MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Transistor: Στην Ελλάδα αποδεχόμαστε πιο εύκολα ένα ξένο συγκρότημα με αγγλικό στίχο παρά ένα ελληνικό (video)

Οι Transistor δημιουργήθηκαν το 2004. Η πρώτη επίσημη δισκογραφική δουλειά τους, “Things You Miss When You Blink”, κυκλοφόρησε το 2008, σε παραγωγή Δημήτρη Παπασπυρόπουλου, από την Shift Records (Archangel). Ο δίσκος περιέχει 12 τραγούδια, ανάμεσα στα οποία και μία συνεργασία με τον Craig Walker (πρώην τραγουδιστή των Archive) στο τραγούδι “Lover (Name Ιt What You Will)”, τα οποία κερδίζουν τις εντυπώσεις μαζί με το “Epsilon” και το “Living”. Έχουν εμφανιστεί live σχεδόν σε όλους τους συναυλιακούς χώρους της Ελλάδας και έχουν βρεθεί στα μεγαλύτερα ελληνικά φεστιβάλ (όπως Rockwave 2010 και Ejekt 2008). Από την άνοιξη του 2012 οι Transistor ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα για την προώθηση του δεύτερου άλμπουμ τους με τίτλο “Resting In The Shade Of The Family Tree” που κυκλοφορεί, ως ανεξάρτητη παραγωγή.Με αφορμή την εμφάνισή τους στο 4ο Ζiria Music Festival στις 24 & 25 Αυγούστου οι Transistor μιλούν στο monopoli.gr για το παρόν και το μέλλον της αγγλόφωνης ελληνικής σκηνής και τα δικά τους σχέδια.Συνέντευξη στον Ορέστη Βέλμαχο

Monopoli Team

Οι Transistor είναι οι: Μαρία Κουρμούλη (φωνητικά), Νίκη Καραγεώργου (keyboards, backing vocals), Στέλιος Σαβρανάκης (κιθάρα), Δημήτρης Καλαντζής (ντραμς), Duru (μπάσο).

Πως προέκυψε το όνομα transistor;
Εντελώς τυχαία. Μας το πρότεινε ο φίλος μας ο Διαμαντής (Μητέρα Φάλαινα Τυφλή) πριν πολλά χρόνια. Μας άρεσε και το κρατήσαμε.

Σε ποιο είδος ανήκετε μουσικά;
Οι transistor είναι ένα ροκ κατά βάση συγκρότημα, που κάποιες φορές αποκτά πιο ατμοσφαιρικά στοιχεία και κάποιες άλλες γίνεται πιο κιθαριστικό, ανάλογα με τις απαιτήσεις των τραγουδιών.

Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;
Συνδυάζουμε πολλά πράγματα στη μουσική μας, γιατί ο καθένας μας κουβαλάει πολλά και διαφορετικά ακούσματα στην πλάτη του. Φροντίζουμε να έχουμε ανοικτά τα αυτιά μας σε διάφορα είδη μουσικής χωρίς να κολλάμε κάπου συγκεκριμένα. Με την ίδια ευκολία ακούμε Cocteau twins και Anthrax και δεν μπορούμε να πούμε με σαφήνεια τι μας επηρεάζει.

Τα τελευταία χρόνια έχει βγει στο προσκήνιο η αγγλόφωνη ελληνική σκηνή. Πιστεύετε πως θα εδραιωθεί ή θα υποχωρήσει;
Η αλήθεια είναι ότι χωρίς υποστήριξη τίποτα δεν προχωρά. Όσο και να έχει βγει στο προσκήνιο η αγγλόφωνη σκηνή, το κοινό εξακολουθεί να είναι σχετικά περιορισμένο. Στην Ελλάδα αποδεχόμαστε πιο εύκολα ένα ξένο συγκρότημα με αγγλικό στίχο παρά ένα ελληνικό. Το ελληνικό κοινό προτιμά τα ελληνόφωνα (και κυρίως mainstream) σχήματα. Πέρα λοιπόν από τις γενναίες προσπάθειες των μπαντών χρειάζεται γενικότερη υποστήριξη για να μπορούμε να μιλάμε για εδραίωση.

