MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
19
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μελίνα Κανά: Είμαι ανοιχτή στο καινούριο

Μιλήσαμε με την Μελίνα Κανά για τη νέα της συνεργασία με τον Θέμη Καραμουρατίδη, τη “σπίθα” που έχει μέσα της και φυσικά για τις καλοκαιρινές της συναυλίες.

Τατιάνα Γεωργακοπούλου | 03.07.2021

H Μελίνα Κανά είναι μία ερμηνεύτρια που σίγουρα έχει αφήσει το “στίγμα” της στην ελληνική μουσική. Ξεκινώντας στο πλάι του Νίκου Παπάζογλου, φάνηκε από την αρχή πόσο λαμπρή θα ήταν η πορεία της στο τραγούδι. Και πράγματι η καριέρα της, που μετρά πλέον τρεις δεκαετίες, μόνο επιτυχημένη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, με τραγούδια και συνεργασίες (ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου) που άφησαν εποχή, με την φωνή της να έχει “ντύσει” μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου, τραγούδια που έχουν για πάντα συνδεθεί στη μνήμη μας με την ξεχωριστή χροιά της.

Φέτος, μετά από μία σύντομη απουσία, η Μελίνα Κανά επιστρέφει με έναν νέο δίσκο. Η σπουδαία ερμηνεύτρια λοιπόν συνάντησε ξανά τον Θέμη Καραμουρατίδη, έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της γενιάς του και ετοιμάζει έναν ολοκληρωμένο κύκλο τραγουδιών που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Το πρώτο από αυτά τα τραγούδια είναι η «Σπίθα», σε στίχους της Λιζέτας Καλημέρη, που έχει ήδη αγαπηθεί πολύ.

Εμείς με αφορμή τον νέο αυτό κύκλο τραγουδιών, μιλήσαμε με την Μελίνα Κανά για το νέο της τραγούδι, την “σπίθα” που έχει μέσα της και φυσικά για τις καλοκαιρινές της συναυλίες.

Μελίνα Κανά, φωτογραφία: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Μελίνα Κανά, φωτογραφία: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Σχεδόν 4 χρόνια μετά το «Αγάπα με και Πούλα με» συνεργάζεστε ξανά με τον Θέμη Καραμουρατίδη στο νέο σας τραγούδι, τη “Σπίθα”. Θέλετε να μας μιλήσετε για αυτό;

Καταρχάς χαίρομαι πάρα πολύ που συνεργάζομαι με τον Θέμη Καραμουρατίδη. Τον Σεπτέμβρη θα κυκλοφορήσει η συνολική δουλειά μας και η “Σπίθα” είναι το πρώτο τραγούδι που αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε. Είναι ένα τραγούδι που τα λόγια έχει γράψει η αδερφή μου η Λιζέτα Καλημέρη και μου άρεσε από την πρώτη στιγμή που μου το έστειλε ο Θέμης. Χαίρομαι πολύ που λέω ένα τέτοιο τραγούδι, γιατί μ’ αρέσουν και οι στίχοι της Λιζέτας και η μουσική του Θέμη. Όλα τα τραγούδια του CD τα έχω αγαπήσει γιατί τα είχα στη διάθεση μου και τα προετοίμαζα αρκετό καιρό πριν μπω στο στούντιο. Στα υπόλοιπα τραγούδια οι στίχοι είναι του Οδυσσέα Ιωάννου, της Λήδας Ρουμάνη και της Μαρίας Τζωρτζάκη, ενώ υπάρχουν ακόμα δύο που είναι της Λιζέτας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η αδερφή σας σάς γράφει κάποιο τραγούδι;

Η Λιζέτα έχει δώσει και άλλα τραγούδια σε δημιουργούς, αλλά ναι, αυτή είναι η πρώτη φορά που εγώ τραγουδώ δικό της στίχο.

Οι στιγμές που βρήκα μέσα μου την “σπίθα” ήταν οι πολύ σημαντικές

Τι σημαίνει για εσάς αυτή η “Σπίθα”; Έχουν υπάρξει στιγμές που ήταν δύσκολο να τη βρείτε μέσα σας;

Και βέβαια υπήρχαν στιγμές που ήταν δύσκολο να την βρω μέσα μου, αλλά οι στιγμές που την βρήκα μέσα μου ήταν οι πολύ σημαντικές.

