MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΜΟΥΣΙΚΗ

21 ελληνικά και ξένα albums που θα θυμόμαστε από το 2021

Καθώς υποδεχόμαστε την νέα χρονιά, θυμόμαστε τους 21 δίσκους που θα μας μείνουν αξέχαστοι από το 2021.

author-image Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Καθώς αποχαιρετάμε και επίσημα το 2021, κάνουμε μια αναδρομή σε όλους τους δίσκους που μας κράτησαν παρέα τη δύσκολη αυτή χρονιά. Δίσκους από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, που δεν έχασαν την έμπνευσή τους και μάς χάρισαν μερικές από τις καλύτερες μουσικές στιγμές της χρονιάς.

Σε μια χρονιά λοιπόν που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη, αυτά είναι τα 21 albums που επίσης δεν θα ξεχάσουμε.

Τα ξένα

30 – Adele

Είχαν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια, από το τελευταίο άλμπουμ της Adele, «25», και είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι ούτε το 2021 θα κάνει τη μεγάλη της επιστροφή. Τον Οκτώβριο όμως έκανε την ανακοίνωση που όλοι περιμέναμε και κάπως έτσι τον Νοέμβριο είχαμε στα χέρια μας ένα από τα καλύτερα μουσικά άλμπουμ της χρονιάς. Πλέον χωρισμένη και πολύ πιο συνειδητοποιημένη, η Adele δημιούργησε τον πιο πολυσυζητημένο δίσκο για φέτος -έναν δίσκο γεμάτο “ύμνους” όπως το “I Drink Wine”, που απέδειξε ότι η Adele ξέρει να εξελίσσεται και να δημιουργεί relatable κομμάτια σε κάθε φάση της ζωής της.

Blue Banisters και Chemtrails Over the Country Club – Lana del Rey

Η Lana del Rey κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ μέσα στο 2021, το Chemtrails Over the Country Club και το Blue Banisters. Αν και το πρώτο συζητήθηκε σίγουρα περισσότερο από το δεύτερο, το Blue Banisters ήταν σίγουρα εκείνο που εκτιμήσαμε περισσότερο. Μπορεί κανένα από τα δύο άλμπουμ να μην έφτασε την τελειότητα του “Norman Fucking Rockwell!”, τραγούδια όμως όπως το “Violets for Roses”, “Beautiful”, “Arcadia”, αλλά και το ομότιτλο “Blue Banisters” ήταν από τα καλύτερα της χρονιάς.

Call Me If You Get Lost – Tyler the Creator

Εδώ και μία δεκαετία (από το ντεμπούτο του, Goblin), ο Tyler the Creator έχει αποδείξει ότι είναι ένας από τους πιο πρωτοπόρους καλλιτέχνες στη ραπ σκηνή. Το CMIYGL είναι σίγουρα η πιο ώριμη δουλειά του μέχρι σήμερα και γι’ αυτό και φιγουράρει στην κορυφή σε όλες τις λίστες με τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς.

Heaux Tales – Jazmine Sullivan

Δεκατρία χρόνια μετά την παγκόσμια επιτυχία του «Bust Your Windows», η Jazmine Sullivan κυκλοφόρησε το τέταρτο και πιο ώριμο δίσκο της μέχρι τώρα, το Heaux Tales -έναν δίσκο που θυμίζει συχνά concept album, ακολουθώντας τα χνάρια εμβληματικών φεμινιστικών albums, όπως το Miseducation of Lauryn Hill. Σε ολόκληρο το άλμπουμ, πριν από κάθε τραγούδι ακούμε και από μια μικρή ιστορία διαφορετικών γυναικών κάθε φορά, που μας προϊδεάζουν για το περιεχόμενο κάθε κομματιού. Η Jazmine εξερευνά τον φεμινισμό, την σεξουαλικότητα, τις ταξικές διακρίσεις, το body shaming και πολλά άλλα θέματα που απασχολούν τις σύγχρονες γυναίκες. Ένα άλμπουμ που δίνει μία πολύ καλή εικόνα για την γυναικεία εμπειρία εν έτει 2021.

