MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΠΕΜΠΤΗ
02
ΜΑΪΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Νίνα Μαζάνη ακτινοβολεί το δικό της “Φως” και μάς καλεί στο πρώτο της δισκογραφικό ταξίδι

Η ανερχόμενη καλλιτέχνις συστήνεται από την αρχή με το πρώτο της άλμπουμ, “Φως” και μέσα από μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης μας ξεναγεί στα απόκρυφα μονοπάτια της προσωπικότητάς της.

Ειρήνη Δερμιτζάκη | 16.02.2024

Κάποιοι μπορεί να την γνωρίσατε από τα ξεκαρδιστικά βίντεο στο TikTok, με ελαφρώς διαφορετικό και κάπως πιο… βορειοανατολικό όνομα. Άλλοι, μπορεί να ακούσατε πρώτα τη φωνή της κάπου στα 2021-22 στο ραδιόφωνο και να αναρωτιόσασταν ποια να είναι αυτή η φρέσκια φωνή που φέρνει ξανά το γιασεμί στις νύχτες μας. Αν, πάλι είστε πιο δραστήριοι, τότε σίγουρα, σε μια καλοκαιρινή συναυλία ή σε κάποια μουσική σκηνή, κάποια στιγμή ξεπρόβαλλε απρόσμενα και σας έκλεψε την καρδιά.

Όποιο από αυτά τα σενάρια κι αν ισχύει, ένα είναι το σίγουρο: η Νίνα Μαζάνη είναι ό,τι πιο φρέσκο και up beat αυτή τη στιγμή στην ελληνική μουσική σκηνή. Ποπ διάθεση, φανερές επιρροές από τζαζ, funky πινελιές και απαλά blues είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την πολυσχιδή της μουσική προσωπικότητα.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ξάνθη, σπούδασε υποκριτική στην Θεσσαλονίκη και αργότερα κατέφτασε στην Αθήνα για να εμπλουτίσει τις σπουδές της και στο τραγούδι, αλλά και τη νοηματική. Στα ήδη υπάρχοντα εντυπωσιακά cover ξένων τραγουδιών στο κανάλι της στο YouTube, ήρθε να προστεθεί το πρώτο της official single κοντά στα τέλη του 2020, με τίτλο «Modern Times» και αγγλικό στίχο, υπνωτίζοντάς μας υπό τον μεθυστικό ήχο των blues της. Δύο χρόνια αργότερα, η διασκευή του τραγουδιού «Η Νύχτα Μυρίζει Γιασεμί» κυριάρχησε στα ραδιόφωνα, με το χαρακτηριστικό smooth ηχόχρωμα της Νίνας να αναζωογονεί το τραγούδι. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα ήταν μονόδρομος.

Συνεργασίες με μεγάλα κι αγαπημένα ονόματα του χώρου, μεταγλωττίσεις και τραγούδια που στόλισαν τα soundtrack ταινιών που λατρέψαμε και κάποια ακόμη κομμάτια που έκαναν την εμφάνισή τους πριν από περίπου έναν χρόνο. Η συνεργασία της με τον Πάνο Μουζουράκη επισφραγίστηκε με μια «Γιορτή» κι ένα κομμάτι που υμνεί την αγάπη. Με άκρως ρομαντικό στίχο, αγκαλιάζοντας την ταιριαστή περίσταση, η Νίνα περιηγήθηκε στα μονοπάτια περί Νοήματος της Ζωής, με το ομώνυμο τραγούδι για την σειρά «Η Γη της Ελιάς». Έπειτα κυκλοφόρησε και «Αυτό το Τραγούδι» που μπορεί να σου κρατάει συντροφιά μέχρι την επόμενη πολυαναμενόμενη δουλειά της. Που παρεμπιπτόντως (spoiler alert), είναι πολύ πιο κοντά από ό,τι περίμενες!

Μετά από ένα καλοκαίρι στο πλευρό του Κωστή Μαραβέγια, τον ακολούθησε και στις χειμερινές εμφανίσεις του στο Vox, ενώ αναπάντεχη έκπληξη μας έκανε όταν ανακοινώθηκε η συνεργασία της με την σπουδαία Μαρινέλλα, την Μπέττυ Μαγγίρα και τον Στέλιο Διονυσίου στο Nox.

