MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
27
ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΕΚΘΕΣΗ X
100 χρόνια Takis: Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τιμά τον σπουδαίο γλύπτη με μια επετειακή έκθεση
Από 30/07/2025 έως 24/01/2026
Allspice - Michael Rakowitz & Ancient Cultures: Η σύγχρονη τέχνη συναντά αρχαίους πολιτισμούς στο Μουσείο Ακρόπολης
Από 13/05/2025 έως 31/10/2025
Bad Girls, Big Dragons: Η νέα ατομική έκθεση της Στέλλας Καπεζάνου στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 03/07/2025 έως 07/09/2025
Cycladic Blues: Η Marlene Dumas στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Από 05/06/2025 έως 03/11/2025
In a Bright Green Field: Ομαδική έκθεση σύγχρονων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών στο Μουσείο Μπενάκη
Από 12/06/2025 έως 13/09/2025
Nήματα Eπιλογής: Ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Από 24/06/2025 έως 27/09/2025
Surroundings: 13 έργα της Γερμανίδας εικαστικού Claudia Wieser ειδικά για την Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ
Από 03/04/2025 έως 16/11/2025
Takis 1∞: Το Ίδρυμα Γουλανδρή γιορτάζει τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Takis με ένα μεγάλο αφιέρωμα
Από 22/06/2025 έως 02/11/2025
Why Look at Animals?: Η νέα διεθνής ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ ζητά δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή
Από 15/05/2025 έως 15/02/2026
Win Knowlton: Αποτυπώνοντας στον καμβά την κλιματική αλλαγή
Από 15/05/2025 έως 27/09/2025
You are invited: Ο εμβληματικός φωτογράφος Juergen Teller στο Onassis Ready με μια αναδρομική έκθεση
Από 19/10/2025 έως 30/12/2025
a Cabinet of Curiosities: 78 εικαστικοί καταλαμβάνουν τους χώρους του MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Από 13/02/2025 έως 31/08/2025
«Διαδρομές στην τέχνη»: Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων
Από 24/05/2025 έως 02/11/2025
«Ιστορίες Ανεμελιάς» στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Από 29/05/2025 έως 07/09/2025
Ένα Τηλεγράφημα στην αγαπημένη μου Suki: Έκθεση του Oscar Murillo στην Gagosian
Από 20/06/2025 έως 30/08/2025
Αθύρματα από χαρτί: Έκθεση του Απόστολου Φ. Βέττα στο Σπίτι του Ελύτη-Μουσείο
Από 09/07/2025 έως 14/09/2025
Ανατομία της Αρχιτεκτονικής: Έργα της Simone Leigh εκτίθενται στην Αγορά του ΚΠΙΣΝ
Από 28/04/2025 έως 31/10/2025
Από τα ράφια… στις προθήκες: Η Ελλάδα των Δυτικοευρωπαίων περιηγητών σε μια έκθεση στην ΕΒΕ
Από 01/07/2025 έως 31/08/2025
Γραφές και Χάρτες: Η νέα ατομική έκθεση της Βάσως Τρίγκα στο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ύδρας
Από 06/09/2025 έως 05/10/2025
Διαιρεμένες Μνήμες 1940-1950: Το αποτύπωμα μιας ταραγμένης δεκαετίας μέσα από μια ψηφιακή έκθεση
Από 15/11/2021 έως 31/12/2026
Διαφημίζοντας την Ελλάδα: Ο ελληνικός τουρισμός των 60s μέσα από μάτια σπουδαίων καλλιτεχνών, στην Ύδρα
Από 25/03/2025 έως 31/10/2025
Εικαστικό «Φως εκ φωτός» στην Άνδρο
Από 26/07/2025 έως 28/09/2025
Η Εμμονή του Βλέμματος: Μια έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Παναγιώτη Τέτση στην Εθνική Πινακοθήκη
Από 10/04/2025 έως 31/10/2025
Η Μπιενάλε της Γάζας: Η ανθεκτικότητα της παλαιστινιακής τέχνης απέναντι στη Γενοκτονία στον Λόφο art project
Από 18/09/2025 έως 04/11/2025
Θόδωρος - Αντί αναδρομικής: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του σπουδαίου γλύπτη στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Από 08/02/2025 έως 08/02/2026
Τα "καπρίτσια" του Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη
Από 22/01/2025 έως 30/09/2025
Ζωγραφική

Αγκάθια και Αμάραντα: Έκθεση της Γιάννας Ανδρεάδη στην Άνδρο

Η Καΐρειος Βιβλιοθήκη στην Άνδρο φιλοξενεί την έκθεση σχεδίων και ζωγραφικής της Γιάννας Ανδρεάδη, με τίτλο «Αγκάθια και Αμάραντα», με ελεύθερη είσοδο.

