MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΚΘΕΣΗ

Παναγιώτης Δαραμάρας: «Index» μνήμης από ξύλο και βιβλίο

Στο δεύτερο μέρος της τριλογίας «Index» ο καλλιτέχνης ψηλαφίζει τη μνήμη της ύλης και διερευνά τη σχέση μυθικής και επιστημονικής σκέψης, με υλικά το ξύλο, το βιβλίο και την τέχνη της performance.

author-image Σπύρος Κακουριώτης

Δύο χρόνια μετά τον πειραματισμό του πάνω στο δίπολο μυθικής και επιστημονικής σκέψης, με την έκθεση  «Index», ο εικαστικός Παναγιώτης Δαραμάρας επιστρέφει στον φιλόξενο χώρο της γκαλερί FokiaNou Art Space, παρουσιάζοντας το δεύτερο μέρος αυτής της εν τω γίγνεσθαι τριλογίας, με τίτλο «indeX 2», συνεχίζοντας τη διερεύνησή του πάνω στη συμβολική και επιστημονική διάσταση της ύλης.

Ο καλλιτέχνης συγκροτεί ένα δεύτερο «ευρετήριο», μέσα στο οποίο στοιχειοθετείται ένα αυτοτελές σύμπαν γλυπτικών συνθέσεων, εγκαταστάσεων και performance, με πρωταγωνιστές το ξύλο και το βιβλίο, το φυσικό υλικό και τον τυπωμένο λόγο. Όμως, όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ήρα Παπαδοπούλου, «υπερβαίνει την οριοθέτηση υλικού και συμβολικού και μας απευθύνεται με την αλήθεια στωικού τεχνίτη που σέβεται και ανακαλύπτει, στο πιο απλό κομμάτι κάθε υλικού, έναν θησαυρό γνώσης».

Άλλοτε υφαίνει, άλλοτε καρφώνει και διατρυπά, άλλοτε κερώνει και άλλοτε ξαίνει τις λέξεις από την επιφάνεια προέλευσής τους, τη συμπαγή ύλη. «Στη νέα “λίστα” του, ο συντάκτης δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο, ούτε τη στάχτη, ούτε τη σκόνη, ούτε τα απομεινάρια», συνεχίζει η επιμελήτρια. «Ταξινομούνται και αυτά στην απεραντοσύνη του σύμπαντος που τα περιβάλλει».

Ο εσωτερικός ήχος της ύλης

Στο «indeX 2» ο Δαραμάρας δεν αφηγείται μόνο τη δική του σχέση με την άφατη γλώσσα των πραγμάτων, αλλά επιχειρεί να μας μεταφέρει τον εσωτερικό ήχο από το ατόφιο σώμα της ύλης, μέσα από ένα εγχείρημα προσωπικής εγγραφής και επανεγγραφής, που δεν εκβιάζει ένα νέο νόημα πάνω στην (ακατέργαστη ή κατεργασμένη) ύλη αλλά διεισδύει και αναδεικνύει τη μοναδικότητα της μνήμης της.

Αναπόσπαστο στοιχείο της έκθεσης «indeX 2», όπως και του πρώτου μέρους της τριλογίας άλλωστε, η performance που θα επιτελέσει η συνεργάτιδα του εικαστικού, χορεύτρια και περφόρμερ, Σάνια Στριμπάκου, κατά το διήμερο των εγκαινίων, 26 και 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και στις 3 και 10 Οκτωβρίου 2020, στις 19.15, στην ταράτσα της FokiaNou Art Space (σχεδιασμός κίνησης: Σάνια Στριμπάκου, σύλληψη ιδέας: Παναγιώτης Δαραμάρας, κείμενο: Ήρα Παπαδοπούλου).

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους επισκέπτες της έκθεσης, σε όλους τους χώρους της FokiaNou Art Space, συμπεριλαμβανομένης της ταράτσας, του ασανσέρ και του κλιμακοστασίου του κτιρίου.

Παναγιώτης Δαραμάρας

Ο Παναγιώτης Δαραμάρας ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Σταυράκου, παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου χορού και υποκριτικής και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας. Εργάστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες και στο θέατρο ως σκηνογράφος. Έχει χορογραφήσει και ερμηνεύσει το έργο «Traces», σε συνεργασία με την Αγγελική Παπαδάτου το 2013. Το  «index1» παρουσιάστηκε στη FokiaNou Art Space το 2018. Επιμελήθηκε την έκθεση «Remembering Remembered» με τη Λία Πέτρου το 2019. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατες την Stockholm Independent Art Fair Supermarket, 2019 και την Ammophila Vol.1 Birth in Elafonisos, 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΚατερίνα Κατσιφαράκη: Πλέκοντας το ΝΗ.Μ.Α. της μνήμης στο Μουσείο Μπενάκη12.09.2018

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παναγιώτης Δαραμάρας, «IndeX 2»
FokiaNou Art Space, Φωκιανού 24, 7ος όροφος, Παγκράτι
Διάρκεια: 26 Σεπτεμβρίου – 17 Οκτωβρίου 2020
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη – Σάββατο, 17.00-20.00

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b