MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
19
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Αυτό το φεστιβάλ συμβολίζει τη δική μας εποχή»: Όσα μάθαμε από τους φοιτητές-διοργανωτές του UP FM Festival

Το UP FM Festival 2026, ίσως το πιο πολυαναμενόμενο μουσικό φεστιβάλ της Πάτρας, πλησιάζει κι εμείς μιλήσαμε με δύο φοιτητές – διοργανωτές για όλα όσα σημαίνει το φεστιβάλ αυτό για εκείνους και μια ολόκληρη γενιά.

Γιώτα Ευθυμίου | 19.05.2026

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google

Το UP FM Festival 2026, το πολυαναμενόμενο, DIY μουσικό φεστιβάλ που εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί ως σημείο συνάντησης στην Πάτρα, πλησιάζει και ενώ μετράμε αντίστροφα για το Σάββατο, 23 Μαΐου, μιλήσαμε με τους διοργανωτές – φοιτητές του φεστιβάλ για το πολύ ενδιαφέρον αυτό εγχείρημα.

Για να σας δώσουμε μια εικόνα, πέρσι, στην μόλις δεύτερη χρονιά του, το Σκαγιοπούλειο Ίδρυμα, υποδέχθηκε τον Παύλο Παυλίδη, τον Εθισμό και τους Super Stereo, αλλά και πάνω από 4.000 επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αποδεικνύοντας πως η μουσική (μας) μάς ενώνει.

Φέτος, το φεστιβάλ προβλέπεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και μπορούμε ήδη να φανταστούμε ότι θα κάνει χαμό, δεδομένου του καταπληκτικού line-up που αποτελείται από τον Φοίβο Δεληβοριά και το δικό του “threesome”, τον Stolen Mic -τον ράπερ που εκφράζει τη νέα γενιά- και την Cilia Katrali που φέρνει τη μοναδική της ενέργεια.

Όταν η πολιτιστική ομάδα του UP FM δημιουργεί -και ονειρεύεται- συλλογικά, αφιερώνοντας έξι μήνες για την διοργάνωση του φεστιβάλ με στόχο ένα διήμερο στο οποίο οι άνθρωποι συναντιούνται, γίνονται ένα, για να ακούσουν την μουσική τους και να διασκεδάσουν στο πιο καλλιτεχνικό-πολιτιστικό και χειροποίητο event της χρονιάς, η επιτυχία είναι μάλλον σίγουρη. Εμείς μιλήσαμε με δύο φοιτητές της πολιτιστικής ομάδας για το όραμα του φετινού φεστιβάλ.

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Είστε φοιτητές στην Πάτρα; Πώς προέκυψε η ενασχόληση με τον UP FM;

Άννα: Η πολιτιστική ομάδα του UP FM, που διοργανώνει το UP FM Festival αλλά και πολλές ακόμη όμορφες δράσεις, αποτελείται κυρίως από φοιτητές και μερικά ακόμη μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (εργαζόμενους, καθηγητές κλπ). Όλη τη χρονιά βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο του UP FM που εκπέμπει καθημερινά μουσική πολλών ειδών στα ραδιοκύματα. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα μετράει γύρω στα 60 άτομα και κάθε χρόνο ανοίγουν νέες αιτήσεις για ραδιοφωνικούς παραγωγούς. Για εμένα η ενασχόληση με τον UP FM ξεκίνησε με αφορμή την αγάπη μου για το ραδιόφωνο και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι 3 χρόνια μετά θα μου είχε δώσει τόσα πολλά. Η κορύφωση της χρονιάς μας στον σταθμό είναι το φεστιβάλ μας και κάθε χρόνο μόλις ολοκληρώνεται σκέφτομαι ότι είναι πολύ όμορφο το ότι μια ομάδα εθελοντικά προσφέρει κάτι τέτοιο στην πόλη.

Το φεστιβάλ είναι, από τη γέννησή του, κάτι συλλογικό. Το UP FM Festival είναι οι άνθρωποί του, η ομάδα από πίσω του.

