MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
18
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
12ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου
A.I. Τεχνιτή νοημοσύνη
American Psycho
Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Το κάστρο του απείρου (με υπότιτλους)
Flow
Greek Mountain Film Festival
Keeper
Misericordia
Nouvelle Vague
Qypi
REC’n’Play
Reservoir Dogs
The Blair Witch Project
The Rocky Horror Picture Show
Wicked: Μέρος δεύτερο
Άγια νύχτα, άγρια νύχτα
Ένα απλό ατύχημα
Αγριες φράουλες
Αμαρτωλοί
Αναπαράσταση
Αν είχα πόδια θα σε κλωτσούσα
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Απόδραση στη Νορμανδία
Από τι είμαστε φτιαγμένοι
Αχινός
Βερμίλιο: Η Νύφη του Βουνού
Βουγονία
Δεσποινίς Μόξι: Η Οδύσσεια μιας γάτας (μεταγλωττισμένη)
Ζωούπολη 2 (μεταγλωττισμένη)
Ζωούπολη 2 (με υπότιτλους)
Η Πολυκατοικία
Η ετυμηγορία
Η θυσία
Η μύγα
Η συμμορία των μάγων 3
Η φωνή της Χιντ Ρατζάμπ
Η ώρα του λύκου
Θεώρημα
Καμία άλλη επιλογή
Κρίστι
Μέρες οργής
Με λένε Στέλιο
Μια μάχη μετά την άλλη
Μπερλινγκουέρ: Η μεγάλη ελπίδα
Μόνος στο σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη
Νυρεμβέργη
Νυχτερινή εφημερία
Νύχτα Αγωνίας
Ο Κινηματογραφιστής
Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά
Ο βασιλιάς των βασιλιάδων: Μια ιστορία από τον Κάρολο Ντίκενς (μεταγλωττισμένη)
Ο εξολοθρευτής άγγελος
Οι ώρες
Ο κανόνας του παιχνιδιού
Ο μεγάλος Δικτάτωρ
Οταν ο Χάρι γνώρισε την Σάλι
Πέντε νύχτες στου Φρέντι 2
Πολύ σκληρός για να πεθάνει
Ρέκβιεμ για ένα όνειρο
Ρενουάρ
Σιωπηλή αγάπη
Σπασμένη φλέβα
Στο νησί του Αμρουμ
Συναισθηματική αξία
Συνύπαρξη, λέμε τώρα
Σώστε τον πράσινο πλανήτη
Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Μίκυ
Τα κάλαντα των Χριστουγέννων
Τα παιδιά του Παραδείσου
Το δέντρο που πληγώναμε
Το καταφύγιο του τρόμου
Το οτιδήποτε
Το πατρικό
Το ταρανδάκι των Χριστουγέννων (μεταγλωττισμένη)
Το χειρόγραφο της Σαραγόσα
Τρία χιλιόμετρα ως το τέλος του κόσμου
Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους-Σπουδαστικό
Χάιντι: Η διάσωση του μικρού λύγκα (μεταγλωττισμένη)
Χαμένες αγάπες
Χειμωνιάτικο φως
ΔΡΑΜΑ

Xenia

Η νέα ταινία του Πάνου Κούτρα, αφού ξεκίνησε το ταξίδι της σε ξένα κινηματογραφικά φεστιβάλ, προβάλλεται πλέον και στις ελληνικές αίθουσες. “Xenia” είναι το όνομα ενός εγκατατελειμμένου ξενοδοχείου, στο οποίο καταφεύγουν δυο ορφανοί αλλοδαποί έφηβοι, που ψάχνουν τον εαυτό τους.

stars-fullstars-fullstars-fullstars-emptystars-empty
ΔΙΑΡΚΕΙΑ 128'
Monopoli Team

Ξένοι στην ίδια τους την πατρίδα, ο 16χρονος Ντάνυ και ο 18χρονος Οδυσσέας, διασχίζουν την Ελλάδα ψάχνοντας τον Έλληνα πατέρα τους, που τους είχε εγκαταλείψει. Τα δύο παιδιά μόλις έχουν χάσει την Αλβανίδα μητέρα τους και μπλέκουν σε διάφορες περιπέτειες σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, που τους φέρνει πιο κοντά.

Είναι μια ιστορία ανθρώπινη, που μπορεί να αγγίξει το κοινό. Αποφεύγονται υπερβολές στον σεξουαλικό προσανατολισμό των χαρακτήρων, αλλά και τα “σημεία χωρίς επιστροφή” (τα σημεία στην πλοκή, που συμβαίνει κάτι “μη αναστρέψιμο”), ώστε να έχει πιο ανάλαφρο τόνο το έργο. Σεναριακά οι διάλογοι είναι αρκετά καλογραμμένοι, αλλά η ιστορία δεν είναι αρκετά δυνατή. Ιδίως η τελική σύγκρουση των δύο παιδιών με τον χαμένο τους μπαμπά θεωρώ ότι τραβάει παραπάνω από όσο χρειάζεται.

Οι εύθυμες νότες με τα δυο παιδιά που χορεύουν και τραγουδούν παρωχημένα ιταλικά ποπ τραγούδια μου θύμιζαν λίγο αισθητική Eurovision, ενώ δεν αποφεύγονται τα κλισέ στην ταινία. Το ψυχεδελικό στοιχείο με τα κουνέλι παραπέμπει, ιδίως τους ξένους κριτικούς, στην ταινία Donnie Darko.

Πρωταγωνιστούν οι Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, στους ρόλους των δύο αδερφών με Αλβανίδα μητέρα κι Έλληνα πατέρα κι επίσης η Ρομάνα Λόμπατς, ο Αγγελος Παπαδημητρίου, ο Γιάννης Στάνκογλου και η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Ο πρωταγωνιστής Κώστα Νικουλή (Ντάνυ) προσπαθεί κάπως υπερβολικά επιδεικτικά να συνδυάσει gay νάζι με την παιδική αθωότητα. Κι όλο αυτό έρχεται λίγο κόντρα στις σκηνές, που εμφανίζεται με το πιστόλι στο χέρι. Ο Γιάννης Στάνκογλου δείχνει όσο μάτσο, αλλά και αδύναμος χρειάζεται στην κλισέ πλέον εκδοχή του χρυσαυγίτη βολεμένου πολιτικού, που μισεί τους αλλοδαπούς, λόγω ιδεολογίας, αλλά έκανε δύο παιδιά με μια ξένη γυναίκα, τα οποία και εγκατέλειψε. 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Μία συμπαθητική και ανάλαφρη ταινία για τη διαφορετικότητα σε πολλά επίπεδα, που δεν αποφεύγει πάντως κάποιες κοινοτοπίες και κοιλιές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Τίτλος: Xenia
Σκηνοθεσία: Πάνος Κούτρας
Σενάριο: Πάνος Κούτρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Παίζουν: Κώστας Νικούλι, Νίκος Γκέλια, Αγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννης Στάνκογλου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου

Διάρκεια: 128'
Χώρα: Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο
Έτος: 2014

Rating: 3
Περισσότερα από CINEMA