MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πώς η Σάμος έγινε κέντρο συνάντησης νέων μουσικών από όλο τον κόσμο;

Με τη 12η διοργάνωσή του, επιστρέφει στη Σάμο από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου το Samos Young Artists Festival και η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Masha Ilyashov, μάς μιλάει για την ικανότητα της μουσικής να συνδέει αλλά και για τη σημασία της συνύπαρξης 22 νέων ταλαντούχων μουσικών στο ιστορικό Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου.

KEIMENO: Ειρήνη Μωραϊτη | 03.08.2022

Το Samos Young Artists Festival διοργανώνεται εδώ και 11 χρόνια στο πανέμορφο νησί της Σάμου και στο ακόμα πιο ειδυλλιακό Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου, με την πρωτοβουλία και τη στήριξη του Ιδρύματος Schwarz. Φέτος, το Φεστιβάλ που καταφέρνει να αναδείξει την πολυπολιτισμική πλευρά της μουσικής, επιστρέφει από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου με την 12η διοργάνωσή του, η οποία για ακόμα μία φορά θα αποδείξει πως η μουσική μάς συνδέει όλους.

Με ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής, το οποίο «αγκαλιάζει» από το μπαρόκ ρεπερτόριο μέχρι την κλασική και ρομαντική μουσική, τη μουσική δωματίου, τη μουσική φάδο και τη μπόσα νόβα και εισιτήριο για το κοινό μόλις στα 5€, η Σάμος θα υποδεχθεί 22 νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα φροντίσει μέσα σε 7 μέρες να δώσει στους επισκέπτες και στους μουσικούς της μία αξέχαστη εμπειρία, σε ένα ακόμα πιο αξέχαστο τοπίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑSamos Young Artists Festival: Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής επιστρέφει στη Σάμο12.09.2018

Οι 7 μοναδικές συναυλίες του Samos Young Artists Festival θα περιέχουν κάποια από τα πιο εμβληματικά έργα της κλασικής μουσικής, όπως αυτά του Μότσαρτ και του Τσαικόφσκι, ενώ την Κυριακή 7 Αυγούστου, για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ ένα ξεχωριστό πάντρεμα της βραζιλιάνικης μπόσα νόβα με τη παραδοσιακή πορτογαλική μουσική φάδο.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Samos Young Artists Festival, Masha Ilyashov, μάς μίλησε για την ξεχωριστή αυτή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2010 και συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία μέχρι και σήμερα, αλλά και για την σπουδαία συμβολή του Φεστιβάλ στην πολιτισμική ανάπτυξη της ακριτικής Σάμου, η οποία πλέον έχει εδραιωθεί ως ο μουσικός προορισμός των νέων καλλιτεχνών.

"Η γλώσσα της μουσικής είναι παγκόσμια και κατασκευασμένη για να συνδέει." (Φωτογραφία: Kevin Dalferth)

“Η γλώσσα της μουσικής είναι παγκόσμια και κατασκευασμένη για να συνδέει.” (Φωτογραφία: Kevin Dalferth)

Πότε και πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με το Samos Young Artists Festival;

Η συνεργασία μου με το Samos Young Artists Festival ξεκίνησε το 2012, παρόλο που η γνωριμία με την οικογένεια Schwarz έγινε αρκετά νωρίτερα. Ο σύζυγός μου, ο βιολονίστας Daniel Nodel, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση το 2013 κι αμέσως ως οικογένεια νιώσαμε μια πολύ δυνατή σύνδεση με το Φεστιβάλ και αισθανθήκαμε πραγματικά προνομιούχοι που είχαμε τη χαρά να συμβάλλουμε σε όλο αυτό. Πάντοτε δουλεύαμε για τις ανάγκες του Φεστιβάλ μαζί, μέχρι που το 2018 ανέλαβα επισήμως καλλιτεχνική διευθύντριά του, από κοινού με τον Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο.

Σ’ αυτούς τους δύσκολους και βίαιους καιρούς, η ενοποιητική δύναμη της μουσικής φαντάζει πιο σημαντική και πολύτιμη από ποτέ.

Πώς αισθάνεστε που είστε μέρος ενός Φεστιβάλ, το οποίο καταφέρνει να ενώσει διαφορετικούς καλλιτέχνες και πολιτισμούς, υπό το πρίσμα της μουσικής;

Η γλώσσα της μουσικής είναι παγκόσμια και κατασκευασμένη για να συνδέει. Συνεπώς πιστεύω πως σ’ αυτούς τους δύσκολους και βίαιους καιρούς με τον ολοένα αναπτυσσόμενο εθνικισμό και όλη αυτή την τάση απομονωτισμού, η ενοποιητική δύναμη της μουσικής φαντάζει πιο σημαντική και πολύτιμη από ποτέ. Αυτή τη δύναμη ακριβώς προβάλει και το Samos Young Artists Festival, του οποίου νιώθω τιμή να είμαι μέρος.

Μπορείτε να μας πείτε πώς επιλέχθηκε η Σάμος και συγκεκριμένα το αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου για τη φιλοξενία του Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών;

Η οικογένεια του Ιδρύματος Schwarz, που ξεκίνησε και θεμελίωσε το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών, έχει μια εξαιρετικά δυνατή σύνδεση με το νησί. Το αρχαίο θέατρο του Πυθαγορείου επιλέχθηκε χάρη στο μαγευτικό του περιβάλλον, όπου συνυπάρχουν σε μοναδική αρμονία η ομορφιά και η ιστορία. Ειλικρινά, το θεωρώ μοναδική τύχη να έχεις πρόσβαση σε αυτή την ιστορική τοποθεσία και να συμβάλλεις στην πολιτιστική ζωή του νησιού!

