MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Άβα Γκάρντνερ: Ο θυελλώδης έρωτας με τον Φρανκ Σινάτρα και οι ερμηνείες που άφησαν εποχή

Παραμονή Χριστουγέννων, πριν από 101 χρόνια, γεννήθηκε η Άβα Γκάρντνερ, μία από τις πιο χαρακτηριστικές ηθοποιούς της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ, που απασχόλησε τόσο με την προσωπική της ζωή, όσο και με τις ερμηνείες της.

Άβα Γκάρνερ. Photo Credits: Wikimedia Commons
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Παραμονή Χριστουγέννων του 1922, στη Γκραμπτάουν της Βόρειας Καρολίνας ερχόταν στον κόσμο η Άβα Γκάρντνερ, η οποία σύντομα θα γινόταν μία από τις πιο χαρακτηριστικές ηθοποιούς της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ, που θα μάγευε το κοινό με κάθε ερμηνεία της.

Μεγαλωμένη σε μία φτωχή 9-μελή οικογένεια, η Άβα έμαθε από νωρίς να εργάζεται σκληρά για την επιβίωσή της. Η τύχη όμως ήταν με το μέρος της από πολύ νωρίς. Στα 17 της χρόνια είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να επισκεφτεί την αδερφή της, η οποία ήταν παντρεμένη με τον φωτογράφο Λάρρυ Ταρρ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ομορφιά της τον μάγεψε και η πρώτη της φωτογράφιση δεν άργησε να έρθει. Οι φωτογραφίες της Γκάρντνερ φιγούραραν για μέρες στο στούντιο του Ταρρ, το οποίο για καλή της τύχη βρέθηκε στον δρόμο ενός υπαλλήλου της εταιρίας παραγωγής Metro Goldwyn Mayer.

Για πολλά χρόνια παρέμεινε στην οικογένεια της MGM κάνοντας κυρίως φωτογραφίσεις και λαμβάνοντας μικρούς ρόλους σε ταινίες. Η φιλόδοξη ηθοποιός παρακολουθούσε μαθήματα ορθοφωνίας και απαγγελίας για να καταφέρει να απαλλαγεί από την προφορά της Βόρειας Καρολίνας, η οποία της είχε στερήσει αρκετούς ρόλους.

Μετά από πολλές μικρές κινηματογραφικές συμμετοχές, η Άβα Γκάρντνερ κάνει επιτέλους το ντεμπούτο που απογείωσε την καριέρα της, στην ταινία του 1946, «Οι Δολοφόνοι». Από τότε η κινηματογραφική πορεία της ήταν μόνο ανοδική, με το υποκριτικό ταλέντο της να ξετυλίγεται συνεχώς.

Πριν από το ταλέντο της όμως, το οποίο επιβεβαίωνε με κάθε ερμηνεία της, η ηθοποιός ξεχώριζε για την απαστράπτουσα εμφάνιση και για τη σαγηνευτική ομορφιά της, με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου να την κατατάσσει 25η στη λίστα με τις 25 λαμπρότερες σταρ της ιστορίας του σινεμά.

Οι θυελλώδεις έρωτες της Άβα Γκάρντνερ

Το 1942, η Άβα Γκάρντνερ γνωρίζει τον Μίκι Ρούνεϊ, η σειρά ταινιών του οποίου (Άντυ Χάρντυ) εκείνο το διάστημα μεσουρανούσε. Οι δύο τους ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν, όμως ο γάμος τους κράτησε 16 μόλις μήνες. Δίπλα του, η ηθοποιός κατάφερε να γνωρίσει πολλά μεγάλα ονόματα του Χόλυγουντ, όμως ο τότε σύζυγός της δεν την βοήθησε ποτέ πραγματικά να αποκτήσει μία σταθερή υποκριτική καριέρα, όπως αρκετοί θα υπέθεταν.