Πόσο εύκολο είναι να στηθεί ένα ολόκληρο φεστιβάλ – και μάλιστα DIY, από φοιτητές;

Άννα: Θα έλεγα ότι δεν είναι καθόλου εύκολο, μάλλον είναι πολύ πολύ δύσκολο. Ωστόσο, κυλάει πολύ ομαλά και οργανωμένα γιατί είναι, από τη γέννησή του, κάτι συλλογικό. Το UP FM Festival είναι οι άνθρωποί του, η ομάδα από πίσω του. Οι δουλειές μοιράζονται και έτσι όλα είναι υπό έλεγχο. Φυσικά τα άγχη είναι πολλά, υπάρχουν άπειρα πράγματα που δεν ξέραμε καθόλου και τώρα τα θεωρούμε δεδομένα, υπάρχουν απρόβλεπτοι παράγοντες και εμπόδια που ξεπηδούν εκεί που δεν το περιμένεις. Επίσης, ακριβώς επειδή απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και αφοσίωση, δεν είναι καθόλου δεδομένο και αμελητέο ότι υπάρχει ένα τέτοιο DIY φεστιβάλ από την ομάδα μας.

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ έχετε καταφέρει να εντάξετε διαφορετικά είδη μουσικής (έντεχνο, ραπ, indie). Τι προσφέρει ο κάθε headliner στο φεστιβάλ σας;

Άννα: Λογικά θα έχετε δει κάπου να λέει για το φεστιβάλ μας ότι είναι σκέτη ποίηση. Αυτή ήταν η αφετηρία μας φέτος μετά την περσινή πολύ ξεχωριστή χρονιά για εμάς. Ξέραμε ότι αυτό είναι το κέντρο μας. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, headliner φέτος δε θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Φοίβο Δεληβοριά. Τον καλλιτέχνη που με το δικό του ποιητικό τρόπο υπάρχει πάντα στις λίστες, στις εκπομπές και στις ζωές μας και τον άνθρωπο που είναι πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά που θα έρθει φέτος στο φεστιβάλ μας. Για εμάς επίσης, ένα είναι σίγουρο – η ραπ παράγει, γεννάει νέα πράγματα, είναι ο ήχος του σήμερα. Τολμάει να ξεχωρίζει και να παίρνει επιτέλους τη θέση που της αξίζει. Σε αυτόν τον χώρο λοιπόν, υπάρχει ένας ράπερ που φέτος ομόφωνα η ομάδα είπε ότι απλά δεν μπορεί να λείπει από το line up μας. Φυσικά μιλάω για τον Stolen Mic, που εκφράζει τη γενιά μας 100% γιατί ανήκει σε αυτήν. Είναι συγκινητικό να τον βλέπουμε πριν λίγες ημέρες να μαζεύει 4500 άτομα στο live του στην Αθήνα και τώρα να έρχεται στο φεστιβάλ μας, γιατί είναι ένας καλλιτέχνης που τον πιστεύουμε από την αρχή του και θα είμαστε εδώ σε κάθε βήμα του. Από την πρώτη χρονιά είχαμε μια αγάπη για το indie, θέλαμε να δώσουμε χώρο σε αυτή τη σκηνή καλλιτεχνών που στηρίζει και στηρίζεται από τη γενιά μας. Οπότε η Cilia Katrali, με την υπέροχη φωνή της και τα τραγούδια της που έχουν την τάση να “κολλάνε” στο μυαλό, ήταν για εμάς πρώτη επιλογή.

Συχνά η νέα γενιά “κατηγορείται” (μεταξύ άλλων) ότι δεν ακούει “ποιοτική” μουσική, ότι δεν έχει επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό. Τι “απαντάει” ένα φεστιβάλ σαν το δικό σας σε αυτό;

