MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
03
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Επί Κολωνώ και Σύγχρονο θέατρο – Μια σπάνια συνεργασία ξεκινάει

Για πρώτη φορά δύο ιδιωτικά θέατρα ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν 13 παραγωγές σε δύο σκηνές για τη νέα θεατρική περίοδο.

author-image Στέλλα Χαραμή

Μπορεί η πλατφόρμα της συνεργασίας να δοκιμάζει πολλές εκδοχές στους κόλπους της θεατρικής κοινότητας, ωστόσο όμοια της, δεν έχει γνωρίσει: Το «Επί Κολωνώ» και το «Σύγχρονο», δύο θέατρα της ελεύθερης σκηνής, επιχειρούν μια, νέας αντίληψης, σύμπραξη προχωρώντας στη συμπαραγωγή παραστάσεων.

«Είναι ένα πείραμα που ξεκινάμε με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό. Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μακροχρόνια συνεργασία – μακάρι να ευοδώσει» εύχεται ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Επί Κολωνώ» Γιώργος Χατζηνικολάου καθώς στέκεται στο κέντρο της σκηνής του «Σύγχρονου» θεάτρου, στο πλευρό του «ομόλογου» του, Δημήτρη Οικονομίδη. «Δεν είναι εύκολη μια τέτοια συνεργασία γιατί δεν είναι δοκιμασμένη. Ο χρόνος θα δείξει» υπερθεματίζει, εξίσου φειδωλός, ο τελευταίος.

Xatzinikolaou OIkonomidis
Ο Γιώργος Χατζηνικολάου και ο Δημήτρης Οικονομίδης στη σκηνή του «Σύγχρονου» 

Μια σειρά συμπτώσεων, με κινητήριο μοχλό την πρόθεση της ομάδας ΝΑΜΑ να επεκτείνει τη δράση της κι εκτός της σκηνής της Λένορμαν – όπου θα επαναληφθούν οι επιτυχίες «Αγαπητή Ελενα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια και «Ο άγριος σπόρος» του Γιάννη Τσίρου – τους έφεραν στο κατώφλι της Ευμολπιδών. «Ομως, οι λόγοι της συνεργασίας δεν ήταν οικονομικοί, όσο λειτουργικοί και καλλιτεχνικοί» ξεκαθαρίζουν οι δύο συμπαραγωγοί.

Στη σειρά των συμπτώσεων που ευνόησαν αυτή την τολμηρή συνεργασία έρχεται να προστεθεί μία ακόμα· η μοναδική φορά που, στα 17 χρόνια θεατρικής παρουσίας της, η ομάδα ΝΑΜΑ «εγκατέλειψε» το «Επί Κολωνώ», ήταν για να φιλοξενηθεί στο «Σύγχρονο»: Δεκέμβριος του 2007 όταν, στο πλαίσιο συνεργασίας με το Εθνικό θέατρο, η Ελένη Σκότη σκηνοθετούσε τη «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται.

SygxronoTheatro
Στη σκηνή του «Σύγχρονου» θεάτρου θα φιλοξενηθούν δύο παραγωγές της ομάδας ΝΑΜΑ 

Τώρα, η σκηνοθέτις επιστρέφει με δύο κλασικά κείμενα του διεθνούς ρεπερτορίου αντλώντας το ένα από την αμερικανική και το άλλο από την ρώσικη εργογραφία. Το αριστούργημα του Τένεσι Γουίλιαμς «Λεωφορείο, ο πόθος» με την Κόρα Καρβούνη στον εμβληματικό ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά και τον Γιάννη Τσορτέκη ως Στάνλεϊ Κοβάλσκι (που κάνει πρεμιέρα στις 13 Οκτωβρίου) και το, σχεδόν, άγνωστο θεατρικό του Λέοντος Τολτστόϊ «Η δύναμη του σκότους», που θα αναβιώσουν σε μια παράσταση συνόλου (από τα τέλη Ιανουαρίου) οι Πέγκυ Τρικαλιώτη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Αγορίτσα Οικονόμου, Χρήστος Σαπουντζής, Μαρία Προϊστάκη, Βαλέρια Δημητριάδου κ.α.
«Πάντα μας απασχολούσαν τα κείμενα με κοινωνικό υπόβαθρο. Το ίδιο συμβαίνει και φέτος. Από τη μια, το κλασικό του Τένεσι Γουίλιαμς, ένα έργο που όλοι γνωρίζουμε και πολλοί έχουν προσπαθήσει να το προσεγγίσουν· γιατί είναι τελικά ένα έργο το οποίο απ’ όπου κι αν δεις κάτι θα φωτίσεις. Μοιάζει η ζωή να έχει χωρέσει μέσα σ’ ένα κείμενο. Μιλάει για τον έρωτα και το θάνατο, τον πόθο, το φόβο, την προδοσία. Εμείς εστιάζουμε περισσότερο στην αίσθηση του ευάλωτου, του διαφορετικού που εκπροσωπεί η Μπλανς. Όσα στέκονται στο περιθώριο της κοινωνίας και δεν μας βολεύει να αφομοιώσουμε. Μήπως όμως, προδίδουμε έτσι κάτι πολύτιμο;» αναρωτιέται η σκηνοθέτις. Σε δεύτερη φάση, θα καταπιαστεί με τον θεατρικό Τολστόϊ, όπου στα χρόνια της προ-επαναστατικής Ρωσίας, όταν οι ιδέες του Σοσιαλισμού γεννιούνται και ο ίδιος ζει με το στίγμα του αφορισμού από την Εκκλησία, επιχειρεί με λόγο σκληρό, καυστικό και διεισδυτικό μια τοιχογραφία της ρώσικης επαρχίας.

