MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΕΥ ΖΗΝ

Η ακαταστασία σου προκαλεί άγχος; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Ναι, η ακαταστασία μπορεί να σου προκαλέσει άγχος και στρες!

Monopoli Team

Το να επιστρέφεις στο σπίτι σου μετά από μια κουραστική μέρα και να αντικρίζεις ένα μικρό «χάος», δεν είναι κι ό,τι καλύτερο υπάρχει. Απλώς, κάνε το εικόνα: Έχεις περάσει τη μισή μέρα σου στον εργασιακό σου χώρο, έχεις ξοδέψει ατέλειωτες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους δρόμους, κι αντί να επιστρέψεις στο σπίτι σου και να δεις έναν χώρο που σε γαληνεύει, αντικρίζεις απλώς την απόλυτη ακαταστασία.

Σε αυτήν την περίπτωση, τα προβλήματα είναι δύο: Εκτός από το ότι – πρακτικά μιλώντας, σε ένα σπίτι όπου βασιλεύει η ακαταστασία, δεν μπορείς να βρεις χώρο για να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις, όλη αυτή η κατάσταση σου προκαλεί (ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνεις) άγχος και στρες. Και υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό.

Unsplash/Spacejoy

Οι έρευνες, υποστηρίζουν πως όταν ένας άνθρωπος περιτριγυρίζεται από περισπασμούς, ο εγκέφαλός του, ουσιαστικά, βιώνει μια γνωστική υπερφόρτωση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το multitasking. Η ακαταστασία, βομβαρδίζει το μυαλό με υπερβολικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα οι αισθήσεις να «δουλεύουν» υπερωρία. Όλη αυτή η διαδικασία, με τη σειρά της, συμβάλλει στην αύξηση του άγχους και του στρες, καθώς και στη μείωση της παραγωγικότητας.

Μια μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό «Journal of Environmental Psychology», αποδεικνύει πως η απουσία τάξης σε ένα σπίτι, μειώνει επίσης το αίσθημα της ευημερίας, της ευτυχίας και της ασφάλειας που αντλεί ένα άτομο από την παρουσία του στον προσωπικό του χώρο. Αυτό, φυσικά, δεν αποτελεί «κανόνα» για όλους τους ανθρώπους, καθώς κάποιοι έχουν την ικανότητα να αγνοούν τους περισπασμούς και να λειτουργούν απολύτως φυσιολογικά σε ένα περιβάλλον με ακαταστασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ διαλογισμός πριν από τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα12.09.2018

Διαβάστε περισσότερα στο jenny.gr.

Περισσότερα από The Art of Life
VIMA_WEB3b