Το 1948, και ενώ η Γκάρντνερ είχε ήδη πάρει διαζύγιο από τον δεύτερο σύντομο γάμο της με τον μουσικό Άρτι Σω, γνωρίζει τον Φρανκ Σινάτρα. Η γοητεία του την μαγεύει και χωρίς καμία αναστολή – μιας και ο Σινάτρα περίμενε το 3ο του παιδί με την πρώτη σύζυγό του, Νάνσι- υποκύπτει στον έρωτά του και συνάπτουν δεσμό, ο οποίος οδηγεί τελικά σε έναν πολυσυζητημένο γάμο.

Ο γάμος τους κράτησε 6 ολόκληρα χρόνια, όμως δεν ήταν ακριβώς ονειρικός. Το ζευγάρι τσακωνόταν συνεχώς και ζούσε καθημερινά μία ζωή γεμάτη σκάνδαλα και κριτική. Η Άβα γίνεται πλέον γνωστή ως γυναίκα που καταστρέφει οικογένειες, όμως ο έρωτας των δύο σταρ ήταν πράγματι σφοδρός και κράτησε μέχρι το τέλος, ακόμα και αν επίσημα δεν ήταν μαζί.

Το 1986, η ηθοποιός υπέστη δύο εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία της άφησαν μερική παράλυση, ενώ υπέφερε ταυτόχρονα και από εμφύσημα. Οι πνεύμονες της τελικά δεν μπόρεσαν να αντέξουν, και στις 25 Ιανουαρίου του 1990, η Άβα Γκάρντνερ έφυγε από τη ζωή. Στο πλευρό της ήταν πάντα ο Σινάτρα, ο οποίος μάλιστα κάλυπτε και τα έξοδα της νοσηλείας της.

Η Άβα Γκάρντνερ προσπερνώντας τα σκάνδαλα για την προσωπική της ζωή, άφησε τη δική της σφραγίδα στην ιστορία του Χόλυγουντ, με έξι χαρακτηριστικές ταινίες, στις οποίες η λάμψη της ξεχωρίζει πιο πολύ από ποτέ, ενώ οι ερμηνείες της μιλούν από μόνες τους, υπογραμμίζοντας το ξεχωριστό ταλέντο της «χρυσής» ηθοποιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Φρανκ Σινάτρα στον κινηματογράφο: Οι ερμηνείες που άφησαν εποχή12.09.2018

Οι Δολοφόνοι (1946)

Μπορεί αυτή η υποψήφια για 4 Όσκαρ ταινία να αποτελεί στην ουσία το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως πρωταγωνίστρια, για πολλούς όμως θεωρείται η καλύτερη ερμηνεία της Άβα Γκάρντνερ. Ήδη λοιπόν από νωρίς, η ηθοποιός είχε αποδείξει πως η θέση της στο Χόλιγουντ δε θα κλονιζόταν εύκολα και δεν οφειλόταν στην λαμπερή ομορφιά της, αλλά στο πραγματικό ταλέντο της. Στο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ νουάρ αυτό φιλμ, η ηθοποιός υποδύεται την Κίττυ Κόλινς, μία αδίστακτη γυναίκα που συνδέεται με τη μυστηριώδη δολοφονία του πρόσφατα ασφαλισμένου Ολ Άντερσον (Μπαρτ Λάνκαστερ) και θα απασχολήσει τον υπάλληλο της ασφαλιστικής Τζιμ Ρίαρντον (Έντμοντ Ο’ Μπράιεν), ο οποίος ερευνά τις περίεργες συνθήκες αυτού του θανάτου.

Μογκάμπο (1953)

Στη χαρακτηριστική αυτή ταινία τόσο των 50’s όσο και της καριέρας της Άβα Γκάρντνερ, η ηθοποιός απέσπασε την πρώτη και μοναδική της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Η διασκεδαστική αυτή παραγωγή ακολουθεί τον κυνηγό άγριων ζώων Βίκτορ (Κλαρκ Γκέιμπλ), ο οποίος γνωρίζει στην Κένυα την Ελοΐζ Κέλι (Άβα Γκάρντνερ), μια Αμερικανίδα τραγουδίστρια που έχει ξεμείνει στην Αφρική. Εκείνη τον ερωτεύεται, όμως ο ίδιος βλέπει τη σχέση τους πιο επιφανειακά, ειδικότερα μετά την άφιξη της Λίντα Ντόρτλεϊ (Γκρέις Κέλι). Η σαγηνευτική και αποφασισμένη Λίντα, παρόλο που είναι παντρεμένη, ερωτεύεται τον Βίκτορ και βάζει πλώρη για ένα χαρακτηριστικό κινηματογραφικό ερωτικό τρίγωνο.

