MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
24
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
Aura Maritima: Ο ονειρικός θαλάσσιος κόσμος της Γεωργίας Μπλιάτσου στην Γκαλερί Art Prisma
Από 15/05/2026 έως 14/06/2026
Bύθισις: Ο υδάτινος κόσμος της Δέσποινας Καραντάνη στη Roma Gallery
Από 12/05/2026 έως 06/06/2026
Maria La Callas: Τα κοστούμια της ταινίας του Pablo Larraín σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
Από 27/05/2026 έως 13/09/2026
Seascapes, Still Lifes, and Nudes: Αναδρομική έκθεση του Tom Wesselmann στη γκαλερί Gagosian
Από 17/03/2026 έως 30/05/2026
The 365 Project: Ο Michael Petry παρουσιάζει νέο έργο μεγάλης κλίμακας στο Μουσείο Βορρέ
Από 02/05/2026 έως 30/05/2026
Untitled (Pride and Contempt): Η πρώτη ατομική έκθεση της Barbara Kruger στο ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2026 έως 01/11/2026
«Columbia»: Η μνήμη των βινυλίων από τον Πάνο Χαραλάμπους
Από 29/04/2026 έως 29/06/2026
«Θάλαττα - Θάλαττα!»: Η CL Art Gallery - Athens παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Τάσου Νικάκη
Από 22/05/2026 έως 13/06/2026
Αναδρομικά: Νέα έκθεση στο Μουσείο Βορρέ επιχειρεί μια σύγχρονη ανάγνωση της συλλογής του
Από 25/04/2026 έως 25/04/2027
Αναπλάθοντας τη Μοίρα: Μια σύγχρονη έκθεση γλυπτικής φοιτητών της ΑΣΚΤ στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά
Από 07/05/2026 έως 26/07/2026
Αναπλάθοντας την παράδοση: O Πάνος Βαλσαμάκης και η γέννηση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής
Από 04/06/2026 έως 31/01/2027
Αντώνης Καστρινάκης: Αναδρομική έκθεση που μυρίζει... θάλασσα στο Μουσείο Μπενάκη
Από 12/03/2026 έως 24/05/2026
Γεννάδειος 100: Ένας αιώνας ζωής και έμπνευσης σε μια επετειακή έκθεση
Από 01/04/2026 έως 26/07/2026
Γιάννης Χρήστου – Εναντιοδρομία: Το «άγνωστο» αρχείο μιας μουσικής ιδιοφυΐας σε μια έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/02/2026 έως 08/11/2026
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Εν λευκώ: Η ατομική έκθεση της Βαρβάρας Μαυρακάκη στην αίθουσα τέχνης έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου
Από 14/05/2026 έως 06/06/2026
Η Van Gogh: The Immersive Experience έρχεται στην Ελλάδα
Από 22/10/2025 έως 31/05/2026
Η «Αφροδίτη» του Jeff Koons στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 16/05/2026 έως 04/10/2026
Λαμπρό τοπίο του χρώματος: Η νέα ατομική έκθεση της Μαρίας Φιλιππακοπούλου στην Kourd Gallery
Από 06/05/2026 έως 04/07/2026
Μία μεγάλη, immersive έκθεση για τη Frida Kahlo έρχεται στον «Ελληνικό Κόσμο»
Από 06/02/2026 έως 31/05/2026
Ο Κήπος του Επίκουρου: H νέα έκθεση ζωγραφικής της Εριέττας Βορδώνη στο Μέγαρο
Από 30/03/2026 έως 17/06/2026
Στάθης Λογοθέτης - Στη Γη: Μεγάλη αναδρομική έκθεση στο ΕΜΣΤ
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
Στο ένδοξο αλωνάκι: 200 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 20/03/2026 έως 31/08/2026
Τα δέντρα της Ζιζής Μακρή στον Λόφο της Κυψέλης
Από 05/05/2026 έως 31/05/2026
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
Από 20/05/2026 έως 04/10/2026
Υφαίνοντας Όνειρα: Ιστορικά κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας στο Μουσείο Μπενάκη
Από 23/04/2026 έως 26/07/2026
Ωδή στα πράγματα: Το ΕΜΣΤ επανασυστήνει τη Νίκη Καναγκίνη με μια μεγάλη αναδρομική έκθεση
Από 02/04/2026 έως 08/11/2026
“Icons – After Dark”: Η νέα ατομική έκθεση του Βασίλη Αντωνάκου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts
Από 12/05/2026 έως 27/05/2026
Ζωγραφική