Ποιες είναι οι επιδιώξεις του Samos Young Artists Festival;

Ο σκοπός του Samos Young Artists Festival δεν εξαντλείται, φυσικά, στη συμβολή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού. Η Σάμος βρίσκεται στο μεταίχμιο Ανατολής και Δύσης, και η ιστορία αυτού του μέρους του κόσμου είναι πάρα πολύ πολύπλοκη. Απώτερος σκοπός και επιδίωξη του Φεστιβάλ μας είναι επομένως η σύνδεση και η ενοποίηση.

Ήταν εύκολο να κρατηθεί ζωντανό και να υποστηριχθεί οικονομικά ένα Φεστιβάλ στην Ελλάδα; Είχατε την αναγκαία υποστήριξη γι’ αυτό;

Η οικογένεια Schwarz εγκαθίδρυσε το Samos Young Artists Festival και έκτοτε το χρηματοδοτεί σε σταθερή βάση. Η υποστήριξη που παρέχει είναι παραπάνω από γενναιόδωρη και η φιλοξενία του Ιδρύματος Schwarz είναι αξιοσημείωτη. Μάλιστα, οι τιμές των εισιτηρίων σκόπιμα κρατιούνται στα μόλις 5€ ανά συναυλία, έτσι ώστε το Φεστιβάλ να είναι προσιτό σε όλους. Όλα τα έσοδα διατίθενται στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πυθαγορείου, ο οποίος επίσης μας βοηθάει με την παραγωγή του Φεστιβάλ.

«Η ποικιλία των μουσικών ειδών και η αριστοτεχνική εκτέλεση είναι πάντα οι κορυφαίες προτεραιότητες μας.» (Φωτογραφία: Kevin Dalferth)

“Η ποικιλία των μουσικών ειδών και η αριστοτεχνική εκτέλεση είναι πάντα οι κορυφαίες προτεραιότητες μας.” (Φωτογραφία: Kevin Dalferth)

Έχετε τη θέση της μίας εκ των δύο καλλιτεχνικών διευθυντών του SYAF εδώ και πέντε χρόνια, διάστημα κατά το οποίο βιώσατε μια πανδημία, η οποία σίγουρα θα έκανε τη διοργάνωση του Φεστιβάλ κάπως πιο δύσκολη. Τι διδαχθήκατε και τι «κρατάτε» από την εμπειρία αυτή;

Προ διετίας το Φεστιβάλ έπρεπε να ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες ωστόσο έλαβαν αποζημίωση και έτσι ήταν σε θέση να συμμετάσχουν την επόμενη χρονιά. Μάθαμε λοιπόν να είμαστε ευέλικτοι και αυτή η ευελιξία αποδεικνύεται πάρα πολύ χρήσιμη στο να μπορούμε να παραμένουμε ενωμένοι και παρόντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠοια είναι τα κορυφαία μουσικά φεστιβάλ που θα απολαύσουμε φέτος εκτός Αθηνών;12.09.2018

Μιλήστε μας λίγο για το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ποια είναι τα highlights του 12ου SYAF;

Το φετινό πρόγραμμα είναι, θα έλεγα, πολυσυλλεκτικό και με σημαντική ποικιλία. Παρουσιάζουμε κάποια μουσικά είδη που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνουμε στα δώδεκα χρόνια που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ μας, όπως για παράδειγμα την παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική με μπόσα νόβα, σάμπα και σόρο, σε συνδυασμό με παραδοσιακά πορτογαλικά φάδο, που ερμηνεύει μια νέα τραγουδίστρια, η Nani Medeiros. Επίσης, έχουμε προγραμματισμένη μια συναυλία με τον βιρτουόζο τρομπετίστα Sergei Nakariakov. Και βέβαια, περιμένουμε με μεγάλη χαρά τα κονσέρτα, όπου θα απολαύσουμε μουσική δωματίου διαφόρων ειδών – από μπαρόκ και κλασική μέχρι σύγχρονη μουσική.

Το να συναντιέσαι με εξαίρετους ανθρώπους και μουσικούς από ολόκληρο τον κόσμο είναι μια εκπληκτική εμπειρία.

Ποια είναι τα κριτήρια που θέτετε κατά την προετοιμασία του Φεστιβάλ;

Η ποικιλία των μουσικών ειδών και η αριστοτεχνική εκτέλεση βρίσκονται πάντα στις κορυφαίες προτεραιότητες μας. Ειλικρινά, ανυπομονούμε να πραγματοποιηθεί το φετινό μας πρόγραμμα!

Τι νιώθετε ότι έχετε κερδίσει από το Samos Young Artists Festival;

Για εμένα προσωπικά, το νησί της Σάμου είναι πια ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέρη στη Γη. Το να συναντιέσαι με εξαίρετους ανθρώπους και μουσικούς από ολόκληρο τον κόσμο είναι μια εκπληκτική εμπειρία, όπως είναι επίσης και μεγάλη η ικανοποίηση να δουλεύεις με όλη την ομάδα του Φεστιβάλ. Πραγματικά, νιώθουμε κομμάτι όλου αυτού και περιμένουμε με πολύ μεγάλη χαρά όλη τη χρονιά να ξανασμίξουμε και να δουλέψουμε και πάλι όλοι παρέα. Οι επτά μέρες που διαρκεί το Samos Young Artists Festival πάντα μας φαίνονται πάρα πολύ λίγες…

Έχετε ήδη κάποιες σκέψεις αναφορικά με το επόμενο SYAF;

Ναι φυσικά, είναι όμως πολύ νωρίς για να μιλήσω γι’ αυτό!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Samos Young Artists Festival θα φιλοξενείται στο Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου στη Σάμο, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστου.

Το κόστος του εισιτηρίου για κάθε συναυλία είναι στα 5€. 

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b