MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

7 λόγοι για να πάτε φέτος στην Επίδαυρο

Φεστιβάλ Επιδαύρου. Πέντε θεατρικές παραστάσεις και δύο συναυλίες, οι «σειρήνες» αυτού του καλοκαιριού για την κάθοδο στα αρχαία θέατρα.

author-image Στέλλα Χαραμή

Τα 140 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Αθήνα από την Επίδαυρο χρειάζονται πάντα – εκτός από καλή παρέα – ένα ισχυρό κίνητρο για να διανυθούν. Το, διόλου ευκαταφρόνητο, κόστος της μετακίνησης (εν μέσω τραπεζικής αργίας και κρισιμότατων εθνικών διαπραγματεύσεων) σε άθροισμα με τα εισιτήρια ψάχνουν συνήθως «ασφαλείς» λύσεις που να δικαιολογούν την κάθοδο στα αρχαία θέατρα της περιοχής, να έχουν ένα χαρακτήρα μοναδικότητας και φυσικά να υπόσχονται υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους «βγάζουμε» το πρόγραμμα Ιουλίου και Αυγούστου για τις αποδράσεις πολιτισμού που, πραγματικά, αξίζουν τον κόπο.

Χίλιες και μια πόλεις – Νένα Βενετσάνου
nena venetsanou

Πρέσβειρα του ελληνικού τραγουδιού σε όλο τον κόσμο, σπάνια, λυρική φωνή, η Νένα Βενετσάνου έχει συνδέσει, μέσα στα χρόνια, την φωνή της με την ιστορία της Ελλάδας. Για δύο βράδια, με θέα τον κολπίσκο της Παλιάς Επιδαύρου τραγουδάει πράγματι την Ελλάδα ερμηνεύοντας τραγούδια δύο συνθετών που την ευεργέτησαν, όπως είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις• τραγούδια που υμνούν τον ελληνικό χώρο, την ελληνική πόλη, την ομορφιά των ανθρώπων της και την αξία του ελληνικού πολιτισμού.
Μικρή Επίδαυρος, 10-11 Ιουλίου
Τιμές εισιτηρίων 5-25 ευρώ

Chronos – Δήμητρα Γαλάνη
Chronos 4 2015

Επιλεκτική στις live εμφανίσεις της μα και συχνή επισκέπτρια της Μικρής Επιδαύρου (μόλις το 2011 την είχε τιμήσει με τον Vassiliko), η Δήμητρα Γαλάνη δημιουργεί πάντα τις προϋποθέσεις για νέες συγκινήσεις που ανανεώνουν το μουσικό υλικό με το οποίο καθιερώθηκε. Αυτή τη φορά συγχρωτίζεται με ένα κουαρτέτο νέων μουσικών (Πέτρος Κλαμπάνης, Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης, Χρήστος Ραφαηλίδης) και μαζί αναζωογονούν τραγούδια-παρακαταθήκες της πλούσιας ελληνικής παράδοσης, από τον Νικόλαο Μάντζαρο, στον Βασίλη Τσιτσάνη ως το Μάνο Χατζιδάκι.
Μικρή Επίδαυρος, 17-18 Ιουλίου
Τιμές εισιτηρίων 5-25 ευρώ

Αίας – Θέατρο του Νέου Κόσμου, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
kouris

