MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Τα πολλά πρόσωπα του Ίθαν Χοκ: Οι ρόλοι-σταθμοί της καριέρας του πάντα γοητευτικού ηθοποιού

Σήμερα κλείνει τα 51 του χρόνια ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Όσκαρ Ίθαν Χοκ και εμείς θυμόμαστε τις καλύτερες ερμηνείες του στον κινηματογράφο.

Ίθαν Χοκ
Ίθαν Χοκ
author-image Ειρήνη Μωραϊτη

Γεννημένος στις 6 Νοεμβρίου του 1970, ο Ίθαν Χοκ, ξεκίνησε από πολύ μικρός την καριέρα του στην υποκριτική. Σε ηλικία 15 ετών εμφανίστηκε στην πρώτη του ταινία, ενώ μόλις στα 19 του χρόνια πέτυχε την πρώτη του σπουδαία ερμηνεία στον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών, κάνοντας το πρώτο του αναγνωρίσιμο ντεμπούτο.

Ο τέσσερις φορές υποψήφιος για Βραβείο Όσκαρ Ίθαν Χοκ, δεν μπορεί να καταταχτεί σε κάποιο συγκεκριμένο είδος υποκριτικής. Έχει αναλάβει μια μεγάλη γκάμα ρόλων: Από έναν ερωτευμένο γοητευτικό νεαρό στο Πριν το Ξημέρωμα (1995), μέχρι και έναν συνεχώς αγχωμένο ιερέα που αμφισβητεί τις πεποιθήσεις του στις Ακρότητες (2017), ο Ίθαν Χοκ τα έχει δοκιμάσει όλα και έχει αποδείξει πολλές φορές το εύρος του ταλέντου του.

Οι γονείς του Χοκ είχαν χωρίσει όταν ο ίδιος ήταν μόλις τεσσάρων ετών. Του έλειπε η πατρική φιγούρα καθώς μεγάλωνε και πάντα προσπαθούσε να εντυπωσιάσει τον πατέρα του. «Ήθελα να του αρέσω. Ήξερα ότι έπαιζα για εκείνον. Μισούσα τον εαυτό μου για αυτό». Όπως έχει παραδεχτεί, το άγχος της εγκατάλειψης με το οποίο μεγάλωσε τον είχε βοηθήσει σε αρκετούς ρόλους.

Η αρχή και το ζενίθ της καριέρας του
Photo Credits: Montclair Film

Photo Credits: Montclair Film

Πρωταγωνιστής το 1985 στην ταινία Οι Εξερευνητές στο πλευρό του Ρίβερ Φοίνιξ, ο Ίθαν Χοκ άρχισε να μπαίνει σε έναν κάπως πιο “κακό” ρόλο. Η απερίσκεπτη ζωή του Χόλιγουντ τον είχε συνεπάρει και μπορούσε εύκολα να παρασυρθεί, βγαίνοντας κάποιες φορές εκτός ελέγχου. Όταν όμως η ταινία δεν συνάντησε τις προσδοκίες που όλοι είχαν, ο νεαρός τότε ηθοποιός κλείστηκε στον εαυτό του και έμεινε να παλεύει με θέματα αυτοπεποίθησης και ανασφάλειας.

Ωστόσο, το 1989 όταν έπαιξε τον ρόλο του Τοντ Άντερσον στον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών, όπου πρωταγωνίστησε δίπλα στον Ρόμπιν Γουίλιαμς άφησε την καλύτερη εντύπωση στους θεατές και από τότε άρχισε να μετρά συνεχόμενες επιτυχίες. Το θέατρο πάντα τον γοήτευε και δεν άργησε να δοκιμαστεί και στο θεατρικό σανίδι.

Τη σκηνή την φοβόταν και έλεγε πως σε εκθέτει και σε κατασπαράζει. Παρόλα αυτά το θέατρο το θεωρεί πλέον από τις πιο δυνατές αγάπες του, όπου μπορεί να είναι ελεύθερος.