Έχετε πει ποτέ “τα σβήνω όλα”, όπως λέτε και στο τραγούδι;

Ναι βέβαια. Όταν νιώσεις αυτή τη σπίθα της αγάπης μέσα σου και αρχίζεις να βλέπεις τα πράγματα μέσα από το δικό της φως, τότε πολλά πράγματα που είναι ανούσια και στρεβλά, χάνονται, σβήνονται.

Πλέον επιλέγετε τραγούδια μόνο αν μπορείτε να ταυτιστείτε μαζί τους;

Μου αρέσει να λέω τραγούδια που μπορώ να ταυτιστώ μαζί τους, γιατί τα νιώθω πιο κοντά μου και μπορώ να τα εκφράσω καλύτερα, νομίζω.

Παρ’ όλο που η “Σπίθα” έχει κυκλοφορήσει λίγο καιρό, αγαπήθηκε αμέσως από το κοινό. Εσείς το περιμένατε αυτό;

Το ευχόμουν, δεν το περίμενα με την έννοια αυτή. Ποτέ δεν είμαι σίγουρη για αυτό, αλλά ναι, το ευχόμουν και χαίρομαι πάρα πολύ που ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον για αυτό το τραγούδι. Ελπίζω να αγαπήσει το ίδιο και τα υπόλοιπα, γιατί αυτή η δουλειά με τον Θέμη είναι μια δουλειά συνολικά πολύ όμορφη.

Μελίνα Κανά

Είναι σημαντική για εσάς η αποδοχή του κοινού;

Βέβαια. Το πρώτο σημαντικό είναι να αρέσει σε εμένα, ώστε να με κινητοποιήσει να το πω και το δεύτερο πιο σημαντικό είναι η αποδοχή του κοινού. Θέλω ο κόσμος που θα το ακούσει να το κάνει δικό του, να βρει κάτι από τον εαυτό του σε αυτό και σε κάθε τραγούδι και να το συνδέσει με στιγμές του. Η επιθυμία μου είναι το τραγούδι να τους κάνει συντροφιά, αυτός είναι ο απώτερος σκοπός ενός τραγουδιού.

Αν κατάλαβα καλά, από όλο αυτόν τον κύκλο νέων τραγουδιών, επιλέξατε εσείς αυτά τα τραγούδια. Εκφράζουν κάποια προσωπική σας ανάγκη;

Έτσι τα διάλεξα, δηλαδή διάλεξα τους στίχους -γιατί από τον στίχο ξεκινάμε- σαν κάτι που είτε περιέγραφε μία κατάσταση που είχα βιώσει και την ένιωθα κοντά μου, είτε θα μπορούσα εν δυνάμει να νιώσω.

Σε αυτή την περίοδο της ζωής σας τι είναι αυτό που ζητάτε από τη μουσική σας; Ποια τραγούδια σας αφορούν;

Είμαι ανοιχτή στο καινούριο, δεν περιορίζω το κριτήριο μου αρκεί να μου αρέσει και να βρω ένα κομμάτι του εαυτού μου σε αυτό που θα ακούσω. Δεν είναι συγκεκριμένο θέμα αυτό που με αφορά μόνο, πολλά θέματα θα μπορούσα να τραγουδήσω.

Παρ’ όλ’ αυτά, είστε επιλεκτική στις δισκογραφικές σας δουλειές, δεν κυκλοφορείτε τόσο συχνά τραγούδια. Θέλετε να βρείτε αυτό ακριβώς που σας ταιριάζει;

Ναι αλήθεια είναι αυτό. Πρέπει να μου αρέσει και να μου ταιριάζει ένα τραγούδι, να είναι όμορφα τα λόγια του, η μουσική του, και να είναι στο δικό μου στυλ, στον δικό μου τρόπο κοντά.

