Metallica στο ΟΑΚΑ: Ζορμπάς, Τρύπες, ουίσκι και heavy metal δίσκοι
Προσθήκη ως αγαπημένη πηγήΤο βράδυ του Σαββάτου το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έστησε μετρητές για να διαπιστώσει αν και κατά πόσο η συντονισμένη κίνηση του κοινού στη συναυλία των Metallica θα μπορούσε να προκαλέσει μικροσεισμούς. Κι όντως προκάλεσε.
Όμως τα μεγάλα Ρίχτερ ήταν εκείνα που οι Metallica προκάλεσαν μέσα μας. Από τις 9 παρά που το heavy metal κουαρτέτο από το Σαν Φρανσίσκο έκανε την εμφάνισή του στην σκηνή – η οποία ήταν στημένη στο κέντρο του γηπέδου – μέχρι τις 11 που παραδοσιακά ευχήθηκε να τα ξαναπούμε “some time in the future”, ο Εγκέλαδος μέσα μας έδινε κι έπαιρνε.
Κάθε τραγούδι και σεισμός, κάθε στίχος και ανατριχίλα. Ακόμη κι αν στην εποχή των social media και του setlist.fm ξέραμε όλοι τι θα ακούγαμε και με ποια σειρά, ο ενθουσιώδης βρυχηθμός από το πλήθος ήταν ο πιο γνώριμος ήχος μετά τις νότες του James Hetfield και των συν αυτώ. Μια αναδρομή στη μουσική ιστορία των Metallica από το “Kill ‘em all” με μικρή έμφαση στην πιο πρόσφατη δουλειά τους “72 Seasons” κι επί δύο ώρες και κάτι η Ελλάδα έδειξε με τον καλύτερο τρόπο γιατί ήταν η ιδανική επιλογή για να ξεκινήσουν από εδώ οι φετινές τους περιοδείες. Και γιατί, όπως εύστοχα παρατήρησε στο τέλος ο ντράμερ Lars Ulrich, 16 χρόνια από το προηγούμενο πέρασμά τους από τη χώρα μας είναι πολλά.
Για τη συναυλία αυτή θα γραφτούν πάρα πολλά. Ήδη τα social media έχουν γεμίσει κι όσα μένουν πλέον να γραφτούν είναι πολύ λίγα, αφού τα βίντεο αποτύπωσαν όσα έγιναν το Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Τα ουρλιαχτά του κόσμου από την εμφάνιση του Δία στις γιγαντοοθόνες πριν την έναρξη, το πλήθος να τραγουδάει τόσο δυνατά ήδη από τις καθιερωμένες εισαγωγές και ανά στιγμές να καλύπτει τον ήχο του συγκροτήματος, ο κιθαρίστας Kirk Hammet και ο μπασίστας Robert Truillo να αυτοσχεδιάζουν μαζί περνώντας από τον Ζορμπά στο «Δε χωράς πουθενά» των Τρύπες, τον James να αφιερώνει στον Σπύρο από το Make-A-Wish και όλοι μαζί – ακόμη και τον συνήθως στατικό – ντράμερ να οργώνουν τις 360 μοίρες της σκηνής για να χαρίσουν μοναδικές
στιγμές σε όλες τις πλευρές του Σταδίου.
Οι ελληνικές σημαίες στο τέλος από τις γιγαντοοθόνες που πριν τη συναυλία αποτύπωναν στο ντεκόρ τους το περίγραμμα των εμβληματικών τοποσήμων της Αθήνας (Λυκαβηττός, Ακρόπολη, Στύλοι Ολυμπίου Διός
κλπ), τα βίντεο με τα εισιτήριο παλιότερων εμφανίσεων των Metallica στο “Seek and destroy” (το fun fact ήταν η τιμή: 7.000 δραχμές…), οι «εκρήξεις» επί σκηνής στα πολεμικά ηχητικά εφέ του “One”, τόσες εικόνες που γράφουν πλέον ιστορία, αναλλοίωτες στη μνήμη όσων τις είδαν κι όσων τις έζησαν.
