MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ
28
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΑ/ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Xριστούγεννα στο Θέατρο#4: Παραστάσεις για όλη την οικογένεια – Κερδίστε προσκλήσεις

Τα φετινά Χριστούγεννα, επιλέγουμε τις καλύτερες παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους και εξασφαλίζουμε για τους αναγνώστες μας προσκλήσεις για τις ημέρες των γιορτών!

Monopoli Team | 22.12.2023

«O Καρυοθραύστης» στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Ο Καρυοθραύστης, το αριστούργημα του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, δικαίως θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα του ρεπερτορίου, αφού η συναισθηματική δύναμη και η θεατρικότητα της μουσικής του συνθέτη μαγεύουν διαχρονικά τους μικρούς και μεγάλους θεατές. Στην αρχική δίπρακτη μορφή του, σε χορογραφία του Λεφ Ιβάνοφ και λιμπρέτο του Μαριύς Πετιπά, για το οποίο συνέθεσε τη μουσική του ο Τσαϊκόφσκι, ο Καρυοθραύστης πρωτοπαρουσιάστηκε στο αυτοκρατορικό Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 18 Δεκεμβρίου 1892. Η αρχική υπόθεση βασίζεται στο διήγημα «Ο καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικιών» του Ε.Τ.Α. Χόφμαν. Ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος εξελίσσει τη χορογραφία του Καρυοθραύστη και βλέπει το έργο μέσα από τα παιδιά που νιώθουν ότι βρίσκονται στο περιθώριο και είναι αναγκασμένα να δημιουργήσουν τα δικά τους όνειρα σε έναν κόσμο που «διέλυσαν οι μεγάλοι».«Παραμονή Χριστουγέννων, η Μαρί-Κλάρα ανοίγει τα δώρα του νονού της και βρίσκει ένα παράξενο παιχνίδι, τον αγαπημένο της Καρυοθραύστη. Στον εύθραυστο παιδικό της κόσμο τα όνειρα και η πραγματικότητα μπερδεύονται γλυκά. Στην αγκαλιά του Καρυοθραύστη θα δει τα πιο υπέροχα όνειρα αλλά και τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες. Στη νέα εποχή, ο Καρυοθραύστης του Μπαλέτου της ΕΛΣ αναδεικνύει τη σκοτεινή αλλά και τη φωτεινή, φαντασμαγορική πλευρά του γνωστού παραμυθιού. Ένας νέος παράξενος κόσμος δημιουργείται επί σκηνής, όπου το γυάλινο δωμάτιο-βιτρίνα της Μαρί-Κλάρας συναντά τα φωτεινά πολύχρωμα αντικείμενα που αιωρούνται στη σκηνή, τις μπαρόκ πύλες που οδηγούν στα υπόγεια του βασιλείου των ποντικιών, αλλά και το πάμφωτο χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» στο Embassy Theater

Το θρυλικό μιούζικαλ που έχει συγκινήσει και ενθουσιάσει εκατομμύρια θεατών σε ολόκληρο τον κόσμο, «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε απόδοση-σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Roald Dahl, το μιούζικαλ «Charlie and the Chocolate Factory» συνδυάζει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Marc Shaiman με στίχους των Marc Shaiman και Scott Wittman. Η μαγεία και η ατμόσφαιρα του μυθικού εργοστασίου «ζωντανεύει» σε μια μοναδική υπερπαραγωγή στον ιστορικό κινηματογράφο «Embassy» στο Κολωνάκι, που επαναλειτουργεί. Επί σκηνής ένας 30μελής θίασος, με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη στον ρόλο του Γουίλι Γουόνκα, τον μικρό Σπύρο Ντούγια στο ρόλο του Τσάρλι και ζωντανή ορχήστρα.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Anastasia the musical» στο Θέατρο Παλλάς

