MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
04
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Τα 51α Δημήτρια ξεκινούν τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη

Tα 51α Δημήτρια ξεκινούν τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη, με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, καλλιτεχνικώς και κοινωνικώς ευαίσθητο, όπως το συνθέτουν το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά συμβάντα, ο χορός, ο κινηματογράφος, η performance και τα εργαστήρια.

Monopoli Team

Φετινό θέμα : « Αστυβάλ ! » Η σύνθεση των λέξεων « άστυ » και « φεστιβάλ ». Το ζητούμενο δηλαδή είναι ο διάλογος με την πόλη μέσω των τεχνών, η επικοινωνία ανθρώπων και τάσεων, που μέσα στον κατακερματισμένο κόσμο θα συνυπάρξουν και θα μεταλάβουν ορίζοντα και προοπτική.

Μια απόπειρα συνύπαρξης και συντονισμού μέσα από 42 εκδηλώσεις που θα επιχειρήσουν, κινούμενα σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής ανθρωπογεωγραφίας και αντισυμβατικών θεωρήσεων – θεαμάτων, να συνενώσουν και να συνεγείρουν τη Θεσσαλονίκη.

Κοσμοπολίτικα, έκκεντρα και εκκεντρικά, τολμηρά και ευαίσθητα, τα φετινά Δημήτρια επιχειρούν και πάλι ένα «άλμα» και ονειρεύονται μια Θεσσαλονίκη που δεν πτοείται. Αναθεωρητικά, απελευθερωμένα από την κοινοτοπία, προσανατολισμένα στο σπαρταριστό πλην όμως αθέατο από τους πολλούς «σήμερα», τα φετινά Δημήτρια καλούνται οι επισκέπτες να τα βιώσουν με μια διάθεση «αστυβαλική», που θα πει πως καλούνται να ζήσουν μια καλειδοσκοπική εμπειρία τέχνης σε χρόνο παρόντα και ενεστώτα.

Γιατί ίσως κι αυτός να είναι ο ορισμός – στοίχημα του φετινού θεσμού. Η πόλη στο σήμερα, η Θεσσαλονίκη του όχι πια χθες, παρά μόνο η Θεσσαλονίκη του αύριο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει εικαστικά δρώμενα, μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, σεμινάρια και εργαστήρια καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις που θα δώσουν ζωντάνια στην πόλη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις :

1-23/10 : Yoko Ono
Παρουσιάζεται η εγκατάσταση «Ex It», Φιλμ και Περφόρμανς στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
d4

1,2,3/10 : Ο Αδαής και ο Παράφρων, του Τ. Μπέρνχαρτ
από την Ομάδα Θεάτρου Χ-αίρεται σε σκηνοθεσία Γ. Περλέγκα

2/10-30/11 : Νικόλαος Γύζης – Τα σχέδια
Η έκθεση σχεδίων του Νικολάου Γύζη από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης-δωρεάς της οικογενείας Γύζη παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca)
d11

Σταύρος Γασπαράτος – Expanded Piano
2/10 : (Σεμινάριο – Κέντρο Μουσικής) και 3/10 : (Συναυλία – ΜΜΘ/Μ2)

4/10 : Η Ορχήστρα Δωματίου του Teatro alla Scala του Μιλάνου (Cameristi Del Teatro Alla Scala) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

4-23/10 : Έκθεση κοστουμιών του ΚΘΒΕ στο Αλατζά Ιμαρέτ
d12

4-6/10 : Σεμινάριο Χορού και 7/10 : In Spite Of Wishing And Wanting
Ultima Vez στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών
(Η Ultima Vez Company ιδρύθηκε από τον Wim Vanderkeybus, ο οποίος δημιούργησε μια παράσταση για την αρχέγονη επιθυμία σε έναν κόσμο ανδρών. Μαγευτικά πλάνα χορού υπό την μουσική του David Byrne. Μονόλογοι για τον φόβο, την επιθυμία για ασφάλεια και τη μαγεία του ύπνου)

5/10 : Compassion. The History of the Machine Gun από το Schaubühne Berlin Theatre σε σκηνοθεσία Milo Rau

6,7/10 : Το «άλλο» σπίτι
Ομάδα Εν δυνάμει, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου στα Σφαγεία
d6

6,7,8,9,10/10 : Toolkit Designers’ Meeting 2016 Design Toolkit

7-16/10 : 7ply Project Festival
Έκθεση, δράσεις, εργαστήρια, προβολές και πολλά… skateboards περιλαμβάνει το «7Ply project 2016», που διοργανώνει για 11η συνεχή χρονιά η Propaganda Rollin co στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).