Τώρα πια, μετά από τα μεμονωμένα διαμαντάκια που μας έχει χαρίσει εδώ κι εκεί, ήρθε η ώρα να κυκλοφορήσει τον πρώτο της ολοκληρωμένο δίσκο. Η Νίνα Μαζάνη ακτινοβολεί και επίσημα το δικό της «Φως» και μας παρασέρνει στο πρώτο δισκογραφικό της ταξίδι.

Με αφορμή το «Φως» που κυκλοφορεί στις 16 Φεβρουαρίου, μιλήσαμε μαζί της, τη γνωρίσαμε λιγάκι παραπάνω και πήραμε μια γενναία γεύση από το δικό της προσωπικό σύμπαν. Μουσικές επιρροές που την καθόρισαν, τον ρόλο της περσόνας Ιρίνα Μαζάνοβα, τη σημασία της νοηματικής γλώσσας στη μουσική, την συνεργασία της με έναν ζωντανή μύθο σαν τη Μαρινέλλα, αλλά κι ένα sneak peak από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ.

Τι ρόλο είχε η μουσική στην ζωή της μικρής Νίνας στην Ξάνθη;

Με συνόδευε παντού, ήταν η παρέα μου, όταν άκουγα μουσική ένιωθα ανακούφιση, ότι κάποιος έχει νιώσει όπως εγώ πολύ πριν αισθανθώ εγώ έτσι.

Τι θυμάστε από την πρώτη φορά που τραγουδήσατε μπροστά σε κόσμο;

Παρουσίαση στο ωδείο, 16 χρόνων, η πιο δυνατή μου μνήμη. Περίπου μιάμιση ώρα πριν ξεκινήσει η εκδήλωση νόμιζα ότι είχε κλείσει η φωνή μου και δεν θα καταφέρω τίποτα. Πήρα τη δασκάλα μου τηλέφωνο και μου είπε να πάω από εκεί για ζέσταμα. Ήταν σαν μια μικρή ώθηση και επιβεβαίωση για να ηρεμήσω. Τελικά όλα πήγαν καλά! (γέλιο)

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που θα λέγατε πως έχουν επηρεάσει την προσωπικότητα και την μουσική σας ταυτότητα;

Ναι εννοείται! Όσους άκουγα σε κάθε μία από τις διαφορετικές φάσεις της ζωής μου με επηρέαζαν. Στην αρχή μέχρι να βρεις τον ήχο σου, μιμείσαι αυτό που ακούς και είναι κάπως «άγαρμπο». Έχω περάσει από πολλά κύματα ήχων κι έχει πλάκα να τα παρατηρώ όταν κοιτάζω προς τα πίσω.

Αν η ζωή σας είχε soundtrack, ποια τραγούδια δεν θα έλειπαν με τίποτα από τη λίστα;

Κάθε στάδιο της ζωής μου ντύνεται από τόσες πολλές μουσικές. Τι να πρωτοσκεφτώ που να τα εμπεριέχει όλα; Εκείνη του Φοίβου Δεληβοριά, Back to black της Amy Winehouse, Όμορφη Ζωή του Θοδωρή Βουτσικάκη, Your Song του Elton John και άλλα πολλά.

Εσείς σε ποια μουσικά είδη και στιλ θα κατατάσσατε τον εαυτό σας;

Μπορώ μέχρι και να ορκιστώ ότι ναι μεν προσπαθώ να με κατατάξω, αλλά δεν έχω βγάλει άκρη ακόμη και με ενοχλεί (γελάει). Κάθε φορά που προσπαθώ να εξηγήσω τι μουσική κάνω, με πιάνει ένα είδος άγχους. Ούτε έτσι, ούτε αλλιώς. Υπάρχουν διαφορετικά είδη μουσικής που εξυπηρετώ ανάλογα το project. Επίσης υπάρχουν μουσικές που θα μπορούσαν να γίνουν ένας προσωπικός μου δίσκος αλλά και μουσικές που μιλάνε μόνο μέσα μου. Αγαπώ την τζαζ παρά πολύ. Αγαπώ την blues και με τρελαίνει η funk. Αυτό που θα ακούσετε από μένα στο μέλλον είστε ελεύθεροι να το ονομάσετε όπως θέλετε!