Voyage – ABBA

Για κάποιους οι ABBA είναι μία “ένοχη” απόλαυση, για κάποιους άλλους ένα από τα πιο εμβληματικά συγκροτήματα στην ιστορία. Ό,τι και να πιστεύετε είναι σίγουρα μεγάλο κατόρθωμα για ένα συγκρότημα από τη Σουηδία να κατακτήσει τον κόσμο και να στιγματίσει τα 70s και ακόμα μεγαλύτερο κατόρθωμα είναι που στα 70 τους παραμένουν επίκαιροι. Αν θυμόμαστε λοιπόν κάτι από το 2021, αυτό θα είναι σίγουρα η επιστροφή των ABBA μετά από 40 χρόνια με το άκρως νοσταλγικό “Voyage”.

Solar Power – Lorde

Ένα από τα πολυαναμενόμενα come-back της χρονιάς –μαζί με εκείνο των ABBA– ήταν και αυτό της Lorde, που αποφάσισε επιτέλους να κυκλοφορήσει το νέο της άλμπουμ, «Solar Power». Σίγουρα η ανταπόκριση του κοινού δεν ήταν αυτή που περίμενε η Lorde μετά από 4 χρόνια απουσίας, αφού ομολογουμένως το Solar Power δεν πήγε τόσο καλά στα charts. Σήμανε όμως μια νέα εποχή για την Lorde, που αδιαμφισβήτητα θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες hitmakers της εποχής μας.

Sour – Olivia Rodrigo

Tο πρώτο πραγματικό και εντελώς αυθόρμητο ποπ φαινόμενο του 2021 ήταν σίγουρα η Olivia Rodrigo. Εντελώς ξαφνικά αρχίσαμε να ακούμε παντού το Driver’s License και η μόλις 18χρονη Olivia δεν άργησε να κατακτήσει όλα τα charts της χρονιάς. Μέσα σε μόλις ένα χρόνo έγινε το είδωλο της Gen Z και έδωσε το δικό της στίγμα στην ποπ μουσική. Πώς λοιπόν να ξεχάσουμε το ντεμπούτο της;

Planet Her – Doja Cat

Το 2021 ήταν σίγουρα η χρονιά της Doja Cat. Σχεδόν κάθε τραγούδι του Planet Her έγινε επιτυχία, ενώ αν έχεις TikTok τότε σίγουρα έμαθες κάθε κομμάτι του δίσκου απ’ έξω -είτε το ήθελες, είτε όχι. Ένας feel-good δίσκος γεμάτο ύμνους για την γυναικεία ενδυνάμωση που αποτύπωσε τέλεια το κλίμα του 2021.

An Evening With Silk Sonic – Silk Sonic

Η απόφαση του Bruno Mars να “ιδρύσει” τους Silk Sonic με τον Anderson Paak ένα από τα καλύτερα πράγματα που μας συνέβησαν το 2021. Ο Bruno Mars έχει κάνει γνωστή την νοσταλγική -και πολλές φορές σατιρική- του διάθεση εδώ και λίγα χρόνια, αυτός ο δίσκος όμως ήταν όσα περιμέναμε και ακόμα περισσότερα.

Senjutsu – Iron Maiden

Ένας δίσκος που γενικότερα δεν περιμέναμε ήταν σίγουρα εκείνος των Iron Maiden. Ήταν όμως σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη. Έξι χρόνια μετά τον τελευταίο ολοκληρωμένο τους δίσκο και με τον Μπρους Ντίκινσον να έχει ξεπεράσει τον καρκίνο, το Senjutsu (που στα ιαπωνικά σημαίνει τακτική και στρατηγική) ήταν σίγουρα το καλύτερο δώρο για τους fans του συγκροτήματος. Και φυσικά οι τακτικές και οι στρατηγικές τους σίγουρα πέτυχαν, αφού αυτός είναι ο πιο πρωτοποριακός ήχος τους εδώ και καιρό.

Collapsed in Sunbeams – Arlo Parks

Ένα από τα πρώτα “δώρα” του 2021 ήταν το ντεμπούτο της Arlo Parks που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο, όταν δηλαδή κλείναμε σχεδόν ένα χρόνο πανδημίας -με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για την ψυχική υγεία μας. Έτσι, δύσκολο θα ήταν να μην ταυτιστούμε με τους στίχους της Arlo που μιλούσε για ζητήματα που σίγουρα επηρέασαν πολλούς κατά την διάρκεια των lockdown, όπως την κατάθλιψη, την σχέση με το σώμα μας, τις προκαταλήψεις και πολλά ακόμα. Με λίγα λόγια, η Arlo Parks ήταν από τους λίγους καλλιτέχνες που εξέφρασαν με τόση ακρίβεια -και ειλικρίνεια- τις αγχώδεις καταστάσεις που βιώσαμε όλοι το 2020 και φυσικά το 2021.

