MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
27
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΙΝΕΜΑ

Με τη γυναίκα στο επίκεντρο: Οι αφίσες του Αλμοδόβαρ είναι πάντα εμβληματικές…

Πρόσφατα η αφίσα για τις “Παράλληλες Μητέρες” προκάλεσε σκάνδαλο στο Instagram. Έτσι, εμείς θυμόμαστε όλες τις φορές που ο Αλμοδόβαρ έδωσε βήμα στις γυναίκες και την ιστορία τους μέσα από τις αφίσες του.

author-image Φωτεινή Νικολίτσα

O Πέδρο Αλμοδόβαρ, πρόσφατα, τάραξε τα νερά με την αφίσα της νέας του ταινίας “Παράλληλες Μητέρες”, στην οποία πρωταγωνιστεί η Πενέλοπε Κρουζ. Το Instagram κατέβασε το post του δημιουργού της αφίσας,  Χαβιέρ Χαέν, γιατί η θηλή που απεικόνιζε, πήγαινε ενάντια στους κανόνες της πλατφόρμας! Σύντομα, επανέφερε το post ζητώντας συγγνώμη και τονίζοντας πως εξαιρεί γυμνά (!) που προορίζονται για καλλιτεχνικούς σκοπούς…

Φυσικά, για ακόμη μια φορά το Instagram απογοήτευσε με την συγκεκριμένη λογοκρισία. Η θηλή στην αφίσα της ταινίας, συμβολίζει τον θηλασμό, καθώς και την μητρότητα! Και με τη σειρά της η μητρότητα είναι το κεντρικό θέμα της νέας ταινίας του Αλμοδόβαρ -αγαπημένο θέμα του Ισπανού σκηνοθέτη. Όσο κι αν πολλοί θέλουν να σεξουαλικοποιούν τις γυναικείες θηλές, δεν πρέπει να ξεχνούν την άμεση συσχέτιση τους με την μητρότητα και την διαδικασία του θηλασμού.

View this post on Instagram

A post shared by Javier Jaén (@javier_jaen)

Μέσα από αυτό το συμβάν, λοιπόν, η αφίσα τράβηξε κι άλλη προσοχή -σα να μην αρκούσε ότι είναι από μόνη της εντυπωσιακή ή ότι η ταινία θα κάνει λαμπερή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας τον Σεπτέμβρη. Η αφίσα αυτή όμως δεν είναι σημαντική μόνο γι’ αυτό. Είναι σημαντική και για το διάλογο που άνοιξε. Και φυσικά πληροί κάποια συνηθισμένα αισθητικά κριτήρια του σκηνοθέτη –γιατί όλες οι αφίσες του Αλμοδόβαρ είναι άξιες συζήτησης.

Με αφορμή λοιπόν τη θλιβερή λογοκρισία του πόστερ για τις “Παράλληλες Μητέρες”, εμείς θυμηθήκαμε όλες τις υπέροχες αφίσες που μάς έχει χαρίσει ο σκηνοθέτης (φυσικά σε συνεργασία με πολύ ταλαντούχους καλλιτέχνες και γραφίστες) και σας τις παρουσιάζουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠαράλληλες Μητέρες: Πρεμιέρα για τη νέα ταινία του Αλμοδόβαρ με την Πενέλοπε Κρουζ, στο Φεστιβάλ Βενετίας12.09.2018

Οι αφίσες του Αλμοδόβαρ

Ο Αλμοδόβαρ, ως ένας από τους πιο πετυχημένους Ισπανούς σκηνοθέτες, έχει καταφέρει να δημιουργήσει την δική του αισθητική και το δικό του μοναδικό στυλ. Η μεγάλη προσήλωση σε θεματικές που αφορούν την γυναίκα και την μητρότητα, τα έντονα χρώματα, τα αψεγάδιαστα σκηνικά είναι μερικά από τα στοιχεία που τον χαρακτηρίζουν. Όλα αυτά, καταφέρνουν να αποτυπωθούν και σε κάθε αφίσα του!

Είτε κοιτάμε την πρώτη περίοδο στην φιλμογραφία του, είτε περάσουμε σε εκείνη με την μεγαλύτερη δόξα, διακρίνουμε διαρκώς στις αφίσες, το ίδιο στυλ που υπάρχει και στις ταινίες. Έντονα χρώματα, περίεργα γραφικά, λυρικές εικόνες, κολάζ! Όλα αυτά κάνουν τις αφίσες να μοιάζουν με ένα κόμικ ή με περιοδικά παλαιότερων δεκαετιών και σίγουρα φωνάζουν “Αλμοδόβαρ”!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ10 γυναίκες εικονογράφοι ρίχνουν φως σε 10 σπουδαίες γυναίκες καλλιτέχνες12.09.2018

Έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες ανά τα χρόνια. Οι δύο πιο αξιοσημείωτες συνεργασίες είναι αυτή με τον, επίσης σκηνοθέτη, Ivan Zulueta και με τον Juan Gatti. Ο τελευταίος αποτελεί την πιο στενή του συνεργασία όσον αφορά τις ταινίες αλλά είναι και ο άνθρωπος πίσω από πολλούς ευφάνταστους τίτλους ταινιών. Μεγάλο παράδειγμα η ταινία “Γυναίκες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης”!

Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο διάσημες αφίσες από ταινίες του Αλμοδόβαρ:
Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988), Καλλιτέχνης: Juan Gatti

Women on the Verge of a Nervous Breakdown (1988), Καλλιτέχνης: Juan Gatti

Talk to Her (2002), Καλλιτέχνης: Juan Gatti

Talk to Her (2002), Καλλιτέχνης: Juan Gatti

Volver (2006), Καλλιτέχνης: Juan Gatti

Volver (2006), Καλλιτέχνης: Juan Gatti

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΡόμπερτ Ντε Νίρο: 10 πράγματα που δεν ξέρατε για τον ζωντανό θρύλο του Χόλιγουντ12.09.2018
All About my Mother (1999), Καλλιτέχνης: Oscar Mariné

All About my Mother (1999), Καλλιτέχνης: Oscar Mariné

Matador (1986), Καλλιτέχνης: Carlos Berlanga

Matador (1986), Καλλιτέχνης: Carlos Berlanga

Labyrinth of Passion (1982), Καλλιτέχνης: Ivan Zulueta

Labyrinth of Passion (1982), Καλλιτέχνης: Ivan Zulueta

Kika (Pedro Almodóvar, Spain, 1993).

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b