Η συγκλονιστική ιστορία της πριγκίπισσας Αναστασίας, βασισμένη στην αγαπημένη ταινία κινουμένων σχεδίων του 1997, έρχεται αυτά τα Χριστούγεννα στη σκηνή του Παλλάς. Ένας πολυμελής θίασος ηθοποιών, χορευτών και τραγουδιστών, εντυπωσιακά σκηνικά και εκθαμβωτικά κοστούμια συνθέτουν μία υπερπαραγωγή για την συγκινητική ιστορία κι ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της ιστορίας: τι συνέβη στη Μεγάλη Δούκισσα Αναστασία Ρομανόφ; Εν μέσω της αναταραχής της ρωσικής επανάστασης με το καθεστώς των Μπολσεβίκων να βρίσκεται σε άνοδο, η Άνια (Demy), βρίσκεται εγκλωβισμένη σε αυτό που κάποτε ήταν η ρωσική πρωτεύουσα, η Αγία Πετρούπολη, και αναζητά να ανακαλύψει ξανά το παρελθόν της, το οποίο πιστεύει ότι βρίσκεται στο Παρίσι. Μαζί με τον πρώην αριστοκράτη, Βλαντ Πόποφ (Θανάσης Τσαλταμπάσης) κι έναν τολμηρό απατεώνα, τον Ντμίτρι (Ίαν Στρατής), που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την Άνια για να ξεγελάσουν τη μοναδική εναπομείνασα Ρομανόφ, τη χήρα αυτοκράτειρα Μαρία (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), ώστε να πιστέψει ότι η Άνια είναι η χαμένη Αναστασία, δραπετεύουν στο Παρίσι. Ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια, για να ανακαλύψεις ποιος είσαι και να ορίσεις ποιος είσαι προορισμένος να είσαι…

«Οι Άθλιοι» στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Το δημοφιλές έργο του Βίκτωρος Ουγκό, «Οι Άθλιοι», ζωντανεύει στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε ένα θέαμα για μικρούς και μεγάλους. Τη σκηνοθεσία και θεατρική διασκευή του δημοφιλούς αριστουργήματος του 19ου αιώνα υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, μαζί με έναν θίασο 22 καταξιωμένων και ταλαντούχων ηθοποιών. Μέσα από τις ζωές των ηρώων του έργου και τη ζωή του κεντρικού ήρωα Γιάννη Αγιάννη, ο Βίκτορ Ουγκό αποκαλύπτει με έναν μοναδικό τρόπο την αγωνιώδη πορεία του ανθρώπου από το σκοτάδι στο φως. Όπως γράφει στις σελίδες του «Να αγαπάς. Είναι αρκετό. Μην αναζητάς τίποτε άλλο. Δεν υπάρχει άλλο μαργαριτάρι να βρεθεί στα κατάβαθα της ζωής».
Κερδίστε προσκλήσεις

«Πινόκιο» στο Εθνικό Θέατρο Rex

Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου σκηνοθετεί την πολυαγαπημένη ιστορία του Κάρλο Κολόντι, «Πινόκιο» σε μια σύγχρονη εκδοχή της από τον Κρις Κούπερ, σε μετάφραση Τζούλιας Διαμαντοπούλου και μας οδηγεί σε μια μεγάλη περιπέτεια που τα πάντα αλλάζουν και τα πάντα είναι δυνατά, στο Εθνικό Θέατρο Rex. Το κλασικό παραμύθι που ανέθρεψε και μάγεψε δεκαετίες τώρα γενιές μικρών και μεγαλύτερων θεατών αφηγείται τις περιπέτειες μιας ξύλινης μαριονέτας, του Πινόκιο. Η Αλεπού και ο Γάτος θα τον πείσουν να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά τον περιμένει. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως του υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο. Αν και γραμμένο προς τα τέλη του 19ου αιώνα (1883), οι κωμικό-τραγικές περιπέτειες του Πινόκιο φαντάζουν πιο επίκαιρες από πότε. Ζώντας μια σκληρή πραγματικότητα, σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν γρήγορα και καταλυτικά αναπόφευκτα τίθενται τα ερωτήματα: Πώς ένα παιδί εντάσσεται στη σύγχρονη κοινωνία; Πώς μπορεί να χωρέσει στο πρότυπο του ενήλικα; Ποια κομμάτια της αθωότητάς του πρέπει να χάσει προκειμένου να επιβιώσει;
Κερδίστε προσκλήσεις

«Ο Μορμόλης» στο Σύγχρονο Θέατρο

Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει για 5η χρονιά με την επετειακή παράσταση του θρυλικού «Μορμόλη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι και τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού. Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό «ξύλινο κουτί». Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος … γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δυο έχεις δυο Μορμόληδες κι αν τον έκοβες στα τρία, τρεις!
Κερδίστε προσκλήσεις