Όταν η έκφρασή σου κι αυτό που νιώθεις περνά στα χέρια του κόσμου που είναι ελεύθερος να τα κρίνει και να τα αξιολογήσει, είναι κάπως άβολο και συνάμα απαραίτητο.

Η Ιρίνα Μαζάνοβα, η περσόνα που έχετε δημιουργήσει στα social media συνεχίζει να κάνει θραύση. Τελευταία, μάλιστα, την «χρησιμοποιήσατε» για να επικοινωνήσετε και πιο σοβαρά μηνύματα. Πρόκειται για ένα alter ego σας ή απλά έναν πιο fun τρόπο να επικοινωνείτε τις σκέψεις σας; Αστείες και μη.

Είναι alter ego μου σε αρκετά πράγματα. Έχει κομμάτια της προσωπικότητάς μου. Όποτε είχα ανάγκη να μιλήσω για κάτι πιο σοβαρό, ήταν μια εύκολη λύση να έχω πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινό από ότι αν τα έλεγα η ίδια, λαμβάνοντας υπόψη και τον φόβο της κριτικής που παραμονεύει ως γνωστόν στα social media.

«Η Νύχτα μυρίζει Γιασεμί». Αγαπημένο τραγούδι, το οποίο πήρε ακόμα πιο καλοκαιρινή και φρέσκια αύρα μέσα από την επανεκτέλεσή σας. Τι σημαίνει για εσάς;

Το «Η Νύχτα μυρίζει Γιασεμί» είναι νομίζω ένα από τα πιο νοσταλγικά και γλυκά κομμάτια που γνωρίζω. Είναι ο πρώτος έρωτας, η πρώτη άνοιξη, είναι το «φταίω που σε αγαπώ;» με το σήκωμα των ωμών κι ένα γλυκό χαμόγελο.

Και πώς αυτό προέκυψε ως η πρώτη σας επίσημη κυκλοφορία;

Προέκυψε μέσα από συζητήσεις με την εταιρεία μου και το υπέροχο καλλιτεχνικό δίδυμο «Δραμαμίνη» (Χάρης & Γιάννης Μιχαηλίδης), καθώς θέλαμε να βρούμε κάτι που όντως θα πάρει νέα πνοή κι έχει δυνατότητες σαν τραγούδι.

Παράλληλα, έχετε δανείσει τη φωνή σας σε ήρωες κινουμένων σχεδίων, αλλά και στα τραγούδια που «ντύνουν» μουσικά τις ταινίες τους. Encanto, The Lion King και Wish. Πώς είναι η εμπειρία της μεταγλώττισης;

Είναι ό,τι πιο συγκινητικό. Έρχομαι σε επαφή με την παιδική μου ηλικία με τόσο ωραίο τρόπο. Έχω την τιμή να είμαι μια από τις χιλιάδες φωνές που μεγαλώνουν παιδιά, όπως μεγάλωσαν κι εμάς και τις θυμόμαστε ακόμα. Μεγάλη αξία.

Η συνύπαρξη της μουσικής με τη νοηματική είναι ένα βήμα παραπάνω. Μπορείς και εκφράζεις την ιστορία του τραγουδιού με μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και οι κωφοί. Τόσο απλό!

Γνωρίζετε και τη νοηματική γλώσσα. Πώς μπορεί η μουσική να επικοινωνήσει μηνύματα και συναισθήματα χωρίς ήχο;

Τα συναισθήματά μιλάνε χωρίς ήχο. Πριν ένα μωρό μάθει να επικοινωνεί με τη μητέρα του, την  νιώθει από το άγγιγμα, από τις εκφράσεις, από τον παλμό της καρδιάς της… όλα αυτά κάπως συνδυάζονται μαζί με κινήσεις των χεριών και στην νοηματική γλώσσα. Προσπάθησε να σκεφτείς τις φορές που ήθελες να επικοινωνήσεις με κάποιον από άλλη χώρα. Τι έκανες; Πάλευες με νοήματα. Τώρα η συνύπαρξη της μουσικής με τη νοηματική είναι ένα βήμα παραπάνω. Μπορείς και εκφράζεις την ιστορία του τραγουδιού με μια γλώσσα που καταλαβαίνουν και οι κωφοί. Τόσο απλό! Όλα τα αλλά τα παίρνουν από την ερμηνεία σου.