Ghettolimpo – Mahmood

Όσο ο πλανήτης τρελαινόταν με τους Maneskin, εμείς είχαμε στο repeat τον δίσκο ενός άλλου Ιταλού καλλιτέχνη, που επίσης γνωρίσαμε μέσα από την Eurovision. Με το δεύτερο άλμπουμ του, Ghettolimpo, ο Mahmood ήρθε για να αποδείξει ότι δεν είναι άλλο ένα one-hit wonder και έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει πέρα από το Soldi. Με τραγούδια όπως τα Zero, Dei και Rubini, ο Mahmood εξέλιξε σε εντυπωσιακό βαθμό τον ήχο του και έθεσε νέα standards για την ευρωπαϊκή pop/rap σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ11 Κριτικοί κινηματογράφου ψηφίζουν τις καλύτερες ταινίες του 202112.09.2018

Τα ελληνικά

Εμπάργκο – Θάνος Μικρούτσικος, Μίλτος Πασχαλίδης, Χρήστος Θηβαίος

Όταν ο Θάνος Μικρούτσικος ένωνε τις δυνάμεις του με τον Άλκη Αλκαίο, το αποτέλεσμα ήταν πάντα μαγικό. Το μακρινό 1982 ακούσαμε για πρώτη φορά το “Ερωτικό”, ίσως ένα από τα πιο θρυλικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, που κυκλοφόρησε ως μέρος του “Εμπάργκο”, του πρώτου, ολοκληρωμένου δίσκου του συνθέτη και του ποιητή. Με πρωτοβουλία του μεγάλου Θάνου Μικρούτσικου, το θρυλικό “Εμπάργκο” πήρε ξανά ζωή φέτος μέσα από τις φωνές του Μίλτου Πασχαλίδη και του Χρήστου Θηβαίου. Ο σπουδαίος συνθέτης δεν πρόλαβε δυστυχώς να δει την πρωτοβουλία του να παίρνει σάρκα και οστά, εμείς όμως είχαμε τη χαρά να ακούσουμε παλιά και αγαπημένα τραγούδια μέσα από μία νέα οπτική, που μας άρεσε πολύ.

Απροστάτευτος – Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Μόνο ένα πράγμα θα μπορούσε να μας κάνει πιο χαρούμενους από την δισκογραφική επιστροφή του αγαπημένου μας μουσικού διδύμου. Μια μεγάλη συναυλία σαν εκείνη που μας είχαν χαρίσει το 2018 στην Τεχνόπολη. Μέχρι όμως η πολυπόθητη επιστροφή στην “κανονικότητα” να γίνει πραγματικότητα, ο “Απροστάτευτος” μάς έκανε την καλύτερη παρέα και μάς θύμισε πως κανείς δεν γράφει μουσική σαν τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα.

Το Μαύρο Κουτί – Παύλος Παυλίδης

Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε το 2021, ο Παύλος Παυλίδης μάς χάρισε το “Μαύρο Κουτί”, την νέα του δισκογραφική δουλειά στην United We Fly, με ενορχηστρώσεις από τους «Hotel Alaska», τη νέα μπάντα του Παύλου που αποτελείται από τους Φώτη Σιώτα (βιολί, λούπες), Δημήτρη Τσεκούρα (μπάσο), Γιώργο Θεοδωρόπουλο (πλήκτρα), Θάνο Μιχαηλίδη (τύμπανα). Κάθε τραγούδι λέει και μία μικρή ιστορία και κάθε ιστορία δημιουργεί στον νου μας και απο μία ταινία μικρού μήκους -σαν visual poem του Βασίλη Κεκάτου για την «Άνοιξη» και το «Στο μάτι του Κυκλώνα».