«Μια τελεία… είναι μόνο η αρχή» στο Θέατρο Σταθμός

Η ομάδα Ονειρόδραμα, μετά τα συνεχόμενα sold out, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Σταθμός την επιτυχημένη, διαδραστική παράσταση – εργαστήρι «Μια τελεία… είναι μόνο η αρχή!», εμπνευσμένη από το γνωστό βιβλίο «Η Τελεία» του Πίτερ Ρέινολντς, για τα μικρότερα παιδιά (3-8 ετών). Ο Πέρρυ, ο ήρωας της ιστορίας μας, δεν έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση και συχνά τα παρατάει με την πρώτη δυσκολία. Δεν μιλάει για τα προβλήματά του σε κανέναν, παρά μόνο στην κούκλα του, τον Πούκ. Μια μέρα αρχίζει να του απαντάει η κούκλα(!) και όλα θα αλλάξουν στην ζωή του. Μια έκθεση ζωγραφικής στο σχολείο θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει τη χαρά της δημιουργικής διαδικασίας και τη δύναμη της συνεργασίας. Μια απολαυστική ιστορία δοσμένη με χιούμορ και ευαισθησία που γνωρίζει στα παιδιά τη σημασία της ενσυναίσθησης (να δίνουν αλλά και να δέχονται βοήθεια), αλλά και πόσο σημαντικό είναι να μοιράζονται τα προβλήματά τους με τους άλλους.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Shrek The Musical» στο Περοκέ

Ο Μάρκος Σεφερλής ανεβάζει, στο θέατρο Περοκέ, μία παράσταση για όλη την οικογένεια. Ο λόγος για το «Shrek The Musical», το διάσημο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, που υμνεί τη διαφορετικότητα και την αγάπη. Πρωταγωνιστεί ένας θίασος 24 ηθοποιών και χορευτών, μία 10μελής ζωντανή ορχήστρα, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε, επί σκηνής, 120 πρωτότυπα κοστούμια κι έναν τεράστιο εντυπωσιακό δράκο που βρυχάται, βγάζει φωτιές και καπνό! H ξεκαρδιστική ιστορία του αγαπημένου πράσινου “τέρατος” που ξεχωρίζει για το ιδιαίτερο χιούμορ της και τον ανατρεπτικό τρόπο με τον οποίο αντιστρέφει τις έννοιες της ομορφιάς και της ασχήμιας, βασίζεται στη βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του συγγραφέα και εικονογράφου Ουίλιαμ Στάιγκ από την DreamWorks, που κυκλοφόρησε το 2001.

«Η ιστορία του σπασμένου καθρέφτη» στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης

Την παράσταση για παιδιά 5-12 ετών, «Η ιστορία του σπασμένου καθρέφτη», σε κείμενο του Ανδρέα Φλουράκη και σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη, παρουσιάζει η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης. Μια συναρπαστική παραμυθένια περιπέτεια ελεύθερα εμπνευσμένη από την «Βασίλισσα του Χιονιού» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που με σύγχρονη γλώσσα και αναφορές, γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ και φαντασία, επιθυμεί να μιλήσει στις καρδιές των παιδιών τόσο για τις διαχρονικές αξίες της αγάπης και της φιλίας, όσο και για φλέγοντα περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Συμφωνία SOS» στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

Την απίθανη ιστορία τριών παιδιών που παίζουν φλάουτο, πιάνο και …κοντραμπάσο με μεγάλη δεξιότητα, και εξαιτίας ενός λάθους μπλέκονται σε μια περιπέτεια από όπου μόνο όταν λύσουν τα μάγια θα ξεφύγουν, ζωντανεύει φέτος στη Μουσική Βιβλιοθήκη με το νέο της μουσικοθεατρικό έργο, «Συμφωνία SOS», η ομάδα ΒίΔα. Μια διαδραστική παράσταση με ζωντανή μουσική και video art, εμπνευσμένη από το αριστούργημα του Πάτρικ Ζίσκιντ «Το κοντραμπάσο», που τροφοδοτεί τη δημιουργική φαντασία, καλλιεργεί την ενσυναίσθηση και φανερώνει τα αδιέξοδα που συναντάμε όταν δεν ακούμε και δε βλέπουμε ο ένας τον άλλον, ενώ μας υπενθυμίζει πως ο καθένας μας είναι διαφορετικός, μοναδικός και απαραίτητος, όπως τα μουσικά όργανα σε μια ορχήστρα.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Είμαστε Πάτσι» στο Σύγχρονο Θέατρο

