MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΛΙΣΤΑ

15 + 1 παραστάσεις που φέρνουν την Άνοιξη του 2019

Μια λίστα με τις σημαντικότερες πρεμιέρες που θα γεμίσουν την ανοιξιάτικη ατζέντα μας μέχρι το καλοκαίρι.

author-image Στέλλα Χαραμή

Είναι μόλις ένας μήνας. Και παρότι, η ενδιάμεση σεζόν μεταξύ του Πάσχα και της έναρξης της φεστιβαλικής περιόδου, συμπυκνώνεται σε μερικές εβδομάδες, δεν λείπουν οι πρεμιέρες που συντηρούν το ενδιαφέρον του θεατρικού κοινού, μέχρι να μας βρει το καλοκαίρι. Θωμάς Μοσχόπουλος, Δημήτρης Λιγνάδης, Δημήτρης Καραντζάς, Έκτορας Λυγίζος, Σοφία Μαραθάκη, Γιώργος Παλούμπης, Σοφία Φιλιππίδου είναι μόνο μερικοί από τους δημιουργούς που παρουσιάζουν νέο υλικό. Και σε αυτούς προστίθεται μια σημαντική μετάκληση του λυρικού θεάτρου, με την σύντομη επίσκεψη της Φανί Αρντάν στην Εθνική Λυρική Σκηνή.

Ο κύκλος του έρωτα


Με ένα ακόμα πρωτοπόρο, στην εποχή του, έργο καταπιάνεται ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Το σπονδυλωτό κείμενο του Άρθουρ Σνίτσλερ που θεωρήθηκε σκανδαλώδες για τις αρχές του 20ου αιώνα σαρκάζει, μέσα από ένα ερωτικό παιχνίδι μεταμορφώσεων, την κοινωνική υποκρισία, τους θεσμούς, την αριστοκρατία. Με μια δυναμική διανομή που αποτελούν οι Αννα Μάσχα, Κώστας Φιλίππογλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Κίττυ Παϊταζόγλου, Σίσσυ Τουμάση, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος και ο Νικόλας Παπαγιάννης – που έρχεται σε έκτακτη αντικατάσταση του ασθενούς Χάρη Φραγκούλη.
Πού Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 210-4143 310
Πότε 3 Μαΐου

Η τραγική ιστορία του Αμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας


Στην παρθενική του συνάντηση με το δημοφιλέστερο, ίσως, κείμενο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Έκτορας Λυγίζος προχωρά σε μια γενναία διασκευή για έξι ηθοποιούς. Στόχος του να εστιάσει στο δίπολο σκηνοθέτη και ηθοποιού έτσι όπως προκύπτει μέσα από το μηχανισμό των ηρώων του έργου. Στην πρωταγωνιστική ομάδα (εκτός από τον ίδιο) συμμετέχουν Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Αινείας Τσαμάτης.
Πού Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους και Θαρύπου, 210 9212900
Πότε 3 Μαΐου – 2 Ιουνίου

Ψίθυροι


Το τολμηρό, για την εποχή του, θεατρικό έργο της Λίλιαν Χέλμαν που έγινε γνωστό κατά την κινηματογραφική μεταφορά του από του Ουίλιαμ Γουάϊλερ αναλαμβάνει να σκηνοθετήσει ο Αλέξανδρος Κοέν. Η ιστορία παρακολουθεί την σχέση δύο γυναικών, ιδιοκτητριών ενός ιδιωτικού οικοτροφείου κατά τον 19ο αιώνα που βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται, όταν μια εκδικητική μαθήτρια τους διαδίδει ότι η σχέση τους είναι ερωτική. Η Χέλμαν – εμπνευσμένη από ένα πραγματικό γεγονός – θίγει το θέμα της ομοφυλοφιλίας σοκάροντας την πουριτανική αμερικανική κοινωνία του ’30. Ο Κοέν σκηνοθετεί τις Μαρίνα Ψάλτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη που συνυπάρχουν σκηνικά με το φωνητικό σύνολο chόrεs.
Πού Αθηνών, Βουκουρεστίου 10, Σύνταγμα 2103312343
Πότε 3 Μαΐου

