MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
17
ΙΟΥΝΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
Αθήνα ODEON ESCAPE ODEON ESCAPE - 8 STUDIO NEW STAR ART CINEMA TOWN CINEMAS VILLAGE 5 CINEMAS PAGRATI VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ VILLAGE SHOPPING AND MORE ΑΒΑΝΑ ΑΘΗΝΑ ΑΘΗΝΑΙΑ ΑΙΓΛΗ ΑΙΓΛΗ 3 ΑΙΓΛΗ CINEMA ΑΚΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΛΙΚΗ DIGITAL ΑΛΟΜΑ ΑΛΣΟΣ ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ-Garden Cinema Digital ΑΜΙΚΟ ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΝΕΣΙΣ ΑΝΟΙΞΙΣ ΑΡΙΑΝ ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΡΤΕΜΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ 3D digital ΑΣΤΥ Αττικόν Άλσος ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΑΡΚΙΖΑ - 3 ΒΟΞ ΔΑΝΑΟΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΙΝΕ ΔΑΦΝΗ ΔΙΑΝΑ ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΕΚΡΑΝ ΕΛΛΗ ΖΕΦΥΡΟΣ ΗΛΕΚΤΡΑ ΘΗΣΕΙΟΝ ΚΑΡΜΕΝ ΚΗΠΟΣ ΛΑΟΥΡΑ EUROPA CINEMAS DIGITAL ΛΙΛΑ DIGITAL CINEMA ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ Filmcenter ΜΠΟΜΠΟΝΙΕΡΑ DIGITAL ΝΕΑ ΜΑΣΚΩΤ ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ ΡΙΑ ΡΙΒΙΕΡΑ ΣΙΝΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΙΣ ΣΙΝΕ ΠΑΡΙ ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣ PEUGEOT ΣΙΝΕ ΨΥΧΙΚΟ ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΛΑΪΣ ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ 3D Digital ΤΡΙΑΝΟΝ Filmcenter ΦΙΛΟΘΕΗ ΦΛΕΡΥ ΧΛΟΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
8 ½
9ο Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας – FeCHA
2046
Anora
Babygirl
Ballerina
Black Dog
Blue Jean
Close
Cure
Dourgouti Town
Drive My Car
Flow
Gimme Danger: Η ιστορία των Stooges
Invisible World
Karate Kid: Θρύλοι
Killerwood
La La Land
Oh, Canada
Piglet
ReUniverse
September Says
Take a Trip
The Greek Experiment
The Surfer
Thunderbolts*
Until Dawn
Άλογα
Όλα για τη μητέρα μου
Αίσθηση αμαρτίας
Αγριες πληγές
Αλύγιστος Νίκος
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αντίο Βερολίνο
Αργός θάνατος
Ας περιμένουν οι γυναίκες
Βαϊάνα 2 (μεταγλωττισμένη)
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βερολίνο, η συμφωνία μιας μεγαλούπολης
Βιριδιάνα
Βλέπω τον θάνατο σου 6: Δεσμοί αίματος
Δαχομέη
Δεν είμαι εγώ
Δεσμώτης του ιλίγγου
Διακοπές στη Ρώμη
Είμαι ακόμη εδώ
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Επικίνδυνη Αποστολή: Η έσχατη τιμωρία
Ερωτική επιθυμία
Η Ηλιαχτίδα μου
Η Λάμψη
Η Ναυσικά της κοιλάδας των ανέμων
Η άγρια αχλαδιά
Η αδελφότητα της καπνιστής σάουνας
Η απόφαση
Η καρδιά του κτήνους
Η κυρία απ’ τη Σαγκάη
Η ορχήστρα του αδερφού μου
Η σπουδαία κυρία Χολ
Η υπηρέτρια
Θεώρημα
Θολός βυθός
Ιστορία αγάπης
Κάτω από την λάμψη του φεγγαριού
Καγιάρα: Ηρωίδα των Ινκας (μεταγλωττισμένη)
Και μετά δεν έμεινε κανένας
Καμία άλλη γη
Καταραμένη ψυχή
Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού
Κονκλάβιο
Λίλο & Στιτς (μεταγλωττισμένη)
Λίλο & Στιτς (με υπότιτλους)
Λενάκι, δυο φωτιές και δυο κατάρες
Μαθήματα από έναν πιγκουίνο
Μαύρος κύκνος
Μια ταινία Minecraft (μεταγλωττισμένη)
Μικρά πράγματα σαν κι αυτά
Νοσταλγία
Νοσταλγώντας το φως
Ντροπή
Νυχτερινός εκφωνητής
Νύφες
Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο
Οδός Μαλχόλαντ
Οικογένεια Τενενμπάουμ
Οικουμενική γλώσσα
Οι στάχτες μιας αγάπης
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ολα είναι δρόμος
Ο πειρατής Μαυροδόντης και η κόμισσα του Γκρελ (μεταγλωττισμένη)
Ο σπόρος της ιερής συκιάς
Πέτρινα χρόνια
Πανελλήνιον
Παρίσι, 13ο διαμέρισμα
Πειθαρχική μεραρχία “999”
Περηφάνια και Προκατάληψη
Πεσμένα φύλλα
Πικρές αλήθειες
Πρόγευμα στο Τίφανις
Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα
Σιωπηλός μάρτυς
Σκιές στο σκοτάδι
Σμιλεμένες ψυχές
Τα καλύτερά μας χρόνια
Τα κύματα της άνοιξης
Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων
Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ
Τελευταία πνοή
Το Παρίσι του Σουλεϊμάν
Το Φοινικικό σχέδιο
Το αγόρι
Το διπλανό δωμάτιο
Το κάστρο στον ουρανό
Το καλοκαίρι της Κάρμεν
Το κινούμενο κάστρο
Το μίσος
Το χρώμα του ροδιού
Υπάρχω
Υψηλή κοινωνία
Φαίδρα
Χειμερία νάρκη
Ψυχρός Πόλεμος
ΔΡΑΜΑ

