MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Μεγάλη «αρχαιολογική» ανακάλυψη του Star!- Ανακαλύφθηκαν τα οστά του Ριχάρδου του Γ… του Λεοντόκαρδου!

Μία μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη έγινε στην Αγγλία, η οποία συνοδεύθηκε από μία μεγαλοπρεπή κοτσάνα από τον κεντρικό παρουσιαστή του Star Channel. Όταν ο ρεπόρτερ ανακοίνωνε ότι οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου του Λέστερ επιβεβαίωναν πως ανακάλυψαν τα οστά του Ριχάρδου του Γ, ο παρουσιαστής δεν άντεξε να μην το πει: «Του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.»

author-image Γιώργος Σμυρνής

Φυσικά ο Ριχάρδος ο 1ος Λεοντόκαρδος, ο οποίος έκανε όνομα χάρη στις σταυροφορίες δεν έχει καμία σχέση με τον Ριχάρδο τον 3ο που έγινε διάσημος λόγω της τραγωδίας του Σαίξπηρ, που τον παρουσίαζε ως έναν κακοφτιαγμένο στο σώμα και την ψυχή τύρρανο. Ευτυχώς για το κανάλι και για τους τηλεθεατές, ο ρεπόρτερ που παρουσίαζε την ιστορία τον διόρθωσε, εξηγώντας πως δεν έχει καμία σχέση ο Λεοντόκαρδος με τον Ριχάρδο τον Τρίτο.

Τώρα επί του προκείμενου, δηλαδή της σημαντικής αρχαιολογικής ανακάλυψης: Είναι προφανές πως ο λόγος που αυτή η ανακάλυψη παίρνει τόσο μεγάλη δημοσιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στην παγκόσμια ακτινοβολία του Σαίξπηρ και όχι του Ριχάρδου του Τρίτου ως ιστορικής φιγούρας. Θεωρείται, πάντως, παρεξηγημένη ιστορική μορφή και όχι τόσο κακούργος, όσο τον παρουσίασε ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος από την πλευρά του βασίστηκε σε πηγές ελεγχόμενες από τους νικητές Τυδώρ, αυτούς που εξόντωσαν τον Ριχάρδο τον Γ στο πεδίο της μάχης το 1485 και ανέλαβαν μετά την εξουσία.
The-skeleton-of-Richard-I-013
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως επιβεβαίωσαν ότι τα οστά όντως ανήκουν στον Ριχάρδο τον Γ μετά από διασταύρωση με το DNA του Καναδού Michael Ibsen, ο οποίος είναι απευθείας απόγονος της αδερφής του Ριχάρδου, Άννας του Γιορκ.

Οι πληροφορίες που αντλούν οι ιστορικοί και οι αρχαιολόγοι από την εξέταση των οστών δείχνουν ότι ο Ριχάρδος ο Γ εξοντώθηκε από θανάσιμο πλήγμα στο κεφάλι, το οποίο προήλθε από δόρυ με πέλεκυ, ένα πολύ θανάσιμο όπλο της εποχής. Επίσης, βρέθηκε και δεύτερο τραύμα στο κεφάλι, πιθανότατα από σπαθί. Ο θάνατος του  συνέβη ενώ ήταν πεζός. Άρα, η διάσημη σαιξπηρική φράση: “το βασίλειό μου για ένα άλογο”, που υποτίθεται ότι είχε πει ο ηττημένος πλέον Ριχάρδος ο Γ λίγο πριν εξοντωθεί, έχει βάση. 

Τα δυο του πόδια είναι κομμένα, έτσι δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί το ότι ήταν κουτσός, όπως τον περιγράφει ο Σαίξπηρ.
kevin spacey richard3Επιβεβαιώνεται πάντως ότι ήταν καμπούρης, καθώς από τα οστά φαίνεται ότι είχε σκολίωση, την οποία είχε πάθει στην ηλικία των 10. Αυτή η σκολίωση πρέπει να του μείωνε σημαντικά το ύψος, το οποίο, υπό φυσιολογικές συνθήκες, ήταν 1,72 (δηλαδή το ύψος ενός ψηλού άντρα για την εποχή του).

Ίσως το πιο εντυπωσιακό να είναι το γεγονός ότι από το κρανίο του θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια ψηφιακή απεικόνιση του προσώπου της ιστορικής και θεατρικής προσωπικότητας. Έτσι θα δούμε πώς πραγματικά ήταν ένας άνθρωπος, τον οποίο έχουμε ταυτίσει με τα πρόσωπα του Laurence Olivier, του Kevin Spacey (στην Επίδαυρο) και άλλων ηθοποιών που έχουν ερμηνεύσει τον ρόλο.

 
 
 
 
 
 

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b