MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΥΓΕΙΑ

Γιατί η όσφρησή σου μπορεί να χειροτερέψει με την ηλικία και τι να κάνεις γι’ αυτό

Συχνά, και μόνο η σκέψη ενός ευχάριστου αρώματος μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σας. Αλλά καθώς μεγαλώνετε, η κάποτε έντονη αίσθηση της όσφρησης μπορεί να μειωθεί.

Monopoli Team

Είναι αλήθεια: Καθώς μεγαλώνετε – ειδικά όταν φτάσετε στην ηλικία των 70 ετών – η όσφρησή σας μπορεί να εξασθενήσει, σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (NLM). Στην πραγματικότητα, οι μισοί άνθρωποι άνω των 65 έχουν κάποια μειωμένη αίσθηση όσφρησης. Ανάλογα με την αιτία, αυτή η μείωση -γνωστή ως «υποσμία» όταν είναι μερική απώλεια και «ανοσμία» όταν είναι πλήρης απώλεια — μπορεί να είναι προσωρινή ή μόνιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑHIV: Αντιμετωπίζοντας την άγνοια και το στίγμα, κάνοντας ένα βήμα προς την πρόληψη12.09.2018

Γιατί είναι σημαντική η αίσθηση της όσφρησης

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένη την όσφρησή μας, αλλά η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε διαφορετικές μυρωδιές είναι σημαντική για τόσες πολλές πτυχές της ζωής και της υγείας. Πρώτον, η αντίληψη της όσφρησης είναι στενά συνδεδεμένη με την αίσθηση της γεύσης. Εάν η όσφρησή σας μειώνεται, το φαγητό μπορεί να αρχίσει να έχει ήπια γεύση και να γίνεται λιγότερο ευχάριστο. Και αν συμβεί αυτό, μπορεί να σας αποτρέψει από το να τρώτε, κάτι που μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό, ανθυγιεινή απώλεια βάρους ακόμη και κατάθλιψη.

Επιπλέον όχι μόνο η εξασθενημένη όσφρηση μπορεί να επηρεάσει τη συνολική υγεία και την ποιότητα ζωής σας, αλλά θα μπορούσε ακόμη και να σας βάλει σε κίνδυνο. Χωρίς έντονη όσφρηση, δεν θα μπορείτε να ανιχνεύσετε δυνητικά επιβλαβείς οσμές όπως καπνό, διαρροές αερίου, χαλασμένα τρόφιμα και άλλες επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από Υγεία - Ομορφιά
VIMA_WEB3b