Ο Δικαστής

Ο ακριβοπληρωμένος σταρ του Hollywood Robert Downey Jr. αφήνει προσωρινά τις περιπέτειες για ένα δικαστικό και οικογενειακό δράμα. Στο πλευρό του ο πολύς Robert Duvall, ο οποίος είναι και πατέρας και “Ο Δικαστής” στην ταινία που σκηνοθετεί ο David Dobkin.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 141'
Μαρίνα Πυλαρινού

Ο επιτυχημένος δικηγόρος Χανκ Πάλμερ (Robert Downey Jr.), έχει απομακρυνθεί από την οικογένεια του και ζει στη Νέα Υόρκη. Ο απρόβλεπτος χαμός της μητέρας του τον αναγκάζει να επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι στην Ιντιάνα: τον μεγάλο του αδελφό τον οποίο άθελά του είχε τραυματίσει (Vincent D’Onofrio), τον μικρό του αδελφό (Jeremy Strong) που έχει προβλήματα στην κοινωνικοποίησή του, αλλά και τον εφηβικό του έρωτα, τη Σαμ (Vera Farmiga). 

Από οικογενειακή ιστορία, το έργο μετατρέπεται σε δικαστικό θρίλερ, όταν ξαφνικά ο πατέρας του, ο σκληρός δικαστής της πόλης, κατηγορείται για φόνο και ο Χανκ καλείται να τον υπερασπιστεί. Ο δικαστής στηρίζεται πάνω στον γιο του, με τον οποίο δεν έχει καλές σχέσεις, καθώς βρίσκεται χωρίς άλλοθι, ενώ δεν μπορεί να θυμηθεί του τι ακριβώς συνέβη. Στην προσπάθεια τους να ανακαλύψουν την αλήθεια, αναγκάζονται να συνεργαστούν, και ο στόχος τους πλέον δεν περιορίζεται μόνο στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά και στην σχέση τους, τη συγχώρεση, τη λύτρωση.

O Robert Downey Jr. μάλλον ήθελε να ξεσκάσει από τις περιπέτειες και προτίμησε ένα δράμα χαρακτήρων, με την αστυνομική πλοκή και έναν αέρα αμερικανικού ανεξάρτητου. Πάντως, η ταινία δεν ξεπερνά τη μετριότητα σεναριακά και σκηνοθετικά και ως βασικό της ατού έχει το πεπειραμένο και ποιοτικό καστ.