Monopoli Team

Παράλληλα με την έκθεση, η οποία θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Αυγούστου 2019 με ελεύθερη είσοδο, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγρα βιβλίο που παρουσιάζει 37 μαυρόασπρα σχέδια της Γιάννας Ανδρεάδη εμπνευσμένα από τα αγκάθια και τα φρύγανα της Άνδρου. Η έκδοση, με τίτλο «Αγκάθια και Αμάραντα», θα είναι διαθέσιμη στην ομότιτλη έκθεση της ζωγράφου στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη.

Οι αφάνες, γαλαστοιβίδες, ασφάκες, άρτηκες, γαϊδουράγκαθα, σκυλοκρεμμύδες, το σμύρνιο, και ιδιαίτερα το μαγικό ελίχρυσο, «της γης το χρυσάφι», γίνονται μαυρόασπρα σχέδια και συνθέτουν ένα βιβλίο, το «Αγκάθια και αμάραντα», με πρόλογο του Μανώλη Χάρου, στις Εκδόσεις Άγρα.

Η εικαστική απόδοση της ενέργειας της φύσης είναι ένα θέμα που εξερευνά η Γιάννα Ανδρεάδη στην δουλειά της, στην διάρκεια της καλλιτεχνικής πορείας της, σε σχέση πάντα με τις ταξιδιωτικές εμπειρίες της. Η αφρικανική σαβάνα, η έρημος της Ναμίμπια, το μυθικό για τη ζωγραφική βουνό Sainte Victoire στην Γαλλία, η θάλασσα στον Ατλαντικό, Ειρηνικό ή το Αιγαίο, είναι οι ζωγραφικοί της σταθμοί.

Το βιβλίο είναι από τα προτιμώμενα μέσα δημιουργίας και έκφρασης της Γιάννας Ανδρεάδη που έχει εκδώσει μέχρι τώρα 15 βιβλία, φωτογραφικά και ζωγραφικά λευκώματα, στην Γαλλία, το Μεξικό, την Ινδία και στις Εκδόσεις Άγρα, καθώς και πολλές λιθογραφικές αριθμημένες εκδόσεις  με το Atelier Franck Bordas.

Από τον πρόλογο του ζωγράφου Μανώλη Χάρου:

[…] Δεν είναι λοιπόν παράξενο που τα φρύγανα αποτέλεσαν θέμα για εικαστική μελέτη. Ορθώνονται, μένουν εκεί φέροντας την ανάμνηση της καλύτερής τους στιγμής όταν, μεγαλωμένα από τις βροχές του χειμώνα, ανθίζουν και δένουν τους καρπούς τους την άνοιξη, και μετά μένουν ίδια σε παγωμένη πόζα, να διαχειριστούν τους σπόρους (το μέλλον τους) με τη βοήθεια του αέρα, διασφαλίζοντας την αιωνιότητα του είδους τους, κρατώντας τη θερμόπληκτη ακινησία τους.

Αν, στα οικοσυστήματα των τροπικών, η πανδαισία των εκτυφλωτικών σχεδίων και χρωμάτων, σε όλα τα είδη χλωρίδας και πανίδας, υπάρχει για να διασφαλίσουν τη διαιώνισή τους –έτσι μας εξήγησε τη φύση η δαρβινογενής Φυσική Ιστορία του σχολείου, και επιπόλαια την είπαμε ομορφιά–, τα φρύγανα της ελληνικής φύσης προκαλούν με τη μορφή τους αντίλογο, γιατί, στη φύση, όλα είναι ωραία. Υποδεικνύουν και προκαλούν, και η μελέτη μέσα από το αδρό, ακριβές και αέρινο ασπρόμαυρο σχέδιο της ζωγράφου βοηθά τον θεατή ώστε να σκεφτεί τους απέραντους τρόπους ομορφιάς που υπάρχουν στη φύση και πως επαφίεται στο μάτι και στην καλλιέργεια του ανθρώπου να τους δει, να τους αναγνωρίσει και, με αφορμή τη φόρμα τους, να φιλοσοφήσει για το πλείστο και το ελάχιστο.