Έχει συσπειρώσει την πιο ζηλευτή πρωταγωνιστική ομάδα της φετινής διοργάνωσης, καταπιάνεται με την αρχαιότερη τραγωδία του Σοφοκλή – μολονότι αραιά παιζόμενη – κι έχει στα χέρια του (εδώ και τέσσερα χρόνια) την μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη επ’ αυτής. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στην δεύτερη απόπειρα του στην ορχήστρα της Επιδαύρου, μετά τις απολαυστικότατες «Εκκλησιάζουσες» του 2011, ιχνηλατεί σε πιο δύσβατα μονοπάτια, αλλά με άξιους συνοδοιπόρους. Συνεπαρμένος από την ψυχολογική πορεία του Αίαντα, ενός πολεμιστή «που πίστευε πολύ στη δύναμή του, που ήθελε να είναι δική του όλη η δόξα, χωρίς θεϊκή βοήθεια, που πάλεψε με τη μοίρα του και ήθελε να ορίζει ο ίδιος ζωή και θάνατο» όπως λέει, επεξεργάζεται το κορυφαίο δίλημμα του έργου: Ο χθεσινός ήρωας ενώπιον του πολιτικού παρόντος. Ο Νίκος Κουρής υποδύεται τον «μοναχικά ωραίο», Αίαντα, η Μαρία Πρωτόπαππα την Τέκμησσα, Τεύκρος ο Γιάννος Περλέγκας και μαζί τους οι Παντελής Δεντάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Θύμιος Κούκιος, Γιάννης Κλίνης, Δαυίδ Μαλτέζε κ.α.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 17-18 Ιουλίου
Τιμές εισιτηρίων 5-40 ευρώ

Νέκυϊα – Θέατρο Νο, Μιχαήλ Μαρμαρινός
NOH 9 2015

Είναι αναμφίβολα το καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού. Απευθείας από το Τόκιο – όπου θα κάνει την παγκόσμια πρώτη – στην καρδιά της Επιδαύρου θα συντελεστεί μια σπάνια θεατρική συνάντηση, με ιστορικό χαρακτήρα. Το θέατρο Νο, πυρήνας θεατρικής παράδοσης 800 ετών στην Ιαπωνία, καταπιάνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του με την αρχαία ελληνική τραγωδία. Αφορμή στέκεται η απόδοση της «Νέκυια», της λ Ραψωδίας της «Οδύσσειας» με τον κώδικα του θεάτρου Νο. Ενορχηστρωτής του εγχειρήματος που εντοπίζει τις αναλογίες ανάμεσα στο ιαπωνικό θέατρο και το αρχαίο δράμα, θα είναι ο σκηνοθέτης Μιχαήλ Μαρμαρινός• αν και βαθύς γνώστης της τραγωδίας, τώρα μαθητεύει στο πλευρό του μάστερ του Νο, Umewaka Rokuro Gensho. Αναμένουμε ένα μυσταγωγικό διάλογο με το μεταφυσικό στοιχείο όπως το τροφοδοτούν οι περιπέτειες του Οδυσσέα στον Κάτω Κόσμο.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 24-25 Ιουλίου
Τιμές εισιτηρίων 5-40 ευρώ

Αίας – Σύλβια Λιούλιου
liouliou aias 8 2015

Πάνω σε ένα έργο «σπερματικό γιατί ο Σοφοκλής φυτεύει εδώ τον σπόρο όλης της μετέπειτα δημιουργίας του» σκύβει με ερευνητική διάθεση η Σύλβια Λιούλιου. Προαναγγέλει μια κλειστή, «μικρή» παράσταση, λόγω της ολιγομέλειας της, «που επιθυμεί να βαδίσει ιχνηλατώντας το Σοφόκλειο έργο -με τον ίδιο τρόπο που ο Οδυσσέας αναζητά τα πατήματα του Αίαντα στον Πρόλογο- μέσα στο πλαίσιο της αρμονίας και της ομορφιάς του μικρού αρχαίου θεάτρου» όπως λέει• εμπλουτισμένη ωστόσο από την φρεσκάδα μιας νεανικής ομάδας πληθωρικών πρωταγωνιστών – Χάρης Φραγκούλης (ο πρώτος στον ομώνυμο ρόλο) Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Σοφία Κόκκαλη, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Τοκάκης, Άγγελος Τριανταφύλλου. «Είναι ένας εξορκισμός στην κόψη της νιότης, της αντρείας, της ζήλιας για το έπαθλο, του νου που σκοτεινιάζει από το άδικο. Αυτός ο κόσμος είναι που επιθυμούμε να θέσουμε στο κέντρο της συνάντησής μας» εξηγεί η σκηνοθέτις που με τον «Αίαντα» πραγματοποιεί το ντεμπούτο της στο αρχαίο δράμα και στα εδάφη της Επιδαύρου.
Μικρή Επίδαυρος, 31 Ιουλίου – 1η Αυγούστου
Τιμές εισιτηρίων 5-25 ευρώ