Ο κινηματογράφος όμως ήταν και θα είναι το δυνατό του σημείο. Οκτώ ερμηνείες του ξεχωρίζουν και εμείς τις θυμόμαστε με αφορμή τα 51α γενέθλιά του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡόμπιν Γουίλιαμς: Ο άνθρωπος που μάς έκανε να γελάμε, ακόμη κι αν υπέφερε…12.09.2018

Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών, 1899

Για τον ρόλο του αυτό δίπλα στον Ρόμπιν Γουίλιαμς, έναν καθηγητή ιδιωτικού κολεγίου που μαθαίνει τους μαθητές του να ονειρεύονται και να παθιάζονται με ότι κάνουν, ο Ίθαν Χοκ είχε πει πως στόχευε να είναι ο τελευταίος του. Παρόλο που ήταν μια τεράστια εμπορική επιτυχία για την εποχή και ενώ ήταν μόλις 19 ετών, ο Χοκ ήθελε να ξαναγυρίσει στο κολέγιο. «Ξαφνικά άρχισαν να μου έρχονται προτάσεις για τόσο όμορφες ταινίες, με τα γυρίσματα να είναι σε τόσο όμορφα τοπία. Το θεώρησα πολύ χαζό να μην το κυνηγήσω τελικά». Και έτσι ο Ίθαν Χοκ μπήκε για τα καλά στον κόσμο της υποκριτικής.

Γκάτακα, 1997

Σε αυτή την ταινία, ο Ίθαν Χοκ γνώρισε την Ούμα Θέρμαν, με την οποία παντρεύτηκαν και απέκτησαν δύο παιδιά. «Το πιο ενδιαφέρον σενάριο που διάβασα εδώ και χρόνια» είχε δηλώσει ο ηθοποιός μόλις διάβασε την πλοκή και δέχτηκε γρήγορα να πρωταγωνιστήσει στην δυστοπική αυτή ταινία, όπου τίποτα δεν είναι όπως το ξέρουμε, αλλά όλα καθορίζονται αυστηρά από την γενετική μας δομή. Όταν το 1996, η Ντόλι το πρόβατο έγινε πρωτοσέλιδο ως το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, ο χώρος της επιστημονικής φαντασίας άρχισε να ανθίζει. Το φουτουρισικό αυτό θρίλερ του 1997 σίγουρα θεωρείται ένα από τα καλύτερα και πιο πρωτότυπα της εποχής του.

Ημέρα εκπαίδευσης, 2001

Ο αξιωματικός του LAPD, Τζέικ Χόιτ (Ίθαν Χοκ), αναλαμβάνει μια αξιολόγηση της οποίας επικεφαλής είναι ο αξιωματικός ναρκωτικών, ο λοχίας Αλόνζο Χάρις (Ντένζελ Ουάσινγκτον). Ωστόσο, ο Χόιτ σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι μέθοδοι του Αλόνζο δεν είναι ηθικές και πως ο συνάδελφός του είναι διεφθαρμένος και θέλει να τον χρησιμοποιήσει ως αποδιοπομπαίο τράγο.

Αν και η ταινία πατά στην αρκετά πεπατημένη πλοκή του καλός – κακός αστυνομικός, δίνει μία κάπως διαφορετική ματιά και σίγουρα προκαλεί αρκετή αγωνία με τις εκρήξεις βίας αλλά και τα ηθικά διλλήματα που την διανθίζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡομπέρτο Μπενίνι: Ο άνθρωπος που μάς έμαθε ότι η ζωή είναι ωραία12.09.2018

Πριν το Ξημέρωμα, 1995

Η ταινία Πριν το Ξημέρωμα ήταν η πρώτη της ξεχωριστής τριλογίας, που τον έβαλε στην καρδιά αρκετών τηλεθεατών, καθώς παλεύει να κρατηθεί σε έναν έρωτα που από την αρχή του ήταν καταδικασμένος να τελειώσει άδοξα. Ο Τζέσσε (Χοκ) και η Σελίν (Ζουλί Ντελπί) συναντιούνται σε ένα τρένο και περνούν μια νύχτα περπατώντας και μιλώντας στους δρόμους της Βιέννης, αναπτύσσοντας έναν δεσμό ο οποίος όμως θα πρέπει να λήξει όταν ο Τζέσσε θα αναγκαστεί να γυρίσει πίσω στην Αμερική.

