MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΔΕΥΤΕΡΑ
29
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

5+1 εύκολες εναλλακτικές συνταγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη Λαμπρή

Και τώρα, τι τρώμε…; Κάθε Πάσχα, όσοι νηστεύουν από κρέας, γάλα και αβγό, έχουν να λύσουν μια καθημερινή σπαζοκεφαλιά για το τι θα μαγειρέψουν. Από την άλλη, το εορταστικό πασχαλινό τραπέζι που στρώνουν τα περισσότερα νοικοκυριά, φαντάζει πολύ προβλέψιμο. Γι’ αυτό παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές εύκολες εναλλακτικές συνταγές, νηστίσιμες ή γιορτινές, για να δώσετε νέα γεύση και άρωμα στο φετινό σας Πάσχα.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

Φρικασέ με μανιτάρια

manitaria

Υλικά:
Μισό κιλό φρέσκα χοντροκομμένα μανιτάρια (πορτομπέλο και πλευρώτους-ανάλογα με την ποσότητα)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 μαρούλια κομμένα με το χέρι
1/2 φλιτζανάκι του καφέ άνηθο
1/2 φλιτζανάκι του καφέ μαϊντανό
1 κιλό σπανάκι χονδροκομμένο
1-2 λεμόνια
1 κουταλιά του γλυκού κορν φλάουερ
αλάτι, πιπέρι
λάδι
Tip: Αν θέλετε προσθέστε και δύο κουταλιές της σούπας ώστε να χυλώσει περισσότερο το φαγητό.

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι μέχρι να ζεσταθεί ώστε να τσιγαρίσουμε τα μανιτάρια. Προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να τσιγαριστεί και αυτό λίγο, και ύστερα προσθέτουμε το μαρούλι και το σπανάκι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Βάζουμε τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Για το τέλος ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό ή και παραπάνω (προσθέτοντας αν θέλουμε και το ρύζι). Όταν τα μανιτάρια τρυπιούνται με το πιρούνι, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Στύβουμε σε ένα μπολ τα λεμόνια, προσθέτοντας στο χυμό τους το κορν φλάουερ και ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί, ενώ προσθέτουμε 1 με 2 κουταλιές της σούπας από το ζωμό του φαγητού. Περιχύνουμε στο φαγητό και ανακατεύουμε.

“Παντρεμένα” ρεβίθια με κριθαράκι

revuthiaΥλικά:

500 γρ. ρεβίθια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 φλ. κριθαράκι
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
μαϊντανός φρέσκος ψιλοκομμένος
Tip: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε πολτό ντομάτας και φρέσκια ντοματίνια, και να ολοκληρώσετε το φαγητό στο φούρνο, με τη διαδικασία της μανέστρας.

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβίθια από το βράδυ σε ζεστό νερό να μουλιάσουν. Το πρωί τα βράζουμε μόνα τους στη χύτρα. Όταν βράσουν προσθέτουμε λάδι, αλάτι, πιπέρι και το κριθαράκι με ξεσκέπαστη τη χύτρα, μέχρι να γίνει, ρίχνοντας παράλληλα το σκόρδο και το κρεμμύδι. Αφού έχει πιει τα ζουμιά του και πριν το βγάλουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε το φαγητό ρίχνοντας αλάτι και προσθέτοντας στο τελείωμά του τον μαϊντανό. Σερβίρετε με μπόλικο λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Μακαρονάδα με σκόρδο και μπαλσάμικο

makaronada me skordoΥλικά:
1 πακέτο μακαρόνια νούμερο 5
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κεφάλι σκόρδο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο
λίγο ξύσμα λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας μπαλσάμικο

Εκτέλεση:
Βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε. Σε ένα τηγάνι αφήνουμε το λάδι να καεί, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα σκόρδα να ροδίσουν ελαφρά, μαζί με το ξύσμα λεμονιού. Περιχύνουμε τα υλικά με το μπαλσάμικο. Ζεματάμε τα μακαρόνια με το λάδι, τα σκόρδα και το ζουμί του μπαλσάμικου και σερβίρουμε αμέσως.

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι

kalamariaΥλικά:

4 καλαμάρια μεγάλα
120ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
3-4 μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι μαϊντανό ή άνιθο ψιλοκομμένο
100 γρ. πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια, αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάμε μόνο τα πλοκάμια. Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια. Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα μανιτάρια, τα πλοκάμια και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πλιγούρι προς το τέλος. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση και τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου και… έτοιμα!

Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

keik sokolatasΠοιος είπε πως στη νηστεία οι απολαύσεις πρέπει να κοπούν. Δοκιμάστε το πιο νόστιμο κέικ σοκολάτας χωρίς αβγά! 
Υλικά:

3/4 φλ. σπορέλαιο
2 φλ. ζάχαρη
3,5 φλ. αλεύρι
2 φλ. νερό
3 κ.σ. ξύδι
6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. αλάτι
2 βανίλιες
2 κ.γ. σόδα μαγειρική
Tip: Αν θέλετε να φτιάξετε και γλάσο θα χρειαστείτε: 1 φλ. ζάχαρη άχνη, 3 κ.σ. κακάο, 1 κ.γ. σπορέλαιο, 3 κ.σ. νερό και όση κουβερτούρα θέλετε. 

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°, όσο ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά του κέικ. Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και το βάζουμε να ψηθεί για 40′ περίπου, ή μέχρι να βυθίσουμε ένα μαχαίρι στο κέικ, και να βγει χωρίς κολλημένη ζύμη πάνω του. Όσο το κέικ ψήνεται, ετοιμάστε το γλάσο, ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Αν σας φαίνεται πολύ πηχτό, προσθέστε λίγο νεράκι ακόμα. Όταν βγάλετε το κέικ από τη φόρμα του, μπορείτε να περιχύσετε από πάνω το γλάσο.

Λυχναράκια

luxnarakiaΜια εύκολη επιλογή γλυκού, ιδιαιτέρως γνωστή στην Κρήτη. Για τα λυχναράκια θα χρειαστείτε:
Υλικά: 
1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
3-4 αβγά
1 μπέικιν πάουτερ
1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
1 αυγό για το άλειμμα
800 γρ. μυζήθρα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

Εκτέλεση:
Στην αρχή χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και το λάδι. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν και το γάλα. Ζυμώνουμε το υλικό μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική. Σε ένα άλλο μπολ ζυμώνουμε τη μυζήθρα με ένα φλιτζάνι ζάχαρη. Μετά παίρνουμε τη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο πάχους δύο εκατοστά. Κόβουμε στρογγυλά κομμάτια και τα γεμίζουμε με γέμιση, κρατώντας με το αριστερό χέρι κλείνουμε με το δεξί, πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα προς το κέντρο, για να πάρουν το σχήμα του λυχναριού. Όταν ολοκληρώσουμε, χτυπάμε ένα αβγό και αλείφουμε τα λυχναράκια για να ροδοκοκκινίσουμε. Τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα και ψήνουμε στις αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μισή ώρα περίπου.

Περισσότερα από Συνταγές
VIMA_WEB3b