Elephant song


Ο Αργύρης Πανταζάρας εξακολουθεί να δοκιμάζει τις δυνάμεις του σε μικρότερης κλίμακας παραστάσεις παίζοντας όσο και σκηνοθετώντας. Αυτή τη φορά, με αφορμή το σύγχρονο έργο του Καναδού Νικολά Μπιλόν, καταπιάνεται με μια ιστορία πάνω στο διαφορετικό που εκτυλίσσεται στους κόλπους ενός ψυχιατρείου. Μαζί του ο Μάξιμος Μουμούρης και η Ίρις Πανταζάρα.
Πού Θέατρο της Οδού Κυκλάδων, Κυκλάδων 11 & Κεφαλληνίας, Κυψέλη, 6987611889, 2108217877
Πότε 4 – 31 Μαϊου

Οι λουόμενες


Η Κατερίνα Μαυρογεώργη επιστρέφει στη σκηνή του Παγκρατίου γράφοντας και σκηνοθετώντας μια δραματική κωμωδία γυναικών. Με φόντο μια επαρχιακή λουτρόπολη τρεις, άγνωστες μεταξύ τους, γυναίκες συναντώνται, παραμονή Πρωτοχρονιάς, σ’ ένα υδροθεραπευτήριο σπρωγμένες από την ίδια ανάγκη να «ξεπλύνουν» κάτι… Με τις Κατερίνα Λάττα, Νικολίτσα Ντρίζη, και Μαρία Πετεβή.
Πού Skrow, Αρχελάου 5, Παγκράτι, 210-7235842
Πότε 6-17 Μαΐου

Η μελάχρα


Η Σοφία Φιλιππίδου δέκα χρόνια μετά την πρώτη της σκηνοθεσία (με ομάδα φοιτητών) επιστρέφει στο έργο του Παντελή Χορν. Το σχεδόν άγνωστο νεοελληνικό δράμα στα όρια της άγριας φάρσας, τολμάει μια εντυπωσιακή έξοδο στην ύπαιθρο και υμνεί την ελευθερία αντλώντας από τα λαϊκά παραμύθια. Η Φιλιππίδου σκηνοθετεί μια νεανική ομάδα ηθοποιών – Τατιάνα Μελίδου, Γιώργης Παρταλίδης, Ντίνος Φλώρος , Έλενα Μεγγρέλη, Θωμάς Καζάσης, Ρήνος Τζάνης, Δήμητρα Δερζέκου, Σπύρος Δούρος – υπό τους ήχους της μουσικής της Ματούλας Ζαμάνη, εκτελεσμένη από τετραμελή ορχήστρα.
Πού Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55,Μεταξουργείο, 210 5230267
Πότε 6 έως 28 Μαΐου

Γελώντας άγρια


Δύο διακεκριμένοι ηθοποιοί της νεότερης γενιάς, ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Νάνσυ Μπούκλη αυτοσκηνοθετούνται, φτιάχνουν τα σκηνικά, τα κοστούμια και διασκευάζουν το έργο του Κρίστοφερ Ντουράνγκ, αφηγούμενοι έκαστος την προσωπική τους ιστορία. Σε μια προσπάθεια, όπως λένε, να επικοινωνήσουν και να αναπνεύσουν στον ίδιο χώρο μαζί με άλλους ανθρώπους.
Πού Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους και Θαρύπου, 210-9212900
Πότε 6 Μαΐου – 4 Ιουνίου