Η «Συντεχνία του Γέλιου» συνεχίζει για δεύτερη χρονιά να κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα και τα στερεότυπα με την κωμωδία «Είμαστε Πάτσι» του Φόλκερ Λούντβιχ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι. H ξέφρενη κωμωδία, που κέρδισε την προηγούμενη σεζόν το θεατρόφιλο κοινό με αλλεπάλληλα sold out, παραμένει επίκαιρη καθώς πραγματεύεται το κοινωνικό θέμα της ισότητας των φύλων και των έμφυλων διακρίσεων. Με εργαλεία τη γόνιμη κριτική, τη λυτρωτική σάτιρα, το δημιουργικό προβληματισμό και με πολύ πολύ γέλιο, τα παιδιά κατταρίπτουν την κυρίαρχη λογική που διαχωρίζει και αποδίδει συγκεκριμένους ρόλους στο θηλυκό και στο αρσενικό. Με τις φοβερές μουσικές της Άννης Θεοχάρη και της Χαράς Γιαννούλα και με μια ταλαντούχα ομάδα νέων ηθοποιών, θα συνεχίσει να κάνει «φύλλο και φτερό» τα φύλα και τα στερεότυπα που τα ακολουθούν.

«Comedy club για παιδιά: Xmas Music Special» στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

Έπειτα από 4 χρονιές με 100 sold out παραστάσεις, το «Comedy club για παιδιά. Xmas Music Special», η μοναδική παιδική ελληνική stand up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών, έρχεται και αυτά τα Χριστούγεννα στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής. O Γιώργος Χατζηπαύλου, ένας από τους κορυφαίους και πρωτοπόρους stand-up κωμικούς και δημιουργός αυτής της πρωτότυπης εμπειρίας για όλη την οικογένεια, εμφανίζεται για τέταρτη χρονιά στη Μουσική Βιβλιοθήκη και σχολιάζει με χιούμορ όλα όσα αποτελούν την καθημερινότητα των παιδιών: αγαπημένους ήρωες, τη σχέση με τα κατοικίδια αλλά και τα ζώα γενικότερα, τα επαγγέλματα, το σχολείο, τις ξένες γλώσσες, τα παιδικά τραγούδια, τα παιχνίδια και τους φίλους, τις συμβουλές των γονιών και τις περίεργες συνήθειες των μεγάλων και φυσικά την καλύτερη γιορτή του κόσμου, τα Χριστούγεννα!
Κερδίστε προσκλήσεις

«Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου Εαυτός» στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η εταιρεία “Μέθεξις” συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τις παραστάσεις του μιούζικαλ του Τάσου Ιωαννίδη, «Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου Εαυτός» στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Το σύγχρονο αυτό έργο, μέσα από τις ζωντανές μελωδίες του, τις εντυπωσιακές βιντεοπροβολές του και τα έντονα χρώματα του δημιουργεί μία μοναδική θεατρική εμπειρία για γονείς και παιδιά. Πραγματεύεται με απλό τρόπο τις έννοιες της “αυταγάπης”, της “αυτεπάρκειας”, της “αυτοεκτίμησης”, των “θετικών σκέψεων” και προτείνει παιγνιώδεις τρόπους διαχείρισης των αρνητικών συναισθημάτων. Ο Πίπης, ο Μαθητευόμενος Νεράιδος μαζί με τον Ατσίδα, την Χαχανένια και τον Λαχανίδα μας ταξιδεύουν σε ένα “ολιγοπάτητο” μονοπάτι αναζήτησης του… καλού μας εαυτού, μέσω μίας πρωτότυπης ιστορίας με μουσικές στάσεις στα πιο αγαπημένα τραγούδια της σειράς «Λάχανα και Χάχανα», καθώς και σε ολοκαίνουρια τραγούδια και χαρούμενα παιχνιδοτράγουδα, γεμάτα χιούμορ και… Καλοσύνη.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Το Καρναβάλι των Ζώων» στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