Η ακρίβεια και η λιτότητα αποτελούν τη βάση της εικαστικής έρευνας της Γιάννας Ανδρεάδη στη διάρκεια μιας πορείας πολλών χρόνων, με διαφορετικά υλικά και μέσα. Είναι όμως η απλή γραμμή του ασπρόμαυρου σχεδίου της που μεταφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την πρώτη σκέψη και τη δύναμη των υπαρξιακών ερωτήσεων που κουβαλούν οι εικόνες της. Άλλωστε, από αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφική διάθεση, που μοιράζεται η καλλιτέχνις με τον θεατή, ο παρατηρητικός αγρότης, η βοτανολόγος του παρελθόντος, ονόμασε κάποια από τα φρύγανα αυτά με ονόματα όπως «Αμάραντο» ή, το άλλο λουλούδι πάνω στα βράχια, «Σεμπρεβίβα».

Βιογραφικό σημείωμα της Γιάννας Ανδρεάδη

Η Γιάννα Ανδρεάδη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε ζωγραφική στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts του Παρισιού. Η καλλιτέχνις, η οποία ζει στην Γαλλία από το 1978, εκφράζεται με τη ζωγραφική, το σχέδιο, τη φωτογραφία, τα βιβλία και τα συμμετοχικά έργα. Η δουλειά της εμπνέεται από τις εμπειρίες της, την φύση αλλά και το αστικό τοπίο και την πολιτιστική πολυμορφία της πόλης.

Εκθέτει τακτικά ζωγραφικά ή φωτογραφικά της έργα στη Γαλλία. Το 2015 πραγματοποιήθηκε αναδρομική έκθεση της δουλειάς της στη Lorient της Βρετάνης και παράλληλα εκδόθηκε ο κατάλογος με τίτλο «Geographies».

Στην Ελλάδα,  μετά την παρουσίαση του συμμετοχικού έργου “Ο κόσμος γύρω από μια φλόγα” στο πλαίσιο του ATHINA by ART 2004 στην διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων,  εξέθεσε την εκδοτική της δουλειά των τελευταίων 19 χρόνων τον Οκτώβριο 2012 στην οικία Κατακουζηνού, στο πλαίσιο του Athens Printfest.

Τον Δεκέμβριο 2016 εξέθεσε το συμμετοχικό φωτογραφικό έργο «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ» στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο Πειραιώς) και ταυτόχρονα κυκλοφόρησε σε μορφή βιβλίου το ομότιτλο φωτογραφικό λεύκωμα «ΑΘΗΝΑ ΘΕΑ / Παράθυρα στην πόλη»  από τις Εκδόσεις Άγρα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Καλλιτέχνης: Γιάννα Ανδρεάδη
Χώρος: Καΐρειος Βιβλιοθήκη, Επαρ. Οδ. Άνδρου-Λιμάνι Γαυρίου 2, Άνδρος
Διάρκεια Έκθεσης: Από 13 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου 2019
Είσοδος: Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες Χώρου: Καΐρειος Βιβλιοθήκη Οικία Μ.Ε. Κυδωνιέως, Επαρ.Οδ. Άνδρου-Λιμάνι Γαυρίου 2, Άνδρος. Τηλέφωνο: 2282 022262 Email: [email protected]
Περισσότερα από Showtimes
Σχετικά Θέματα
ΘΕΑΤΡΟ
Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα: Για τρίτη σεζόν στο Θέατρο Μπέλλος
ΘΕΑΤΡΟ
Ηρώδειο: Τα Μπαλέτα Μπεζάρ χορεύουν «7 ελληνικούς χορούς» και τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη
Θεατρικά Νέα
Ο αόρατος επισκέπτης, για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη
Θεατρικά Νέα
Θρίαμβος για την «Ορέστεια» στην Επίδαυρο – Τελευταία παράσταση στο Θέατρο Πέτρας
Θεατρικά Νέα
Ο Θάνατος του Εμποράκου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη – Τελευταίες παραστάσεις
Μουσικά Νέα
Άννα Βίσση: Και δεύτερη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο μετά το sold out
Μουσικά Νέα
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης για δύο συναυλίες στο Ηρώδειο
Θεατρικά Νέα
Ελένη – Η δίκη μιας πόρνης: Η Λυδία Κονιόρδου στον συγκλονιστικό μονόλογο του Μιγκέλ Ντελ Άρκο
ΜΟΥΣΙΚΗ
“Με του κόσμου τους λαούς”: Οι Κοινοί Θνητοί για μια μεγάλη συναυλία στο θέατρο Πέτρας
ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο Μεγάλος Ερωτικός – Δεκαπέντε Εσπερινοί: Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στο Ηρώδειο
Θεατρικά Νέα
Οιδίπους: Nέα και τελευταία παράσταση στον Λυκαβηττό
Θεατρικά Νέα
O Ραφτάκος των λέξεων συνεχίζει το ταξίδι του το φθινόπωρο