Μαθήματα πολέμου: Σικελικά δράματα


Μετά την περσινή επιτυχημένη απόπειρα του Δημήτρη Λιγνάδη να παρουσιάσει σκηνικά επεισόδια του Πελοποννησιακού πολέμου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης επανέρχεται στον Θουκυδίδη με τα «Σικελικά δράματα». Πρόκειται για το ιστορικό υλικό της δεύτερης φάσης του πολέμου, τη Σικελική Εκστρατεία και τους πολιτικούς κραδασμούς που αυτή επέφερε στην αθηναϊκή πραγματικότητα. Τη δραματουργία υπογράφει και πάλι ο φιλόλογος Γιάννης Λιγνάδης, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου ενώ πλήρως ανανεωμένη η πρωταγωνιστική ομάδα αποτελείται από τους Grace Nwoke, Βασίλη Αθανασόπουλο, Εβίτα Ζημάλη, Ανδρέα Καρτσάτο και Λάμπρο Κωνσταντέα.
Πού Μέγαρο Μουσικής, Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκαλη, 210-7282333
Πότε 7 Μαΐου

Αντιγόνη


Μετά την ενασχόληση του με τον αποκαλούμενο ως «τέταρτο» τραγικό, τον Σάμιουελ Μπέκετ, ο Σάββας Στρούμπος συνεχίζει με μια μελέτη στην αρχαία τραγωδία και την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε νέα μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη. Η παράσταση έρχεται ως προϊόν ενός πολύμηνου εργαστηρίου πάνω στην αρχαία τραγωδία, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Παίζουν οι Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου – Γκλίναβος.
Πού Λεωνίδου 12, Μεταξουργείο, 210-3225207
Πότε 8-19 Μαΐου

Το ξύπνημα της Άνοιξης


Ο Δημήτρης Καραντζάς έρχεται αντιμέτωπος με την ωμή γραφή του Φρανκ Βέντεκιντ και μέσα από σύντομες εικόνες καταγράφει την πορεία της γενιάς των εφήβων καθώς αυτή διερευνά τη σεξουαλικότητα, τη φιλία, το ρομαντισμό, τη βία, τον έρωτα. Ένα έργο – διαχρονική καταγγελία στο συντηρητισμό της κοινωνίας απέναντι στους νέους που ζωντανεύει μια ομάδα ‘φρέσκων’ ηθοποιών – Βαγγέλης Αμπατζής, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Κορίνα-Άννα Γκουγκουλή, Γιώργος Δικαίος, Αναστάσης Λαουλάκος, Μάνος Πετράκης, Νάνσυ Σιδέρη – υπό το έμπειρο βλέμμα της Μαρίας Σκουλά.
Πού Θέατρο του Νέου Κόσμου, Αντισθένους και Θαρύπου, 210 9212900
Πότε 8 Μαΐου – 5 Ιουνίου

Το τρίτο στεφάνι


Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Κώστα Ταχτσή ανεβαίνει για πρώτη φορά σε μορφή μονολόγου όπως το επιχειρεί ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής. Σε διασκευή του τελευταίου και του Γιάννη Χαρτοδιπλωμένου το έργο προσαρμόζεται στις μαρτυρίες δύο ηρωίδων, της Νίνας και της Εκάβης που μέσα από την προσωπική τους περιπέτεια αφηγούνται την περιπέτεια της Ελλάδας κατά τον 20ο αιώνα. Ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.
Πού Άλμα, Ακομινάτου 15, Μεταξουργείο, 210 5220100
Πότε 8 – 19 Μαΐου

Φιλοκτήτης

Η διακεκριμένη ομάδα των Elephas tiliensis, δηλαδή του Δημήτρη Αγαρτζίδη και της Δέσποινας Αναστάσογλου, καταπιάνονται με την ιστορία του Φιλοκτήτη, του πιο μοναχικού ήρωα του Σοφοκλή, του αποτρόπαια αδικημένου, σε μια παράσταση σχεδόν ψυχαναλυτική. Με την υπογραφή του Γιώργου Μπλάνα στη μετάφραση και του Παύλου Παυλίδη στην πρωτότυπη μουσική, μέσα από τη θεραπευτική λειτουργία των ηρώων και τους εσωτερικούς μηχανισμούς που οδηγούν στη συνεξέλιξή τους η παράσταση στοχεύει ν’ αναδείξει τη βαθιά πίστη στον ανθρώπινο αγώνα ∙ στη δυνατότητα του ατόμου να αντισταθεί και να μετατρέψει τη δυσλειτουργία σε υγεία. Με τους Γιούλα Μπούνταλη, Ειρήνη Μπούνταλη, Δημήτρη Αγαρτζίδη.
Πού Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη
Πότε 10 Μαΐου έως 9 Ιουνίου