Μόλις ολοκληρώσατε τις εμφανίσεις σας στο Vox με τον Κωστή Μαραβέγια και συνεχίζετε στο Nox, πλάι στην Μαρινέλλα, την Μπέττυ Μαγγίρα και τον Στέλιο Διονυσίου. Πώς είναι η εμπειρία του να τραγουδάτε πλάι σε μεγάλους καλλιτέχνες, αλλά και σε έναν μύθο του ελληνικού τραγουδιού;

Εάν θεωρήσουμε ότι τέτοιου είδους εμπειρίες είναι μαθήματα, νιώθω ότι δεν μπορώ να καταλήξω σε κάποιο συμπέρασμα ακόμα. Μου αρέσει γενικότερα να παρατηρώ τους γύρω μου και ακόμα νιώθω ότι έχω πάρα πολλά να αντλήσω από αυτή την συνεργασία. Το σίγουρο είναι ότι με συγκινεί πάρα πολύ! Είναι τιμή μου, τους ευχαριστώ και θα τους ευχαριστώ για πάντα γιατί αυτές οι στιγμές, αυτά τα πρώτα «βουτήγματα στα βαθιά» είναι και τα πιο κομβικά – νομίζω – στο μέλλον ενός νέου καλλιτέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΟ Κωστής Μαραβέγιας στο VOX: Ένα μουσικό ταξίδι στα μαγευτικά μονοπάτια του Portofino12.09.2018

Ποια από τις συνεργασίες σας έως τώρα ξεχωρίζετε λίγο παραπάνω;

Η συνεργασία με την κυρία Μαρινέλλα είναι ξεχωριστή γιατί είναι όντως η μεγαλύτερη «ντίβα» του πενταγράμμου εν ζωή και είχα την τύχη να την γνωρίσω ενώ, παράλληλα, μπήκα σε έναν νέο μουσικό κύκλο με ακούσματα και μελωδίες που δεν είχα αντιμετωπίσει ως τώρα. Όλη η διαδικασία από τις πρόβες, το στήσιμο των παραστάσεων, μέχρι και τις live εμφανίσεις είναι γεμάτη εικόνες και στιγμές που νιώθω ότι θα τις θυμάμαι για πάντα.

Σε λίγο καιρό κυκλοφορεί ο πρώτος σας δίσκος με τίτλο «Φως». Πώς νιώθετε για την πρώτη ολοκληρωμένη σας δουλειά; Τι να περιμένουν οι ανυπόμονοι fans σας;

Η αλήθεια είναι ότι πέρα από ενθουσιασμένη είμαι και πάρα πολύ αγχωμένη γιατί τώρα δεν υπάρχει γυρισμός και θα εκτεθώ μία και καλή (γελάει)! Όταν η έκφρασή σου κι αυτό που νιώθεις περνά στα χέρια του κόσμου που είναι ελεύθερος να τα κρίνει και να τα αξιολογήσει, είναι κάπως άβολο και συνάμα απαραίτητο. Είναι τραγούδια δροσερά, χορευτικά, «χρωματιστά», κάποια βέβαια πιο «σοβαρά», αλλά προπαντός έχουν όλες τις εκφάνσεις της δικής μου προσωπικότητας. Οι fans, όποιοι κι αν είναι αυτοί, θα έλεγα να περιμένουν πολλές live εμφανίσεις και παρουσίαση δίσκου. Ciaooo!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΓια το Παιδί Τραύμα, το θέμα είναι να μην εθιστείς στην ματαιοδοξία12.09.2018

Περισσότερα από Πρόσωπα
VIMA_WEB3b