MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

13 live που αναμένουμε στο Φεστιβάλ Αθηνών

Από το Ηρώδειο ως τον Κήπο της Πειραιώς 260, από την Εγνατία Οδό ως το Εθνικό Ωδείο Αθηνών από εκεί ως την Τουσόν της Αριζόνας, το Φεστιβάλ Αθηνών δίνει στίγμα μουσικό. Δηλαδή και μουσικό. Κεντρικό. Κλασικό και νέο, λυρικό και ροκ -οι ετικέττες περισσεύουν και αυτά φτάνουν γι’ αρχή- σε λίγο φτάνει και το καλακαίρι.

author-image Μαρία Μαρκουλή

Πρεμιέρα με ολονύχτιο χορευτικό πάρτυ 

Άνοιγμα στην Πειραιώς 260 (2 Ιουνίου) με δέκα καλλιτέχνες της σύγχρονης χορευτικής ηλεκτρονικής μουσικής– έλληνες και ξένους σε τρεις διαφορετικές σκηνές, live και dj sets. Six d.o.g.s στο ‘τιμόνι’. Με άλλα λόγια συναυλιακός_ Φεστιβαλικός _ πυρετός. 

Bill Murray Jan Vogler New Worlds SITE 2

Bil Murray & Jan Vogler

Οι “ξένοι” του φεστιβάλ

Του διεθνούς πενταγράμμου μια γεύση: ο Sting (22 & 23 Ιουνίου), οι Calexico (3 Ιουλίου), o Νάιτζελ Κένεντι (17 Ιουλίου) _ πλην όμως και ο κύριος Μπιλ Μάρεϊ (19 Ιουνίου), ο γνωστός, που σαν κι αυτόν δεν υπάρχει άλλος, ο πιο κουλ τύπος της κωμωδίας (της δικής του σχολής κωμωδίας) θα είναι εδώ με ρόλο και μουσικό στο Ηρώδειο: θα αφηγείται και θα ερμηνεύει συνθέσεις Φόστερ, Γκέρσουϊν, Μπερνστάιν και αποσπάσματα απο έργα Αμερικανών λογοτεχνών και ποιητών- έχοντας δίπλα τον γερμανό τσελίτσα Γιαν Βόγκλερ με τον οποίο εμπνεύστηκαν την παράσταση – New Worlds λέγεται η παράσταση – μετά την τυχαία (λέει η ιστορία) γνωριμία τους σε ένα αεροπλάνο. Μάρεϊ είναι βέβαια, (υπ’ όψιν ότι) μπορεί και να αυτοσχεδιάσει. 

Άριες στο Ηρώδειο

Μενού λοιπόν μουσικό Ηρωδειακό. Η πρεμιέρα στο Ηρώδειο λυρική με Ναμπούκο (1, 3, 6 & 8 Iουνίου) από την Εθνική Λυρική Σκηνή και αυλαία Ηρωδείου πάλι με Λυρική Σκηνή και Κάρμεν (27, 28, 29 & 31 Ιουλίου). Το λυρικό θέατρο έχει φαν και το Ηρώδειο είναι «στέκι».

Calexico

Calexico

Τα σιγουρα sold out

Αλλά και, όπως είπαμε: καλώς τα παιδιά. Τους Calexico εννοώ, που έρχονται από την Αριζόνα και γενικά κυκλοφορούν και μας τιμούν πολύ τακτικά με την παρουσία τους. Είναι_και παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια_ένα από τα πιο δημιουργικά σχήματα του desert/latin/rock με πατέντα στο στιλ τους. Έρχονται μάλιστα και με ένα εξαιρετικό καινούργιο άλμπουμ (Τhe Thread That Keeps Us /κυκλοφόρησε μόλις και εδώ από την Rockarolla). Θα είναι ωραία που θα τους δούμε κάτω από την Ακρόπολη.