Whereswilder – Movement in Place

Ως Movement In Place οι Whereswilder ορίζουν εκείνη τη νοητική διαδικασία που συντελείται όταν ο χρόνος «σταματάει» ξαφνικά, δίνοντάς σου την ευκαιρία να συνειδητοποιήσεις αυτά που συμβαίνουν γύρω σου. Κάπως έτσι νιώσαμε κι εμείς όταν ακούσαμε για πρώτη φορά τον νέο δίσκο των Whereswilder και συνειδητοποιήσαμε ότι το ελληνικό psychedelic rock δεν έχει πεθάνει, αλλά είναι εδώ με πιο φρέσκο ήχο από ποτέ. Στην πιο ώριμη δουλειά τους μέχρι τώρα, οι Whereswilder συνδύασαν την αγάπη τους για τα 60s, τα 70s, την funk και τη soul σε έναν δίσκο που αποτέλεσε το highlight της φετινής χρονιάς για την ελληνική ροκ σκηνή.

Ο Κόσμος Σου – Νεφέλη Φασουλή

Ένας λόγος που θα θυμόμαστε σίγουρα τον συγκεκριμένο δίσκο είναι γιατί αποτελεί το ντεμπούτο μίας πολλά υποσχόμενης ερμηνεύτριας, που ήρθε για να μείνει. Η Νεφέλη Φασουλή μας συστήθηκε φέτος με το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο “Ό Κόσμος Σου”, που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο -πάνω στην ώρα που ψάχναμε το soundtrack του φετινού μας καλοκαιριού δηλαδή. Και ο “Κόσμος σου” ακριβώς αυτό κατάφερε, να γίνει δηλαδή ο δίσκος που θα συνδέεται για πάντα με το καλοκαίρι του 2021. Με τη νοσταλγική φωνή της Νεφέλης και τους εξίσου νοσταλγικούς αλλά συνάμα σύγχρονους στίχους και μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, ο δίσκος αυτός ήταν εύκολα ένα από τα καλύτερα ντεμπούτα που ακούσαμε φέτος.

Fragments – Vassiłina

Η Vassiłina είναι ίσως ό,τι πιο φρέσκο έχει να δείξει η avant-pop σκηνή αυτή τη στιγμή. Με βάση το Λονδίνο -κάτι που μάλλον φαίνεται και από τον ήχο της- η 26χρονη μουσικός έκανε δυναμική είσοδο στην ελληνική αγγλόφωνη σκηνή με το Fragments. Ένας δίσκος που όταν πρωτοακούσεις μάλλον θα νομίζεις ότι ανήκει σε ξένο καλλιτέχνη, το Fragments ήταν σίγουρα από τις πιο ξεχωριστές ελληνικές δισκογραφικές δουλειές του 2021 και το «Bad Omen» -που όπως μάς είπε η ίδια είναι εμπνευσμένο από όνειρα που έβλεπε στο lockdown- από τα πιο αξέχαστα τραγούδια της χρονιάς. Σίγουρα αυτή είναι μόνο η αρχή για τη Vassiłina και ανυπομονούμε να δούμε τι μάς επιφυλάσσει για το 2022.

Τίμημα – Bloody Hawk

Από αυτή τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει το τελευταίο άλμπουμ του Bloody Hawk, Τίμημα. Μόλις 2 χρόνια μετά τον δίσκο “1 Ευρώ” (που περιλάμβανε και το viral “20λεπτο”), ο ράπερ επέστρεψε με άλλο ένα κοινωνικά ευαισθητοποιημένο άλμπουμ, για να αποδείξει ότι παραμένει η “φωνή του περιθώριου”. Το ωμό “Ρίσκο” και φυσικά το “Daewoo3” είναι σίγουρα τα πιο δυνατά hits του δίσκου, ενώ στο “Ταμείο” αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι κάθε τραγούδι του έχει να πει και κάποια ιστορία. Η μουσική του, συνάμα σύγχρονη και old-school, συνεχίζει να εξελίσσεται και κάθε του μουσικό βήμα μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Still Active – Mad Clip, Strat

Είτε αγαπάς είτε μισείς την ελληνική trap, από μία λίστα με τα αξέχαστα άλμπουμ του 2021 δεν γίνεται να λείπει η τελευταία ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του Mad Clip, που έφυγε από τη ζωή φέτος τον Σεπτέμβρη. Αφήνοντας πίσω του αμέτρητα hits, ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους hitmakers της ελληνικής μουσικής -σύμφωνα με τη φετινή λίστα του Spotify ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τα περισσότερα streams το 2021- και φυσικά ένα μεγάλο κεφάλαιο στην mainstream ελληνική μουσική. Και το Still Active είναι η απόδειξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ2021 στη μουσική: Η χρονιά της μετα-νοσταλγίας12.09.2018

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b