Άννα: Διαψεύδει αυτή την πρόταση με την ίδια του την ύπαρξη. Είναι η 4η χρονιά που πραγματοποιείται το UP FM Festival από μια ομάδα που εκπροσωπεί τη νέα γενιά σε μεγάλο βαθμό. Το φεστιβάλ το 2024 έφερε 2000 άτομα, πέρυσι συγκέντρωσε 4500 άτομα και πλέον η πόλη το περιμένει και το ζητάει. Θα υπήρχε κάτι τέτοιο στην Πάτρα, με δωρεάν είσοδο και τόσο διαφορετικά είδη μουσικής να συνυπάρχουν χωρίς αυτή τη νέα γενιά; νομίζω πως όχι. Επίσης, για αρκετό κόσμο η ραπ και η indie σκηνή π.χ. δεν έχουν αυτήν την “ποιότητα” επειδή μιλούν μια διαφορετική γλώσσα. Αυτή είναι η γλώσσα μας όμως, αυτό μας εκφράζει, δεν παύει να είναι τέχνη. Μάλιστα η ραπ είναι η πιο ειλικρινής τέχνη. Επιπλέον, το φεστιβάλ μας δεν είναι απλά 3 live εμφανίσεις, είναι ένα σύνολο ωραίων πραγμάτων όπως το block party που έγινε στις 14/5, το after party που θα κλείσει τη βραδιά, στο Ροκφόρ, και τόσες άλλες ωραίες δράσεις που το πλαισιώνουν τον προηγούμενο καιρό. Για παράδειγμα πριν λίγες ημέρες έγινε ένα event από εμάς με τοπικές μπάντες και καλλιτέχνες που τώρα ξεκινούν τη μουσική τους διαδρομή και το μαγαζί γέμισε με φοιτητές. Έδωσε χώρο στα νέα παιδιά αυτής της γενιάς που ασχολούνται με την τέχνη και εκφράζονται μέσα από αυτήν. Πάνω από όλα, εμείς βλέπουμε κάθε χρόνο 25-30 άτομα της ομάδας μας να ασχολούνται με τα πάντα – γραφιστικά, χορηγίες, καλλιτέχνες, καθάρισμα του χώρου, χορτοκοπτικά για τον κήπο, αφισοκόλληση – όλα μα όλα για να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό, ολόδικό τους πολιτιστικό γεγονός στην πόλη μας. Στην πόλη των φοιτητών.

Η νέα γενιά έχει άμεση επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό και το κάνει με τον δικό της αυθεντικό τρόπο. Αρκεί μόνο να την ακούσει όλος ο κόσμος που την περιφρονεί, με ανοιχτά αυτιά και ορίζοντες.

Τι πιστεύετε ότι έχει ανάγκη σήμερα η νέα γενιά από ένα μουσικό φεστιβάλ;

Κωνσταντίνος: Η νέα γενιά σήμερα χρειάζεται ένα φεστιβάλ που να την εκφράζει. Να ακούει καλλιτέχνες που να νιώθει ότι την καταλαβαίνουν και στίχους που λένε αυτό που σκέφτεται και αισθάνεται, με τη δική της γλώσσα. Για αυτό κάθε χρόνο επιλέγουμε καλλιτέχνες όχι με γνώμονα το πόσο γνωστοί είναι, αλλά πρώτα και κύρια με το αν εκφράζουν εμάς, και κατ’ επέκταση τη νέα γενιά. Επίσης, επειδή ζούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, είναι εξίσου σημαντικό ένα μουσικό φεστιβάλ να είναι προσιτό τόσο για τους νέους αλλά και για όλους. Για αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι που το φεστιβάλ μας έχει δωρεάν είσοδο και έτσι απευθύνεται πραγματικά σε όλη την πόλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑUP FM Festival 2026: Φοίβος Δεληβοριάς, Stolen Mic και Cilia Katrali στο πιο ανεβαστικό φεστιβάλ της Πάτρας12.09.2018

Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να έρθει στο φεστιβάλ για να τον πείσετε να ζήσει την εμπειρία του UP FM Festival;

Κωνσταντίνος: Να ρωτήσει κάποιον τι έγραφε πέρυσι το πανό που ξεπρόβαλε από το μπαλκόνι του Σκαγιοπουλείου όταν ο Παύλος Παυλίδης βγήκε για encore…

Αυτή είναι η δική μας εποχή, αυτό είναι κάτι που πιστεύουμε βαθιά όσοι δουλεύουμε για το φεστιβαλ και αυτό εκπροσωπούμε. Είμαστε η νέα γενιά και αυτό το φεστιβάλ συμβολίζει την εποχή μας.