Άποψη/Apopsi: Τέσσερις καταξιωμένοι εικαστικοί διασταυρώνουν τις φωνές τους στην γκαλερί artworx

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Στην γκαλερί artworx οι διαφορετικές φωνές τεσσάρων καταξιωμένων εικαστικών, του Άγγελου Αντωνόπουλου, του Νίκου Κασκούρα, της Ράνιας Ράγκου και του Μανώλη Χάρου, διασταυρώνονται σε έναν διακριτικό διάλογο, μια αθόρυβη, σχεδόν υπαινικτική ανταλλαγή, μέσα από την ομαδική έκθεση «Άποψη».

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Monopoli Team

Μια εικαστική συνάντηση με «Άποψη» (Apopsi) παρουσιάζει η γκαλερί artworx στην Κηφισιά. Στην ομώνυμη έκθεση, που επιμελούνται η Ιζαμπέλα Φρανσές και η Μαρία Ξανθάκου και εγκαινιάζεται στις 20 Μαΐου, συνυπάρχουν οι καταξιωμένοι εικαστικοί: (με αλφαβητική σειρά) Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Κασκούρας, Ράνια Ράγκου και Μανόλης Χάρος. Τέσσερις διαφορετικές φωνές που διασταυρώνονται σε έναν κοινό χώρο, χωρίς να απαρνιούνται το ιδιαίτερο βλέμμα τους.

Άποψη/Apopsi: Τέσσερις καταξιωμένοι εικαστικοί διασταυρώνουν τις φωνές τους στην γκαλερί artworx

Άγγελος Αντωνόπουλος «A Behind From»

Λίγα λόγια για την έκθεση

Η έκθεση συγκεντρώνει έργα που αντλούν από διαφορετικές καταβολές και εικαστικά ιδιώματα, χωρίς να παγιδεύονται σε συγκεκριμένες φόρμες ή συμβάσεις. Κάθε καλλιτέχνης εκφράζεται μέσα από το δικό του προσωπικό σύστημα αναφορών και αισθητικών επιλογών, διαμορφώνοντας έναν ιδιαίτερο ρυθμό, έναν ξεχωριστό τρόπο παρουσίας. Η συνύπαρξη των τεσσάρων δημιουργών δεν επιδιώκει την ομοιογένεια· προτείνει, αντιθέτως, έναν διακριτικό διάλογο – μια αθόρυβη, σχεδόν υπαινικτική ανταλλαγή, όπου τα έργα συναντιούνται όχι σε ένα ενιαίο ύφος, αλλά σε μια κοινή ένταση αναζήτησης.

«Η Άποψη (Apopsi) είναι μια ευρεία έννοια, που μπορεί να εμπεριέχει διαφορετικές οπτικές. Οι τέσσερις καλλιτέχνες της τωρινής μας έκθεσης έχουν συνθέσει μια ενότητα μορφών και τοπίων που απεικονίζουν μια σουρεαλιστική άποψη των θεμάτων τους και της έμπνευσης τους αναδεικνύοντας έναν υποσυνείδητο φυσικό κόσμο σε ονειρικό περιβάλλον», σημειώνει η Μαρία Ξανθάκου, αναφορικά με το σκεπτικό της συνάντησης των τεσσάρων δημιουργών.

