MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Από τη Ρόουζ μέχρι την Κλεμεντίν: Οι πιο αξέχαστοι ρόλοι της Κέιτ Γουίνσλετ

Σήμερα η Κέιτ Γουίνσλετ γιορτάζει τα 46α γενέθλιά της κι εμείς θυμόμαστε όλους εκείνους τους ρόλους που μας έκαναν να την αγαπήσουμε.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου

Σαν σήμερα, στις 5 Οκτωβρίου το 1975, γεννήθηκε στην Μεγάλη Βρετανία, μία από τις πιο καταξιωμένες και παράλληλα αγαπητές ηθοποιούς, η Κέιτ Γουίνσλετ, που εδώ και τρεις δεκαετίες καριέρας μάς έχει χαρίσει μερικούς από τους πιο όμορφους ρόλους στον κινηματογράφο, αλλά και στην τηλεόραση πιο πρόσφατα.

Όταν μιλάμε για “ομορφιά” στο κινηματογραφικό κόσμο της Γουίνσλετ, όμως, δεν εννοούμε (μόνο) την εξωτερική. Όλα αυτά τα χρόνια, και ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες η Κέιτ Γουίνσλετ έχει φροντίσει να επιλέγει πολύ προσεχτικά τους ρόλους της, προτιμώντας δυναμικές γυναίκες με περίπλοκους χαρακτήρες, είτε όταν πρωταγωνιστεί σε δράματα εποχής είτε όταν την απολαμβάνουμε σε ρομαντικές κομεντί.

Μία ηθοποιός που φαίνεται προσγειωμένη, με εμπιστοσύνη όμως στις ικανότητές της, η Κέιτ Γουίνσλετ ξέρει πως να κάνει “ανθρώπινους” όλους τους ρόλους της, όσο δύσκολοι και περίπλοκοι και αν είναι. Και σαν μία πραγματική σταρ του κινηματογράφου, δεν βασίζεται τόσο στην “αυστηρή” τεχνικότητα, αλλά σε ολόκληρη την παρουσία της. Με μία ματιά ή τον τόνο της φωνής της, ξέρουμε αμέσως τι μπορεί να σκέφτεται ο χαρακτήρας της.

Για αυτούς και για πολλούς ακόμα λόγους, αγαπάμε την Κέιτ Γουίνσλετ και σήμερα θυμόμαστε τους ρόλους εκείνους που μας έχουν αποτυπωθεί λίγο παραπάνω στη μνήμη και μάς έμειναν αξέχαστοι.

Mare of Easttown

Θα ξεκινήσουμε με τον πιο πρόσφατο ρόλο της, για τον οποίο κέρδισε το δεύτερο Emmy της καριέρας της. Η 46χρονη ηθοποιός επιστράτευσε όλο το ταλέντο της για να δημιουργήσει έναν από τους πιο έντονους χαρακτήρες της καριέρας της. Στο Mare of Easttown υποδύθηκε μια ντετέκτιβ, που όσο περίπλοκη και να είναι, καταφέρνεις να ταυτιστείς μαζί της. Φυσικά, έδωσε σημασία στις μικρές λεπτομέρειες, όπως η καταληκτική αμερικανική προφορά της, η αντίδραση της στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά και στο βλέμμα της που ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν η κάθε στιγμή.

Ammonite

Άλλος ένα σχετικά πρόσφατος ρόλος της που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ είναι εκείνος της διάσημης Βρετανίδας παλαιοντολόγου Mary Anning στο Ammonite. Οι λόγοι που θα μάς μείνει αξέχαστος είναι δύο: Πρώτον η Κέιτ Γουίνσλετ είναι συγκλονιστική ως μία γυναίκα που ανακαλύπτει τον έρωτα στο πρόσωπο μιας νεαρής γκουβερνάντας, σε μία εποχή που εννοείται αυτό ήταν αδιανόητα επικίνδυνο. Δεύτερον, το Ammonite -παρά τις αντιδράσεις- τόλμησε να ρίξει φως στην ιστορία μίας queer γυναίκας με καθοριστική συμβολή στην επιστήμη της παλαιοντολογίας. Και η Γουίνσλετ τόλμησε μαζί του.

