα με τις ώρες που θα εμφανίζεται ο κάθε καλλιτέχνης. Στο ADD, Σάββατο 2 Ιουνίου, στο 260 της Πειραιώς. Το πλήρες μενού και οι σημειώσεις του εδώ: https://addfestival.gr/. 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b