MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
25
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Θωμάς Μοσχόπουλος: Για να ενηλικιωθείς πρέπει να νικήσεις τα τέρατα μέσα σου!

“Όλοι μας σαν παιδιά θέλαμε να είμαστε κακά παιδιά” δηλώνει ο γνωστός σκηνοθέτης του θεάτρου Θωμάς Μοσχόπουλος, εξηγώντας γιατί το “Νησί των θησαυρών” του Στίβενσον είναι τόσο δημοφιλές στα παιδιά επί τόσες γενιές. Και αυτό το τόσο αγαπητό ανάγνωσμα έχει αναλάβει μαζί με δέκα προικισμένους ηθοποιούς ο Μoσχόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην συνέντευξη τύπου για την παιδική παράσταση, ο Θωμάς Μοσχόπουλος υποσχέθηκε ένα πολύ μουσικό θέαμα, με τους δέκα ηθοποιούς να παίζουν μουσική και να τραγουδούν στην παράσταση.

author-image Γιώργος Σμυρνής

Το σκεπτικό, άλλωστε, της παράστασης ξεκίνησε από την τεράστια μουσική παράδοση των πειρατών. Στην παράσταση θα ακουστούν σκοποί πειρατικοί από τον 18ο και τον 19ο αιώνα ή ακόμα παλιότερα.

μουσική νησί θησαυρώνΟι ηθοποιοί της παράστασης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου τραγούδησαν 3 κομμάτια της παράστασης– τα δύο προέρχονται από πειρατικές μελωδίες και το ένα, που υποτίθεται το τραγουδούν οι “καλοί”, είναι μια παραλλαγή ενός τραγουδιού του Χέντελ. Και τα τρία ήταν πολύ καλά, δείγμα του πόσο καλή δουλειά έχει κάνει ο θίασος του Μοσχόπουλου στο μουσικό κομμάτι και δίνοντας υποσχέσεις για μια πολύ δυνατή εμπειρία- και όχι μόνο για παιδάκια. Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο γνωστός ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, η δυσκολία για αυτό το αποτέλεσμα που ακούσαμε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου είναι μεγάλη και απαιτήθηκαν εντατικές πρόβες “γιατί είμαστε ηθοποιοί κυρίως και όχι μουσικοί” όπως είπε χαρακτηριστικά.

Το Νησί των Θησαυρών δεν ξεπεράστηκε ποτέ, έχει βάλει φωτιά στη φαντασία πολλών γενιών αναγνωστών, πρωτότυπο και καθηλωτικό εξακολουθεί να γοητεύει νέους και μεγάλους και εδώ και 130 χρόνια σφράγισε τον τρόπο που σκεφτόμαστε τους πειρατές, τα τροπικά νησιά, τους μονοπόδαρους ναυτικούς με τους παπαγάλους στον ώμο, τις σκούνες, τους χάρτες των θησαυρών και τις σμαραγδένιες θάλασσες. Όπως λέει ο Θωμάς Μοσχόπουλος, το έργο του Στίβενσον κληροδότησε σε μας όλα τα κλισέ των πειρατών.

Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, είναι και ένα έργο ενηλικίωσης. “Για να ενηλικιωθεί κανείς, πρέπει να νικήσει τα τέρατα που έχει μέσα του” όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσχόπουλος. Επίσης, διευκρίνισε ποιές είναι οι κατάλληλες ηλικίες για την συγκεκριμένη παράσταση. “Δεν θα το συνιστούσα σε παιδιά νηπιαγωγείου” είπε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μοσχόπουλος, ενώ τόνισε πως ιδανική ηλικία είναι πάνω απο΄τα 8 έτη. Κι ότι επίσης λειτουργεί πολύ καλά στους έφηβους.

Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου, τα σκηνικά της Λίλης Πεζανού, τα κοστούμια της Κλαιρ Μπρέσγουελ οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, η ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία του Κορνήλιου Σελαμσή και η κινησιολογία της Αμάλια Μπένετ. Παίζουν οι ηθοποιοί Αργύρης Ξάφης, Θάνος Τοκάκης, Σωκράτης Πατσίκας, Αννα Καλαϊτζίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Γιάννης Κλίνης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Μιχάλης Κοιλάκος, Σταύρος Σβίγγος.