Sting 22

Sting

Θυμάμαι τώρα την πρώτη φορά που ο Sting ερχόταν στην Ελλάδα. “Kοπάνα’ για να πάμε στη συναυλία των Police (στο μπάσο τους ο Sting) και παραλίγο από την ελληνική police και το πλήθος που έσπρωχνε, να λειώσουμε ανάμεσα στην πόρτα του Σπόρτινγκ και στα κάγκελα της γέφυρας (βλέπε Άγιος Ελευθέριος). Από εκεί διακτινιζόμαστε στο Ηρώδειο 22, 23 Ιουνίου. Σικ εντ Στινγκ.

Οι έλληνες που θα μπουν στην ατζέντα μας 

Πάρα πολύ ενδιαφέρον μου φαίνεται αυτό. Το οποίο ο Νίκος Κυπουργός (10 Ιουνίου) έχει βαφτίσει «τα μυστικά της Εγνατίας» αφού κατά κάποιο τρόπο είναι τα μυστικά της Εγνατίας (της οδού) και πρόκειται για συναυλία. Μια συναυλία–οδοιπορικό που φέρνει επι σκηνής τραγούδια, μουσικές και γλώσσες που συγκατοικούν στις παρυφές της Εγνατίας οδού. Βλάχικα, Αρβανίτικα, Σλαβόφωνα, Τουρκόφωνα, Ποντιακά, Καππαδοκικά, Ρομανέ, Εβραϊκά, Πομάκικα… γιατί είμαστε ωραίοι, διαφορετικοί και ίδιοι.

Eleftheria Arvanitaki

Ελευθερία Αρβανιτάκη

Ω Ελευθερία. Η Αρβανιτάκη (14 Ιουνίου). Εδώ συναντά τους ΤΑΚΙΜ με την πολύ προσεγμένη, φρέσκια και σύγχρονη ματιά τους στην παράδοση και μαζί διασκευάζουν τραγούδια. Της Ελευθερίας.

Ελληνικό τραγούδι, αλλά αυτή τη φορά έτσι: Ως «Ελλάδα, γυναίκα, ποίηση» συναυλία αφιερωμένη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο (25 Ιουνίου). Τραγούδια ζωής, στίχοι βιωμένοι, που όπως και αν το πεις ‘μέσα’ είσαι. Ένα βράδυ φουλ Λευτέρης με πολλές συμμετοχές, ένα βράδυ που το Ηρώδειο όλο θα τραγουδάει μαζί κάτω από το φεγγάρι που μπορεί να είναι και πανσέληνος. Ετσι το φαντάζομαι.

Nana Mouskouri

Νάνα Μούσχουρη

H Νάνα Μούσχουρη (5 Ιουλίου) βάζει τη δική της νότα. Νότα Νάνα. «Ένα μύθο θα σας πω», όπου (εδώ) το φεγγαράκι θα είναι χάρτινο και η Νάνα θα φοράει τα γυαλιά της. Αν δεν συμβούν αυτά _ που αποκλείεται!_ μην ζητήσετε τα λεφτά σας πίσω, γιατί τα έσοδα της συναυλίας είναι για τους σκοπούς του Συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ.

Ένας βιολονίστας – ροκ σταρ 

Ο Nigel Kennedy –σούπερσταρ του βιολιού είναι και το αστέρι του έχει κάνει γκελ και στον κόσμο της ποπ. Μας έρχεται με το εξής θέμα: Bach meets Kennedy meets Gershwin σε μια ζεστη νύχτα της Αθήνας, 17η Ιουλίου κάπως έτσι θα είναι.

Tchaikovsky Symphony Orchestra Vladimir Fedoseyev Nepomnyashchaya Varvara PRESS 3

Tchaikovsky Symphony Orchestra, Vladimir Fedoseyev.

Ορχήστρες και Ορχήστρες!

