MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
23
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
Belladonna of Sadness
Couture
EPiC: Ο Elvis Presley σε μια μοναδική συναυλία
GOAT: Ο δρόμος προς την κορυφή (μεταγλωττισμένη)
How to Shoot a Ghost
Interstellar
KinoFest στην Αθήνα
Madonnas
Mankind’s Folly
Marty Supreme
Mauthausen
No Budget Story
Pillion
Regan
Scream 7
Sirât
The Mortuary Assistant
Vampyr
Weapons
Winona
Ένα απλό ατύχημα
Ένας προφήτης, μα τι προφήτης
Όλες οι Κυριακές
Αγιος Παΐσιος
Αγριες φράουλες
Αμαρτωλοί
Αμνετ
Ανεμοδαρμένα ύψη
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αποστολή χαίρε Μαρία
Βγαίνουν μέσα από τη Μάργκο
Γελοίοι έρωτες
Γυναίκες μαχήτριες – Μέρος Γ’ 1960-1974
Δαβίδ: Το αγόρι που έγινε θρύλος (μεταγλωττισμένη)
Δύο εισαγγελείς
Είμαι η Κούβα
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Η μικρή Αμελί (μεταγλωτισμένη)
Η μικρή Αμελί (με υπότιτλους)
Η μύγα
Η τούρτα του προέδρου
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Θα σε σκοτώσουν
Θεώρημα
Κάρλα
Καποδίστριας
Κραυγές και ψίθυροι
Μαρσουπιλαμί (μεταγλωττισμένη)
Μαρσουπιλαμί (με υπότιτλους)
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπιτσκόμπερ
Μπλόου απ
Μυστικός πράκτορας Μπέρνι: Αποστολή στον Άρη (μεταγλωττισμένη)
Ο δρόμος του εγκλήματος
Οδός Μάλαγα
Οι Δοκιμάστριες
Οικογένεια προς ενοικίαση
Ο μάγος του Κρεμλίνου
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Ο μυστικός πράκτορας
Περσόνα
Πολύδροσο
Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ
Σαν αδέρφια
Σπασμένη φλέβα
Στον κόσμο των ζώων (μεταγλωττισμένη)
Συναισθηματική αξία
Τελευταία κλήση
Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης
Το λιμάνι της αγωνίας
Το μεγαλείο
Το τραγούδι του δάσους
Το χρώμα του ροδιού
Τσάρλι ο σούπερ-σκύλος (μεταγλωττισμένη)
Τόμος 7
Φίλοι για πάντα
Φθινοπωρινή σονάτα
Φραντς Κάφκα
Χωρίς προηγούμενο ραντεβού
Χόλι: Το γενναίο σκαντζοχοιράκι (μεταγλωττισμένη)
Δράσης

Ληστεία στο Μουσείο

Η απίστευτη αλλά αληθινή ιστορία της ληστείας του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μέξικο Σίτι το 1985 είναι το θέμα της ταινίας (με πρωταγωνιστή τον Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ) η οποία κέρδισε την Αργυρή Αρκτο Καλύτερου Σεναρίου στο Βερολίνου αλλά και το βραβείο Σκηνοθεσίας στις πρόσφατες «Νύχτες Πρεμιέρας».

stars-fullstars-fullstars-halfstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 128'
author-image Κωνσταντίνος Καϊμάκης

Οι 30χρονοι αιώνιοι φοιτητές της κτηνιατρικής σχολής Χουάν και ο Μπένχαμιν που μένουν ακόμη με τους γονείς τους σχεδιάζουν να πιάσουν την καλή διαπράττοντας την πιο διάσημη ληστεία αρχαιοτήτων στην Μεξικανική ιστορία. Αν και ερασιτέχνες ληστές τα δύο αδέλφια καταφέρνουν να αποσπάσουν 140 σπάνια αρχαιολογικά κειμήλια από το μουσείο. Όμως μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό τους έρχεται η απογοήτευση όταν συνειδητοποιούν ότι ο θησαυρός είναι… άνθρακες!

Οι κινηματογραφικές και τηλεοπτικές ληστείες που έχουν γίνει της μόδας τελευταία (ας όψεται το ισπανικό τηλεοπτικό χιτ «Η τέλεια ληστεία» που βρίσκεται ήδη στον 3ο κύκλο της τον οποίο αναμένουν πως και πως οι απανταχού φαν της σειράς) διαθέτουν το ελκυστικό πακέτο του συνδυασμού της δράσης, του σασπένς και της «αποδοχής» του μέσου θεατή όταν οι δράστες επιλέγουν να χτυπήσουν τράπεζες. Κάτι που μόνο ως ένα βαθμό ισχύει στην περίπτωση της μεξικάνικης αυτής ληστείας παρά τις φεστιβαλικές διακρίσεις της.

Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με την κινηματογράφηση της ληστείας – που ούτως ή άλλως είναι ελάσσονος σημασίας για την πλοκή- αλλά με τον τρόπο που επιχειρεί να τη συσχετίσει ο Αλόνσο Ρουιζπαλάθιος με άλλες παραμέτρους. Το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς και ταυτότητας σε συνδυασμό με την υπαρξιακή αναζήτηση των δύο loser ληστών προσδίδει στο «Museo» μια αλλιώτικη και πρωτότυπη σχετικά διάσταση. Όμως παρά τις καλές προθέσεις και το ψυχαγωγικό ανάλαφρο ένδυμα με το οποίο ντύνει ο μεξικάνος σκηνοθέτης την ιστορία του, δεν καταφέρνει να μας κερδίσει ολοκληρωτικά.

Το τραγελαφικό στάτους της σχέσης των δύο αντρών, η αφέλεια της σκέψης τους, τα βγαλμένα σαν από σαπουνόπερα στιγμιότυπα της δράσης τους (ok το πιάσαμε ότι προσπαθεί να γίνει ειρωνικό το σενάριο) και κάποια ψευδεπίγραφα κομμάτια της χαμένης νιότης που ταυτίζεται με την μελαγχολική διαδρομή ενός road movie, οδηγούν την ταινία σε μια βαρετή διαδρομή με ελάχιστες απολαυστικές στάσεις.

Κωνσταντίνος Καϊμάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Ληστεία στο Μουσείο (Museo)
Σκηνοθεσία: Αλόνσο Ρουιζπαλάθιος
Σενάριο: Μανουέλ Αλκάλα, Αλόνσο Ρουιζπαλάθιος

Παίζουν: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Λιν Ζιλμάρτιν

Διάρκεια: 128'
Χώρα: Μεξικό
Έτος: 2018

Rating: 2.5
Διανομή: Spentzos Film
Περισσότερα από CINEMA