Ημέρες παραστάσεων:
Κυριακή 16, 23 & 30 Δεκεμβρίου, ώρα 11.30π.μ
Σάββατο 22, Τετάρτη 26, Πέμπτη 27, Παρασκευή 28, Σάββατο 29 Δεκεμβρίου, ώρα 15.00
Νέος Εκθεσιακός Χώρος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση που ανεβαίνει σε οκτώ παραστάσεις (πρωινές και απογευματινές) τον μήνα Δεκέμβριο, θα παίζεται κάθε σαββατοκύριακο μέχρι τέλη Απριλίου.

dokimesΤο κοινό, με οδηγούς 10 εξαιρετικούς ηθοποιούς, που επιπλέον παίζουν μουσική και τραγουδούν, θα «ταξιδέψει» σε ένα επικίνδυνα αστείο και συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού, θα καθίσει σε καπηλειά λιμανιών, θα μπει σε αριστοκρατικούς πύργους, θα σαλπάρει με ιστιοφόρα και θα φτάσει σε νησιά με φοινικόδεντρα, ναυαγούς και εγκαταλελειμμένα φρούρια κουρσάρων, θα πάρει θέση σε κρίσιμες συγκρούσεις και τελικά ίσως και να δώσει την τελική έκβαση στην ιστορία. Μια ψυχαγωγία με πολύ θέαμα και αναφορές στα κοινά λίγο πολύ σε όλους «πειρατικά παιχνίδια», μια ολοκληρωμένη και συνεκτική εμπειρία.

Το βιβλίο αυτό εκτός από αιώνια φήμη στον συγγραφέα του, χάρισε για πάνω από έναν αιώνα ανεξάντλητο υλικό για παιχνίδι και όνειρα στα παιδιά όλου του κόσμου και το μυστικό της αδιαμφισβήτητης γοητείας του είναι ότι εμπλέκει τους μικρούς σε μια περιπέτεια που μοιάζει για «μεγάλους» ενώ παρασύρει τους ενήλικους στον φανταστικό κόσμο της παιδικής τους ηλικίας.

Έχει μεταφερθεί 17 φορές στον κινηματογράφο, 24 στο θέατρο, 11 στην τηλεόραση, έχει γίνει 3 φορές computer game και λίγοι είναι εκείνοι που δεν ενηλικιώθηκαν μέσα από τις σελίδες του, τις περιπέτειες, την ατμόσφαιρα, τους χαρακτήρες και τη δράση του και δεν ταξίδεψαν για έναν δικό τους θησαυρό.

Η ιστορία που αφηγείται είναι η ιστορία ενηλικίωσης του νεαρού Τζιμ Χωκινς, που ζει στα μέσα του 18ου αιώνα στο πανδοχείο των γονιών του. Όλα αρχίζουν όταν στο πανδοχείο εμφανίζεται ένας μυστηριώδης γερο-ναυτικός με ένα περίεργο σεντούκι που μέσα του κρύβεται ένας χάρτης που δείχνει το σημείο όπου ο πειρατής Κάπτεν Φλίντ έχει θάψει τον θησαυρό του, σε ένα νησί των τροπικών.

Παραδίδει τον χάρτη στον άρχοντα της περιοχής, ο οποίος ναυλώνει το ιστιοφόρο «Ισπανιόλα» και οργανώνει μια αποστολή για το νησί των θησαυρών. Δυστυχώς όμως εκτός από το Τζιμ και άλλους άξιους ναυτικούς, το πλήρωμα περιλαμβάνει και πολλούς ακόμη που εποφθαλμιούν τον χάρτη και φυσικά τον θησαυρό. Αρχηγός τους ο Λονγκ Τζον Σίλβερ, που ενώ αρχικά γίνεται ο καλύτερος φίλος του Τζιμ, στη συνέχεια αποδεικνύεται ένας πανούργος πειρατής καθώς και μια από τις πιο διασκεδαστικά αμφιλεγόμενες μορφές της νεανικής λογοτεχνίας.

Ο Σκωτσέζος Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον (Εδιμβούργο 1850-1894) στα 44 χρόνια που έζησε, απόλαυσε τη γοητεία της διασημότητας, έγραψε ένα διαχρονικό βιβλίο και πολλά άλλα –μυθιστορήματα, ποίηση, δοκίμια- και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο περιφρονήθηκε από τους μοντερνιστές της εποχής. Προς τα τέλη του 20ου αιώνα επανεκτιμήθηκε, πανεπιστημιακοί και λογοτέχνες τον αναγνώρισαν ως θεωρητικό της λογοτεχνίας, κοινωνικό κριτικό και μάρτυρα της αποικιοκρατικής ιστορίας των νησιών του Ειρηνικού. Συγγραφείς, όπως ο Μπόρχες, ο Χέμινγουέι, ο Κίπλινγκ και ο Ναμπόκοφ είχαν διακρίνει από νωρίς την αξία του και επηρεάστηκαν από αυτόν καθοριστικά.


 Γιώργος Σμυρνής
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b