MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εθνικό Θέατρο 2023-2024: Όλο το ρεπερτόριο της νέας σεζόν

Οι νέες παραστάσεις, οι επιτυχημένες επαναλήψεις, τo ενισχυμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας. Πότε αρχίζει η προπώληση για τα εκπτωτικά εισιτήρια.

| Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας / Artwork: Σάκης Στριτσίδης
author-image Στέλλα Χαραμή

Πώς κάνεις μια επανεκκίνηση που να εμπνεύσει, να παρηγορήσει, να στρέψει το βλέμμα στη δημιουργικότητα, τη συλλογικότητα και την ανοιχτωσιά; Αναγνωρίζοντας πως η πραγματικότητα που μας περιβάλλει έχει πολύ σκοτάδι και ματαίωση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Γιάννης Μόσχος προτάσσει τις αξίες ενός οργανισμού που επιδιώκει σταθερά να αλλάζει το ισοζύγιο.

“Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα”

Παρουσιάζοντας τον προγραμματισμό της χειμερινής περιόδου και φέτος από τις εγκαταστάσεις του Σχολείου στην Πειραιώς – έδρα και της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου – ο Γιάννης Μόσχος επέμεινε σε όρους ουτοπικούς που, όπως τρέφουν την τέχνη, τρέφουν και τη ζωή: Όνειρο, συμπερίληψη, αλληλεγγύη, πολυσυλλεκτικότητα. «Το καλοκαίρι που πέρασε σημαδεύτηκε από πολλά δυσάρεστα γεγονότα: Φυσικές καταστροφές, θύματα, σοκαριστικά περιστατικά βίας και ρατσισμού, υπέρμετρη αύξηση της ρητορικής μίσους στα social media, επανεμφάνιση με ορμή της ακροδεξιάς. Μια κοινωνία που βρίσκεται σε αναβρασμό, μια κοινωνία που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στη νέα πολυπολιτισμική πραγματικότητα της χώρας και που ακόμα την τρομάζει η διαφορετικότητα. Μέσα σε αυτό το τοπίο το Εθνικό Θέατρο δεν μπορεί παρά να σταθεί δίπλα σε κάθε κοινωνική ομάδα που είναι περιθωριοποιημένη, κάθε φυλής, φύλου, θρησκείας, σωματικής διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού. Να ανοίξει τις πόρτες του και να καλοδεχτεί άπαντες. Ένα θέατρο ανοιχτό σε όλες, όλους, όλα» τόνισε, συστήνοντας μία προς μία τις αφορμές – παραστάσεις που θα οδηγήσουν τους συντελεστές και τους θεατές του σε μια εναλλακτική πραγματικότητα.

14 νέες παραγωγές, τρεις επαναλήψεις

Το χειμερινό ρεπερτόριο του Θεάτρου αποτελείται από 17 παραγωγές – συμπεριλαμβανομένων των επαναλήψεων που γνώρισαν μεγάλη αποδοχή και των παιδικών και εφηβικών παραγωγών. Έτσι, μετά τα περσινά smash hits που ανοίγουν τον προγραμματισμό «Goodbye Lindita» σε σκηνοθεσία Μάριου Μπανούσι, «Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή και «Τα φώτα της πόλης» σε σκηνοθεσία Αμάλιας Μπένετ, τη σκυτάλη θα πάρει ένα σύνολο έμπειρων και νεότερων δημιουργών σε πειραγμένα κλασικά αλλά και πρωτότυπα έργα.

Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο

Η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού εγκαινιάζεται από τον «αριστοφανικό» Βασίλη Παπαβασιλείου που καταπιάνεται ξανά με τον αγαπημένο του Γκολντόνι και το σπάνια παιζόμενο «Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη». Η Κεντρική Σκηνή θα λειτουργήσει κάτω από την πρακτική του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου ώστε ο Γιάννης Χουβαρδάς – μετά τον «Άμλετ» και τον «Ριχάρδο Γ’» – να ξανασυντήσει τον Σαίξπηρ στον «Βασιλιά Ληρ». Η σεζόν στο Τσίλερ θα κλείσει με το «Ονειρόδραμα» του Στρίντμπεργκ από την Γεωργία Μαυραγάνη.

