MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Dawn FM: 10 σκέψεις για το νέο, εθιστικό άλμπουμ του The Weeknd

Μετά από την τεράστια επιτυχία του After Hours, ο Καναδός hitmaker επιστρέφει πιο… ώριμος από ποτέ με ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν σίγουρα πολύ καθοριστικά για τον The Weeknd. Το 2020 κυκλοφόρησε το After Hours -αδιαμφισβήτητα το άλμπουμ της χρονιάς- ενώ το 2021 έγινε headliner του Super Bowl, του κορυφαίου αθλητικού event των ΗΠΑ.

Το 2022 λοιπόν ο Καναδός hitmaker δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει την τεράστια επιτυχία του με ένα ολοκαίνουριο άλμπουμ, το Dawn FM που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου και έχει ήδη κλέψει τις εντυπώσεις. Εμείς ακούσαμε το πολυσυζητημένο άλμπουμ και αυτές είναι οι σκέψεις/εντυπώσεις μας.

1. Νέο άλμπουμ – νέα περσόνα

Κατά την λεγόμενη “After Hours Era” ο Καναδός καλλιτέχνης έκανε για πρώτη φορά ξεκάθαρο ότι πλέον τα άλμπουμ του θα έχουν ένα συγκεκριμένο concept. Από το καλοκαίρι του 2020 άρχισε να εμφανίζεται με ματωμένο πρόσωπο γεμάτος γάζες, ενώ στο video clip του “Save your Tears” έμοιαζε με παραμορφωμένο θύμα αποτυχημένης πλαστικής επέμβασης. Και φυσικά φορούσε παντού το χαρακτηριστικό κόκκινο κοστούμι του. Το θέμα αυτού του άλμπουμ; Η παρακμή, η τρέλα και ο ναρκισσισμός που συνοδεύουν την διασημότητα.

Όταν είχε εμφανιστεί στα Billboard Music Awards 2021, σχολίασε ότι «θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Θεό που πλέον δεν χρειάζεται να φοράει αυτό το κόκκινο κοστούμι». Και κάπως έτσι σήμανε το τέλος αυτής της εποχής.

Για το “Dawn FM” λοιπόν ο The Weeknd υιοθέτησε άλλη μία περσόνα, αυτή τη φορά ενός… ηλικιωμένου άνδρα. Όπως και στο After Hours, έτσι και τώρα μάς αφήνει να κάνουμε εικασίες, αφού δεν έχει εξηγήσει τη σημασία αυτής της εικόνας. Μιας και το θέμα του άλμπουμ όμως είναι κατά κάποιον τρόπο ο θάνατος, είναι πιθανό ο The Weeknd να θέλησε να απεικονιστεί όπως -μάλλον- θα είναι στο τέλος της ζωής του.

2. Τα concept του γίνονται όλο και πιο πρωτότυπα

Όπως αναφέρθηκε, το Dawn FM έχει να κάνει με τον θάνατο. Ο The Weeknd έχει διαμορφώσει το άλμπουμ του, ώστε να θυμίζει έναν ραδιοφωνικό σταθμό που ακούγεται κατά την τελευταία ώρα κάποιου στο καθαρτήριο.

Σε συνέντευξη του στο Billboard τον περασμένο Νοέμβριο αποκάλυψε για το θέμα του άλμπουμ: “Φανταστείτε έναν δίσκο, όπου ο ακροατής είναι νεκρός. Και έχει κολλήσει στη φάση του καθαρτηρίου, που πάντα φανταζόμουν ότι θα είναι σαν να έχεις κολλήσει στην κίνηση και περιμένεις να φτάσεις στο φως στο τέλος του τούνελ. Και όσο είσαι κολλημένος στην κίνηση, ακούς έναν ραδιοφωνικό σταθμό στο αμάξι, με τον παρουσιαστή να σε καθοδηγεί προς το φως, για να πας στην άλλη πλευρά. Επομένως, το κλίμα μπορεί να είναι κάπως εορταστικό, μπορεί να είναι στενάχωρο, θα είναι όπως θες εσύ να το αισθάνεσαι, αλλά αυτό σημαίνει η Αυγή (Dawn) για εμένα”.

3. Ναι, ο Τζιμ Κάρεϊ έκλεψε την παράσταση

Κάθε ραδιοφωνικός σταθμός χρειάζεται και έναν ραδιοφωνικό παραγωγό. Στον ιδιαίτερο ραδιοφωνικό σταθμό του The Weeknd τον ρόλο αυτό εκπληρώνει ο -επίσης Καναδός- Τζιμ Κάρεϊ. Ο Κάρεϊ είναι εκείνος που οδηγεί τους ακροατές στον “τελικό” προορισμό τους, γι’ αυτό στο intro του άλμπουμ τον ακούμε να λέει “Ήσουν στο σκοτάδι εδώ και πολύ καιρό. Ήρθε η ώρα να περπατήσεις προς το φως και να αποδεχτείς την μοίρα σου. Φοβάσαι; Μην ανησυχείς. Θα είμαι εδώ να σου κρατώ το χέρι και να σε καθοδηγώ σε αυτή την ανώδυνη μεταφορά”. Ναι, είναι όσο ανατριχιαστικό ακούγεται. Και φυσικά, ο Τζιμ Κάρεϊ καταφέρνει να δώσει τον κατάλληλο τόνο στο άλμπουμ και να κλέψει την παράσταση.