Τι είναι αυτό που θέλετε να νιώθει κάποιος φεύγοντας από τον Κήπο του Σκαγιοπουλείου;

Κωνσταντίνος: Να νιώθει ότι ήταν μέρος μιας συλλογικής εμπειρίας. Κάθε χρόνο, όσοι βρισκόμαστε στο φεστιβάλ φεύγουμε και παρότι καθένας θυμάται πιο έντονα κάτι διαφορετικό, αναγνωρίζει ότι για αυτό το βράδυ, ήμασταν μια ομάδα και ζούσαμε όλοι μαζί τη στιγμή, το οποίο στην εποχή μας έχει αρχίσει να χάνεται με την αποξένωση που διακατέχει τον κόσμο.

Το UP FM Festival, κάθε χρόνο, είναι μια παλλόμενη καρδιά στο κέντρο της πόλης και αυτό δεν χάνεται εύκολα.

Το φεστιβάλ έχει γίνει σημείο αναφοράς για την πόλη, μετά από μόλις 4 χρόνια παρουσίας. Τι έχει αλλάξει αυτά τα χρόνια και πώς θα θέλατε να εξελιχθεί στο μέλλον το UP FM Festival;

Κωνσταντίνος: Σίγουρα μετά από κάθε επιτυχημένη διεξαγωγή του φεστιβάλ, ο κόσμος αυξάνεται και το συζητάει περισσότερο, ωστόσο κι εμείς από τη μεριά μας κάθε χρόνο λειτουργούμε πιο επαγγελματικά και στήνουμε το φεστιβάλ ξέροντας τι λάθη μπορούν να γίνουν, πριν γίνουν. Ακούμε εννοείται και τη γνώμη του κόσμου και γινόμαστε καλύτεροι. Στο μέλλον θα ήθελα να δω ένα τριήμερο UP FM Festival, απλωμένο σε όλη την πόλη, που να περιλαμβάνει ακόμα περισσότερα συγκροτήματα και είδη μουσικής, κάτι το οποίο όσο περνάνε τα χρόνια θα γίνεται όλο και πιο εφικτό. Φυσικά, αυτό είναι στο χέρι των επόμενων να το πάρουν από εμάς και να το μεγαλώσουν κι άλλο.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του monopoli.gr στην Google
Προσθήκη του monopoli.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google
Περισσότερα από Πρόσωπα
Σχετικά Θέματα
Πρόσωπα
Για τους Dramachine, η αθηναϊκή underground σκηνή επιβιώνει μέσα από την αλληλοστήριξη
Θεατρικά Νέα
Yann Marussich: Ο ριζοσπαστικός καλλιτέχνης που φέρνει στην Αθήνα τo τελετουργικό «AGOKWA»
Πρόσωπα
Βαγγέλης Μπίκος: Έμαθα να δίνω αξία στο ποιος είμαι πάνω στη σκηνή και όχι στο πως χορεύω
Πρόσωπα
Το “Τόσο Πολύ” μιλά για όλα όσα φοβόμαστε να πούμε – αλλά θέλουμε να νιώσουμε
Πρόσωπα
Πέντε tattoo artists μιλούν για το παρόν και το μέλλον του τατουάζ
Πρόσωπα
Σε πρώτο πρόσωπο: Κυριάκος Μαρκάτος, ηθοποιός
Πρόσωπα
Λυδία Σέρβου: Όσο πιο ειλικρινής είσαι, τόσο πιο πολύ μπορεί κάποιος να ταυτιστεί
Πρόσωπα
Αντιγόνη Μακρή: Η έκφραση της αγάπης είναι μία και είναι πάντα ανθρώπινη
Πρόσωπα
Βασιλική Διαλυνά, είμαστε τελικά όλοι «πολίτες β’ κατηγορίας»;
Art & Culture
Η Φανή Τσατσάια στη Μπιενάλε Βενετίας - Οι πρώτες εικόνες από το ελληνικό περίπτερο
Πρόσωπα
Μάριε Κρητικόπουλε, γιατί μάς αφορά τόσο σήμερα η «Μουγγή Καμπάνα»;
Πρόσωπα
Στην εποχή του doomscrolling, ο Σερτζάν Ιβάνοβιτς μάς καλεί να βιώσουμε τη μουσική σε βάθος – όχι αποσπασματικά