Το «Καρναβάλι των Ζώων» του Camille Saint-Saëns ανεβαίνει στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε κείμενα του Γιώργου Γαλίτη και ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Γκόνη, σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, μεταλλόφωνο και κρουστά. Μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, μουσικών, καθώς και χορευτών μας ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο της κλασικής μουσικής, μέσα από ένα παραμύθι που παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μία θεατρική προσέγγιση του μουσικού έργου, με τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, χορογραφίες, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών. Ένας υπέροχος τρόπος να γνωρίσουν τα παιδιά, με χιούμορ και σασπένς, τη μουσική του Camille Saint-Saëns και να εξοικειωθούν με μουσικά όργανα κλασσικής ορχήστρας.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Ο Καρυοθραύστης» στο θέατρο Αυλαία

Το Θέατρο Αυλαία (Πολυχώρος Τεχνών) και η σκηνοθέτιδα Γιώτα Τζουάνη παρουσιάζουν την ομορφότερη ιστορία των Χριστουγέννων. Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους, το γνωστό σε όλους θεατρικό έργο του Γερμανού συγγραφέα E. T. A. Hoffmann, «Ο Καρυοθραύστης», σε μουσική του Pyotr Ilyich Tchaikovsky. Παραμονή Χριστουγέννων και η Κλάρα που ζει μαζί με τον παππού της και τον μικρότερο αδερφό της Τομυ, δέχονται αιφνιδιαστική επίσκεψη από τη ζωηρή θεία Ελίζαμπεθ που έρχεται φέρνοντας δώρα. Το πιο ασυνήθιστο δώρο όμως το εισπράττει από εκείνη η Κλάρα, που για πρώτη φορά θα κρατήσει στα χέρια της έναν Καρυοθραύστη. Τι θα συμβεί όμως όταν η Κλάρα αποκοιμιέται στο σαλόνι κοντά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο; Ο εύθραυστος παιδικός κόσμος της, τα όνειρα και η πραγματικότητα μπερδεύονται γλυκά. Στην αγκαλιά του Καρυοθραύστη θα δει τα πιο υπέροχα όνειρα, αλλά και τους πιο τρομακτικούς εφιάλτες. Έτσι, ένας νέος παράξενος κόσμος δημιουργείται επί σκηνής…
Κερδίστε προσκλήσεις

«Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης» στο Σύγχρονο Θέατρο

Η «Συντεχνία του Γέλιου» παρουσιάζει, στο Σύγχρονο Θέατρο, την εμβληματική κωμωδία «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης» του Volker Ludwig, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι και με τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά. Με σύνθημα «’Ενας ίσον κανένας», τέσσερα μικρά παιδιά αντιστέκονται στο ασφυκτικό και αφιλόξενο αστικό τοπίο και διεκδικούν μέσα από το ελεύθερο παιχνίδι  και τη δημιουργική φαντασία τον δικό τους χώρο. Το έργο, που γράφτηκε το 1971 και παραμένει απόλυτα επίκαιρο, επαναφέρει το αίτημα για επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων και για διεκδίκηση του ελεύθερου χρόνου και του παιχνιδιού, αναδεικνύει τις αξίες της αλληλοϋποστήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των παιδιών, και κυρίως, όπως αναφέρει και ο ίδιος ο συγγραφέας, «θέλει να ερεθίσει την κοινωνική τους φαντασία, να τα κάνει να νιώθουν πως δεν είναι μόνα στις δυσκολίες τους και προπάντων ότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν».

«Αβγώ» στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

Βρέφη από την ηλικία των 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών βιώνουν μια αξέχαστη πολυαισθητική εμπειρία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους πολύ μικρούς θεατές. Το Αυγό ως αρχή. Το Αυγό ως το «μέσα», το «ζεστά», ως ασφάλεια αλλά και ως προετοιμασία. Όλοι ήμασταν μέσα σε ένα αυγό. Κι όλοι θελήσαμε, τολμήσαμε να βγούμε από αυτό. Στην παράσταση παρακολουθούμε ένα μικρό ανθρωπάκι που αναπτύσσεται και προετοιμάζεται για τον έξω κόσμο μέσα σε ένα αυγό. Όλα τα ερεθίσματα οδηγούν κλιμακωτά και αναπόφευκτα στη στιγμή της απόφασης «Θα βγω!».
Κερδίστε προσκλήσεις