4. Οι μουσικοί guests σίγουρα δεν απογοητεύουν

Εκτός από τον Τζιμ Κάρεϊ, στο Dawn FM ακούμε επίσης τους Tyler, the Creator, Lil Wayne, αλλά και τον παλιό του συνεργάτη Oneohtrix Point Never, ο οποίος βρισκόταν πίσω από πολλές επιτυχίες του After Hours.

Μία εμφάνιση-έκπληξη κάνει και ο θρυλικός παραγωγός Quincy Jones στο “A Tale by Quincy”, όπου αφηγείται τα παιδικά του χρόνια και συγκεκριμένα τη ζωή του με την “κακιά μητριά του” και μακριά από την μητέρα του, που είχε διαγνωστεί με ένα είδος σχιζοφρένειας.

5. Πιο ώριμος, αλλά και φρέσκος από ποτέ

Μπορεί η εικόνα του The Weeknd στο εξώφυλλο του cover να είναι γερασμένη, ο ήχος του όμως είναι πιο φρέσκος και εξελιγμένος από ποτέ. Στα 16 κομμάτια του άλμπουμ, ο Καναδός τραγουδιστής πειραματίζεται με disco και new wave ήχους και το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από άκρως χορευτικά hits, που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να βρεθούν στις πρώτες θέσεις των charts.

6. Ο The Weeknd έχει βρει τη συνταγή της επιτυχίας

Όλα δείχνουν ότι ο The Weeknd έχει βρει την συνταγή της επιτυχίας. Ο μυστηριώδης cool τύπος που είχαμε γνωρίσει στα πρώτα mixtape του είναι πλέον ένας σουπερσταρ που συνδυάζει τέλεια τα 80s με τα 90s, την disco με το R&B. Παράλληλα, κάθε φορά που συνεργάζεται με τους Max Martin και Oneohtrix Point Never η επιτυχία είναι δεδομένη, κάτι που απέδειξε και στο After Hours. Φυσικά, η συμβολή των Swedish House Mafia και του Calvin Harris ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική.

7. Ποια είναι όμως τα πραγματικά hits του Dawn FM;


Σίγουρα το Sacrifice, το βίντεο κλιπ του οποίου κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες, αλλά και το Take My Breath που ακούσαμε πρώτη φορά τον Αύγουστο και φιγούραρε σε πολλές λίστες με τα καλύτερα τραγούδια του 2021. Τα Best Friends, How do I make you love me? και Out of Time είναι επίσης πολύ δυνατά κομμάτια, που έχουν τις προοπτικές για να γίνουν οι μεγάλες επιτυχίες του άλμπουμ.

8. Θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς το Gasoline

Σε ένα συνολικά άψογο δίσκο, αν έπρεπε να επιλέξουμε το λιγότερο αγαπημένο μας τραγούδι αυτό θα ήταν μάλλον το Gasoline. Αν και υπηρετεί καλά τον ρόλο του opening track -μάς δίνει να καταλάβουμε το θέμα και τον “τόνο” του δίσκου- η φωνή που κάνει στην αρχή είναι… περίεργη και ίσως αχρείαστη, και πολλές φορές μοιάζει σαν να μην ταιριάζει με το υπόλοιπο άλμπουμ.

9. Τελικά είναι ζευγάρι με την Αντζελίνα Τζολί;

Μπορεί μέχρι τώρα η Αντζελίνα Τζολί και ο The Weeknd να μην έχουν σχολιάσει τη σχέση τους, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν μετά από κοινές τους εμφανίσεις, όλα δείχνουν όμως ότι ο Abel Makkonen Tesfaye (πραγματικό όνομα του Weeknd) δεν αντιστάθηκε και υπονόησε ότι οι φήμες είναι αληθινές. Στο τραγούδι «Here We Go… Again» τραγουδά: «Το νέο μου κορίτσι είναι μια σταρ του κινηματογράφου» και όλοι είναι πεπεισμένοι ότι μιλά για την Αντζελίνα Τζολί.

10. Μάλλον έχουμε ήδη ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς

Όπως κάνουν ξεκάθαρο οι διθυραμβικές κριτικές που έχει λάβει μέχρι τώρα το Dawn FM, ο The Weeknd έκανε μία δυναμική αρχή για το 2022, χαρίζοντας μας ένα άλμπουμ, που δύσκολα θα μπορέσουν να συναγωνιστούν οι συνάδελφοι του. Μένει μόνο να δούμε αν τα Grammys θα επανορθώσουν για το περσινό φιάσκο, δίνοντας στο Dawn FM τις υποψηφιότητες που αξίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ21 ελληνικά και ξένα albums που θα θυμόμαστε από το 202112.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b