MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
16
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Status Update: Ρένα Μόρφη, τραγουδίστρια

Αν και εμπνευσμένη από τη δεκαετία του ’60, η Ρένα Μόρφη πιστεύει ακράδαντα πως εκπροσωπεί κάτι σύγχρονο και ομολογουμένως έχει δίκιο…

Eυη Πάνου

Την Πέμπτη 17 Μαΐου η Ρένα Μόρφη ή αλλιώς Σούλη Ανατολή, εμφανίζεται στο Faust. Tην γνωρίσαμε κυρίως μέσα από τους Imam Baildi και, μετά τη μεγάλη της επιτυχία “Όταν σου χορεύω”, που έχει ξεπεράσει τα 6.500.000 views, αλλά και το “Αμάντο μίο” που μόλις κυκλοφόρησε, έχει ήδη αγαπηθεί από τον κόσμο. Μας εξηγεί πώς προέκυψε και τι σημαίνει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο “Σούλη Ανατολή” με το οποίο μας συστήνεται πλέον, ένεκα του ομώνυμου νέου δίσκου και αποκαλύπτει τι τη συνδέει με τον Φοίβο Δεληβοριά κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής της πορείας.

Μακάρι η Σούλη Ανατολή να ήταν alter ego. Είμαι εγώ αυτή καθαυτή. Η απόλυτη προσωπική μου έκφραση αυτή την περίοδο της ζωής μου. Η ιστορία της Σούλης Ανατολής κι ο λόγος που επέλεξα αυτό το όνομα σαν τίτλο του πρώτου μου προσωπικού δίσκου είναι λίγο – πολύ γνωστά πια. Σούλη Ανατολή ήταν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της γιαγιάς μου που ήταν επίσης τραγουδίστρια στον Βόλο την δεκαετία του ‘50. Εμένα κανονικά θα με βάφτιζαν Κερασία ως εγγονή, οπότε δεν είναι ακριβώς περσόνα αυτό που πρεσβεύω, όσο μια προέκταση της προσωπικής μου ιστορίας. Επίσης είμαι ενεργό μέλος των Imam Baildi, και με αυτόν τον τρόπο ήθελα να διαχωρίσω τα δύο project.

Στο πλευρό του Φοίβου Δεληβοριά έκανα το ντεμπούτο μου στο τραγούδι πριν 8 περίπου χρόνια και από τότε δεν σταμάτησαμε ποτέ να αλληλεπιδρούμε καλλιτεχνικά ο ένας στον άλλον. Η πνευματικότητα του και η παρουσία του γενικότερα στον χώρο για μένα αποτελούν πρότυπο. Στον δίσκο αυτό, εκτός από το “Όταν σου χορεύω”, υπογράφει άλλα 3 τραγούδια, όπως και ο υπέροχος Δημήτρης Μπαλογιάννης, ένας νέος τραγουδοποιός που ο ίδιος ο Φοίβος μου συνέστησε. Η ομάδα δημιουργικά ολοκληρώθηκε με τον Ορέστη Φαληρέα, παραγωγό και ιδρυτή των Imam Baildi, κι έτσι γεννήθηκε ένας δίσκος με το στίγμα ταλαντούχων και πετυχημένων ανθρώπων που θαυμάζω και συνεχίζουμε να εμπνέουμε ο ένας τον άλλον και για τις επόμενες δουλειές.

Πιστεύω ότι εκπροσωπώ κάτι πολύ σύγχρονο. Δεν θα μπορούσα διαφορετικά, αφού ζω και μεγαλώνω τώρα. Εμπνέομαι πάρα πολύ από παλιότερες εποχές και τραγούδια, με ενθουσιάζουν ερμηνείες και τρόποι γραφής προγενέστερων, αυτό είναι αλήθεια. Είναι απολύτως φυσικό, γιατί όλοι οι άνθρωποι έχουν κάποιες αναφορές, κανείς δεν φύτρωσε, και καλλιτεχνικά είναι πολύ σημαντικό να έχεις μια πηγή έμπνευσης. Απλά, αντί να μείνω στους αμέσως προηγούμενους από μένα, δηλαδή στη δεκαετία του ‘90 και ‘00, πήγα και λίγο πιο πίσω, σε δεκαετίες όπως του ‘60 και του ’70, οι οποίες με συγκίνησαν εξίσου. Απ’ τη στιγμή που είμαι ένας νέος άνθρωπος που δημιουργεί κάτι καινούριο μέσα από σαφείς αναφορές, τότε με σιγουριά λέω πως εκπροσωπώ το σήμερα. Και αυτό φαίνεται από το γεγονός πως η μουσική που κάνουμε, και μέσα από τους Imam και με την Σούλη, αφορά και άλλους νέους.