Ποια η γνώμη σας για τη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή;
Όπως έχουμε πει και παλιότερα αν υπήρχε google music-earth και έβαζες το ποντίκι σε διάφορες χώρες ακούγοντας τη μουσική που ακούγεται στην καθεμία, στην Ελλάδα θα σου ερχόταν ένα σκυλάδικο πρώτης τάξης. Από κει και πέρα το ξεχνάμε αυτό και πάμε να μιλήσουμε για αληθινή ελληνική μουσική. Υπάρχουν πολλές μπάντες σε πολλά μουσικά είδη, με αξιόλογες δουλειές και με πολύ καλές live εμφανίσεις, που παρά τα εμπόδια που υπάρχουν, κάνουν σπουδαία πράγματα. Το πώς θα εξελιχθεί αυτό δεν το γνωρίζουμε, πάντως όσο περισσότερα ανεξάρτητα και εναλλακτικά πράγματα γίνονται, τόσο καλύτερα για τη μουσική σκηνή αυτής της χώρας.

Οι transistor ιδρύθηκαν το 2004. Είσαστε ικανοποιημένοι από τα όσα έχετε πετύχει αυτά τα οχτώ χρόνια;
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Και χαιρόμαστε που όλα γίνονται με αργά και σταθερά βήματα. Χαιρόμαστε που υπάρχει συνέχεια και διάρκεια σε αυτό που κάνουμε και ευχόμαστε να συνεχίσουμε έτσι.

Ποιές είναι οι πηγές έμπνευσής σας;
Τα απλά πράγματα, οι ωραίοι άνθρωποι και οι μεταξύ μας σχέσεις.

Έχετε σκεφτεί την διεθνή καριέρα;
Βασικά την έχουμε φανταστεί και ονειρευτεί. Ότι παίζουμε σε μεγάλα στάδια σε όλο τον κόσμο, πουλάμε εκατομμύρια δίσκους, κάνουμε παγκόσμιες περιοδείες… και μετά πέσαμε από το κρεβάτι. Λίγο πολύ όλοι τα έχουν σκεφτεί αυτά. Το να παίξεις σε κάποια χώρα του εξωτερικού ή να υπάρχει το cd σου στην αγορά μιας άλλης χώρας δεν σημαίνει ότι κάνεις διεθνή καριέρα. Σημαίνει ότι έχεις μια παρουσία σε μια – δυο χώρες του εξωτερικού. Αυτό είναι κάτι που είναι εφικτό, αλλά είναι και αυτό αρκετά δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πάντως ότι και αν προκύψει… καλώς να ορίσει!

Σε τι βαθμό σας έχει επηρεάσει η κατάσταση που βιώνει η ελληνική κοινωνία;
Στο βαθμό που έχει επηρεάσει όλους τους ανθρώπους, Έλληνες ή όχι, που ζουν στη χώρα αυτή. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη σχεδόν σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας και δυστυχώς ενώ όλοι το γνωρίζουμε, οι ενέργειες για να αλλάξει το τοπίο είναι ελάχιστες έως και ανύπαρκτες. Η αισιοδοξία όμως δεν μας εγκαταλείπει, γιατί τότε είναι που θα χαθούν όλα κυριολεκτικά.

Θα μας πείτε δυο λόγια για το φεστιβάλ της Ζήρειας; Γιατί αποφασίσατε να συμμετάσχετε;
Για το φεστιβάλ αυτό γνωρίζουμε εδώ και δύο χρόνια από τον Στέλιο (τον κιθαρίστα μας). Ο Στέλιος μας λέει εδώ και καιρό για μια συλλογική κίνηση που διοργανώνει ένα πανέμορφο φεστιβάλ στο βουνό και ότι θα ήταν πολύ όμορφο να παίξουμε κι εμείς κάποια στιγμή. Η στιγμή αυτή έφτασε και χαιρόμαστε που θα συμμετέχουμε στο 4ο Ζiria festival με άλλες πολύ καλές μπάντες. Αποφασίσαμε να συμμετέχουμε γιατί πρόκειται για μια κίνηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που στοχεύει μόνο στο να περάσουμε καλά 2 μέρες στο βουνό, παρέα με όμορφους ανθρώπους, ανταλλάσσοντας μουσική, ιστορίες, μπύρα και τσίπουρο.

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/gZMJdUWxrQw” frameborder=”0″ allowfullscreen ]

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b