Θα γραφτούν επίσης πολλά για τις ατέλειες και τις ταλαιπωρίες. Για τις νότες που έχαναν ο James και ο Kirk, για τον ρυθμό που έφευγε από τον Lars, για τον ήχο που ειδικά στην αρχή ήταν λίγο μπουκωμένος σε έναν χώρο που δεν κατασκευάστηκε για τέτοιες εκδηλώσεις, για τους Knocked Loose και τους Gojira που άνοιξαν το σόου με κάκιστο ήχο και απευθύνονταν μάλλον στο δικό τους κοινό και όχι στο ετερόκλητο πλήθος των Metallica. Για τα γεμάτα βαγόνια του ΗΣΑΠ και τις 10λεπτες στάσεις μέχρι τον σταθμό «Ειρήνη», για την υπερτετράωρη ορθοστασία και την κούραση από το άνοιγμα του χώρου μέχρι την εμφάνιση των Metallica, για τις ουρές στους χώρους εστίασης και το merch, για τις φρακαρισμένες Κηφισίας, Σπύρου Λούη και Κύμης πριν και μετά.
@marytigaraki metallica, #athens @monopoligr, @Metallica
Όμως ελάτε τώρα… Όπως έχουν τραγουδήσει οι Metallica στο παρελθόν: So What? Τα ξέρατε όλα αυτά από πριν, τα περιμένατε. Ήταν δεδομένα όλα αυτά κι άλλα τόσα. Κι όσο δεδομένα ήταν όλα αυτά, άλλο τόσο ήταν δεδομένο ότι η μεγάλη εικόνα τα σβήνει – η πρώτη συναυλία των Metallica για το 2026 ήταν μια άσκηση εύρεσης επιθετικών προσδιορισμών: εκρηκτική, μοναδική, ιστορική, φανταστική, απίστευτη, ανυπέρβλητη κλπ
κλπ κλπ. Είναι αυτό που κάνει τη δουλειά του Hetfield, όπως ο ίδιος είπε από το μικρόφωνο, “the best job in the world”.
Όσους επιθετικούς προσδιορισμούς κι αν βρούμε, μάλλον και πάλι δεν θα φτάσουν για να περιγράψουν όσα ζήσαμε. Ήταν μια μεγαλειώδης sold-out συναυλιακή εμπειρία, οργανωμένη όπως έπρεπε να είναι και με το κοινό πλέον συναυλιακά έμπειρο για να συνεργαστεί και να το απολαύσει. Στα αξιοσημείωτα ο σημαντικός αριθμός στο κοινό όσων είχαν έρθει στην Ελλάδα μόνο για τη συναυλία των Metallica – φαίνεται πως πλέον το εγχείρημα του συναυλιακού τουρισμού ξεπερνά τα πρώτα του δειλά βήματα και καθιερώνεται όλο και περισσότερο.
@marytigaraki metallica, athens, #rock @monopoligr
Setlist Knocked Loose: Blinding Faith / Don't Reach For Me / Mistakes Like Fractures / Piece by Piece / Moss Covers All / Take Me Home / Hive Mind / God Knows / Suffocate /Counting Worms / Deep in the Willow / Everything Is Quiet Now
Gojira setlist: Born for One Thing / Backbone / Stranded / The Cell / Flying Whales / Love / Mea culpa (Ah! Ça ira!) / Another World / Silvera / L'enfant sauvage / Amazonia
Metallica setlist: Creeping Death / For Whom the Bell Tolls / Moth Into Flame / King Nothing / Lux Æterna / The Unforgiven / Fuel / Kirk and Rob improv («Ζορμπάς» και «Δεν Χωράς Πουθενά») / Fade to Black / Wherever I May Roam / Nothing Else Matters / Sad but True / One / Seek and Destroy / Master of Puppets / Enter Sandman