Έργο του Νίκου Κασκούρα

Η «Άποψη» λειτουργεί ως θεματικός και νοηματικός άξονας, χωρίς να επιβάλλει αφηγηματική ή αισθητική ομοιομορφία. Αντίθετα, η έκθεση αναδεικνύει το εύρος και την πολυμορφία της σύγχρονης εικαστικής γλώσσας, καθώς οι καλλιτέχνες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, προσφέρουν μία μορφοποιημένη εκδοχή του τι σημαίνει να βλέπεις, να σκέφτεσαι και να παρεμβαίνεις μέσα από την τέχνη. Η άποψη εδώ δεν είναι μόνο θέση, αλλά και απόσταση, γωνία, εστίαση — μια μορφή πνευματικής στάσης απέναντι στο φαινόμενο, το ίχνος ή το συναίσθημα. Οι Άντωνόπουλος, Κασκούρας και Ράγκου εστιάζουν κυρίως στο πορτρέτο, διερευνώντας τα όρια της αναπαράστασης, της ταυτότητας και της ψυχογραφίας. Αντίθετα, ο Χάρος προσεγγίζει το τοπίο, εγκιβωτίζοντας στον χώρο της φύσης συναισθηματικές χροιές και ατμόσφαιρα.

Έργο της Ράνιας Ράγκου

Πιο συγκεκριμένα:

Τα έργα του Άγγελου Αντωνόπουλου προέρχονται από τη σειρά των πορτρέτων. Ο καλλιτέχνης ασχολείται με το προφίλ το οποίο κουβαλάει μια διαφορετική μορφή του εικονιζόμενου. «Συνήθως ακόμα και το δικό μας πορτρέτο δεν το αναγνωρίζουμε, ενώ υπάρχει ακρίβεια στη διατύπωση. Δεν είμαστε εξοικειωμένοι με την εικόνα του προφίλ μας», λέει ο Άγγελος Αντωνόπουλος. Εντός του πορτρέτου ο καλλιτέχνης προσθέτει στοιχεία, συχνά ανάγλυφα που αφορούν τον εικονιζόμενο, ή δημιουργεί ιστορίες, που έχουν ρομαντική διάθεση επιστροφής στο παρελθόν. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών που εμπεριέχονται εντός του πορτρέτου είναι μιας άλλης εποχής και θυμίζουν αφήγηση ενός παραμυθιού. Το στοιχείο του θραύσματος, του αποσπασματικού είναι εμφανές, ενώ στην εξωτερική επιφάνεια προσθέτει γραμμικά στοιχεία σαν μηχανολογικά σχέδια, ως αντιπαράθεση ανάμεσα στο ονειρικό και το πραγματικό, την ποίηση και τον ορθολογισμό που έχει η ίδια η ζωή μας.

Από την πλευρά του ο Νίκος Κασκούρας στα δικά του εξίσου ανθρωποκεντρικά έργα, καταθέτει άλλου είδους πορτρέτα, με αφαιρετική διάθεση. Εύληπτα, με έντονα περιγράμματα, συχνά κατακερματισμένα, χωρίς φιοριτούρες, με τις διαβαθμίσεις του λευκού και του μαύρου να κυριαρχούν, τα πορτρέτα του καλλιτέχνη, αναδεικνύουν το ελάχιστο ως πρωταρχικό στην τέχνη και διηγούνται τις δικές τους ιστορίες, που μένει να ανακαλύψει ο αποδέκτης. Με έντονα ψυχογραφικά και μεταφυσικά στοιχεία, εκφράζουν εσωτερικά δράματα, αλλά και στιγμές ανάτασης.

Έργο του Μανώλη Χάρου

Το έργο της Ράνιας Ράγκου συνδυάζει τη ζωγραφική με την εμπειρία των νέων μέσων  σε έναν πειραματικό υβριδικό χώρο. Απαλλαγμένη από παραδοσιακές αγκυλώσεις εξερευνά ζητήματα ταυτότητας, μνήμης αλλά και συλλογικής εμπειρίας του σύγχρονου ανθρώπου διαμορφωμένη μέσα από την μυθολογία, την ιστορία, αλλά και την επαφή του με τα ΜΜΕ και την μυθοπλασία. Τα έργα της έχουν μια πολυεπίπεδη ανάγνωση, εστιάζοντας στο παλίμψηστο των πολιτισμών, των εμπειριών και της μνήμης (πραγματικής και μη) και στην ανασύνθεση της πραγματικότητας σε νέες μορφές. Η ίδια χαρακτηρίζει τη γραφή της ως αφηρημένο ρεαλισμό.

