MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
TIPS

Διακοπές τέλος; 5 tips για να επανέλθετε ομαλά στην καθημερινότητα

Όσο καιρό βρισκόμαστε σε διακοπές δεν έχουμε ευθύνες και ερχόμαστε αντιμέτωποι με λιγότερους στρεσογόνους παράγοντες. Τι γίνεται όμως όταν τελειώνουν οι καλοκαιρινές διακοπές και πρέπει να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας;

author-image Ευδοκία Βαζούκη

Το φετινό για μια ακόμη φορά «περίεργο» – καλοκαίρι τα καταφέρατε τελικά και φύγατε, ταξιδέψατε, απολαύσατε λίγο χρόνο ξεκούρασης και χαλάρωσης. Φάγατε, ήπιατε, ξαπλώσατε κάτω από τον ήλιο και μετά ξανά φάγατε. Και ξανά ήπιατε. Γιατί στην τελική αυτό σημαίνει διακοπές, αυτό θα πει καλοκαίρι.

Τώρα όμως τέρμα τα ψέματα, επιστροφή στη βάση, στην καθημερινότητα και στην ρουτίνα. Ξυπνάτε το πρώτο πρωί μετά την επιστροφή και έχετε κακή διάθεση, αισθάνεστε κούραση, πόνο στις αρθρώσεις, τα ρούχα σας φαίνονται παραπάνω σφιχτά απ’ ό,τι συνήθως, το σώμα σας είναι πρησμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚαλοκαίρι στην πόλη: 5 άκρως χαλαρωτικά σημεία στην Αθήνα για να “ξεφύγεις”12.09.2018

Και μπορεί η επιστροφή από τις διακοπές να μην είναι σίγουρα το πιο ευχάριστο πράγμα, ωστόσο δεν χρειάζεται να σας προκαλεί στρες και αρνητική διάθεση. Με λίγο προγραμματισμό μπορεί να φανεί λιγότερο οδυνηρή απ’ όσο αρχικά φανταζόσασταν.

Δείτε λοιπόν παρακάτω 5 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διευκολύνετε την προσαρμογή σας:

Σιγά – σιγά σε πρόγραμμα

Καλό θα είναι να αφήσετε 1-2 μέρες ελεύθερες ανάμεσα στην επιστροφή από τις διακοπές και την επιστροφή στη δουλειά προκειμένου να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξανά βρει τους ρυθμούς του. Στο διάστημα αυτό ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, με δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και σας κάνουν να νιώθετε όμορφα.

Μερικές τέτοιες δραστηριότητες είναι:

# Άδειασμα της βαλίτσας

Μια διαδικασία που θα σας βοηθήσει ψυχολογικά να αλλάξετε σελίδα και να συνειδητοποιήσετε πώς οι διακοπές έφτασαν στο τέλος τους. Αδειάστε τη βαλίτσα σας, βάλτε τα ρούχα για πλύσιμο και στη συνέχεια τακτοποιήστε τα στην ντουλάπα. Κολλήστε το μαγνητάκι που πήρατε ως σουβενίρ από το νησί για να σας κάνετε να χαμογελάτε με νοσταλγία κάθε φορά που το κοιτάζετε. Λένε πως η αναπαραγωγή και αναβίωση των θετικών στιγμών συμβάλλει στην ψυχική μας ευεξία!

# Ενυδάτωση

Το αποτέλεσμα μετά τις διακοπές είναι πάντα ένα: αφυδάτωση. Αφυδάτωση που προκαλεί κατ’ επέκταση κατακράτηση και πρήξιμο. Ο μόνος τρόπος φυσικά για να επαναφέρετε την ισορροπία στον οργανισμό σας είναι να του προσφέρετε την ενυδάτωση που χρειάζεται. Και όχι μόνο εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά, σε πρόσωπο, σώμα και μαλλιά.

Η πρώτη σας προτεραιότητα μετά την επιστροφή είναι να πίνετε άφθονο νερό καθ ‘όλη τη διάρκεια των πρώτων ημερών στο σπίτι σας. Γεμίστε ένα μεγάλο μπουκάλι με νερό, προσθέστε μέσα -προαιρετικά – και μερικά φρούτα για να δώσετε μια ωραία φρέσκια γεύση και να το έχετε μαζί σας όλη μέρα για να μην το ξεχνάτε.

Παράλληλα εφαρμόζετε τις αγαπημένες σας κρέμες σε πρόσωπο και σώμα – επιλέξτε έξτρα ενυδατικές, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας -, ενώ για τα μαλλιά σας, που σίγουρα θα έχουν ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο και το αλάτι, επιλέξτε προϊόντα επανόρθωσης και βαθιάς ενυδάτωσης.

#Αποτοξίνωση

Κακά τα ψέματα στις διακοπές φάγατε λίγο παραπάνω. Απολαύσατε τα γλυκά σας και τα παγωτά σας και τα τηγανιτά σας. Και καλά κάνατε γιατί γι΄αυτό υπάρχουν οι διακοπές, για να ξεφεύγουμε από το πρόγραμμά μας. Τώρα όμως που επιστρέψατε στο σπίτι, ήρθε η ώρα που σιγά – σιγά μπαίνετε σε ένα πρόγραμμα. Μην ξεκινάτε απότομα όμως τις δίαιτες. Απλά ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Σύντομα θα ανακτήσετε την ενέργειά σας, ενώ θα ξεφορτωθείτε κάθε πρήξιμο που προκάλεσε η διατροφή των διακοπών. Αποφύγετε την ζάχαρη και τα τυποποιημένα τρόφιμα!

Σχεδιάστε την επόμενη σας εξόρμηση

Ακόμα και αν αυτή είναι μια μονοήμερη εκδρομή μέσα στον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο κάντε το έτσι ώστε να έχετε κάτι να περιμένετε. Χαζέψτε προορισμούς στο ίντερνετ, δείτε καταλύματα και δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μέσα στο φθινόπωρο, ενώ τα Σαββατοκύριακα προσπαθήστε να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν.

Φτιάξτε ένα πλάνο

Ένα από τα ευχάριστα πράγματα των διακοπών είναι τα πλάνα που κάνουμε για όταν επιστρέψουμε και σχεδόν πότε μετά δεν κάνουμε. Αυτή τη φορά ίσως ήρθε η ώρα να κάνετε όλα όσα είπατε ότι θα κάνετε «από τον χειμώνα». Δεν χρειάζεται να περιμένετε. Μετατρέψτε αυτό το πλάνο σε στόχους και προτεραιότητες και εφαρμόστε τα, ένα – ένα. Χρησιμοποιήστε την ενέργεια που πήρατε από τις διακοπές σας για θετικές αλλαγές στη ζωή και καριέρα σας.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b