«Τα Χρυσά Κουπιά» στο Θέατρο Αργώ

Το KidsTheater παρουσιάζει μια νέα παραγωγή, βασισμένη στο μυθιστόρημα νεανικής λογοτεχνίας, τα «Χρυσά Κουπιά» της Μαρίας Παπαγιάννη, το οποίο μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή.  Η Μαρία Παπαγιάννη, καταξιωμένη συγγραφέας παιδικής / νεανικής λογοτεχνίας, με πολλές διακρίσεις για το έργο της, δημιουργεί μια υπέροχη ιστορία, σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καλογιάννη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση, η οποία ερμηνεύεται ζωντανά από τη Ζωή Τηγανούρια, πλουτίζοντας έτσι το θέατρο για παιδιά και νέους με ένα ολοκαίνουργιο έργο. Πρόκειται για έναν ύμνο στην αθωότητα των παιδιών και το φως που τη συνοδεύει, ακόμα και όταν η ζωή των μεγάλων σκοτεινιάζει. Ένα έργο για την περιπέτεια της ζωής με συμμάχους τους φίλους, τους θρύλους και την παντοδύναμη μητέρα φύση. Μία παράσταση για την αισιοδοξία της νεότητας, που κάθε εμπόδιο την κάνει πιο δυνατή.

«O Ραφτάκος των λέξεων» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Ο Ραφτάκος των λέξεων» του Αντώνη Παπαθεοδούλου επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, από τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος. «Ο Ραφτάκος των λέξεων», ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, τρυφερό, συγκινητικό και επίκαιρο όσο ποτέ, μιλά για τη δύναμη των λέξεων, για την ανάγκη της ανθρώπινης επικοινωνίας, για την αγάπη, την παρηγοριά και τη ζεστασιά που προσφέρει ο ανθρώπινος λόγος. Με αγνά υλικά – ζωντανή μουσική, κίνηση, διάδραση, παντομίμα- η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος δημιουργεί μία χειροποίητη παράσταση τόσο ζεστή και τόσο πολύχρωμη, όσο και η κουβέρτα του Ραφτάκου που τύλιξε και ζέστανε τελικά όλους τους κατοίκους της πόλης του. Η θεατρική διασκευή είναι της Τίνας Γιωτοπούλου, η σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, η πρωτότυπη μουσική του Νίκου Πλατύραχου και η καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Διαμαντοπούλου.

«Το τοτέμ των ήχων» στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου

Η μουσική διαδραστική παράσταση «Το τοτέμ των ήχων», που απευθύνεται σε παιδιά 3-8 ετών, παρουσιάζεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά να δουν, να ακούσουν και να αγγίξουν όργανα της κλασικής, της παραδοσιακής, της λαϊκής, ακόμα και της αρχαίας ελληνικής μουσικής, και να συμμετέχουν σε ένα διαδραστικό πρόγραμμα, που σκοπό έχει να ξεσηκώσει από τις καρέκλες τους ακόμη και τους γονείς! Δύο πολυοργανίστες και μουσικοπαιδαγωγοί και ένα μαγικό τοτέμ (!) θα καθοδηγήσουν τα παιδιά στην αναζήτηση του πρώτου ήχου που εμφανίστηκε στον κόσμο. Με τη βοήθεια του ακορντεόν, του πιάνου, του καβάλ, της γκάιντας, του μπουζουκιού και διάφορων κρουστών και άλλων αυτοσχέδιων οργάνων που παίζουν ζωντανά μπροστά στα μάτια των παιδιών, θα τα παρακινήσουν να μεταμορφωθούν σε δεινόσαυρους, πουλιά και φλόγες, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να ανακαλύψουν βιωματικά τις ευεργετικές ιδιότητες της συνεργασίας… μετά μουσικής.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Ο Καρυοθραύστης» στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη

Η παιδική σκηνή «Ονειροπόληση» ανεβάζει στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη τον «Καρυοθραύστη», ένα έργο-ύμνο στην φαντασία και στα ευχάριστα όνειρα, που δημιουργεί όμορφες εικόνες, σπουδαία συναισθήματα, γλυκές αναμνήσεις και κάνει τα παιδιά να ονειρεύονται, να μάχονται, να ελπίζουν. Το έργο είναι διαδραστικό, τα παιδιά συμμετέχουν όλα μαζί αλλά και κατά ομάδες. Ο Καρυοθραύστης του Έρνεστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν, του οποίο έκανε το λιμπρέτο ο Αλέξανδρος Δουμάς και πλαισίωσε μουσικά ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζεται κάθε χρόνο την περίοδο των εορτών σε όλες τις πόλεις του κόσμου.