Ο Μανόλης Χάρος παρουσιάζει μια σειρά τοπίων εμπνευσμένων κατά κύριο λόγο από το αγαπημένο του νησί, τα Κύθηρα, όπου και γεννήθηκε. Εικόνες που αιχμαλωτίζουν την ομορφιά του τόπου και απελευθερώνουν τη ματιά του θεατή τους. Μνήμες απόδρασης που μεταφέρουν την αίσθηση του ταξιδιού. Σημεία φυγής και διαφυγής από την καθημερινότητα, που ανοίγουν τη σκέψη και προκαλούν το συναίσθημα. Ορίζοντες, θάλασσες, κομμάτια του χρόνου που είχαν την τύχη να παγώσουν πάνω στα τελάρα του καλλιτέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΜίλτος Παπαστεργίου: Αναδρομική έκθεση για το έργο του κορυφαίου εικαστικού στην Γκαλερί Contemporary Athens12.09.2018

Από την πλευρά της, η γκαλερί artworx συνεχίζει τη δραστηριότητά της προβάλλοντας τη δύναμη της προσωπικής εικαστικής φωνής και τον ζωντανό διάλογο που μπορεί να προκύψει ανάμεσα σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι και τώρα, η δική της άποψη δεν επιβάλει απαντήσεις αλλά ανοίγει τρόπους σκέψης, αφήνοντας κάθε έργο ελεύθερο να χαράξει τη δική του αφήγηση.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Άγγελος Αντωνόπουλος, Νίκος Κασκούρας, Ράνια Ράγκου, Μανόλης Χάρος
Χώρος: Γκαλερί Artworx, Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά (1ος όροφος).
Διάρκεια Έκθεσης: 20 Μαΐου ως 30 Ιουνίου 2025 | Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 20 Μαΐου 2025 (18:00 - 22:00)
Πληροφορίες Χώρου: Γκαλερί Artworx, Κολοκοτρώνη 1, Κηφισιά (1ος όροφος). Tηλ. 2106236721
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Σχετικά Θέματα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τοπία της Μνήμης: Αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο Ίδρυμα Γουλανδρή
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
«Θάλαττα – Θάλαττα!»: Η CL Art Gallery – Athens παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Τάσου Νικάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Maria La Callas: Τα κοστούμια της ταινίας του Pablo Larraín σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Ζωγραφική σε έπιπλο: «Μια ανάσα πριν το φως» από τη Θεοδώρα Πέτκοβα
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
“Icons – After Dark”: Η νέα ατομική έκθεση του Βασίλη Αντωνάκου στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Aura Maritima: Ο ονειρικός θαλάσσιος κόσμος της Γεωργίας Μπλιάτσου στην Γκαλερί Art Prisma
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Κινδύνεψα μόνο από ανεξέλεγκτες σκέψεις: Έργα του Αλέξανδρου Ψυχούλη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Αναπλάθοντας τη Μοίρα: Μια σύγχρονη έκθεση γλυπτικής φοιτητών της ΑΣΚΤ στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά
Εικαστικά
Τα δέντρα της Ζιζής Μακρή στον Λόφο της Κυψέλης
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Εν λευκώ: Η ατομική έκθεση της Βαρβάρας Μαυρακάκη στην αίθουσα τέχνης έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Bύθισις: Ο υδάτινος κόσμος της Δέσποινας Καραντάνη στη Roma Gallery
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
The 365 Project: Ο Michael Petry παρουσιάζει νέο έργο μεγάλης κλίμακας στο Μουσείο Βορρέ