Νέα εργογραφία στο “Νίκος Κούρκουλος”, μεγάλα θεάματα στο “Rex”

Η Σκηνή Νίκος Κούρκουλος θα στραφεί στη νεότερη και πιο πολιτική δραματουργία καθώς ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος ανεβάζει το κείμενο του Λιβανέζου Ουαζντί Μαουάντ «Όλοι εμείς τα πουλιά» ενώ η νέα καλλιτεχνική υπεύθυνη της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού, Κατερίνα Γιαννοπούλου σκηνοθετεί το έργο του Γρηγόρη Λιακόπουλου «Generation Lost».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑEditor’s choice: Οι θεατρικές επαναλήψεις που αξίζει να δείτε12.09.2018

Το Rex διατηρεί τον παιγνιώδη χαρακτήρα της σκηνής που εισάγει πιο εξωστρεφή θεάματα με τον Άγγελο Τριανταφύλλου να συνθέτει και να σκηνοθετεί το «Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ» σε λιμπρέτο Γιάννη Αστερίου για να ακολουθήσει ο Θωμάς Μοσχόπουλος με την «Προξενήτρα» του Θόρντον Γουάιλντερ.

Το πείραμα συνεχίζεται

Η Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών υλοποιεί αυτό που εισηγείται το όνομά της: Φιλοξενεί τους σκηνοθέτες και χορογράφους  – πολλούς περισσότερους δημιουργούς από κάθε άλλη φορά – Μαριλένα Κατρανίδου, Σοφία Μαυραγάνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Τζεό Πακίτσα και Σοφία Πριοβόλου, Βασίλη Βηλαρά, Γιώργο Παύλου να πειραματιστούν σε νεόκοπα έργα.

Το Μικρό Εθνικό, που είθισται να μεγαλουργεί, παρουσιάζει δύο παραγωγές, το εφηβικό «Στα όρια» του Κρις Κούπερ σε σκηνοθεσία της καλλιτεχνικής υπεύθυνης της σκηνής, Σοφίας Βγενοπούλου και μια αναθεωρημένη εκδοχή του Πινόκιο (πάλι από τον Κρις Κούπερ) σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Παραστάσεις εκτός Εθνικού

Με στόχο να μην ‘στριμωχτούν’ οι νέες παραγωγές, οι επαναλήψεις του Εθνικού θα φιλοξενηθούν σε συνεργαζόμενες σκηνές: Τα μεν «Φώτα» στον Ελληνικό Κόσμο και «Ο άνθρωπος από το Παντόλσκ» στο θέατρο Κιβωτός. Αν αυτή η χειρονομία λογίζεται ως εξωστρεφής, ο οργανισμός σχεδιάζει το άνοιγμα σ’ έναν ακόμα και άρτι ανακαινισθέντα χώρο όπου θα φιλοξενούνται τα θεατρικά του εργαστήρια.

Στο δρόμο για διεθνή φεστιβάλ

Μιλώντας για πραγματική εξωστρέφεια, το «Goodbye Lindita» σπάει το φράγμα της ελληνικής επικράτειας καθώς αναμένεται να ταξιδέψει σε Βελιγράδι, Δρέσδη, Άμστερνταμ και στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. Η παράσταση, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στο πρώτο Showcase του Εθνικού που διοργανώθηκε τον περασμένο Απρίλιο με προσκεκλημένους επιμελητές, δημοσιογράφους, εκπροσώπους φεστιβάλ και επικεφαλής θεάτρων. Θεωρώντας πως η χειρονομία καρποφόρησε, θα εδραιωθεί σε θεσμό, με την διοίκηση του Εθνικού να σχεδιάζει ήδη το δεύτερο Showcase για την άνοιξη του 2024.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα οι Έλληνες καλλιτέχνες του οργανισμού θα συμμετέχουν στα πρώτα Residencies στο εξωτερικό ενώ ξένοι ομότεχνοί τους, θα φιλοξενηθούν αντίστοιχα στην Αθήνα. Και τα δύο προγράμματα θα υλοποιηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται στην συνολική στρατηγική του οργανισμού να επικοινωνήσει συστηματικά με φορείς και θέατρα της Ευρώπης για τις οποίες ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος, αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις στους επόμενους μήνες.