NAMA
Οι συντελεστές του «Λεωφορείο, ο πόθος» και της «Δύναμης του Σκότους» σε απαρτία

Οι τέσσερις, όπως αθροίζονται για τη φετινή περίοδο, παραγωγές της ομάδας ΝΑΜΑ βρίσκονται στην καρδιά του προγραμματισμού των θεάτρων «Σύγχρονο» και «Επί Κολωνώ». Δεν είναι όμως οι μόνες καθώς εννιά ακόμα παραστάσεις στελεχώνουν το ρεπερτόριο τους. Στο «Σύγχρονο» ανεβαίνει η «Ξανθίππη», μια ιλαροτραγική ματιά στη ζωή του φιλοσόφου Σωκράτη μέσα από τα μάτια της συζύγου του – ερμηνεύει η Ματθίλδη Μαγγίρα, σκηνοθετεί ο Κώστας Παπαϊωάννου και γράφει Γιώργος Χριστοδούλου – το «Das Kapital», εμπνευσμένο από το έργο – σταθμό του Καρλ Μαρξ το «Κεφάλαιο» σε διασκευή και σκηνοθεσία Ντίνου Νικολάου, η φάρσα του Φειντώ «Γουρούνι στο σακί» σε σκηνοθεσία Νίκου Χατζηπαππά και η παιδική παράσταση «Βασιλιάς ύπνος». Νωρίτερα θα επαναληφθεί η πανκ προσέγγιση του σαιξπηρικού «Ριχάρδου Γ΄» από τον Τάκη Τζαμαργιά με την Καίτη Κωνσταντίνου σε ρεσιτάλ ερμηνείας και η «Μηχανή Αμλετ» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη.

RixardosIII
«Ριχάρδος, ο Γ’» με την Καίτη Κωνσταντίνου

Στο «Επί Κολωνώ», εκτός από τις παραγωγές της κεντρικής σκηνής «Αγαπητή Ελένα» και «Αγριος σπόρος», το Black Box θα φιλοξενήσει τρεις επιπλέον παραστάσεις: «Το τσίμπημα της σφήκας» βασισμένο στο βιβλίο του Φίλιππου Φραγκούλη, «Απέναντι όχθη», ένα χρονικό της τραγωδίας που συνέβη στον ποταμό Λούσιο το 2012 σε σκηνοθεσία Ισμήνης Πρωϊου, «Στη σιωπή» του Δημήτρη Λέντζου σε σκηνοθεσία Πέτρου Αποστολόπουλου καθώς και την περσινή επιτυχία της «Αθηνάς Χατζηεσμέρ, ετών 17», «ένα πείραμα πολιτικού θεάτρου» σύμφωνα με την πρωταγωνίστρια της, Ιλιάνα Μαυρομάτη.

AgapitiElena
Η ιστορική παράσταση της ομάδας ΝΑΜΑ «Αγαπητή Ελένα» σε επανάληψη 

Τον κύκλο των παραστάσεων ανοίγει η πρεμιέρα του «Αγριου σπόρου» το Σάββατο 1η Οκτωβρίου.
Αναλυτικό πρόγραμμα Επί Κολωνώ
Αναλυτικό πρόγραμμα Σύγχρονο Θέατρο
Η Ομάδα Νάμα στο Σύγχρονο Θέατρο

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b