MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
29
ΜΑΡΤΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μαρία Ναυπλιώτου: Παράδειγμα ελεύθερης γυναίκας η Μελίνα Μερκούρη!

Ως παράδειγμα μιας ελεύθερης γυναίκας χαρακτήρισε την Μελίνα Μερκούρη η Μαρία Ναυπλιώτου. Η ηθοποιός που θα αναλάβει να ενσαρκώσει την σπουδαία αυτή προσωπικότητα στο αφιέρωμα προς τιμήν της, που θα παρουσιαστεί στα Πρέσπεια, αλλά και στο Ηρώδειο, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να μιμηθεί την Μερκούρη. “Δεν θα προσπαθήσω να γίνω η Μελίνα. Θα ακούσουμε μια ιστορία αληθινή- και οι θεατές και οι ηθοποιοί- που την ζήσαμε όλοι μαζί” δήλωσε η Μαρία Ναυπλιώτου στην συνέντευξη τύπου της παράστασης, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Πρεσπών και η ADaM Productions του Θεάτρου Badminton παρουσιάζουν την παράσταση «Μελίνα: όπου και να ταξιδέψω, η Ελλάδα…», ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη. Η Μαρία Ναυπλιώτου χαρακτήρισε την παράσταση αυτή μνημόσυνο, μια λέξη που της δημιουργεί έντονα συναισθήματα. “Μια στιγμή που θυμόμαστε αυτούς που αγαπάμε” όπως διευκρίνισε. Συμπρωταγωνιστής της θα είναι ο Γιάννης Στάνκογλου, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι “μας χρειάζεται μια Μελίνα σήμερα”.

Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα 24 Αυγούστου στις Πρέσπες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ «Πρέσπεια» και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου. Είναι σχεδόν βέβαιο μάλιστα ότι θα υπάρξει και δεύτερη μέρα, στις 8 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο Γιώργος Λιάνης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Πρέσπεια. 
Μαρία Ναυπλιώτου - Γιάννης Στάνκογλου 2
“Γιατί Μελίνα Μερκούρη φέτος; Γιατί «η ψυχή μας ζητάει σηματωρό και κήρυκα.» Γιατί μας λείπει. Μας λείπει η μαχητική ευγένειά της. Η αφρόντιστη σοφία της. Μα πάνω απ’ όλα το πάθος της γι αυτή τη χώρα, που «πεθαίνει σα χώρα». Μας λείπει, γιατί και ο Πολιτισμός χτυπήθηκε μεγαλόπρεπα από την κρίση. Και στον Πολιτισμό, κακά τα ψέματα, ήταν η μόνη Υπουργός που θυμούνται οι Έλληνες… Τώρα μας χρειάζεται η Μελίνα. Τώρα που στη χώρα ανεμίζουν αμέτρητοι γραικύλοι… Τώρα που θέλουμε να είμαστε στο Εμείς και δεν τα καταφέρνουμε…” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Λιάνης μεταξύ άλλων. Τόνισε ακόμα ότι η Μερκούρη είναι η μόνη Υπουργός Πολιτισμού την οποία θυμάται ο κόσμος.

Σχετικά με το καλλιτεχνικό όραμα της παράστασης, η σκηνοθέτης και χορογράφος Σοφία Σπυράτου εξήγησε ότι ο σκοπός ήταν να προσεγγίσει η παράσταση την ψυχοσύνθεση της Μερκούρη. Ο συγγραφέας της παράστασης Στρατής Πασχάλης άντλησε υλικό από συνεντεύξεις της μεγάλης ηθοποιού και πολιτικού. Ως προς την θεατρική  φόρμα, θα είναι δύο υποκριτές και χορός, ενώ υποσχέθηκε ένα θέαμα λιτό και νευρώδες, όπως η προσωπικότητα της Μελίνας.

Σε αυτό το εγχείρημα μεγάλο ρόλο θα παίξει και η μουσική, καθώς έγραψε ιστορία ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο τραγουδούσε η Μερκούρη τα τραγούδια. Το μουσικό σκέλος του αφιερώματος επιμελείται ο κορυφαίος συνθέτης και συνεργάτης της Μελίνας Μερκούρη Σταύρος Ξαρχάκος. Τα τραγούδια της Μελίνας ερμηνεύουν η Έλλη Πασπαλά και η Ηρώ Σαΐα.

Στην συνέντευξη τύπου μίλησε και ο αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει προσπάθεια να ενταχθεί το συγκεκριμένο project στο ΕΣΠΑ. Έδωσε ακόμα και μία είδηση, λέγοντας ότι στην συζήτηση που είχε με τον ομόλογο υπουργό της Ελβετίας συμφώνησαν να ταξιδέψει η πολύ πετυχημένη έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων στην Ελβετία. 

Το αφιέρωμα:

Με αναφορά στους σπουδαιότερους σταθμούς της ζωής της, τα τραγούδια, τους θεατρικούς και κινηματογραφικούς ρόλους, στιγμιότυπα από τη μαχητική δράση και τους αγώνες της, η παράσταση χρησιμοποιεί το θέατρο, τη μουσική και το χορό όπως τα σφράγισε η ίδια, αφήνοντάς τα σαν κληρονομιά μας.

Μέσα από τις φράσεις που είπε η Μελίνα, η Μαρία Ναυπλιώτου μας μεταφέρει τη φωνή της ψυχής της και μαζί με τον Γιάννη Στάνκογλου, μας αποκαλύπτουν πτυχές από τη ζωή μιας γυναίκας αντιφατικής, παρεξηγημένης, θαρραλέας και ελεύθερης, που αγάπησε πάνω απ’ όλα την Ελλάδα. 

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αλμπέρτο Φάις, Χλόη Μάντζαρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Κώστας Συλβέστρος και ένα σύνολο δώδεκα χορευτών.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Σταύρος Ξαρχάκος. Την επιλογή και επιμέλεια στα βίντεο της παράστασης έχει η Δάφνη Τζαφέρη.

Γιώργος Σμυρνής

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b