8/10 : God’s Entertainment: Chauvinism Scanner (Διαδραστική περφόρμανς) στον εξωτερικό χώρο της πλατείας Αριστοτέλους & οδό Τσιμισκή

8/10 : Hildur Gudnadóttir
Συναυλία της Ισλανδής τσελίστριας στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών
d3

8,9,10/10 : Και θα σφάξουμε το κουνέλι. Η ζωή είναι ωραία. Η ζωή είναι καλή. Θα σφάξουμε το κουνέλι. (Περφόρμανς των Σοφίας Κορώνη και Αγγελικής Παπαθεμελή) στο Θέατρο Αυλαία

9/10 : Le rebétiko aujourd’hui – société et réalité στην Πλατεία Άθωνος

10/10 : Romain Collin Trio
Συναυλία του τζαζ πιανίστα στο Black Box
d20

11/10 : These gentle hearts are like shot birds falling
Ο Φώτης Νικολάου στα Σφαγεία

11/10 : The more you dance the more you get (20′)
Χορογραφία της Εύης Δημητρίου στα Σφαγεία

11-19/10 : Ο συντελεστής Gini (Gini Coefficient) της Λυδία Δαμπασίνα στο Γενί Τζαμί
(Εγκαταστάσεις με ζυγαριές και βαλσαμωμένα ζώα, φωτογραφίες και βίντεο ορίζουν μια νέα μεγάλη ενότητα δουλειάς των τελευταίων πέντε χρόνων (2011-2016) της Λυδίας Δαμπασίνα.)

12/10 : Arve Henriksen & Jan Bang Duo στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

13,14/10 : Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί του Ντέιβιντ Άιβς από την Ομάδα Ατονάλ στα Σφαγεία
(τέσσερα μονόπρακτα του σύγχρονου Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς: «Κανένα πρόβλημα», «Παραλλαγές στο θάνατο του Τρότσκι», «Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μια φραντζόλα ψωμί» και «Λόγια, λόγια, λόγια».)

14,15,16/10 : Μιράντα Βασισμένο στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ στο Θέατρο Άνετον
d13

15,17,19/10 : Aida του Giuseppe Verdi στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (παρουσιάζεται η μεγαλειώδης όπερα σε τέσσερις πράξεις (σε λιμπρέτο του Antonio Ghislanzoni) σε σκηνοθεσία Zamira Pasceri.)

20/10 : «ΑΒΣ- ΑΑΠ» Αλέξανδρος Πλωμαρίτης μέσα από μία αυτοβιογραφική performance αναζητά τις ρίζες του μέσα από τον οικογενειακό του περίγυρο, αλλά και μέσα από την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονη Τέχνης.
Μουσική – performance

Παράλληλες εκδηλώσεις

27/9 : Νύχτα τέχνης
Όλες οι γκαλερί και τα μουσεία της πόλης θα… ξενυχτήσουν

5/10 : Καπάνι project  (στα πλαίσια των παράλληλων δράσεων)
Με φόντο την αγορά της Θεσσαλονίκης, με τα καταστήματα όλα ανοιχτά -ψαράδικα, μανάβικα, κρεοπωλεία, μπακάλικα, αλλά και μαγαζιά με ρούχα- με το παλιό και το νέο να συναντιούνται σ’ έναν χώρο γεμάτο ιστορίες και μνήμες … ξεκινάει το «Καπάνι Project», στο… Καπάνι. Για ένα 24ωρο, μέσα από μουσικές, θέατρο δρόμου, performances, αλλά και μεταμεσονύκτιες δράσεις οι νέοι θα γνωρίσουν την περιοχή και τη σημασία της, οι παλιοί θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν. Μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί και performers συμπράττουν με τους εμπόρους και τους επαγγελματίες της αγοράς, τους περαστικούς και τους πελάτες. Ανάμεσα σε ψάρια, φρούτα, γεύσεις, μυρωδιές, υφάσματα, αρώματα, χρώματα και παραδόσεις μοιράζονται, πειραματίζονται, αλληλεπιδρούν και τελικά φτιάχνουν έναν νέο κόσμο μέσα στον παλιό, γεμάτο φαντασία και έμπνευση.
d2

8-9/10 : Το Α.Π.Θ. στην πόλη / 90 χρόνια Α.Π.Θ.
Το Α.Π.Θ. «εξορμά» στην πόλη

20/10 – 30/12 : Παραβολές και Μάρτυρες
Έκθεση ζωγραφικής του Nikola Saric


23/10 :
Τελετή λήξης
Στα πικάπ ο Στέφανος Τσιτσόπουλος στη Ντίσκο Labattoir! στα Σφαγεία

Εισιτήρια εκδίδονται στα εκδοτήρια του Δήμου Θεσσαλονίκης στην Πλατεία Αριστοτέλους τις μέρες Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00-15:30 και Tρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:30-20:00 και στους χώρους των εκδηλώσεων.

Διατίθενται και κάρτες Δημητρίων και προσκλήσεις για ανέργους κατόχους κάρτας ανεργίας από τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού Κουντουριώτου 17, 546 22 Θεσσαλονίκη 2313 318222, από Δευτέρα έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 10:00 έως 14:00.

Περισσότερες πληροφορίες μέσα από το site της διοργάνωσης http://dimitria.thessaloniki.gr/51/mainpage

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b