MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Status Update: Άννα Παπαμάρκου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας

Έγραψε και σκηνοθετεί την παράσταση “Πετώντας για την Ειρήνη” που παρουσιάζει η ομάδα Λώτινος Ήλιος έως τις 15 Νοεμβρίου στο Θέατρο Coronet και μας εξηγεί πώς μπορείς να μιλήσεις στα παιδιά για πολύ σοβαρά θέματα όπως η σχολική βία με χιούμορ, φαντασία και… χρυσόσκονη!

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Φέτος είναι ο τρίτος χρόνος που πάμε «Πετώντας για την Ειρήνη».

Μια παράσταση «πτήση», που μας έχει δώσει πολλές χαρές και που ξεκινώντας από την Αθήνα, μας ταξίδεψε σε πολυάριθμες πόλεις και νησιά ανά την επικράτεια. Και συνεχίζει!

Η μεγαλύτερη χαρά μας είναι ότι επιβεβαίωσαν την παράσταση οι γονείς και οι δάσκαλοι, αλλά και τα ίδια τα παιδιά ως «χρήσιμη», πέραν του αισθητικά ωραία, ή αστεία ή ευρηματική…

Είναι χρήσιμη γιατί πραγματεύεται το φλέγον θέμα του σχολικού εκφοβισμού. Ένα υπαρκτό, αλλά παράλληλα «βουβό» πρόβλημα, καθώς συνήθως τα θύματα παραμένουν σιωπηλά και υποφέρουν κρυφά.
Ευτυχώς, στις μέρες μας γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κοινωνία μας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος και υπάρχει γενικότερα μια εγρήγορση. Είμαστε ευτυχείς που με τα δικά μας θεατρικά και μυθοπλαστικά μέσα αποτελούμε μέρος αυτής της κίνησης.

petontas eirini

Δημιουργήσαμε ένα ολοκαίνουριο παραμύθι και ένα νέο σενάριο γι’ αυτό το σκοπό με βασικούς ήρωες τρία παιδιά: την Χρύσα και τη Δροσιά, που είναι φίλες και συμμαθήτριες και τον Σπίθα που μόλις κατέφθασε στο σχολείο. Η Χρύσα τον βοηθάει να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον και να αποκτήσει καινούριους φίλους. Άθελά της όμως προκαλεί τη ζήλια της Δροσιάς, που νοιώθει πως χάνει τη φίλη της. Έτσι ξεκινάνε όλα…

Στο παραμύθι μας τα τρία παιδιά εμπλέκονται αρχικά σε έναν κύκλο βίας, παίζοντας το καθένα κι από ένα ρόλο: του θύτη, του θύματος και του παρατηρητή. Φροντίσαμε ώστε κανένας ρόλος να μην στοχοποιείται ως «κακός», αλλά να δίνουμε την ευκαιρία της κατανόησης και της αλλαγής. Στόχος είναι να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν για ποιο λόγο μπορεί να οδηγηθεί κανείς σε λανθασμένη συμπεριφορά και με ποιο τρόπο μπορεί να την αλλάξει προς όφελος όλων. Να τα εμπνεύσουμε ώστε επιδιώκουν να συνυπάρχουν με αγάπη, αρμονία και ειρήνη προς όφελος όλων.

Και όλα αυτά με μπόλικη χρυσόσκονη, χιούμορ, φαντασία κι ευαισθησία. Πετάμε μέσα στον κόσμο των παραμυθιών πάνω σε μαγικά χαλιά, αέρηδες και δράκους, καταστρέφουμε τα σχέδια της μάγισσας Διχόνοιας που προσπαθεί να γίνει αυτοκράτειρα και απελευθερώνουμε τη Ειρήνη…

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b