MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Φιλαρμονική του Λονδίνου στο Μέγαρο: Στο πόντιουμ με… την πρώτη ματιά!

Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται, λένε. Η καλή βραδιά, όμως, μερικές φορές φαίνεται στο τέλος, καθώς την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής, δεν άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς…

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Η παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων επισήμων μεταξύ των θεατών της συναυλίας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου μετέτρεψε την είσοδο του Μεγάρου σε… αίθουσα αεροδρομίου, αφού οι θεατές, πριν από τον έλεγχο των εισιτηρίων, έπρεπε να περάσουν υποχρεωτικά από τις μαγνητικές πύλες που είχαν εγκατασταθεί εκεί.

Τα «απρόοπτα», όμως, δεν σταμάτησαν στην ουρά και στην καθυστέρηση που δημιουργήθηκε, εμποδίζοντας τους διοργανωτές να αποδειχθούν… Εγγλέζοι στην ώρα έναρξης. Μόλις χαμήλωσαν τα φώτα, ανακοινώθηκε ότι η Karina Kanellakis, λόγω αιφνίδιας ασθένειας, δεν θα διηύθυνε την Ορχήστρα, με αποτέλεσμα από το πρόγραμμα να παραλειφθεί η εισαγωγή από την όπερα «Χοβάντσινα» του Μόντεστ Μουσόργκσκι.

Το πρόγραμμα της βραδιάς ξεκίνησε, συνεπώς, κάπως απότομα, με το Κοντσέρτο αρ. 1 για βιολί και ορχήστρα του Ντμίτρι Σοστακόβιτς να «διευθύνει» ο σολίστ Christian Tetzlaff, εξαιρετικός δεξιοτέχνης, που ενθουσίασε το κοινό, ιδιαίτερα ερμηνεύοντας την καντέντσα για σόλο βιολί λίγο πριν το φινάλε. Η Ορχήστρα, επιδεικνύοντας τον επαγγελματισμό που διακρίνει ένα μουσικό σύνολο με μακρά παράδοση, ξεπέρασε με άνεση τον σκόπελο της έλλειψης μαέστρου, αυτοδιευθυνόμενη, ουσιαστικά, αποδίδοντας με θαυμάσιο τρόπο ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο.

Στο δεύτερο μέρος, τη μπαγκέτα πήρε, εκτάκτως, ο διεθνής κερκυραίος μαέστρος Διονύσης Γραμμένος, ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και συνεργάτης σπουδαίων μουσικών συνόλων σε Ευρώπη και Αμερική, αναλαμβάνοντας να οδηγήσει τη Φιλαρμονική του Λονδίνου στην ερμηνεία της Τέταρτης Συμφωνίας του Γιοχάνες Μπραμς, ολοκληρώνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια βραδιά γεμάτη… απρόοπτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΌταν ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου μάς ταξίδεψε με όχημα τις πιο τρυφερές του μπαλάντες12.09.2018

Όπως έγινε γνωστό εκ των υστέρων, ο Έλληνας μαέστρος κλήθηκε να διευθύνει την Ορχήστρα prima vista, χωρίς, δηλαδή, να έχει προηγηθεί ουδεμία πρόβα και, κυρίως, χωρίς ο ίδιος να έχει διευθύνει ξανά το συγκεκριμένο μουσικό έργο! Σύμφωνα, μάλιστα, με το ρεπορτάζ της συναδέλφου Δήμητρας Γκρους, ο Διονύσης Γραμμένος έφτασε στο Μέγαρο Μουσικής ενώ η συναυλία είχε αρχίσει, καθώς η πρόσκληση να διευθύνει την Φιλαρμονική του Λονδίνου τον βρήκε στο… γυμναστήριο. Συνεπώς, παρά το γεγονός ότι τα προσεκτικά βήματα με τα οποία ο μαέστρος οικοδομούσε την επικοινωνία του με την Ορχήστρα μπροστά στα μάτια του κοινού είχαν ως αποτέλεσμα ένα αδιόρατο «κράτημα», η παρουσία του στο πόντιουμ ήταν ένας πραγματικός άθλος, από αυτούς που παρακολουθεί κανείς σπανίως στη ζωή του – once in a lifetime, όπως θα έλεγαν και οι Βρετανοί. Μάλιστα, η επικοινωνία που δημιουργήθηκε με τους μουσικούς ήταν… «έρωτας με την πρώτη ματιά» και ο Έλληνας μαέστρος έλαβε εξαιρετικά σχόλια από τους δεξιοτέχνες μουσικούς της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Λονδίνου!

Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν ή, μάλλον, ουδέν κακόν αμιγές καλού…

Περισσότερα από ΕΙΔΑΜΕ / Συναυλίες
VIMA_WEB3b