Έχετε βρει την απάντηση στο γιατί τόσα τραγούδια σας είναι διαχρονικά; Τι είναι αυτό που κάνει διαχρονικό ένα τραγούδι;

Το να αγγίζει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και σε διάφορες ηλικίες και να μιλά για αξίες και συναισθήματα που είναι διαχρονικά. Δηλαδή να μην περιγράφει μία κατάσταση που ισχύει μόνο για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αλλά να μιλά για θέματα που αφορούν τον άνθρωπο διαχρονικά. Ένα τέτοιο θέμα, ας πούμε, είναι ο έρωτας. Άλλα φυσικά και ο τρόπος που θα ειπωθεί το ερωτικό συναίσθημα μέσα από τον στίχο, ο τρόπος που θα τον προσεγγίσει ο στιχουργός, έχει να κάνει με τη διαχρονικότητα.

Γι’ αυτό η νέα γενιά αγκαλιάζει τόσο τα τραγούδια σας;

Ναι νομίζω. Γιατί όσα χρόνια, εποχές και μόδες και τάσεις και αν περάσουν, κάποια πράγματα είναι πάντα εκεί για τον άνθρωπο.

Αισθάνομαι μια ικανοποίηση ότι κάτι μπόρεσα να προσφέρω στη νέα γενιά

Μετά από τόσα χρόνια καριέρας νιώθετε ικανοποιημένη με όσα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα; Βλέπετε την επιρροή που έχετε ασκήσει στην νέα γενιά ερμηνευτών;

Νιώθω πολύ ικανοποιημένη και νιώθω και τυχερή. Χαίρομαι που το λέτε. Όταν συναντώ κάποια νέα ερμηνεύτρια και μου λέει “μεγάλωσα με τα τραγούδια σου και προσπαθούσα να τα πω και διδάχτηκα μέσα από αυτά”, αισθάνομαι πραγματικά μια ικανοποίηση ότι κάτι μπόρεσα να προσφέρω στην νέα γενιά και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Κάποιος από την νέα γενιά που να ξεχωρίζετε;

Σίγουρα υπάρχουν, αλλά δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω κάποιον. Μου αρέσει η Ιουλία Καραπατάκη, η Ασπασία Στρατηγού και πολλοί άλλοι. Δυσκολεύομαι πάντα με αυτή την ερώτηση, υπάρχουν όμως νέα παιδιά που είναι αξιόλογα. Φέτος το καλοκαίρι θα έχω έναν τραγουδιστή που παίζει λαούτο και θα τραγουδήσει μαζί μου, θα γνωριστούμε και θα μοιραστούμε την ίδια σκηνή. Λέγεται Χάρης Πανόπουλος και χαίρομαι που θα είναι μαζί μου.

Η Μελίνα Κανά και οι Γιώργος & Νίκος Στρατάκης στις 5 Ιουλίου στην Τεχνόπολη

Η Μελίνα Κανά και οι Γιώργος & Νίκος Στρατάκης στις 5 Ιουλίου στην Τεχνόπολη

Το καλοκαίρι θα είστε και με τον Νίκο και Γιώργο Στρατάκη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Τους είχα γνωρίσει σε μία τηλεοπτική εκπομπή -από κοντά εννοώ, γιατί ήξερα από πριν την μουσική τους- και τους συμπάθησα πάρα πολύ. Μου φάνηκαν άνθρωποι πολύ ευγενικοί, πολύ αυθεντικοί, έχουν αυτή την αγνότητα των ανθρώπων που ζουν στην Κρήτη, στο νησί τους, και τους άκουσα κιόλας ζωντανά να τραγουδούν και μου έκανε εντύπωση το πάθος που έχουν. Ο Γιώργης είναι πιο εξωστρεφής, ο Νίκος πιο αισθαντικός. Άκουσα λοιπόν τα τραγούδια τους και μου άρεσαν πάρα πολύ ειδικά ο στίχος, αλλά και οι μουσικές τους -εμένα ούτως ή άλλως μ’ αρέσει πολύ η κρητική μουσική, είναι από τις μουσικές που με κινούν. Έτσι, σκέφτηκα -γιατί όχι;- να κάνω κάτι μαζί τους. Τους το πρότεινα λοιπόν, δέχτηκαν και έτσι θα κάνουμε κάποιες συναυλίες μαζί.

