MENU
Κερδίστε Προσκλήσεις
ΤΡΙΤΗ
30
ΑΠΡΙΛΙΟΥ
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πλατεία Αμερικής: Η ιστορία της πλατείας που «γέννησε» το κίνημα των… εργένηδων

Δεν έχει μόνο ο δρόμος τη δική του ιστορία. Έχουν και οι πλατείες. Ειδικά η πλατεία Αμερικής έχει μια ξεκαρδιστική ιστορία.

Photo: wikipedia
Monopoli Team

Σήμερα τη γνωρίζουμε ως πλατεία Αμερικής. Πριν πολλά χρόνια, ωστόσο, το όνομά της ήταν διαφορετικό και «έσερνε» μαζί του πολλές, ενδιαφέρουσες και αστείες ιστορίες. Η πρώτη της ονομασία, στα τέλη της δεκαετίας του 1880, ήταν πλατεία Ανθεστηρίων. Η ονομασία αυτή προέκυψε από έναν λόγο που όσοι σήμερα περνούν από την πλατεία θα θεωρήσουν πως είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιου που αρέσκεται στο να κάνει πλάκα με τις αντιδράσεις των υπολοίπων.

Η πλατεία Ανθεστηρίων, λοιπόν, είχε πάρει το όνομά της από το γεγονός πως εκείνα τα χρόνια οι Αθηναίοι πήγαιναν εκεί για να πιάσουν τον Μάη! Η πλατεία τότε θεωρούνταν ένας προορισμός στον οποίο οι Αθηναίοι θα μπορούσαν να περάσουν στιγμές ξεγνοιασιάς στην… εξοχή.

Καταπράσινη περιοχή, με πολλά δέντρα και ελάχιστα αυτοκίνητα ήταν ό,τι έπρεπε για να παίζουν τα μικρά παιδιά και οι μεγάλοι να αισθάνονται πως βρίσκονται στην ύπαιθρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣαν σήμερα γεννιέται ο Γουόλτ Ντίσνεϊ: Η ζωή και το άλλο πρόσωπο του “πατέρα” των κινουμένων σχεδίων12.09.2018

Η πλατεία Αγάμων και οι ορκισμένοι εργένηδες

Λίγα χρόνια μετά η πλατεία άλλαξε όνομα και από Ανθεστηρίων έγινε Αγάμων. Υπάρχουν δυο εκδοχές για το πώς η πλατεία Ανθεστηρίων μετονομάστηκε σε Αγάμων. Η πρώτη, που επικράτησε ως αστικός μύθος και δε συγκεντρώνει παρά ελάχιστες πιθανότητες να είναι η αληθινή, αναφέρει πως όντας κάτι σε… προάστιο, η περιοχή «έλκυε» ανύπαντρα ή και παράνομα ζευγαράκια που έψαχναν ένα ήσυχο μέρος για να απολαύσουν τον έρωτά τους.

Διαβάστε περισσότερα στο Reader

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑΣυν & Πλην: «Τρεις ψηλές γυναίκες» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά12.09.2018

Περισσότερα από Ιστορίες
VIMA_WEB3b