Πριν το Ηλιοβασίλεμα, 2004

Η συνέχεια του Πριν το Ξημέρωμα που όλοι ζητούσαν, έφτασε τελικά το 2004 με το Πριν το Ηλιοβασίλεμα, που βρίσκει τον Τζέσσε και τη Σελίν να συναντιούνται ξανά, 9 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση και να περνούν ένα αξέχαστο απόγευμα μαζί στο Παρίσι. Τα εννέα αυτά χρόνια αναμονής δεν απογοήτευσαν το κοινό αλλά ούτε μείωσαν την χημεία των δύο ηθοποιών, οι οποίοι ήταν σαν να μην είχε περάσει μία μέρα από την πρώτη τους κινηματογραφική ένωση.

Πριν τα Μεσάνυχτα, 2013

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την πρώτη ταινία, η τριλογία ολοκληρώθηκε το 2013 με το Πριν τα Μεσάνυχτα να δίνει το καλύτερο τέλος στην μαγευτική ιστορία αυτού του δυνατού αλλά ανεκπλήρωτου έρωτα. Με την χημεία των δύο πρωταγωνιστών να είναι πιο έντονη από ποτέ, η τρίτη ταινία συνεχίζει να ξετυλίγει την πλοκή της τόσο ρεαλιστικά και όμορφα, σαν να παρακολουθούμε κάποιο ρομαντικό ντοκιμαντέρ. Εκεί εξάλλου βασίζεται και η ικανότητα της ταινίας να κάνει τους θεατές να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες της. Και όπως πολλοί αναφέρουν, η τελευταία ταινία της τριλογίας, που μάλιστα γυρίστηκε στην Ελλάδα, ήταν και η καλύτερη.

Μεγαλώνοντας, 2014

Ο Χοκ και ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ είχαν συνεργαστεί αρκετές φορές, αποδεικνύοντας πως μαζί δημιουργούν πολύ καλές ταινίες. Και αυτό το απέδειξαν ακόμα μία φορά με το Μεγαλώνοντας, μία φιλόδοξη ταινία που γυριζόταν επί 12 χρόνια και περιγράφει λεπτομερώς τη ζωή ενός νεαρού αγοριού και τις δυσκολίες του μέχρι να φτάσεις στην ενηλικίωση. Ο Χοκ υποδύεται τον πατέρα του νεαρού αγοριού που μεγαλώνει και αυτός μαζί του. Ο απίστευτος τρόπος με τον οποίο αφηγείται η ιστορία, δημιούργησε μια μοναδική και αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία. Η ταινία αποφεύγει το μελόδραμα και τα κλισέ αλλά σίγουρα λέει μια αληθινή και δυνατή ιστορία.

First Reformed / Ακρότητες, 2017

Το First Reformed θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες ταινίες του 2018 και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, ενώ κέρδισε διάφορα άλλα βραβεία. Αυτό το αμερικανικό δράμα επικεντρώνεται στον Τόλερ (Χόκ), έναν προτεστάντη πάστορα μιας παλιάς Ολλανδικής Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας, που παλεύει με τη δική του πίστη και μία προσωπική του απώλεια.

Όταν συναντήσει μία περίπτωση όπου ένας σύζυγος αυτοκτόνησε βασανισμένος από τις πεποιθήσεις του και άφησε πίσω την γυναίκα και το αγέννητό παιδί του, τότε θα πυροδοτηθεί μία περίοδος αμφισβήτησης της προσωπικής του πίστης. Η ταινία ξεχωρίζει για την ευαίσθητη ματιά της πάνω σε αρκετά δύσκολα θέματα αλλά και για τον αργό ρυθμό της με τα όμορφα πλάνα και φυσικά την εξαιρετική ερμηνεία του Χοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΑπό τη Ρόουζ μέχρι την Κλεμεντίν: Οι πιο αξέχαστοι ρόλοι της Κέιτ Γουίνσλετ12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b