MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: “Μισοί από τους φορείς του AIDS στην Ελλάδα, αυτοπροσβάλλονται για 700 ευρώ!”

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο ισχυρισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στην έκθεση “Αναθεώρηση της κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων και το χάσμα της υγείας στην ευρωπαϊκή περιφέρεια”, ότι μισοί από τους φορείς του AIDS στην Ελλάδα, αυτο-προσβάλλονται για 700 ευρώ! Ο ΠΟΥ αναγκάστηκε μετά τις αντιδράσεις να ανασκευάσει.

author-image Ιωάννα Κρανιώτη

“Μισοί από τους φορείς του AIDS στην Ελλάδα, αυτοπροσβάλλονται για 700 ευρώ” 
Η τραγική αυτή είδηση είναι φράση που χρησιμοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχετικά με τα αυξημένα ποσοστά του AIDS στην Ελλάδα. Ο ΠΟΥ σε σχετική έκθεση, ανέφερε μεταξύ άλλων πως το φαινόμενο της αύξησης της νόσου από τους Έλληνες στοχεύει σε οικονομικά επιδόματα. Βέβαια, ενώ ο ξένος διαδικτυακός τύπος έχει “βουίξει”, ελάχιστοι Έλληνες είναι αυτοί που ενημερώθηκαν για τη σχετική ανακοίνωση:

“Τα ποσοστά του HIV και της χρήσης ηρωίνης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με περίπου το ήμισυ των νέων μολύνσεων από τον HIV να είναι αυτοπροκαλούμενες (self-inflicted), για να μπορέσουν οι άνθρωποι να λάβουν €700 το μήνα και ταχύτερη εισαγωγή στα κέντρα αποκατάστασης ναρκωτικών ουσιών”

Φυσικά, ο ΠΟΥ μετά από έντονες αντιδράσεις ξεκαθάρισε πως πρόκειται για μια κακώς διατυπωμένη δήλωση και ζήτησε συγγνώμη για την αναστάτωση, μιλώντας για τυπογραφικό λάθος!

Το έκανε μάλιστα μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter.

«Λυπούμαστε για το λάθος», γράφει το tweet που συνοδεύεται και από κείμενο, όπου τονίζεται ότι τα όσα ανέφερε η έκθεση ήταν αποτέλεσμα ενός λάθους στη σύνταξή της. Και παρακάτω διευκρινίζει:

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι γίνεται σκόπιμη αυτο-λοίμωξη του ιού HIV, πέρα από μερικές ανεπίσημες περιπτώσεις”
 

123rfv

Το AIDS στην Ελλάδα
Ωστόσο, η αλήθεια για τη νόσο στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θλιβερή. Εντυπωσιακή αύξηση στα νέα κρούσματα του ιού του AIDS καταγράφεται από το 2011 μέχρι και σήμερα στη χώρα μας, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα). Το αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά το μεγαλύτερο μέρος των νέων κρουσμάτων αφορά χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και όχι ομοφυλόφιλους άνδρες. Όπως έχει επισημάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η πορεία της επιδημίας HIV/AIDS ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία την τελευταία δεκαετία. Από τα 3,6 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το 2002, φθάσαμε τα 9,2 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το πρώτο δεκάμηνο του 2012. Είναι γεγονός πως εξαιτίας της κρίση και της αύξησης της χρήσης ναρκωτικών, αυξήθηκαν τα κρούσματα HIV τα δύο τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση την εσκεμμένη αυτομόλυνση!

Δωρεάν Εξετάσεις για τον ιό HIV!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS (1η Δεκεμβρίου) και την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης για τον HIV η στέγη «ΣυνΑθηνά», διοργανώνει με την στήριξη και του δήμου Αθηναίων Εβδομάδα Δωρεάν Εξέτασης για τον HIV, από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, από τις 10.00 π.μ έως και τις 12 το βράδυ. Μάθετε περισσότερα εδώ

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b