Η προπώληση αρχίζει- Εισιτήρια με 10 ευρώ

Επαναλαμβάνοντας και φέτος το θεσμό του Early Bird, δηλαδή, της χαμηλής προπώλησης εισιτηρίων για όλες τις παραγωγές του θεάτρου, η εκκίνηση δίνεται αύριο το πρωί, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου (12.00). Μόνο για επτά ημέρες – μέχρι την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου τα μεσάνυχτα – τα εισιτήρια θα διατίθενται στην τιμή των 10 ευρώ – με εξαίρεση την διακεκριμένη ζώνη. Για τις παραγωγές της Κεντρικής Σκηνής θα ανοίξουν ειδικές ημερομηνίες προπώλησης λόγω του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου.

ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟ ΣΚΗΝΩΝ 2023-24

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ-ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
  • Ο Ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη του Κάρλο Γκολντόνι
    Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπαβασιλείου
    Από 26 Οκτωβρίου 2023
  • Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
    Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
    Από 9 Δεκεμβρίου 2023
  • Ονειρόδραμα του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ
    Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
    Από 20 Μαρτίου 2024

ΣΚΗΝΗ «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»-ΚΤΗΡΙΟ ΤΣΙΛΛΕΡ
  • Goodbye, Lindita του Μάριο Μπανούσι
    Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μάριο Μπανούσι
    Από 20 Σεπτεμβρίου 2023
  • Όλοι εμείς πουλιά του Ουαζντί Mουαουάντ
    Σκηνοθεσία: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
    Από 20 Δεκεμβρίου 2023
  • Generation Lost του Γρηγόρη Λιακόπουλου
    Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου
    Από 13 Μαρτίου 2024

ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ»
  • Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ
    Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
    Λιμπρέτο: Γιάννης Αστερής
    Σκηνοθεσία: Άγγελος Τριανταφύλλου-Δημήτρης Σταυρόπουλος
    Από 8 Νοεμβρίου 2023
  • Η προξενήτρα του Θόρντον Ουάιλντερ
    Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
    Από 9 Φεβρουαρίου 2024

ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ» – ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
  • YES, WE CAN’T της Μαριλένας Κατρανίδου
    Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Μαριλένα Κατρανίδου
    Από 7 Νοεμβρίου 2023
  • ΧΟΡΟΣ: We are here prepared for tragedy της Σοφίας Μαυραγάνη
    Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Σοφία Μαυραγάνη
    Από 1 Δεκεμβρίου 2023
  • Μπατόν σαλέ
    Ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα
    Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
    Σε συνεργασία με τη Μαρία Φιλίνη
    Από 7 Ιανουαρίου 2024
  • The life and death of Jessica Brown
    Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Τζέο Πακίτσας-Σοφία Πριόβολου
    Κείμενο: Γεράσιμος Μπέκας
    Από 25 Ιανουαρίου 2024
  • Καταποντισμός του Βασίλη Βηλαρά
    Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
    Από 21 Μαρτίου 2024
  • Η γραμμή του ορίζοντος του Χρήστου Βακαλόπουλου
    Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου
    Από 15 Μαΐου 2024

ΘΕΑΤΡΟ REX-ΣΚΗΝΗ «ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ» -ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
  • Στα όρια του Κρις Κούπερ
    Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου
    Από 21 Οκτωβρίου 2023

ΜΙΚΡΟ ΕΘΝΙΚΟ-ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
  • Πινόκιο
    Μια διασκευή του έργου του Κάρλο Κολόντι από τον Κρις Κούπερ
    Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου
    Από 10 Νοεμβρίου 2023

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Θέατρο Κιβωτός

Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ του Ντμίτρι Ντανίλοφ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
Από 20 Σεπτεμβρίου 2023

«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Τα φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Στίχοι: Σταύρος Σταύρου
Σκηνοθεσία: Αμάλια Μπένετ
Από 18 Οκτωβρίου 2023

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Προσφορά Προπώλησης:

Εισιτήρια με 10 ευρώ, Μόνο για 7 ημέρες
Από Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 12 το πρωί έως και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 στις 12 τα μεσάνυχτα

Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας / Artwork: Σάκης Στριτσίδης
Video παρουσίασης καλλιτεχνικού προγραμματισμού: Aποστόλης Κουτσιανικούλης, Κωνσταντίνος Καρδακάρης
Μουσική για video: Θοδωρής Οικονόμου
Motion logo: busybuilding

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b