Σφραγισμένα Χείλη (The Reader)

Φυσικά, από αυτή τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει ο ρόλος που χάρισε στην Γουίνσλετ το πρώτο και μοναδικό της Όσκαρ. Στα “Σφραγισμένα Χείλη”, η Γουίνσλετ υποδύεται την Χάνα Σμιτζ, μία φύλακα του Άουσβιτζ που γνωρίζει μετά από χρόνια έναν παιδικό της έρωτα, όσο κατηγορείται για εγκλήματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ταινία του Στίβεν Ντάλντρι, που βασίστηκε στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Μπέρνχαρντ Σλινκ, σίγουρα δεν είναι τέλεια, η ερμηνεία της Γουίνσλετ όμως είναι συγκλονιστική, αφού ακόμα μια φορά κατάφερε να μας κάνει να συμπονέσουμε έναν σίγουρα προβληματικό χαρακτήρα.

Κρυφές Επιθυμίες (Little Children)

Άλλη μια ταινία, η οποία την έφερε πολύ κοντά στο Όσκαρ ήταν οι “Κρυφές Επιθυμίες”, όπου υποδυόταν την Σάρα Πιρς, μία σύζυγο και μητέρα, που έχει αμφιβολίες για τον τρόπο που ζει τη ζωή της και συγκεκριμένα για τον γάμο της. Όσο αγχωτικό κι αν είναι να την βλέπουμε να πέφτει όλο και πιο βαθιά στον ιστό των ψεμάτων της, είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπουμε πως προσεγγίζει την μικρή “επανάσταση” μιας γυναίκας απέναντι σε μια δυστυχισμένη ζωή.

Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού

“Η Αιώνια Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού” είναι σίγουρα ένα σημείο αναφοράς στην καριέρα της Κέιτ Γουίνσλετ, που δίνει μια από τις δυνατότερες ερμηνείες της ως Κλεμεντίν στην sci-fi δραματική ταινία των Μικελ Γκόντρι και Τσάρλι Κάουφμαν. Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για να περιγράψει πόσο εμβληματικός είναι αυτός ο ρόλος για την ποπ κουλτούρα, αν και τα (σίγουρα σοφά) λόγια της Κλεμεντίν πολλές φορές αναπληρώνουν αυτό το κενό. Όπως και ο Τζοελ (Τζιμ Κάρεϊ), έτσι κι εμείς ερωτευόμαστε τον χαρακτήρα της Κέιτ Γουίνσλετ ξανά και ξανά, σε μια ταινία που δεν θα βαρεθούμε ποτέ.

Τιτανικός

Και φυσικά, ο πιο αξέχαστος, εμβληματικός και επικός ρόλος της είναι αυτός της Ρόουζ στον Τιτανικό. Η κλασική πλέον ταινία του Τζέιμς Κάμερον είναι αυτή που έκανε την Κέιτ Γουίνσλετ διάσημη σε όλο τον κόσμο. Το love story ανάμεσα στη Ρόουζ και τον Τζακ έχει μείνει στην ιστορία, ενώ αποτέλεσε αφορμή για μία μακροχρόνια φιλία που τη δένει μέχρι και σήμερα με τον Λεονάρντο ντι Κάπριο. Ο Τιτανικός χάρισε και στους δύο πολλές υποψηφιότητες και βραβεία και βέβαια δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει δει την ταινία και να μην έχει ανατριχιάσει (και ίσως κλάψει) με την καταπληκτική ερμηνεία της -ιδιαίτερα στη διάσημη εκείνη τελευταία εκείνη σκηνή στον ωκεανό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓκρέτα Γκάρμπο: Η θυελλώδης ζωή της πιο αινιγματικής σταρ του Χόλιγουντ12.09.2018

Περισσότερα από Σαν σήμερα
VIMA_WEB3b