MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
07
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΝΕΑ

Σύλληψη Τσαγκαράκη: Οι οδηγίες της ΕΛΑΣ για όσους φοβούνται ότι εξαπατήθηκαν σε δημοπρασία

Προσθήκη ως αγαπημένη πηγή

Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ τοποθετήθηκε για τη σύλληψη του γκαλερίστα Γιώργου Τσαγκαράκη, δίνοντας παράλληλα οδηγίες για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι έχουν αγοράσει έργα τέχνης και θεωρούν ότι ενδέχεται να έχουν εξαπατηθεί.

Πηγή φωτογραφίας: ΕΛΑΣ
Monopoli Team

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η έρευνα ξεκίνησε μετά από βίντεο που είχε δημοσιεύσει ο ίδιος ο γκαλερίστας σχετικά με τη δημοπρασία ενός Ιερού Ευαγγελίου. Στη συνέχεια, έγινε επίσημη καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία από άτομο που γνώριζε περί αρχαιοτήτων. Όπως εξήγησε η κ. Κωνσταντία Δημογλίδου, εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές», η καταγγελία αυτή οδήγησε στη σύλληψη του Γιώργου Τσαγκαράκη και της υπαλλήλου του την Παρασκευή (20/3).

«Υπήρχαν ήδη καταγγελίες από τις 24 Φεβρουαρίου στην Ελληνική Αστυνομία, ανώνυμες και επώνυμες, σχετικά με τη δραστηριότητα του συγκεκριμένου οίκου, οι οποίες μιλούσαν για δημοπρασίες στις οποίες φαίνεται να πραγματοποιείται αγοραπωλησία έργων τέχνης τα οποία είναι πλαστά. Αυτή ήταν η πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία και έτσι ξεκίνησε η δική μας έρευνα», ανέφερε η εκπρόσωπος.

Η ίδια τόνισε ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία καθιστούν πιο αυστηρές τις διαδικασίες γύρω από τα έργα τέχνης και τα αρχαιολογικά ευρήματα: «Παλαιότερα, για παράδειγμα, η απλή κατοχή των πλαστών έργων τέχνης δεν αποτελούσε αδίκημα, κάτι το οποίο τώρα αποτελεί αδίκημα, πόσω μάλλον η αγοροπωλησία αυτών».

Η κ. Δημογλίδου σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μια απλή υπόθεση, καθώς αρκετοί πολίτες μπορεί να έχουν αγοράσει έργα ως αυθεντικά και να διαπιστώνουν αργότερα ότι πρόκειται για πλαστά. Μετά τη δημοσιοποίηση της σύλληψης, πολλοί επικοινώνησαν με την Αστυνομία ζητώντας οδηγίες για το πώς να προχωρήσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΠίνακας του El Greco ανακαλύφθηκε “κρυμμένος” στο Βατικανό12.09.2018

Τι πρέπει να κάνουν όσοι φοβούνται ότι εξαπατήθηκαν

Σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν όσοι θεωρούν ότι έχουν αγοράσει πλαστά έργα τέχνης, η κ. Δημογλίδου ανέφερε:

«Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να γίνει η εκτίμηση από κάποιον αρμόδιο, ο οποίος γνωρίζει από τέχνη, για το αν πρόκειται για πλαστό έργο ή για αυθεντικό έργο και στη συνέχεια φυσικά να απευθυνθούν στην Ελληνική Αστυνομία από τη στιγμή που το έχουν αγοράσει ως αυθεντικό, σε περίπτωση που δεν είναι αυθεντικό. Άλλωστε ακόμα και η έρευνα της Αστυνομίας, η επί τόπου έρευνα έγινε με ιστορικό τέχνης από την αρμόδια υπηρεσία, όπως επίσης παρουσία αρχαιολόγου. Καταλαβαίνετε ότι οι αστυνομικοί που υπηρετούν σε αυτή την υπηρεσία μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία πάνω σε αυτό το κομμάτι, όμως δεν είναι ειδικοί για να πιστοποιήσουν την γνησιότητα ενός έργου τέχνης. Είναι κάτι που γίνεται από αρμόδιους ιστορικούς».

Σχετικά με την καταγγελία της κ. Λόλας Νταϊφά για κλοπή κοσμημάτων που φέρεται να εμφανίστηκαν σε δημοπρασίες του γκαλερίστα, η εκπρόσωπος τόνισε ότι «αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί. Είναι πολύ μεγάλη έρευνα που ξεκινάει ουσιαστικά».

Η κ. Δημογλίδου πρόσθεσε ότι η έρευνα συνεχίζεται και θα εξεταστούν τυχόν νέες καταγγελίες: «Δεν σημαίνει ότι από τη στιγμή που βρίσκεται ένα αντικείμενο το οποίο μπορεί να αποτελεί προϊόν εγκλήματος στην κατοχή ενός ανθρώπου, άμεσα συνδέεται και με την παράνομη αφαίρεση του από τον ιδιοκτήτη. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να διερευνηθεί, αν τελικά ταυτοποιηθεί ως αντικείμενο που έχει κλαπεί, έχει αφαιρεθεί με τη βία από κάποιον πολίτη, πώς έφτασε στην κατοχή ενός επιχειρηματία».

Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Εικαστικά
Σχετικά Θέματα
Art & Culture
Η Φανή Τσατσάια στη Μπιενάλε Βενετίας - Οι πρώτες εικόνες από το ελληνικό περίπτερο
Art & Culture
Στο Μουσείο Βορρέ, η τέχνη βρίσκει χώρο να αναπνεύσει
Εικαστικά
Ελληνικός Κόσμος: Δωρεάν διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά της Αθήνας
Εικαστικά
Τα δέντρα της Ζιζής Μακρή στον Λόφο της Κυψέλης
Εικαστικά
Ο Νίκος Κυριακόπουλος παρουσιάζει τo artist’s book «Πειρατές» στο Art Project Space
Εικαστικά
Ο Καβάφης επιστρέφει στην Αθήνα: Το γλυπτό-δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση στον Δήμο Αθηναίων
Δραστηριότητες
Ελληνικός Κόσμος: Εκπαιδευτικά προγράμματα Μαΐου για παιδιά 3-8 ετών
Εικαστικά
Raíces de mi Patria: Διεθνής έκθεση από Μεξικανούς καλλιτέχνες στην CL Art Gallery
Εικαστικά
Μια κατάδυση στον δυστοπικό κόσμο του Γιώργου Καστάνη
Art & Culture
Η έκθεση “Athens:AM Extended” με το βλέμμα των δημιουργών της
Εικαστικά
Η Tilda Swinton στη Στέγη: Έκθεση, περφόρμανς, θερινό σινεμά και masterclass σε ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα
Εικαστικά
Υφαίνοντας Όνειρα: Ιστορικά κιλίμια από το Γεράκι Λακωνίας στο Μουσείο Μπενάκη