Στη μνήμη ενός μικρού παιδιού

Το δίδυμο της Ιόλης Ανδρεάδη και του Άρη Ασπρούλη επιστρέφουν αυτή τη φορά με μια  ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα τα οποία χαρακτήρισαν την αθέατη πλευρά της καλλιτεχνικής Αθήνας του 1910. Ύστερα από  δεκαετή έρευνα σε ιστορικά αρχεία, δημοσιεύματα της εποχής και πλειστηριασμούς παλαιών βιβλίων φωτίζονται γεγονότα όπως η μνημειώδης αυτοκτονία του έφιππου ποιητή Περικλή Γιαννόπουλου στη θάλασσα του Σκαραμαγκά για τα μάτια της μποέμισσας ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου, η τελετουργική σχέση της αυτοχειρίας του με τον συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη, η μυστηριώδη μεσαιωνική προέλευση της οικογένειάς του. Ένα site specific peoject που φιλοξενείται στο προαύλιο του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη με πρωταγωνιστές τους Ρούλα Πατεράκη, Δέσποινα Σαραφείδου και Κώστα Νικούλι.
Πού Προαύλιο Ασύλου Ανιάτων, Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη
Πότε 11- 31 Μαϊου

Λαίδη Μάκβεθ


Μετά την παρουσία της ως μυθική Κασσάνδρα, η σταρ του γαλλικού σινεμά Φανί Αρντάν επιστρέφει στην ΕΛΣ αυτή τη φορά υιοθετώντας το ρόλο της σκηνοθέτη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της, μπαίνει μια από τις διασημότερες όπερες του 20ού αιώνα, πάνω στην αριστουργηματική μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Βασισμένη σε νουβέλα του Νικολάι Λέσκοφ το έργο του Μτσενσκ ασχολείται με τη θέση της γυναίκας στνν επαρχιακή προεπαναστατική Ρωσία: Η ιστορία της Κατερίνα Ισμαήλοβα, σύζυγος ενός ευκατάστατου εμπόρου συνάπτει σχέση μ’ έναν από τους εργάτες του αγροκτήματός της για χάρη του φτάνει ως τον φόνο… Η Αρντάν σκηνοθετεί την Σβετλάνα Σοζντάτελεβα στον ομώνυμο ρόλο, έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του διαπρεπή Γερμανού σκηνογράφου Τομπίας Χοάιζελ και της βραβευμένη με ΄ Οσκαρ ενδυματολόγου Μιλένα Κανονέρο.
Πού Εθνική Λυρική Σκηνή, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Φάληρο
Πότε 12, 15, 17, 19 και 22 Μαΐου

Η φαλακρή τραγουδίστρια

Το εμβληματικό έργο του Ιονέσκο παραλαμβάνει η, εξοικειωμένη με το θέατρο του παραλόγου, ΣοφίαΜαραθάκη. Μετά την επιτυχία του «Φίλιπ Γκλας», η σκηνοθέτιδα καταπιάνεται με την γνωστή και ως  «τραγωδία της γλώσσας» που σατιρίζει την ισοπέδωση της ατομικής ταυτότητας, την αποξένωση, την αυτοματοποίηση της συμπεριφοράς και την αδυναμία της γλώσσας ως μέσο επικοινωνίας συναισθημάτων και ιδεών. Εκτός από την ίδια πρωταγωνιστούν οι Μάριος Παναγιώτου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Μαρία Παρασύρη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου και Κωνσταντίνος Μωραΐτης.
Πού  Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464 & 21032367
Πότε 13 Μαΐου έως 8 Ιουνίου

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b