MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

H Λουίζα Κωστούλα παρουσιάζει την performance ‘Forest’ στο Bios

Το Forest είναι μια πειραματική παράσταση που ανεβαίνει αυτή την περίοδο στο Bios, στην αίθουσα Cinematheque. Είναι ένα έργο στο οποίο ο λόγος και η live επεξεργασία ήχου συνυπάρχουν, αλληλεπιδρώντας το ένα με το άλλο. Στην παράσταση, η οποία έχει και πολιτικά αναφορές, θίγονται διάφορες μορφές κακοποίησης και γίνεται λόγος για την υποκρίσια και την εκμετάλλευση, καθώς και τη ρομαντική επιθυμία του ανθρώπου να ακολουθήσει το δρόμο που θα τον βγάλει ξανά στο φως.Συνέντευξη στον Γιώργο Σμυρνή

author-image Γιώργος Σμυρνής

Περφόρμερ και σκηνοθέτης της παράστασης είναι η Λουίζα Κωστούλα, γνωστή ως Violet Louise. Οι σπουδές της συνδυάζουν τόσο την υποκριτική και το θέατρο, όσο και τη μουσική, και παντρεύονται στην παράσταση Forest. Επίσης, είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών. Ως ηθοποιός και μουσικός έχει συμμετάσχει σε διάφορες παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου του Νέου Κόσμου. Στον «άδειο χώρο» της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου σκηνοθέτησε την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Χ και η Ψ στη χώρα του τίποτα».

Με αφορμή την παράσταση Forest η Λουίζα Κωστούλα μας παραχώρησε αυτήν την συνέντευξη, όπου μας μίλησε για την σχέση τέχνης και τεχνολογίας, αλλά και για το δάσος, ως σύμβολο ελευθερίας, αλήθειας και αθωότητας.

Πείτε μας λίγα βασικά στοιχεία για την παράσταση Forest
Είναι μία παράσταση όπου ο λόγος και η live επεξεργασία ήχου συνυπάρχουν, αλληλεπιδρώντας το ένα με το άλλο. Με αφορμή το τραύμα της ηρωίδας, θίγονται διάφορες μορφές κακοποίησης και βίας, οι οποίες καλύπτονται κάτω από μία επίφαση αγάπης. Το έργο μιλά για την υποκρισία, την προδοσία, την εκμετάλλευση σε όλες της μορφές της καθώς και για τη βαθιά επιθυμία του ανθρώπου να υπερνικήσει τις φοβίες του και να ακολουθήσει το δρόμο που θα τον βγάλει ξανά στο φως.

Η παράσταση θίγει κοινωνικά ζητήματα, όπως την σύγκρουση εθνικισμού και πολυπολιτισμικότητας, το χάσμα των γενεών, την ανεργία, τη φτώχεια… Θα λέγατε ότι είναι ένα πολιτικό έργο;
Θα έλεγα πως ναι, είναι. Χωρίς να υπογραμμίζει ή να νουθετεί -ο ηθικοδιδακτικός χαρακτήρας στην τέχνη είναι κάτι το οποίο απεχθάνομαι- θίγει μέσα από τη ζωή της ίδιας της ηρωίδας, όλα αυτά τα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, που ειδικά στις μέρες μας έχουν μετατραπεί σε καθημερινό εφιάλτη των ανθρώπων ανά τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Στην παράσταση γίνεται ευρεία χρήση διαφόρων τεχνολογικών μέσων. Πιστεύετε ότι η τεχνολογία είναι το μέλλον του θεάτρου;
Εξαρτάται πώς τη χρησιμοποιεί κανείς. Αν δεν εντάσσεται στην παράσταση απλά για εντυπωσιασμό αλλά έχει ένα λειτουργικό ρόλο και χαρακτήρα στην παράσταση, σίγουρα επιδρά ανανεωτικά. Διαφορετικά η τεχνολογία από μόνη της δεn σημαίνει και κάτι στην τέχνη.

Τι συμβολίζει το δάσος στην παράσταση;
Το δάσος στην παράσταση συμβολίζει την αλήθεια, την επιστροφή στη αθωότητα και στην παιδική ηλικία. Επίσης για την ηρωίδα είναι και μια πράσινη ασπίδα προστασίας, την κρύβει και την προφυλάσσει από όλους αυτούς που της έχουν προξενήσει πόνο.

Ποιες είναι οι κυριότερες επιρροές σας για το συγκεκριμένο έργο;
Δεν ξεκίνησα να γράφω το έργο και μετά να το σκηνοθετώ έχοντας συγκεκριμένες εικόνες στο μυαλό μου. Αρκετοί θεατές πάντως μου είπαν πως η αισθητική του και οι εικόνες παραπέμπουν στον David Lynch.

Υπάρχουν στοιχεία από την Λόρι Άντερσον στη δημιουργία του Forest;
Tα μοναδικά στοιχεία που είναι κοινά, είναι η χρήση της τεχνολογίας στην αφήγηση και η live επεξεργασία της φωνής και του ήχου. Mέχρι εκεί. Σε αυτό το project τουλάχιστον.

Πόσο επιδρά ο μικρός χώρος της σκηνής στη λειτουργία της παράστασης;
Ο χώρος του Cinemateque στο BIOS, ήταν ο πλέον κατάλληλος χώρος για να στεγάσει αυτή την παραγωγή. Λειτουργεί υποστηρικτικά προς τον performer, ειδικά όταν είσαι μόνος πάνω στη σκηνή, αυτό κάνει τα πράγματα πιο δύσκολα. Ένας χώρος μικρός δημιουργεί μια πιο ζεστή και ουσιαστική σχέση με το κοινό.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Έχω ήδη ξεκινινήσει να δουλεύω πάνω σε ένα δεύτερο project και παράλληλα ξεκινώ την παρουσίαση του αμιγώς θεαρικού μου υλικού με τον τίτλο CARDINALS & LOVERS σε διάφορες μουσικές σκηνές της Αθήνας.

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b