Η Ιφιγένεια στη χώρα των Ταύρων – Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θωμάς Μοσχόπουλος
PHOTO IFIGENEIA1

Η ευαίσθητη, διεισδυτική, ποιητική ματιά του Θωμά Μοσχόπουλου φέρνει ένα, αριστοτεχνικής δομής και με περγαμηνές «λατρείας» κατά την αρχαιότητα, έργο στα μέτρα της σύγχρονης ζωής. Η βαρβαρότητα, φαινόμενο συνυφασμένο με την δική μας εποχή έχει πολλά να συγκρίνει με τις αγριότητες της εποχής των Ταύρων – κι ας έχει η ανθρωπότητα διανύσει αιώνες σοφίας και διαφωτισμού. «Οι φράσεις- κλειδιά του έργου είναι ο σεβασμός και ο φόβος, ο φόβος απέναντι στο ξένο, στο Άλλο, στο άγνωστο. Το έργο ξεκινάει από το φόβο και καταλήγει στον σεβασμό.Είναι ένας ύμνος απέναντι στον ορθολογισμό και τη σχετικότητα των πραγμάτων. Ο βαθύς ανθρωπισμός είναι η ουσία και η βάση της παράστασης, αυτό είναι το αισιόδοξο στοιχείο του έργου. Δεν έχει τη δομή μιας τυπικής τραγωδίας. Θέλουμε να είναι μια τρυφερή και φιλική παράσταση, η οποία αποτραγικοποιεί τη θέση μας απέναντι στην τραγωδία» εξηγεί. Στη δεύτερη εμφάνιση του στο αργολικό θέατρο ο Θωμάς Μοσχόπουλος, εδώ μετά από πρόσκληση του ΚΘΒΕ, συναντιέται ξανά – ύστερα από την «Ηλέκτρα» του Χόφμανσταλ το 2007 – με την κορυφαία της τραγωδίας, Αμαλία Μουτούση που προσεγγίζει την Ιφιγένεια στην ωριμότητα της «δίνοντας στην έννοια της θυσίας και του Άλλου μια διαφορετική διάσταση». Στο ρόλο του Ορέστη ο Γιώργος Χρυσοστόμου.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 7-8 Αυγούστου
Τιμές εισιτηρίων 15-50 ευρώ

Ορέστης – Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, Σίμος Κακάλας
KAKALAS
Ύστερα από μελέτη τριών ετών πάνω στην ευριπίδεια τραγωδία, με το ενδιαφέρον του να επικεντρώνεται στην λαϊκότητα του αρχαίου δράματος και τη μάσκα να αναδεικνύεται σε βασικό υλικό της έρευνας του στο θέατρο συνολικά, ο Σίμος Κακάλας επανέρχεται στην Επίδαυρο. Ανανεωτικός και ευρηματικός, στηριγμένος στην μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη πάνω στο μύθο του Ορέστη, χωνεύει ποικίλα μοτίβα της ελληνικής θεατρικής παράδοσης για να φτάσει στην πηγή της: Στην αρχαία τραγωδία. Σε πρώτο πλάνο η σατιρική και η σαρκαστική διάθεση του Ευριπίδη, να τονώνεται από λαϊκά και παγανιστικά στοιχεία, από ποίηση, παρωδία και ιλιγγιώδεις αλλαγές υφών που κορυφώνονται στο δράμα του μητροκτόνου ήρωα, λίγο πριν η αθηναϊκή δημοκρατία καταρρεύσει. Κατεβαίνει στην Επίδαυρο με τα εγκωμιαστικά σχόλια και το εμπορικό γκελ της Θεσσαλονίκης όπου η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε σε συνθήκη κλειστού χώρου. Με τους Δημήτρη Λάλο, Έλενα Μαυρίδου, Δήμητρα Κούζα,Μιχάλη Βαλάσογλου.
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 28-29 Αυγούστου
Τιμές εισιτηρίων 5-30 ευρώ

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b