Και μερικές Ορχήστρες ακόμη. Με δυναμικό παρών και ψαχνό στο πρόγραμμά τους. Σημειώνω ενδεικτικά:

  • Il Pomo d’ Oro (11 Ιουνίου) σε μουσική διεύθυνση Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ με άριες και ντουέτα από τις μυθολογικές όπερες του Χαίντελ. Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (16 & 17 Ιουνίου) και ο μαέστρος Βύρων Φιδετζής στην όπερα «Περουζέ» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη.
  • Η Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (21 Ιουνίου)
  • Tchaikovsky Symphony Orchestra (27 Ιουνίου).
  • Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής (29 Ιουνίου) με έργα Βέρντι και Μασνέ. Επίσης η Καμεράτα και ο Γιώργος Πέτρου συναντούν το συμφωνικό μιούζικαλ με το Company (Η παρέα) του Στίβεν Σόντχάιμ (8 & 9 Ιουλίου).
  • Η λονδρέζικη Philharmonia Orchestra και ο Έσα-Πέκκα Σάλονεν με σολίστ την αμερικανίδα σοπράνο Μισέλ ΝτεΓιάνγκ και την 3η Συμφωνία (Ηρωϊκή) του Μπετόβεν και Το λυκόφως των θεών του Βάγκνερ (2 Ιουλίου).
  • Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με την Μάρτα Άργκεριχ και την Θεοδοσία Ντόκου, με την συμμετοχή της Ντόρας Μπακοπούλου (13 Ιουλίου).
  • Αλλά και η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με την Ζωή Τσόκανου και τον γερμανό τσελίστα Ντάνιελ Μίλερ (15 Ιουλίου).

Κήποι, αυλές και μουσικές!

Apurimac Rizou Moreleon Latin Party SITE 2

Apurimac

Σαν open air τόπος που είμαστε _ακόμη και στα πιο κλειστά μας_το Φεστιβάλ ανοίγεται. Η μουσική απλώνεται, κυκλοφορεί, κάνει εμφανίσεις. Ξεχωρίζω σημεία: εκεί, στον Κήπο της Πειραιώς 260, που θα είναι ο Leon of Athens (4 Ιουνίου) και θα έχει μαζί του μια ομάδα από 25 γυναικείες φωνές. Εκεί, στον ίδιο κήπο, θα «παίξει» λάτιν πάρτι με Apurimac, Μαρίζα Ρίζου και Μάρθα Μορελεόν (6 Ιουνίου). Εκεί που ο Γιάννης Μπέζος στο Φεστιβάλ δεν θα κατέβει με ρόλο αλλά με την φωνή του και θα τραγουδήσει με την κόρη του, ηθοποιό Ηρώ Μπέζου, σε μια βραδιά αφιερωμένη στους ποιητές Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιάννη Θεοδωράκη και Τάσο Λειβαδίτη (9 – 12 Ιουνίου).

Στο μεταξύ στο Ωδείο…

Γιατί φέτος το Φεστιβάλ εγκαινιάζει νέα συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών –αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής»- τριάντα νέοι σολίστ της ελληνικής μουσικής σκηνής παρουσιάζουν την τέχνη τους μεσα σε τέσερις μέρες αφιερωμένες στον Κλοντ Ντεμπυσύ– 100 χρόνια φέτος από τον θάνατό του. Young Greek Classics (3 – 6 Ιουλίου). Ενώ το Υπόγειο (του Ωδείου) υποδέχεται τζαζ 10-12 Ιουλίου με το Aqua Jazz Athens, που διοργανώνουν μαζί το Ωδείο Αθηνών και το Εργαστήριο Τζαζ και Μουσικής της Μεσογείου του Ιόνιου Πανεπιστημίου –αυτά μεταξύ άλλων μουσικών που ανέβασαν, από την πρώτη ανακοίνωση του προγράμματος (χτες) ήδη τον ήχο του Ελληνικού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Περισσότερη τζαζ και ακόμη πιο πολλή μουσική στην συνέχεια.

Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. 

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b