MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020: Το τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το οριστικό και συρρικνωμένο πρόγραμμα της διοργάνωσης όπως το ανακοίνωσε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα η καλλιτεχνική του διευθύντρια, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

author-image Στέλλα Χαραμή

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ως σπάραγμα. Αυτός είναι, εξάλλου, και ο υπότιτλος που δίνεται στη φετινή διοργάνωση, η οποία αναγκάζεται να συρρικνωθεί δραματικά, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές δυσοίωνες εκτιμήσεις. Και παρότι τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένουν σχετικά καθησυχαστικά επί ελληνικού εδάφους, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συμμορφώνεται με τις οδηγίες του υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΔΥ και παρουσιάζει σχεδόν το 15% από τις προγραμματισμένες – προ πανδημίας – εκδηλώσεις του.

«Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό υποσύνολο, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρα μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο “Υποσύνολο -Fragment”» δήλωνε νωρίτερα – και πάλι μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος η καλλιτεχνική διευθύντρια του Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Στο ίδιο βίντεο, απέστειλε μήνυμα και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας την «απεριόριστη εμπιστοσύνη» στο καλλιτεχνικό διευθυντικό προσωπικό των θεσμών και στην Κατερίνα Ευαγγελάτου προσωπικά και την συνδρομή του Φεστιβάλ σ’ ένα «ζωντανό πολιτιστικό καλοκαίρι» που εμπόδισε την «πολιτιστική ανυδρία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι φετινές παραγωγές

Κατά συνέπεια, η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει συνολικά 17 παραγωγές μουσικής, θεάτρου, όπερας και εικαστικών που, όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η Κατερίνα Ευαγγελάτου, θα απασχολήσουν 300 καλλιτέχνες – αντί των 1.400 βάσει του αρχικού προγραμματισμού. «Ο εορταστικός προγραμματισμός που παρουσιάσαμε στις 30 Μαρτίου με αίσθημα ελπίδας, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις λόγω της υπό εξέλιξη πανδημίας, δεν θα μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί. Για όλους εμάς στο Φεστιβάλ, η αναγκαστική ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των Τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματίσει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών – σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών» έλεγε στο μήνυμα της.

Με το βλέμμα στο επόμενο καλοκαίρι

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης στρέφει ήδη το βλέμμα στο επόμενο καλοκαίρι σημειώνοντας πως «τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21».

Ωστόσο, αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν έκαμψαν τις αντιδράσεις της συλλογικότητας των Support Art Workers που, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του τελικού προγραμματισμού του Φεστιβάλ, έθεταν ξανά το αίτημα της πλήρους αποζημίωσης των καλλιτεχνών και συντελεστών που επρόκειτο να εργαστούν αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ – στα πρότυπα των ακυρωθέντων φεστιβάλ του εξωτερικού – και όχι την προκαταβολή του 30% που δρομολογεί το ΥΠΠΟ.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό, θα εκτελεστεί από τα μοναδικά θέατρα που θα λειτουργήσουν: Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τη Μικρή Επίδαυρο καθώς και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Παραστάσεις στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο

Στο αργολικό κοίλο θα παιχτούν – αρχής γενομένης από την Παρασκευή 24 Ιουλίου οι δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου «Πέρσες» και «Λυσιστράτη» και οι «Όρνιθες» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Να σημειωθεί πως λόγω της περιορισμένης δυνατότητας προσέλευσης όλες οι παραστάσεις θα παιχτούν για τρεις ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Η Μικρή Επίδαυρος θα ενεργοποιηθεί επίσης το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου όπου θα παρουσιαστούν πέντε μουσικές εκδηλώσεις. Λίγο νωρίτερα, θ’ ανοίξει το Ηρώδειο όπου θα δοθούν (από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου) επτά συναυλίες με ‘Ελληνες καλλιτέχνες· ωστόσο το πρόγραμμα του θεάτρου θα εγκαινιάσει η εικαστική εγκατάσταση «City Project 2020» σε συνεργασία με το ΝΕΟΝ – η οποία θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα του Φεστιβάλ Αθηνών αυτή την Παρασκευή στις 5 Ιουνίου.

Λεπτομέρειες τόσο για τους όρους και τις ακριβείς συνθήκες προσέλευσης όσο και για την προπώληση των εισιτηρίων θ’ ανακοινωθούν άμεσα από το Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διοργάνωσης:

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b