MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΠΡΟΣΩΠΑ

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την Alexis Blake, πριν δείτε την performance της στο ΕΜΣΤ

Η βραβευμένη Αμερικανίδα καλλιτέχνιδα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το έργο της «Allegory of the Painted Woman» στο ΕΜΣΤ.

Monopoli Team | 11.12.2023

Ο Δεκέμβριος σηματοδοτεί την έναρξη μίας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας του ΕΜΣΤ, του νέου κύκλου εκθέσεων με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΕΣ, μαζί», στο πλαίσιο του οποίου για τους επόμενους επτά μήνες στους χώρους του μουσείου θα παρουσιάζονται μόνο έργα καλλιτέχνιδων που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής ανανέωσης της συλλογής του μουσείου, στις 14 Δεκεμβρίου 2023 εγκαινιάζει ο επόμενος κύκλος εκθέσεων, με τίτλο “Kι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;” (What If Women Ruled the World?) και έργα δεκάδων γυναικών καλλιτέχνιδων.

Την ίδια περίοδο, και για τρεις μέρες, θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ μια σειρά από περφόρμανς της κορυφαίας καλλιτέχνιδας Alexis Blake, βραβευμένης με το Prix de Rome. Αυτή θα είναι η πρώτη επίσημη εμφάνιση της καλλιτέχνιδας στην Ελλάδα, η οποία θα παρουσιάσει την εμβληματική της performance «Allegory of the Painted Woman», για δύο χορεύτριες και τέσσερις μουσικούς. Μέσα από αυτή την performance, η Blake αμφισβητεί την αρχετυπική, πατριαρχική απεικόνιση των γυναικών στην ιστορία της τέχνης, ενώ όπως πάντα το έργο της ασχολείται με την αναπαράσταση και την υποκειμενοποίηση των γυναικείων σωμάτων, ενεργοποιώντας τα, παράλληλα, ως φορείς αντίστασης.

Με αφορμή την παρουσίαση της performance της στο ΕΜΣΤ, ας την μάθουμε λίγο καλύτερα.

1. Η Alexis Blake είναι Aμερικανίδα που ζει στην Ολλανδία.

Έχει διαμορφώσει μια δική της πρακτική performance που εξετάζει την πολιτική της εκπροσώπησης, του σώματος και του φεμινισμού. Έχει σπουδές στον χορό και στο θέατρο και μεταπτυχιακό στις Καλές Τέχνες από το Ινστιτούτο Piet Zwart, Ρότερνταμ.

2.Όταν τελείωσε το μεταπτυχιακό της το 2007…

…διαπίστωσε ότι το περιβάλλον τέχνης στο οποίο βρισκόταν ήταν περιοριστικό, οπότε αποφάσισε να απέχει από τα καλλιτεχνικά και για δυο χρόνια επικεντρώθηκε αποκλειστικά στο σωματικό κομμάτι της πρακτικής της: έκανε μαθήματα κίνησης και έλαβε πιστοποιητικά διδασκαλίας γιόγκα και pilates. Βρήκε το κέντρο της και μπόρεσε να επανασυνδεθεί με την καλλιτεχνική της πρακτική από ένα πιο αυθεντικό μέρος.

3. Το έργο Allegory of the Painted Woman, που θα δείξει στο ΕΜΣΤ…

…προεκυψε ακριβώς μετά από αυτή την περίοδο «αποχής» από τα καλλιτεχνικά ως αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε η Βlake στην Ρώμη το 2012 για την αναπαράσταση της γυναίκας σε χιλιάδες πίνακες και γλυπτά από την Αναγέννηση ως τον πρώιμο μοντερνισμό.

Allegory of the Painted Woman, 2012-2015, BOZAR: Centre of Fine Art, Performatik19, Brussels, BE, 2019, Φωτογραφία: Maxime Fauconnier

4. Το 2021 κέρδισε το Prix de Rome…

…την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να λάβει κανείς στην ολλανδική καλλιτεχνική σκηνή, μια βράβευση που υπάρχει από το 1808. Κέρδισε το βραβείο για την περφόρμανς της «rock to jolt [ ] stagger to ash», μαζί με ένα χρηματικό έπαθλο 40.000 ευρώ και μια περίοδο εργασίας σε ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών της επιλογής της.

5. Το «rock to jolt [ ] stagger to ash»…

…αναδεικνύει τη δυτική ιστορική καταπίεση και τους μηχανισμούς της, αναζητώντας την απελευθερωτική, χειραφετητική δύναμη των μη λογοκριμένων και ανεξέλεγκτων συναισθημάτων. Στην αρχαία Ελλάδα ο θρήνος ήταν απαγορευμένος. Η Blake βάζει τους καλλιτέχνες της να σπάσουν τη σιωπή. Χρησιμοποιούν το σώμα τους με κάθε είδους τρόπους για να αναδείξουν αυτό που καταστέλλεται ή λογοκρίνεται. Για τη δημιουργία του έργου αυτού πέρασε ένα διάστημα αρκετών μηνών έρευνας στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟι γυναίκες καταλαμβάνουν το ΕΜΣΤ12.09.2018

6. Σε όλες της τις δουλειές η συνεργασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Έχει μια πολύ συνειδητή πολιτική όσον αφορά την πρόσληψη συνεργατών και την απασχολεί η ηθική της δημιουργίας, οι δίκαιοι όροι συνεργασίας και όχι το τελικό αποτέλεσμα με όποιο κόστος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τρίτη 12.12.2023, στις 11 π.μ.
Παρασκευή 15.12.2023, στις 2 μ.μ.
Σάββατο 16.12.2023, στις 2 μ.μ.
Κυριακή 17.12.2023, στις 2 μ.μ.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b