Σας φαίνεται περίεργο που μετά από τόσους μήνες, θα ανεβείτε ξανά στη σκηνή;

Επειδή μέσα στην καραντίνα είχα την ευκαιρία να απέχω από όλο αυτό -όπως όλοι μας- νομίζω ότι ξεκουράστηκα αρκετά, και τώρα περιμένω με πολλή όρεξη αυτή την επικοινωνία με τον κόσμο, το να τραγουδήσω. Έχω πολύ καιρό να τραγουδήσω –παρ’ όλο που μέσα στην καραντίνα είχα τις ευκαιρίες, τραγούδησα στο στούντιο τα τραγούδια του Θέμη για τον δίσκο. Αλλά ναι το περιμένω με λαχτάρα, ειδικά τη συνάντηση με τον κόσμο που θα έρθει να μας ακούσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΗ Μελίνα Κανά και οι Γιώργος & Νίκος Στρατάκης στην Τεχνόπολη12.09.2018

Από τη ζωή πριν από την πανδημία, τι είναι αυτό που σας έλειψε περισσότερο;

Η ελευθερία. Να βγαίνω έξω και να συναντώ τους ανθρώπους, τους φίλους και τους γνωστούς μου και να τους αγκαλιάζω και να τους φιλάω χωρίς φόβο. Και να συναναστρέφομαι με κόσμο χωρίς να ανησυχώ για κάτι, να είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις, είτε για έναν καφέ είτε για ένα ταξίδι, να μην χρειάζεται όλη αυτή η προετοιμασία με τα χαρτιά κτλ. Είναι μια διαδικασία, που δεν είναι δύσκολη μεν, αλλά ωραίο θα ήταν να λείπει.

Θεωρείτε ότι τώρα θα συνηθίσουμε σε μία νέα πραγματικότητα; Θα είναι δύσκολο να επιστρέψουμε στη ζωή όπως ήταν πριν;

Δυστυχώς έτσι νομίζω. Ελπίζω και εύχομαι όμως να τελειώσει όλο αυτό και να γυρίσουμε σε αυτό που ξέρουμε. Τα πράγματα όμως δείχνουν ότι ακόμα θέλει χρόνο για να γίνει αυτό.

Είμαι αισιόδοξη, παρ’ όλο που ζήσαμε όλοι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που μας έχει αποθαρρύνει

Είστε αισιόδοξη για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία;

Είμαι αισιόδοξη, παρ’ όλο που ζήσαμε όλοι μια πολύ δύσκολη κατάσταση που μας έχει αποθαρρύνει, μας έχει δυσκολέψει πολύ, μας έχει φοβίσει. Ελπίζω ότι θα βρούμε τον τρόπο να έχουμε τις επαφές μας και να γλιτώσουμε από όλο αυτό το βάσανο, ώστε να μπορούμε πάλι να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε ελεύθερα και να μην φοβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Μελίνα Κανά

Μελίνα Κανά

Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Παπάζογλου, που ήταν από τους πρώτους συνεργάτες σας. Τι θα θυμάστε πάντα από εκείνον;

Θα θυμάμαι το χιούμορ του, θα θυμάμαι το πολύ ιδιαίτερο χρώμα της φωνής του, ό,τι και να τραγουδούσε το έκανε δικό του και το έκανε με έναν μοναδικό τρόπο με αυτή την πολύ ιδιαίτερη και πολύ όμορφη φωνή που είχε. Θα θυμάμαι την πολύ ζεστή επαφή που είχε με το κοινό του και με τους μουσικούς του και βέβαια θα του χρωστάω για πάντα ευγνωμοσύνη που με διάλεξε και με πήρε κοντά του και άρχισε έτσι η πορεία η δική μου σε αυτό τον χώρο που λέγεται τραγούδι.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η Μελίνα Κανά θα συναντηθεί με τους Γιώργο & Νίκο Στρατάκη στη σκηνή της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου, θα εμφανιστεί με τη Λιζέτα Καλημέρη στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ “Στη Σκιά των Βράχων 2021”. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b