Το έργο παρουσιάζει την αντίθεση ανάμεσα σε έναν πατέρα αυστηρό και άτεγκτο, που είναι ένας εντιμότατος δικαστής μιας επαρχιακής πόλης και στον γιο, που είναι ένας κυνικός δικηγόρος της Νέας Υόρκης, ο οποίος πληρώνεται αδρά, για να αθωώνει πλούσιους, αλλά ανέντιμους πελάτες. Στην πορεία, ο πατέρας βρίσκεται στην ανάγκη του γιου του, όντας τελείως αδύναμος ψυχολογικά, αλλά σωματικά (λόγω βαριάς αρρώστιας) την κατηγορία για φόνο που υπερβαίνει το βαθύ αίσθημα εντιμότητας του. Στην πορεία, αυτή η επαφή αλλάζει τη δυναμική της σχέσης πατέρα και γιου, αλλά και το χαρακτήρα του αδίστακτου δικηγόρου. 
1the-judge
Ο ρόλος του Robert Downey Jr., ως του ατομικιστή δικηγόρου που σκέφτεται μόνο την προσωπική του ευημερία, είναι αρκετά κλισέ και ηθικοπλαστικός. Η ταινία  γενικά πάσχει στο κομμάτι αυτό, καθώς παρουσιάζει έντονες αντιθέσεις κι ένα αρκετά κουραστικό μοραλιστικό και political correct πνεύμα. Αυτό, εκτός όλων των άλλων, οδηγεί και σε αντιφάσεις.

Για παράδειγμα, ο  δικηγόρος στην αρχή κομπάζει ότι δεν χάνει δίκη, όσο ένοχος κι αν είναι ο πελάτης του, ενώ στη συνέχεια  διαλέγει τους πιο ηλίθιους ενόρκους, για να μπορει να τους χειραγωγεί. Στο τέλος της ταινίας, μεταμορφωμένος ηθικά, δηλώνει (με ένα πνεύμα υποταγής στο “μεγαλείο” της αμερικανικής λαϊκής σοφίας) ότι οι ένορκοι, όσο άσχετοι ή αφελείς κι αν είναι, στη συντριπτικοί πλειονότητα των υποθέσεων αποφασίζουν σωστά.

Η ταινία χει πολλά κλισέ. Απόλυτος είναι κι ο σεβασμός απέναντι στις αρχές, ειδικά στη δικαστική αρχή, αλλά και στον φαινομενικά “κακό” της υπόθεσης εισαγγελέα (Billy Bob Thornton). Τελείως άκαιρο και μη πειστικό το μελοδραματικό ξέσπασμα, όταν ο πατέρας δικαστής βρίσκεται στο έδρανο του μάρτυρα με το γιο του να του θέτει ερωτήσεις και να “λύνουν” εκεί και προσωπικά τους θέματα. Άλλωστε, το μελό, όπως και η κωμωδία, βασίζεται πολύ και στο timing. Όταν μπαίνει μια συγκινησιακά φορτισμένη σκηνή σε λάθος χρόνο, όχι μόνο μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα, από το να συγκινήσει, αλλά μπορεί να προκαλέσει και τη νοημοσύνη του θεατή.

Υποκριτικά ο Robert Downey Jr δεν κάνει κάποια υπέρβαση. Ωστόσο, αποτελεί μέρος ενός συνολικού καστ με πρώτο και καλύτερο τον Robert Duvall, που δίνει πειστικές και αξιόλογες ερμηνείες.  Στυλάτος ο Billy Bob Thornton στον ρόλο του δικαστικού αντίπαλου του πρωταγωνιστή, αλλά έχω την αίσθηση ότι δεν αξιοποιείται επαρκώς από την ταινία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: “Ο Δικαστής” είναι μια ταινία που βασίζεται στο βάρος των πρωταγωνιστών της και στο σασπένς της υπόθεσης του φόνου. Στα τρωτά της σημεία, είναι ο άκαιρος μελοδραματισμός, το political correct και ο ηθικοπλαστικός χαρακτήρας, που αν δεν έχουν τον πρώτο, έχουν σίγουρα τον τελευταίο λόγο.

Γιώργος Σμυρνής

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: The Judge
Σκηνοθεσία: David Dobkin
Σενάριο: Nick Schenk, Bill Dubuque

Παίζουν: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Billy Bob Thornton, Vincent D'Onofrio

Διάρκεια: 141'
Χώρα: ΗΠΑ
Έτος: 2014

Rating: 3
Περισσότερα από CINEMA