Η Ξυπόλυτη Κόμισσα (1954)

Στην «Ξυπόλητη Κοντέσα» βλέπουμε την Άβα Γκάρντνερ στον ρόλο της Μαρία Βάργκας, μιας Ισπανίδας χορεύτριας που γίνεται τελικά σταρ του κινηματογράφου, όμως το μόνο που πραγματικά θέλει είναι να χορέψει ξανά ξυπόλυτη, όπως παλιά. Με τα χρόνια να περνούν και την ίδια να γίνεται ακόμα πιο επιτυχημένη, η ζωή θα ενώσει την πορεία της σταρ με αυτή του Κόμη Βιντζέτσο Τορλεάνο-Φαβρίνι (Ροσάνο Μπράτσι), όμως κάποια μυστικά θα μετατρέψουν τον θυελλώδη έρωτά τους σε εφιάλτη για την Μαρία, από τον οποίο όμως δε θα μπορέσει να ξυπνήσει ποτέ…

Όσο θα υπάρχει ο κόσμος (1959)

Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Στάνλεϊ Κράμερ αυτή τη φορά, ακολουθούμε την ηθοποιό στην ταινία επιστημονικής φαντασίας, «Όσο θα υπάρχει ο κόσμος». Ο πυρηνικός πόλεμος έχει ερημώσει τον μισό πλανήτη όμως ένα αμερικανικό υποβρύχιο καταφέρνει να βρει καταφύγιο στην Αυστραλία. Ο κυβερνήτης του (Γκρέγκορι Πεκ), που έχει χάσει τα πάντα, γνωρίζει την Μόιρα Ντάβιντσον (Άβα Γκάρντνερ) και βλέπει σε αυτήν ένα κάπως πιο αισιόδοξο μέλλον. Η ταινία κέρδισε 2 υποψηφιότητες για Όσκαρ, 5 για Χρυσές Σφαίρες και 2 για BAFTA, η μία εκ των οποίων άνηκε, φυσικά, στην Άβα Γκάρντνερ.

Η νύχτα της Ιγκουάνα (1964)

Το 1964 η ηθοποιός έρχεται σε επαφή με τον κόσμο του Τενεσί Ουίλιαμς στην ταινία «Η νύχτα της Ιγκουάνα». Μέσα από τον ρόλο της Μαξίν Φολκ, η Γκάρντνερ καταφέρνει να ξεχωρίσει για ακόμα μία φορά από το υπόλοιπο καστ, ωθώντας με την γοητεία της τον αποκαθηλωμένο πλέον ιερέα Σάνον (Ρίτσαρντ Μπάρτον) σε ένα απαγορευμένο παιχνίδι αμαρτίας και απόλαυσης στο Μεξικό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ενώ απέσπασε 4 υποψηφιότητες για Όσκαρ και 5 για Χρυσές σφαίρες, με την Γκάρντνερ να είναι υποψήφια στην κατηγορία «Καλύτερη Ηθοποιός σε Δράμα».

Ο Δικαστής (1972)

Η Άβα Γκάρντνερ, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολλούς επιτυχημένους ρομαντικούς και δραματικούς ρόλους, επιλέγει το 1972 να δοκιμαστεί και σε ένα ακόμα είδος, το γουέστερν. Στο πλευρό του Πολ Νιούμαν, υποδύθηκε με επιτυχία την Λίλι Λάνγκτρι, μία γνωστή ηθοποιό που με τη γοητεία της μαγεύει τον Ρόι Μπιν, έναν αυτόκλητο «δικαστή» με σκοπό ζωής του να «καθαρίσει» τις διεφθαρμένες πόλεις της Δύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΖωή Λάσκαρη: Οι ερμηνείες της σταρ της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου που άφησαν εποχή12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b