«Η Συμμορία του Μεσονυχτίου» στο θέατρο Άνεσις

Το έργο του πολυβραβευμένου Ντέιβιντ Ουάλιαμς, «Η Συμμορία του Μεσονυκτίου», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη και μετάφραση – διασκευή Άνδρης Θεοδότου, παρουσιάζεται στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Άνεσις. Μια ιστορία όπου, με αφορμή τη φιλία πέντε παιδιών, πέντε διαφορετικών κοινωνικά και ταξικά χαρακτήρων, αναδεικνύονται σημαντικά σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα όπως η σημασία της αλληλεγγύης, η αξία της συνεργασίας, της συμπερίληψης, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, η πολυπολιτισμικότητα, κι ακόμη περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αγάπη και η αισιοδοξία. Μια συναρπαστική ιστορία γεμάτη χιούμορ, δράση και τρυφερότητα που εξελίσσεται στον πιο απροσδόκητο τόπο με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

«Το Φάντασμα του Κάντερβιλ» στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βεάκη

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμά του, «Το Φάντασμα του Κάντερβιλ» του Όσκαρ Ουάιλντ, σε μετάφραση – διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, επιστρέφει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βεάκη. Θα περίμενε κανείς πως «Το φάντασμα του Κάντερβιλ» είναι μια τρομακτική ιστορία. Όμως, ο υπέροχος Όσκαρ Ουάιλντ, με μια ευφυή αλληγορία, ακροβατώντας στα όρια του παραμυθιού, έγραψε ένα εκπληκτικό χιουμοριστικό διήγημα για τη σύγκρουση δύο κόσμων, του παλιού και του νέου, αυτόν του συντηρητισμού και των μύθων και εκείνον της λογικής και της ελεύθερης σκέψης. Μια σύγκρουση κάθε φορά λιγότερο ή περισσότερο φανερή και έντονη, μα πάντα διαχρονική. Κυρίως όμως, έγραψε μια ιστορία για τον φόβο και τη διαχείρισή του, για την κατανόηση, την επιείκεια και τις δεύτερες ευκαιρίες, μια ιστορία τελικά για τη συγχώρεση που λυτρώνει και αποδεικνύει ότι η καλοσύνη είναι η απάντηση σε όλα! Επτά ηθοποιοί και μια ολόκληρη τζαζ ορχήστρα επί σκηνής, θα μάς παρασύρουν με σωματικούς αυτοσχεδιασμούς, τεχνικές βωβού κινηματογράφου και μυστηριακές ατμόσφαιρες, σε μια παράσταση με ανατρεπτικό και ξεκαρδιστικό χιούμορ, μια ιστορία για να μη φοβάσαι.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Η μαγική καμινάδα των Χριστουγέννων» στο Θέατρο της Ημέρας

Μια χριστουγεννιάτικη κωμωδία για παιδιά, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Πέτρου Καφαντόγια. Ο Τζο ο Καλικάντζαρος, ο Χιονάνθρωπος Κύριος Παγετώνας και η φανταστική τους παρέα, φέρνουν τη «Μαγική τους Καμινάδα» στο Θέατρο της Ημέρας. Μια θεατρική διαδραστική χριστουγεννιάτικη κωμωδία, η οποία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Πέτρο Καφαντόγια το 2015 και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών. Μια σπαρταριστή χριστουγεννιάτικη κωμωδία καταστάσεων, όπου ένας καλικάντζαρος ο Τζο προσπαθεί με τις σκανταλιές του να καταστρέψει τη Μαγεία των Χριστουγέννων, ενώ ο Χιονάνθρωπος ο Κύριος Παγετώνας, να την προστατεύσει. Στην προσπάθειά τους να ξεφορτωθούν ο ένας τον άλλον, υποπίπτουν συνεχώς σε τέτοιες γκάφες όπου εκτός από το άφθονο γέλιο που παράγουν, καλούν τα παιδιά στο κοινό να πάρουν θέση και να συμμετάσχουν στην εξέλιξη του έργου. Συγχρόνως τα ξεναγούν φανταστικά, μέσα στον αθέατο κόσμο της Μαγικής Καμινάδας των Χριστουγέννων, από όπου ο Άη Βασίλης κάθε Παραμονή κατεβαίνει από εκεί στο σαλόνι του σπιτιού και αφήνει τα δωράκια τους, κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μόνο που σε αυτή την καμινάδα ο Άη Βασίλης φέτος δεν θα μπει μέσα για να αφήσει τα δώρα των παιδιών και να φύγει, αλλά και για να μας υπενθυμίσει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλυ» στο Θέατρο Σταθμός

