MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
01
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΙΝΕΜΑ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ X
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΑΙΝΙΑ X
80 χρόνια αντιφασιστικής νίκης
Anora
Baby
Badlands
Björk: Cornucopia
Black Dog
Chungking Express
Cure
Dog Man (μεταγλωττισμένη)
Flow
La dolce vita
Maria
O Κομφορμίστας του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι
Pavements
Queer Movie Nights 2024
Take a Trip
The Brutalist
The Shrouds
The Ugly Stepsister
Thunderbolts*
Until Dawn
Ένας απλός άνθρωπος
Έχω κάτι να πω
Όλα όσα φανταζόμαστε ως φως
Όνειρα ιλουστρασιόν
Αγριες φράουλες
Αλύγιστος Νίκος
Αμαρτωλοί
Αναμνήσεις ενός σαλιγκαριού
Ανοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας… και Ανοιξη
Αρκάντια
Ασυνήθιστες φίλες
Αόρατος
Βερολίνο, αντίο
Είμαι ακόμη εδώ
Εδώ μιλάνε για λατρεία
Εμείς: Μια ταινία για τον Bloody Hawk
Η γειτονιά του δάσους: Οι περιπέτειες του Τοτόρο
Η ορχήστρα του αδερφού μου
Η περήφανη πριγκίπισσα (μεταγλωττισμένη)
Η περιπέτεια του βλέμματος
Θεϊκό τυρί
Θολός βυθός
Κάποτε στη Δύση
Καγιάρα: Ηρωίδα των Ινκας (μεταγλωττισμένη)
Καμία άλλη γη
Καμία συμπάθεια για τον διάβολο
Κονκλάβιο
Κυνήγι
Λολίτα
Λύτρωση
Μήδεια
Μια μέρα, ένας έρωτας
Μια ταινία Minecraft (μεταγλωττισμένη)
Μια ταινία Minecraft (με υπότιτλους)
Ο Κόσμος του Απού
Ο ανίκητος
Ο γύρος του κόσμου του μικρού Γκρίζλι (μεταγλωττισμένη)
Ο ερασιτέχνης
Οι Ονειροπόλοι
Ο κόκκινος δάσκαλος
Ο λογιστής 2
Ο πειρατής Μαυροδόντης και η κόμισσα του Γκρελ (μεταγλωττισμένη)
Περασμένες ζωές
Σάουντρακ για ένα πραξικόπημα
Σε μια άγνωστη χώρα
Σκιές στο σκοτάδι
Σμιλεμένες ψυχές
Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα
Τα κύματα της άνοιξης
Τελευταία πνοή
Το Παρίσι του Σουλεϊμάν
Το Χαμίνι
Το αγαπημένο μου γλυκό
Το αδελφάτο των ιπποτών της ελεεινής τραπέζης
Το βράδυ υποχωρεί
Το μικρό μου Πάντα (μεταγλωττισμένη)
Το τραγούδι του δρόμου
Τρεις μέρες ευτυχίας
Υπάρχω
Φάννυ και Αλέξανδρος
Φαίδρα
Χιονάτη (μεταγλωττισμένη)
Κοινωνική

Ο Πελεκάνος στα 46α Δημήτρια

Η παράσταση του Αύγουστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Σύλβιας Λιούλιου, η οποία από 17 Οκτωβρίου θα παρουσιάζεται στο BIOS, συμμετέχει στα 46α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, με δυο παραστάσεις στο Θέατρο Άνετον, στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου.

Monopoli Team

Ο Πελεκάνος γράφτηκε στα 1907. Πρόκειται για το Opus 4 από τα Έργα Δωματίου που ο σκανδιναβός συγγραφέας έγραψε όταν βρέθηκε στα πρόθυρα της τρέλας έπειτα από το τρίτο οδυνηρό του διαζύγιο. Στο έργο αυτό, ο Στρίντμπεργκ κωδικοποιεί αυτοβιογραφικά μυστικά κι επαναφέρει θέματα που απασχόλησαν την τρίτη κυρίως περίοδο της δραματουργίας του: το θάνατο, τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα, τη ζοφερότητα και τη βιαιότητα των οικογενειακών σχέσεων.

Μετά τον θάνατο του πατέρα, μέσα σε ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας, σε μια στιγμή αποκάλυψης, οι χαρακτήρες (μάνα, κόρη, γιος, γαμπρός, υπηρέτρια) βρίσκονται αντιμέτωποι με την αλήθεια για τον εαυτό τους και τους άλλους. Αμαρτίες, εγκλήματα, μυστικά και ψέμματα έρχονται στην επιφάνεια για να αφήσουν τα πρόσωπα γυμνά κι απελπισμένα.

Άξονα της παράστασης αποτελεί η προσωπικότητα του συγγραφέα, όπως αυτή διαφαίνεται μέσα από το ίδιο το έργο αλλά και την αλληλογραφία του. Οι δύο άνδρες ηθοποιοί ερευνούν θεατρικά τις ισορροπίες των οικογενειακών σχέσεων ενώ παράλληλα παίζουν με τις υποκριτικές ισορροπίες. Μακριά από τις δεσμεύσεις και τις επιταγές του φύλου εναλλάσσονται σε όλους τους ρόλους καθώς βυθίζονται στον πυρήνα των σχέσεων και εφευρίσκουν αναπαραστατικούς τρόπους προκειμένου να  αποκαλύψουν τα κωδικοποιημένα μυστικά του κειμένου και τις προθέσεις των ηρώων.

Πρόκειται για μια gender blind παράσταση που βάζει στο κέντρο τη συγκρουσιακή φύση (ή αλλιώς το γιατί και το πάντα) των ανθρωπίνων σχέσεων καθώς επιχειρεί να φωτίσει τις σκέψεις, τις μνήμες και τις εξάρσεις των προσώπων του έργου αλλά και του ίδιου του συγγραφέα.

Την ευθύγραμμη, προδιαγεγραμμένη πορεία -μέσα από την κόλαση του οικογενειακού βίου- προς την πτώση (την ενηλικίωση ή την διαπαντός απώλεια της αθωότητας) και την ελπίδα πως «κάτι καλύτερο έρχεται μετά» αποτυπώνει η λιτή φόρμα της παράστασης στοχεύοντας στη διέγερση των σκέψεων και των αισθήσεων.

Συντελεστές

Μετάφραση: Έρι Κύργια

Σκηνικά / Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική: Δημοσθένης Γρίβας

Φωτισμοί: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Video: Χρήστος Δήμας

Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου



Περισσότερα από CINEMA