MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Γιατί ο Έντι Ρέντμεϊν είναι ο πλέον ανερχόμενος σταρ της εποχής;

Μόλις μερικούς μήνες μετά το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου που απέσπασε στα περσινά βραβεία για τον ρόλο του στην «Θεωρία των Πάντων» – όπου υποδύθηκε τον γνωστό φυσικό Στίβεν Χόκινγκ- ο Άγγλος ηθοποιός Έντι Ρέντμεϊν σε ηλικία μόλις 34 ετών, είναι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά υποψήφιος στην ίδια κατηγορία με έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο-πρόκληση και πάλι.

Monopoli Team

Αυτή τη φορά μεταμορφώνει τον εαυτό του, όπως μόνο ο Έντι Ρέντμεϊν ξέρει και μπορεί, σε μία τρανσέξουαλ γυναίκα. Συγκεκριμένα υποδύεται την διεμφυλική ζωγράφο Λίλι Έλμπε, στην ταινία «Danish Girl» του «ζωγράφου» της μεγάλης οθόνης, Τομ Χούπερ (Les Miserables-Οι Άθλιοι, King’s Speech-Ο Λόγος του Βασιλιά).

edie oscar
Στην τελετή απονομής των Οσκαρ 2015

Για έναν πρόσφατα βραβευμένο με όσκαρ ηθοποιό που θα μπορούσε να διαλέξει σχεδόν οποιονδήποτε ρόλο από την αφρόκρεμα των σεναρίων του Χόλιγουντ, το «Danish Girl» σίγουρα δεν ήταν η εύκολη λύση…
Η ταινία εστιάζει στη συγκλονιστική, αληθινή ιστορία του Δανού ζωγράφου Άιναρ Βέγκενερ ο οποίος αισθάνθηκε ότι ήταν δύο άτομα στο ίδιο σώμα και ήταν ο πρώτος άνδρας που υποβλήθηκε σε μια σειρά επεμβάσεων αλλαγής φύλου το 1931, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής, για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ως Λίλι Έλμπε. Ως Άιναρ ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Γκέρντα Βέγκενερ (Αλίσια Βικάντερ- υποψήφια για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου), και το «Danish Girl» εστιάζει στην απίστευτη ιστορία ανιδιοτελούς αγάπης μεταξύ τους.

redmayne
Danish Girl

Μπορεί η ιστορία που αφηγείται το «Danish Girl» να τοποθετείται χρονικά κάπου στις αρχές του 1900, όμως τα θέματα με τα όποια καταπιάνεται μοιάζουν εξαιρετικά επίκαιρα. Η φετινή χρονιά, άλλωστε, ήταν μία χρονιά σημείο-αναφοράς στην ιστορία της transgender κοινότητας με την είδηση αλλαγής φύλου του πρώην Ολυμπιονίκη Μπρους Τζένερ σε Κέιτλιν Τζένερ να γίνεται πρωτοσέλιδο ανά τον κόσμο.

Ο Άγγλος ηθοποιός Έντι Ρέντμεϊν σχολίασε σχετικά με τον ρόλο του αλλά και τα ζητήματα γύρω από τα δικαιώματα των trans: «Πρόκειται για μια ιστορία αυθεντικότητας, ταυτότητας και θάρρους, μα πάνω απ’ όλα μια ιστορία αγάπης. Για ένα γάμο που μεταμορφώνεται. Για τα εμπόδια της ζωής που, ως ντουέτο, η Λίλι και η Γκέρντα, καλούνται να υπερπηδήσουν. Και το τρομακτικό είναι πως, 100 χρόνια μετά την εποχή της Λίλι, το κίνημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχει αλλάξει πολύ… Ελπίζω το Danish Girl να συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των διεμφυλικών».

einargerda3 xlarge
Danish Girl

Ο Έντι Ρέντμεϊν έχει χαρακτηριστεί πολλά πράγματα -όπως “υπερβολικά σικ” ή “ανησυχητικά όμορφος” – όμως κανείς δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει ότι εφησυχάζει! Στην πραγματικότητα, έχει κερδίσει γρήγορα την φήμη ενός από τους πιο σκληρά εργαζόμενους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, καθώς μπαίνει κάθε φορά ολοκληρωτικά μέσα στους ρόλους του. Όπως και όταν υποδύθηκε τον Στίβεν Χόκινγκ που χρειάστηκε να μελετήσει εξονυχιστικά τις περιπτώσεις ανθρώπων που πάσχουν από ALS, έτσι και στην περίπτωση του Danish Girl, μετά από πολλές συζητήσεις με διεμφυλικούς και αφού διάβασε βιβλία και παρακολούθησε σχετικές ταινίες και ντοκιμαντέρ ο Έντι ξεκίνησε να δουλεύει την πορεία της Λίλι προς την αποδοχή του φύλου στο οποίο ανήκε.

eddie redmayne stephen hawking theory of everything
Μεταμορφωμένος σε Stephen Hawking στην ταινία “Η Θεωρία των Πάντων” που του χάρισε το Όσκαρ.

«Η Λίλι ήταν μια πολύπλοκη προσωπικότητα. Ήλπιζα να καταφέρω να καταδυθώ στον κόσμο της και να κατανοήσω τη δική της οπτική. Δουλεύοντας το ρόλο έπρεπε να απελευθερωθώ τελείως και σωματικά και ψυχολογικά ώστε να κατανοήσω πως το φύλο και η σεξουαλικότητα δεν είναι πάντα ταυτόσημα», σχολίασε σχετικά. Ο Ρέντμεϊν αναγκάστηκε να κάνει εντατικά μαθήματα ζωγραφικής αλλά και να χάσει αρκετά κιλά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ρόλου.

les miserables eddie redmayne 1
Les Miserables

Από ότι φαίνεται, όμως, οι κόποι του αποδίδουν. Η καριέρα του Άγγλου ταλαντούχου ηθοποιού -και πρώην μοντέλου της Burberry- μοιάζει να έχει εκθετικά ανοδική πορεία. Από όταν αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 2003, όπου σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, μέχρι σήμερα, έχει παίξει σχεδόν αποκλειστικά πολύ απαιτητικούς και αντισυμβατικούς ρόλους δίπλα σε κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ (τον θυμόμαστε από τις ταινίες My Week With Marilyn, The Other Boleyn Girl αλλά και από την ταινία Les Miserables).

Burberry Spring Summer 2012 05
Από την καμπάνια της Burberry το 2012

Επίσης, έχει βραβευθεί με Tony για την ερμηνεία του στη θεατρική παράσταση Red, έχει πάρει Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA Α’ Ανδρικού Ρόλου, κι ενώ αυτήν την περίοδο κλέβει τις εντυπώσεις στα διεθνή φεστιβάλ για την ερμηνεία του στο «Danish Girl» ο ίδιος διεισδύει στα άδυτα του επόμενου ρόλου του στην πολυαναμενόμενη τανία «Fantastic Beasts and Where to Find Them» που υπογράφει η συγγραφέας των μυθιστορημάτων Χάρι Πότερ, Τζόαν Κ. Ρόουλινγκ.

fantastic beasts redmayne waterson xlarge
Fantastic Beasts and Where to Find Them

Στην Ελλάδα το «Danish Girl» βγαίνει στις αίθουσες την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου από την UIP.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b