Το «Καλά Χριστούγεννα αγαπητέ μου Τσάρλυ», ένα έργο της Σοφιάννας Θεοφάνους, βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες ασυνόδευτων προσφύγων, παρουσιάζεται στο Θέατρο Σταθμός, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ξανθοπουλίδου. Πρόκειται για τη συνάντηση δύο εφήβων–ενός αγοριού και ενός κοριτσιού– και την προσπάθεια τους να επικοινωνήσουν, με έναν τοίχο ανάμεσά τους να τους εμποδίζει και να τους αναγκάζει να εκμυστηρευθούν τις προσωπικές τους αγωνίες και ανάγκες χωρίς να μπορούν να δουν ο ένας τον άλλον. Το γεγονός αυτό γίνεται η αφορμή να αποκαλυφθούν οι διαφορετικοί κόσμοι από όπου προέρχονται και να κοιταχτούν με τα μάτια της φαντασίας και της ψυχής τους. Με χιούμορ και γενναιοδωρία ανοίγουν σιγά σιγά τις καρδιές τους και ακουμπούν ο ένας πάνω στον άλλο μιλώντας για αγάπη, φιλία και για όσα τους απασχολούν στο μεγάλωμα τους.
Κερδίστε προσκλήσεις

«Μια θαυμάσια ημέρα» στο Studio Μαυρομιχάλη

H Artika, η ομάδα που ξεκίνησε το θέατρο για τις πολύ νεαρές ηλικίες (0-6 χρονών) στην Ελλάδα, παρουσιάζει, στο Studio Μαυρομιχάλη, την παράσταση «Μια θαυμάσια ημέρα». Από πολύ νωρίς στη ζωή μας αρχίζουμε να διαμορφώνουμε συνήθειες και ρουτίνες που μας προσφέρουν ασφάλεια και την αίσθηση ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο. Κάποτε, όμως, χάνουμε τον έλεγχο και τότε είναι να σαν να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια μας, χάνεται η λογική, η ισορροπία, ακόμα και τα λόγια μας. Τότε, είναι η ώρα να ανακαλύψουμε ξανά τον κόσμο, τις σχέσεις, να συνδεθούμε με όσα υπάρχουν γύρω μας, με κάποια από αυτά ίσως και για πρώτη φορά…
Κερδίστε προσκλήσεις

«… και βγαίνω» στο Studio Μαυρομιχάλη

Πώς αντιλαμβάνονται και ανακαλύπτουν τα πολύ νεαρά παιδιά τον κόσμο των μεγάλων; Πως βοηθάει η φαντασία την κατανόηση της πραγματικότητας; Που τελειώνει το «Εγώ» και που αρχίζει ο κόσμος; Με όχημα αυτά τα ερωτήματα η παράσταση «… και βγαίνω», από την ομάδα Artika, γίνεται σημείο συνάντησης του «μέσα» και του «έξω», του «Εγώ» και του «άλλου», κομμάτια του ίδιου κόσμου.
Κερδίστε προσκλήσεις

Disney 100, the concert στο Christmas Theater

Μια ολοκαίνουργια συναυλία που δημιουργήθηκε ειδικά για τον εορτασμό των 100 χρόνων της Disney και περιοδεύει σε όλο τον κόσμο! Πρωταγωνιστούν τα αστέρια του West End: O Ben Forster (The Phantom of the Opera), η Lauren Samuels (Cinderella), η Rachel John (Hamilton), ο Rob Houchen (Everybody’s Talking About Jamie), ο Andrian Hansel (Guys and Dolls) και η Νάντια Μπουλέ σε διπλό ρόλο, στην παρουσίαση και στο τραγούδι. Θα δούμε αποσπάσματα από τις πιο αγαπημένες ταινίες της Disney σε γιγαντοοθόνη, ενώ ταυτόχρονα τα κλασικά μουσικά θέματα θα ζωντανεύουν στη σκηνή από μια ορχήστρα 56 μουσικών και τις μαγευτικές φωνές των τραγουδιστών του West End, συνθέτοντας μια μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία.

Περισσότερα από Art & Culture
VIMA_WEB3b