MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΣΑΒΒΑΤΟ
20
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

«Εδώ έξω»: Απάντηση ανθρωπιάς στην ανθρωπιστική κρίση

Το «Εδώ Έξω» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Πρωτοβουλία Ενάντια στην Κρίση, την οποία ανέλαβε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ντοκιμαντέρ αυτό δείχνει τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα τα τελευταία χρόνια, να παρουσιάζουν την πολύ σημαντική κοινωνικά εργασία που κάνουν.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρείχε το ποσό των 100.000.000 €, σε μια ενέργεια η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί και η οποία αποσκοπούσε κυρίως να συμβάλει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Με το πολύ σημαντικό αυτό ποσό υποστηρίχτηκαν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που εστίαζαν στην παροχή βοήθειας στα πλέον ευάλωτα άτομα. Στο ντοκιμαντέρ διάρκειας 50 λεπτών είδαμε οργανώσεις, όπως η “Prolepsis” που μοιράζει φαγητό στα σχολεία, αλλά και το «Μπορούμε», που συγκεντρώνει περισσευούμενα τρόφιμα, τα οποία διαφορετικά θα πετάγονταν στα σκουπίδια και τα προσφέρει σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Είδαμε την οργάνωση “PRAKSIS”, που προσφέρει βοήθεια στους αστέγους, ένα πρόβλημα πολύ μεγάλο τα τελευταία χρόνια, που ειδικά αυτές τις κρύες ημέρες γίνεται δραματικό.

Παρακολουθήσαμε έναν ευγενικό πωλητή του περιοδικού των αστέγων «Σχεδία» να μοιράζει τεύχη στο δρόμο, εκφωνώντας αστείες ομοιοκαταληξίες, όπως «Του Δεκέμβρη η Σχεδία για την όμορφη κυρία» (αναφερόμενος στην όμορφη κυρία που περνούσε δίπλα του). Μιλούν για τις εμπειρίες και το ανθρωπιστικό τους έργο άνθρωποι από το ΚΕΘΕΑ Εξέλιξις, που προσφέρει υπηρεσίες, συμβουλές και άλλου είδους στήριξη σε εξαρτημένους ανθρώπους, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες που παρέχουν την δυνατότητα για ιατρικά check up στους κατοίκους νησιών που δεν έχουν νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, το Μουσείο Μπενάκη, η οργάνωση «Περπατώ», που βοηθάει ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.

Ήταν μια διαφωτιστική εμπειρία τόσο για τα πολλά προβλήματα και τις ανάγκες πολλών ανθρώπων, όσο και για τις οργανώσεις που προσπαθούν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, να προσφέρουν πολύτιμο φιλανθρωπικό έργο.

Στη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΙΣΝ, η εταιρεία Ντελόιντ παρουσίασε στους δημοσιογράφους μελέτη της για τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας, η οποία έχει πλέον ολοκληρωθεί. Με το ποσό των 100 εκατ. € που χορηγήθηκε από το Ίδρυμα μέσα σε μια τριετία, πραγματοποιήθηκαν 220 δωρεές. Από το μεγάλο, ομολογουμένως, αυτό ποσό, το συντριπτικό ποσοστό (90%), όπως ήταν αναμενόμενο, πήγε σε παροχές υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, ενώ το 10% σε δράσεις για την τέχνη και την εκπαίδευση. Διοχετεύθηκε σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά βέβαια με την πυκνότητα του πληθυσμού από περιοχή σε περιοχή.

Ως προς την κοινωνική πρόνοια χρηματοδοτήθηκαν ενέργειες που έχουν να κάνουν με την οικονομική στήριξη, την σίτιση και την στέγαση ευπαθών ανθρώπων, ενώ στα θέματα υγείας δράσεις που έχουν να κάνουν με εξωτερικά ιατρεία και υπηρεσίες υγείας. Η Ντελόιντ υπολόγισε ότι συνολικά με το πρόγραμμα αυτό δημιουργήθηκαν ή περισώθηκαν τρεις χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ένα άλλο κρίσιμο πρόβλημα της χώρας είναι η ανεργία των νέων. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ξεκινήσει μία νέα πρωτοβουλία, ύψους επίσης 100 εκατ. €, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Προσφέρονται στους νέους κάτω των 25 ετών, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 50%, εκπαίδευση για την παροχή δεξιοτήτων αναγκαίων για την αγορά εργασίας, αλλά και χρηματοδότηση της πρακτικής τους άσκησης, που ίσως τους ανοίξει έναν δρόμο για πιο σταθερή επαγγελματική αποκατάσταση.

Πρόκειται για δύο αξιόλογες πρωτοβουλίες. Μπορεί να μην φτάνουν από μόνες τους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, αλλά σίγουρα βοηθούν στην ανακούφιση ευπαθών ανθρώπων και υποστηρίζουν σημαντικούς οργανισμούς, που προσφέρουν σπουδαίο έργο. “Εδώ έξω” υπάρχουν άνθρωποι και οργανισμοί που βοηθούν τους ευπαθείς συμπολίτες τους, δίνοντας μάθημα ανθρωπιάς.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b