MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
24
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Συνεργατικά καφενεία: αντίδοτο στην κρίση

Καλαίσθητοι χώροι σε ένα φιλόξενο περιβάλλον, με προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου που στηρίζουν τους μικρούς παραγωγούς. Τα συνεργατικά καφενεία, κολεκτίβες, κοοπερατίβες ή απλώς αυτοδιοικούμενα στέκια, με τη νομική μορφή της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εδώ και έξι χρόνια αποδεικνύονται ως το πιο οικονομικό και παράλληλα βιώσιμο μοντέλο επιχείρησης στο αδιέξοδο της κρίσης!

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Ο λόγος για απλές παρέες που αποφασίζουν να λειτουργήσουν μαζί ένα μαγαζί χωρίς εταιρικές ιεραρχικές δομές, με βασικές αξίες την κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, τη συνεργασία, το σεβασμό του εργαζομένου και την αυτοδιαχείριση ως απόλυτη παραγωγική διαδικασία. Στα συνεργατικά καφενεία της Αθήνας που ξεφυτρώνουν διαρκώς, θα βρείτε σπιτικές λιχουδιές και ό,τι βάλει ο νους σας από ελληνικούς μεζέδες, ρακές και καθαρά ποτά, διάθεση για κουβεντολόι και ενδιαφέρουσες γνωριμίες, μουσικές και chill out ατμόσφαιρα. Εμείς κυκλοφορήσαμε και ξεχωρίσαμε τα ακόλουθα. Τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα!

Μανταλάκι

Μπάμπη Άννινου 15 (Ηλία Ζερβού), Άγιος Ελευθέριος

Προϊόντα μικρών παραγωγών και συνεταιρισμών από τη Μάνη, την Πιερία, την Καλαμάτα ή τη Μυτιλήνη, μουσική υπόκρουση ρεμπέτικων, παραδοσιακών και πολυπολιτισμικών ηχοχρωμάτων, τιμές που σε χορταίνουν από μόλις 5 ευρώ, φιλικό περιβάλλον και μια ομάδα νέων ανθρώπων που αποφάσισαν να δοκιμαστούν και πέτυχαν. Ε ναι, το συνεργατικό καφενείο «Μανταλάκι» επιβάλλει την επίσκεψη σου στην κατά τ’αλλα άσημη γειτονιά του Αγίου Ελευθερίου. Μεγάλα τραπέζια για όσους είναι διαθέσιμοι να τα μοιραστούν με αγνώστους, γεμίζουν με νόστιμες ποικιλίες κρητικής μυρωδιάς και αραβικής πινελιάς συνοδευμένα με καλό ρακάκι (μόλις 3 ευρώ) και κρασί. Ίσως το στέκι της χρονιάς! 

Συγγρουόμενο
Φαλήρου 57, Κουκάκι

Δίπλα στο σταθμό Συγγρού-Φιξ βρίσκεται ένα καφενείο όπου διαθέσεις, συλλογικότητα και εμπιστοσύνη συνωμοτούν για το δικό μας αραλίκι. Οι ρυθμοί στην κοοπερατίβα του Συγγρουόμενου είναι χαλαροί, η ποιότητα αναμφισβήτητη και η χαλάρωση κάτι περισσότερο από εγγυημένη. Εδώ θα βρεις φτηνά μεζεδάκια, κρασιά βιολογικών μικρών παραγωγών τυριά από νησιώτικους συνεταιρισμούς, τσίπουρο και γλυκίσματα εκ Πηλίου, συνοδευμένα με ακούσματα παλιού ελληνικού ροκ και ρεμπέτικων.

Lacandona 
Ηπίτου 4, Σύνταγμα

Βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα απευθείας από Έλληνες παραγωγούς, μεγάλη ποικιλία σε καφέ και τσάι, φρέσκους χυμούς και ροφήματα, χαμόγελα και καλή διάθεση, είναι όλα όσα θα βρείτε στο καλά κρυμμένο συνεργατικό καφενείο Lacandona. Έδώ μπορείτε να κάνετε και τα ψώνια σας αφού εκτός από στέκι για μερακλήδικους καφέδες και γευστικές λιχουδιές λειτουργεί και ως παντοπωλείο! Βολτάρετε στην πόλη και κάντε μια στάση στο σοκάκι ανάμεσα σε Σύνταγμα και Πλάκα, αξίζει να το επισκεφτείτε.  

Συνεργατικό καφενείο
Μοναστηρίου 140 & Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνος

Κοντά στην οδό Λένορμαν και τη Λεωφόρο Αθηνών, στην Ακαδημία Πλάτωνος με το λαμπρό της παρελθόν, εκτός από το εξαιρετικό πάρκο που φιλοξενεί καθημερινά ποδηλάτες, πικ νικ-τζάδες, δράσεις οργανώσεων και οικογενειακές περατζάδες, θα βρεις το πρώτο συνεργατικό καφενείο αυτής της πόλης. Ένα μοντέλο συνεργατικής, φιλικής προς το περιβάλλον, κοινωνικής (μη κερδοσκοπικής) και αλληλέγγυας οικονομίας, που λειτουργεί από το 2009 και που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις χάρη στο φιλόξενο περιβάλλον και τις καλές τιμές. Ένα στέκι συναντήσεων όλο των ηλικιών και των κοινωνικών δομών που συχνά πυκνά στεγάζει και πολιτσιτικά δρώμενα, εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους αλλά και ανταλλακτικά παζάρια.

Το Περιβολάκι
Αθηναίου 7, Πλατεία Ηούς, Κάτω Πετράλωνα

Πεντανόστιμους μεζέδες, βιολογικό κρασί, καθαρή ρακί, οικογενειακό περιβάλλον και πότε πότε μικρά live ρεμπέτικων και όχι μόνο ακουσμάτων, είναι όλα όσα θα συναντήσει κανείς στο Περιβολάκι. Η κολλεκτίβα των Κάτω Πετραλώνων ανταποκρίνεται απάξια στους όρους της αλληλεγγύης, της ποιότητας και της συνεργασίας. Ατμόσφαιρα φιλική, ιδιοκτήτες μάλαμα, τιμές και προϊόντα εξασφαλίζουν μια επιτυχημένη έξοδο. Σημειώνεται στα συν του καφενείου η συνεργασία του με το περιοδικό “Σχεδία”, συμβάλλοντας με ένα κερασμένο καφέ στην καθημερινή μάχη που δίνουν άνεργοι και άστεγοι της πόλης μας. 


Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b