MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Αναστασία Λύρα: Το Μικροσκοπικό Θέατρο είναι το μοναδικό στεγασμένο «αρχαίο θέατρο» της πόλης!

Η χορογράφος και χορεύτρια Αναστασία Λύρα μας υποδέχεται στο Μικροσκοπικό Θέατρο, ένα υπέροχο Πλακιώτικο σπίτι του 19ου αιώνα, το οποίο δημιούργησε με όραμα ν’ αποτελέσει μια φιλόξενη στέγη για παραστάσεις χορού και εικαστικών εγκαταστάσεων. Ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρωμαϊκής Αγοράς και της Βιβλιοθήκης του Αδριανού, το Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάζει παραστάσεις το πρώτο και το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, κάνοντας πρεμιέρα με την παράσταση “GraviDanza”, το Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014.Συνέντευξη στη Μάρη Τιγκαράκη

author-image Μάρη Τιγκαράκη

Με ποιο καλλιτεχνικό όραμα δημιουργήσετε το Μικροσκοπικό Θέατρο;
Το όραμα που με ώθησε να διαμορφώσω το Μικροσκοπικό Θέατρο είχε περισσότερη σχέση με την αρχιτεκτονική από ότι με το χορό. Μπορεί ο χώρος να είναι βασικό συστατικό της τέχνης με την οποία ασχολούμαι (χώρος του σώματος και χώρος του θεάτρου), αλλά πριν προλάβω να σκεφτώ για το χορό συναρπάστηκα από αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός πως είχα να κάνω με έναν αρχαίο χώρο. Οπότε πρώτα έγινε το θέατρο και μετά αποφάσισα πως θα το χρησιμοποιήσω. Πρόκειται για έναν χώρο ο οποίος προέκυψε από εκσκαφή στα θεμέλια του σπιτιού μου, που χρονολογούνται από τον 1ο αι. μ.Χ., των οποίων την ύπαρξη αγνοούσα. Το όραμα όσον αφορά το χορό ήρθε αργότερα.

mikroskopiko1

Τί ήταν αυτό που σας γοήτευσε σ’ αυτό το χώρο;

Είναι δύσκολο να μη σε γοητεύσει ένας χώρος που έχει αρχαία ευρήματα. Το Μικροσκοπικό Θέατρο είναι τρόπον τινά το μοναδικό στεγασμένο «αρχαίο θέατρο» της πόλης! Μου αρέσει, επίσης, το γεγονός πως ο χώρος του θεάτρου είναι μέσα στη γη. Με κάνει να αισθάνομαι προστατευμένη από την ένταση και το θόρυβο της ζωής στο κέντρο της πόλης, μου επιτρέπει να αφουγκράζομαι καλύτερα την κίνηση των αισθήσεων και της φαντασίας, με γαληνεύει.

Σε μια πόλη που διαθέτει ήδη τόσους χώρους που φιλοξενούνται παραστάσεις, τι νέο έρχεται να προσφέρει καλλιτεχνικά το Μικροσκοπικό Θέατρο;
Το ότι η Αθήνα έχει πάρα πολλά θέατρα δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτά καλύπτουν όλο το καλλιτεχνικό φάσμα. Ίσως να είναι σημαντικό για την πόλη το ότι στο Μικροσκοπικό Θέατρο θα παρουσιάζουμε αποκλειστικά χορό.

mikroskopiko2
Το γεγονός ότι η σκηνή είναι ασυνήθιστα μικρή για παραστάσεις χορού έχει επίδραση στη μορφή των παραστάσεων;
Αναμφίβολα έχει. Δε θα αποφάσιζε κανείς να δουλέψει σε ένα μικρό χώρο με τους όρους που οι μεγαλύτερες σκηνές επιτάσσουν. Η μικρή απόσταση από το θεατή μας ενέπνευσε την έκφραση «το σώμα κάτω από το μικροσκόπιο», που περιγράφει αρκετά καλά, το ύφος των έργων που παρουσιάζουμε.

Τί περιλαμβάνει το πρόγραμμα που έχετε ορίσει για τη φετινή σεζόν; Πείτε μας λίγα λόγια για τις παραστάσεις.
Πρόκειται για 14 παραστάσεις εκ των οποίων τουλάχιστον οι μισές θα είναι πρεμιέρες. Φαίνεται πως θα πρωταγωνιστήσει στη φετινή μας σεζόν το θέμα της «κυοφορίας», το οποίο εξ’ άλλου εμπνέει και ο ίδιος ο χώρος, όπως τον περιγράψαμε παραπάνω. Η κατάργηση των ορίων ανάμεσα στο ένδυμα και το σκηνικό και η κυρίαρχη παρουσία του υφάσματος, ως μέσο υπογράμμισης, μεγέθυνσης και μεταμόρφωσης, εντέλει, της κίνησης του σώματος, θα είναι κεντρικά θέματα από την άποψη της φόρμας των έργων. Τέλος, οι οριζόντιοι χοροί: η ανάγκη διαφοροποίησης του χώρου, ακριβώς επειδή η σκηνή είναι μικρή, μας οδηγεί σε χορούς που δίνουν έμφαση στις δύο από τις τρεις διαστάσεις.

lyra2

Ποια είναι η άποψή σας για την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα;
Δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να εκφράσω άποψη για την ελληνική σκηνή του χορού, διότι έζησα ως επί το πλείστον στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια!


Μικροσκοπικό Θέατρο 
Δεξίππου 5 & Πλατεία Ταξιαρχών, Πλάκα (150 μέτρα από το Μετρό Μοναστηράκι)
Κρατήσεις (απαραίτητες λόγω περιορισμένου χώρου): 6976899269 Δευτέρα έως Παρασκευή 19:30–21:30 και τις ημέρες των παραστάσεων. Δείτε το πρόγραμμα των παραστάσεων.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b