Δεν θα ήθελα να δώσω μια συνέχεια στη “Σούλη Ανατολή” απλώς και μόνο για τεχνητούς λόγους.

Στις 17 Μαΐου, στο Faust παρουσιάζουμε ολοκληρωμένο το project, δηλαδή όλο τον δίσκο μαζί με διασκευές από τραγούδια που συνδέονται απόλυτα με το κόνσεπτ. Ενώνουμε τις δεκαετίες και τους πολιτισμούς με καινούργια τραγούδια, αλλά και παλιά αγαπημένα διασκευασμένα με παραδοσιακούς λάτιν ρυθμούς. Από την εποχή του Μανώλη Χιώτη η ελληνική μουσική ανακατεύεται συχνά με την λάτιν, και στην Σούλη το πήγαμε ένα βήμα παραπέρα με ρυθμούς και στυλ που δεν συνηθίζονται, αλλά έχουν βγάλει ένα υπέροχο άκουσμα πάνω σε απρόβλεπτα τραγούδια. Ήταν ένα στοίχημα για μας και χαίρομαι που ο κόσμος ενθουσιάζεται και περνάει τόσο καλά στις παραστάσεις μας. Είναι τεράστια ικανοποίηση να βλέπω να χορεύουν και να τραγουδούν μαζί μου.

Όσον αφορά στο άμεσο μέλλον, μόλις κυκλοφορήσαμε ένα τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη “Τα ζηλιάρικά σου μάτια” με τη συμμετοχή του αγαπημένου Κωστή Μαραβέγια. Το καλοκαίρι θα κάνουμε κάποιες πολύ επιλεγμένες εμφανίσεις στην Ελλάδα, καθώς και κάποιες εμφανίσεις σε Φεστιβάλ στη Γαλλία.

Δεν θα ήθελα να δώσω μια συνέχεια στη “Σούλη Ανατολή” απλώς και μόνο για τεχνητούς λόγους. Προς το παρόν πρόκειται για μία ιδέα και μια έκφραση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ουσιαστικά μόλις συστήθηκε, οπότε προς το παρόν βλέπω μέλλον και συνέχεια. Όταν όμως νιώσω ότι δεν έχω κάτι άλλο να πω και να δώσω τότε δεν θα κρατήσω κάποια ετικέτα μόνο και μόνο για το μάρκετινγκ. Αλλά ναι, την βλέπω να μένει…

Όσον αφορά στα σχέδιά μου, μόλις κυκλοφόρησα το γνωστό και αγαπημένο τραγούδι “Αμάντο Μίο” με ελληνικούς στίχους που πρωτοτραγούδησε η Δανάη. Πρόκειται για ένα από τα πιο ερωτικά τραγούδια παγκοσμίως και ήθελα πάρα πολύ να είναι αυτό το single η συνέχεια του δίσκου μου. Παράλληλα βρίσκομαι στο στούντιο για τις επόμενες κυκλοφορίες.

Στις 16 Ιουνίου έχω την χαρά να ανοίξω τη συναυλία του Κωστή Μαραβέγια στην Πλατεία Νερού. Θα πραγματοποιήσω κάποιες εμφανίσεις στην αγαπημένη μου Κύπρο και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Στο instagram και στο facebook, Rena Morfi/Souli Anatoli, θα ανακοινώνονται όλες οι εμφανίσεις, και μόνη μου αλλά και με τους Imam, καθώς και άλλες καθημερινές ιστορίες.

rena morfi2

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b